19 Mart 2017 Pazar

Tarla Kiralama Sözleşmesi

Kiraya Veren               :
(Toprak Sahibi)
Kiracı                            :
Kira Süresi                   :
Kira Başlangıcı           :
Yıllık Kira Bedeli        :
Toplam Kira Bedeli:
Kiralanacak Gayrimenkulün;
İli                                   :
İlçesi                             :
Mahalle/Köyü            :
Cinsi                              :
Ada No                         :
Parsel No                      :
Yüzölçümü                  :
Madde 1- Kira Süresi
Süre arazinin toprak sahibi tarafından hazır bulundurularak kiracıya teslim edildiği tarihinde başlar. Kiracı dilerse bu sözleşmeyi tapuya şerh ettirebilir.
Madde 2- Kira Bedeli
İlk yıl ve müteakip yılların kira bedelleri, ait olduğu yıl içerisinde yetiştirilen ürünün satışından sonra defaten ödenir. Kiracı zamanında ödenmeyen kira bedeli için, Toprak sahibinin fesih hakkı saklı kalmak kaydı üzere, ödeme zamanına kadar kanuni faizi taahhüt eder.
Madde 3- Kanuni İkametgah
Kiracı ve Toprak sahibi yukarıdaki adreslerini kanuni ikametgahları sayılmasını ve her türlü tebligatı bu adreslerinde kabul edeceklerini beyan ederler.
Madde 4- Uyuşmazlıkların Çözülmesi
Taraflar iş bu kira sözleşmesinin uygulanmasından doğan uyuşmazlıkların çözümlenmesinde, arazinin bulunduğu mahaldeki görevli mahkemenin yetkili olduğunu kabul ederler.
Madde 5- Kiracının Yükümlülükleri
Kiracı Toprak ve Tarım Reformu Kanunun ile Kiracılık ve Ortakçılık Yönetmelik hükümlerine uygun hareket etme, Kiraladığı araziyi bizzat işleme, kira bedelini zamanında ödeme ve arazide ve üzerindeki tesislerde toprak sahibinin yazılı Muvafakati olmaksızın hiçbir değişiklik yapmamakla yükümlüdür.
Madde 6- Toprak Sahibinin Yükümlülükleri
Toprak sahibi, kiracının toprak üzerindeki tarımsal üretimle ilgili çalışmalarını önleyici, zorlaştırıcı veya sözleşme süresince kiracıyı feshe zorlayıcı fiillerde bulunamaz.
Madde 7- Verginin Toprak Sahibince Ödenmesi
Toprak ile kiracı verilen tesislerle ilgili bina ve arazi vergilerini toprak sahibi öder.
Madde 8- Mal Sahibi ve Kiracının Denetlenmesi ve Sonuçları
Mal sahibi, kiracı kanun Yönetmelik ve bu sözleşme hükümlerine uygun hareket edip etmediğini Toprak ve Tarım Reformu Bölge Başkanlığınca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca her istediği zaman ve biçimde denetlenmesini kabul ejderler. Toprak sahibi ve kiracı kendisine yapılan yazılı uyarıya rağmen hata ve aksaklıkları düzeltmezse veya bunları düzeltme olanağı bulunmazsa, Müsteşarlık Sözleşmeyi fesh edebilir.
Madde 9- Toprak Sahibinin Süre Bitiminden Önce Fesih Hakkı
Toprak sahibi
a) Kira bedelinin ödenmesinde, ölüm, uzun süreli hastalık, Askerlik, tutukluluk, hükümlülük hali veya su baskını yer kayması dolu vurması peryodik kıtlık, yetkililerce belgelendirilmiş benzeri afetler gibi nedenler dışında bir gecikme olmuşsa ve toprak sahibi tarafından verilen 30 günlük ek süre içinde bedelini kira bedelini ödememişse veya yukarıda belirtilen nedenlerde olsa devamlı ödeme imkânsızlığı ortaya çıkmışsa,
b) Kiracı, toprağın verimli şekilde işletilmesini tehlikeye sokmuşsa, yahut kiracının savsaklaması ve ihmali yüzünden topraktan faydalanma imkânı önemli derecede azalmışsa,
c) Kiracı Toprak sahibinin Muvafakatini almaksızın arazinin tamamını veya bir bölümünü başkasına kiraya veya ortağa vermişse, yahut bu sözleşmenin 5. maddesinde belirtilen diğer yükümlülükleri yerine getirmemişse,
d) Kiracı arazