Bir tarafta .......... adresinde yerleşik .......... A.Ş. ile diğer tarafta .......... adresinde yerleşik .......... Acenteliği arasında aşağıda yazılı koşullarla bir Acentelik Sözleşmesi yapılmıştır.
Bu sözleşme metninde .......... A.Ş. kısaca Finans Sigorta, .......... Acenteliği kısaca Acente şeklinde ifade edilecektir.
Madde 1- Sözleşmenin Konusu
Bu sözleşmenin konusu Finans Sigorta’nın faaliyette bulunduğu ve vekâletname ile belirlenen sigorta dallarında, Acente’nin yapacağı sigorta aracılık işlemlerini düzenlemektir.
Bu sözleşmede bulunmayan hususlarla ilgili olarak Acente, ilgili mevzuat ile Finans Sigorta’nın yazılı emir ve talimatlarına uygun olarak hareket edecektir.
Madde 2- Acentenin Görevi
Acente’nin görevi, işbu sözleşmenin geçerli olduğu süre zarfında vekâletnamede belirlenen sigorta dallarında sözleşmelere aracılık etmek veya kendisine verilen yetki ve talimatlar doğrultusunda Finans Sigorta adına sigorta aracılık hizmetlerini yapmaktır.
Gerekli olduğu hallerde Acente tescil ve ilan muamelesi için gerekli vesaiki Finans Sigorta’ya ya tevdi etmekle yükümlüdür.
Madde 3- Acentenin Yetkileri
Acente’nin sahip olacağı genel yetkiler Finans Sigorta tarafından kendisine verilecek olan vekâletnamede belirtilir. Bu yetkiler gerekli olduğu hallerde Finans Sigorta tarafından değiştirilebilir.
Acente, İş bu sözleşmenin konusu acentelik faaliyetini yaparken riziko seçimi, şirket fiyat tarifeleri, tahsilat koşulları ve diğer tüm konularda, Finans Sigorta’nın yayınladığı yazılı emir ve talimatlar doğrultusunda hareket etmek zorundadır.
Madde 4- Çalışma Alanı
Acente’nin çalışma alanı Türkiye’dir.
Madde 5- Tali Acentelik, İrtibat Bürosu Tesisi ve Prodüktör Çalıştırılması
Acente, Finans Sigorta’nın yazılı talimatını almak şartıyla tali acentelik, şube, irtibat bürosu açabilir, prodüktör çalıştırabilir.
İşbu tali acente, şube, irtibat bürosu ve prodüktör çalıştırma işlemlerinden doğan mali sonuçlarından Acente, Finans Sigorta’ya karşı muhatap ve sorumludur.
Finans Sigorta, tali acentelik, Şube, İrtibat Bürosu ve Prodüktör için gerek gördüğü halde ek teminat isteyebilir.
Madde 6- Teminat ve Cezai Şartlar
Acente faaliyetine başlamadan önce bu sözleşmenin uygulanması veya feshi sonucunda doğabilecek yükümlülüklerini karşılamak amacı ile Finans Sigorta nezdinde teminat tesis etmek zorundadır. Teminat tutarı ve cinsi, ilgili mevzuat hükümlerine aykırı olmamak üzere Finans Sigorta tarafından belirlenir ve gerek görüldüğünde nev'i değiştirilebilir (değişiklik tebliği tarihinden itibaren 30 gün içinde) ve arttırılabilir.
Acente, belirli süreli verilmiş teminat mektuplarını, vadeden evvel aynı şartlarla temdidini sağlamayı, bu mümkün olmadığı takdirde Finans Sigorta’nın istediği başka teminatları istenilen zamanda Finans Sigorta’ya vermekle yükümlü olup, bu yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde, Finans Sigorta tarafından teminat mektubu paraya çevrilmiş ise buna itiraz etmemeyi şimdiden kabul ve taahhüt eder.
Finans Sigorta, acentenin işbu sözleşme hükümlerine aykırı hareket ettiği takdirde teminatlarını nakte çevirebilir.
Madde 7- Finans Sigorta’nın Çıkar ve Haklarının Korunması
Acente, doğrudan doğruya kendisi ile ilgili olsun ya da olmasın Finans Sigorta’yı ilgilendiren Finans Sigorta’nın itibarı, müşteri ilişkileri, reklâm, tanıtım, tahsilât, rücu, hasar, eğitim gibi tüm konularda Finans Sigorta çıkarlarını, imajını ve kurumsal kimliğini korumak ve kollamakla yükümlüdür. Bu nedenle Finans Sigorta’nın zarara uğramasını önleyecek veya uğranılan zararın azaltılmasını sağlayacak her türlü önlemi almak zorundadır.
Acente, aracılıkta bulunduğu veya yaptığı sigorta sözleşmesi ile ilgili her türlü ihbar, ihtar, protesto, gibi hakkı koruyan beyanları Finans Sigorta adına yapmaya veya kabule yetkilidir.
Madde 8- Basılı Belgelere Özen
Acente, sigorta işlemlerinde kullanılmak üzere Finans Sigorta tarafından kendisine verilen her türlü basılı belge üzerinde herhangi değişiklik, ilave ve silinti yapamaz. Aksi takdirde Acente, Finans Sigorta’ya karşı sorumlu olup, bu yüzden ve söz konusu belgelerdeki değişikliklerden ve tüm belgelerin kaybedilmesinden doğacak zararları aynen üstlenir.
Acente, hiçbir neden ve/veya gerekçe ile poliçe, ek belge, bilgi formu ve tahsilat belgelerini (Çek senet, kredi kartı, nakit alındı bordro vs. belge) bastıramaz ve çoğaltamaz, fotokopi çekerek kullanamaz.
Acente, Finans Sigorta’ya ait basılı belgelerin üçüncü kişilerin eline geçmesini önleyecek önlemleri almak zorundadır.
Yanlış üretilen ve battal edilen poliçeler imha edilemez ve bütün nüshaları ile birlikte Finans Sigorta’ya iade olunur.
Madde 9- Riziko Seçimine Özen
Acente, www...........Com.tr. adresi acentelik işleri menüsünde yer alan riziko kabul yönetmeliğine uymakla yükümlüdür.
Acente’nin gerekli incelemeyi yaptığını bildirmesine rağmen hilafı hakikat bir beyana dayalı sigorta poliçesi tanzim edildiği tespit edilmesi halinde, işbu poliçeden doğan her türlü sorumluluk Acente’ye ait olacak ve bu durum sözleşmeye aykırılık sayılacaktır.
Madde 10- Diğer Yükümlülükler
Acente, Finans Sigorta’dan direktif almadan eksper tayin etmeye ve hasar nedeni ve miktarı hakkında hak sahipleri ile anlaşma yapmaya ve Finans Sigorta adına herhangi bir ödemede bulunmaya yetkili değildir.
Madde 11- İşlem ve Belgelerin Gizliliği
Acente, Finans Sigorta’nın tüm belge ve işlemleri ile idari ve teknik yapısı hakkında sahip olduğu bilgileri, her ne suretle olursa olsun üçüncü kişilere vermemeyi ve açıklamamayı kabul ve taahhüt eder. Bunun yanı sıra Acente, Finans Sigorta müşterilerine ait ticari sırları da açıklayamaz, aksi takdirde bu yüzden meydana gelecek zararlardan sorumludur.
Acente, bu sözleşmenin yürürlükte bulunduğu süre içinde kendi bölgesinde veya dışında, doğrudan doğruya veya herhangi bir aracı ile herhangi bir surette, başka bir sigorta şirketinin acenteliğini ve vekilliğini yapabilir ve diğer sigorta şirketlerine dolaylı veya dolaysız, sigorta işleri temin edebilir, başka sigorta şirketlerine iş temin eden ortaklıklara dâhil olabilir. Acente, iyi niyet kuralları çerçevesinde bütün bu konularda yazılı olarak Finans Sigorta'yı haberdar eder.
Madde 12- Reklâm
Acente, Finans Sigorta'nın logosunu ve/veya adını kullanmak suretiyle yapacağı her türlü reklâm, ilan, duyuru ve bildiri çalışmalarında, yayın tarihinden önce, ilanın içeriği, şekli, nerede ve ne zaman yayınlanacağı konusunu bildirerek Finans Sigorta'dan onay alır.
Acente, kendisine Finans Sigorta tarafından verilmiş olan alın tabelasının mülkiyetinin Finans Sigorta'ya ait olduğunu ve kullanım hakkının kendisine bila bedel verildiğini; 2464 sayılı belediye gelirleri kanuna göre vergilerini ödeyeceğini ve kullandığı elektrik giderlerini karşılayacağını kabul ve taahhüt eder.
Acente herhangi bir sergi, fuar ve panayıra Finans Sigorta'nın yazılı izni olması koşulu ile katılabilir.
Madde 13- Acente Komisyonu
Komisyonlar, Finans Sigorta'nın yazılı emir ve talimatlarında belirtilen oranlarda, net primler üzerinden hesaplanır ve her türlü prim iadelerinde önceden tahakkuk ettirilmiş komisyon geri alınır. Özellik arz eden veya yurt dışına reasüre edilmesi zorunlu olan işlere ait komisyon oranı, işin mahiyetine göre Finans Sigorta tarafından ayrıca saptanacak ve Acente bunu aynen kabul edecektir.
Finans Sigorta, Şirket karlılığını göz önüne almak koşulu ile acentenin gelirini artırmayı amaçlar. Bu nedenle şirket performans kriterlerini belirlemek koşulu ile acenteye teşvik komisyonu, kar komisyonu ve kampanya ödüllendirmeleri ve benzeri uygulamalarla mevzuat çerçevesinde Acenteye geliri artırıcı düzenlemeler yapılabilir.
Sigorta primi peşin tahsil edilir. Acente, Finans Sigorta'nın tescil ve ilan edilen vekâletnamede belirlediği yetkiler çerçevesinde gerek kendi düzenlediği gerekse Finans Sigorta tarafından düzenlenen poliçeler (yenilemeler ve ek belgeler dâhil) üzerinde yazılı primi ilgili mevzuat esasları çerçevesinde tahsil eder. Taksitli prim tahsili ancak Finans Sigorta tarafından öngörülen koşullarda yapılabilir.
Madde 15- Sigorta Primi ve Ödeme Şekli
Sigorta ücreti peşindir. Acente gerek kendi düzenlediği gerek Şirket tarafından düzenlenerek gönderilen poliçe, yenileme ve poliçe ekleri üzerinde yazılı toplam ücreti ilgili mevzuat ve Şirketin yazılı emir ve talimatları doğrultusunda tahsil eder ve Şirkete intikal ettirir. Bu para emanet para hükmünde olup acente bu parayı hiçbir surette kullanamaz. Aksine hareket suç teşkil eder.
Acente, koşullarının varlığı halinde, usulüne uygun olarak iptal kaydına almadığı ve/veya Şirkete iade etmediği poliçe, yenileme ve poliçe eklerinin toplam prim tutarından Şirkete karşı sorumludur.
Nakliyat poliçeleri ancak ilişkili bulundukları nakil işi başlamadan önce fesih veya iptal edilebilir.
Madde 16- Muhasebe ve Denetim
Acente ilgili mevzuat gereğince tutmak zorunda olduğu tüm defterler yanında Finans Sigorta’nın isteyebileceği her türlü kaydı ve defteri de tutmak zorundadır.
Acente her istendiğinde bu kayıt ve defterleri Finans Sigorta'nın yetkili kıldığı bir elemana göstermek, incelenmesine yardımcı olmak ve diğer bilgileri sunmakla yükümlüdür. Finans Sigorta bu maddede yazılı teftiş ve kontrol hakkını, Acente'ye bağlı istihsal teşkilatı ve prodüktörler üzerinde de kullanmaya yetkili olup, Acente bu hakkın kullanılmasını temine mecburdur.
Acente tahsil ettiği primleri poliçeler itibari ile ayrı bir hesapta tutmak zorundadır. Her ayın ilk on günü içinde, bir önceki ayın üretim, tahsilat ve ödemeleri için taraflar arasında mutabakat yapılır. Ve buna ilişkin belgelerin birer örneği usulüne uygun olarak taraflarca saklanır. Bir ay içinde hesaplara itiraz edilmediği takdirde Finans Sigorta'nın göndermiş olduğu hesap özetleri doğru kabul edilecektir. Bu konu ile ilgili yapılacak itirazlar veya mutabakatsızlıklar prim borçlarının ödenmemesi için mazeret olamaz.
Madde 17- Yetkilerin Devredilememesi
Acente, yasal düzenleme ve/veya Finans Sigorta'nın müşterileri ile kendisine tanınan yetkileri başkasına devredemez. Yapılacak işin gerekli kıldığı ölçüde üçüncü kişilere verilecek temsil ve/veya vekâlet yetkileri bu yasağın kapsamı dışında olup, Finans Sigorta'nın yazılı onayına bağlıdır.
Acente temsil ve/veya vekâlet yetkisi verdiği kişilerin, iş, işlem ve eylemlerinden Finans Sigorta'ya karşı sorumludur.
Madde 18- Sözleşmenin Süresi
İşbu acentelik sözleşmesi ../../.... tarihinden itibaren süresiz olarak yapılmıştır.
Taraflardan her biri, 3 ay evvel Noter aracılığı ile veya iadeli taahhütlü bir mektup ile feshi ihtar etmek kaydıyla sözleşmeyi her zaman fesh edebilirler.
Ancak Acente yasal düzenlemelere, bu sözleşme hükümlerine ve Finans Sigorta tarafından verilecek emir ve talimata uymazsa ve/veya diğer her hangi bir haklı sebep varsa Finans Sigorta sözleşmeyi 3 aylık ihbar süresi aranmaksızın derhal feshedebilir.
Müşterek müteselsil borçlular, acentelik sözleşmesinin feshedilmesi halinde, fesih tarihi itibariyle Acente, Finans Sigorta'ya olan ve cari hesap ekstresiyle birlikte kat edilmiş hesap özetlerinde belirtilecek borçlarının tamamından ve bu borçlar nedeni ile Acente, aleyhine Finans Sigorta tarafından yapılabilecek dava ve takiplerden müşterek müteselsil borçlu sıfatıyla mesul olduklarını ve borçları hiç bir ihtara hacet kalmaksızın Finans Sigorta’ya ödeyeceklerini kabul ve taahhüt ederler.
Sözleşmenin, gerek Acente gerek Finans Sigorta tarafından feshi halinde Acente hiçbir konuda herhangi bir talepte bulunamaz, tazminat isteyemez.
Madde 19- Şirkete Ait Evrak ve Malzemenin İadesi
Acentelik sözleşmesinin herhangi bir tarafça fesh edilmesi halinde, fesih sebebi ne olursa olsun Acente, Finans Sigorta'ya ait poliçe, muvakkat ilmühaber, poliçe eki, yenileme, makbuz, defter ve diğer tüm basılı evrak ile Finans Sigorta’nın kendisine vermiş olduğu her türlü malzemeyi derhal ve noksansız olarak teslim etmek zorundadır.
Madde 20- Delil Anlaşması
Taraflar arasındaki ihtilaflarda Finans Sigorta defter ve kayıtları esastır. Taraflar aralarındaki borç ve alacak ilişkilerinin tayininde HUMK.'nun 287. maddesine göre Finans Sigorta defter ve kayıtlarından başka delil kabul olunmayacağını kabul eder.
Madde 21- Tebligat Adresi
Taraflar, bu sözleşmenin başlangıcında yazılı adreslerini kanuni ikametgâh adresi olarak göstermişlerdir. Her türlü tebligat bu adreslere yapılacaktır. Noter aracılığı ile veya iadeli taahhütlü mektupla diğer tarafa bildirilmemiş olan adres değişiklikleri tebligatın geçerliliğini etkilemez.
Madde 22- Temerrüt Faizi
Temerrüt faizi, T.C. Merkez Bankasının kısa vadeli kredilere uyguladığı reeskont faiz oranı kadardır. Ancak T.C. Merkez Bankasının kısa vadeli avanslar için uyguladığı faiz oranı daha yüksek ise temerrüt faizi miktarı bu orana göre belirlenecektir.
Madde 23- Anlaşmazlıkların Çözümü
Taraflar, bu sözleşmenin yorum ve uygulamasından doğacak her türlü anlaşmazlıkların hallinde ve alacakların tahsilinde .......... Mahkemelerince icra Dairelerinin yetkili merci olacağını kabul etmişlerdir.
Ekleri ile bir bütün ve 23 (yirmiüç) maddeden ibaret olan bu Acentelik Sözleşmesi, dört nüsha olarak …/…/… tarihinde İstanbul'da düzenlenerek, taraflar arasında imza ve teati edilmiştir.
Teminat Miktarı:
.......... Sigorta A.Ş. Acente
Kaşe Kaşe
İmza İmza
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder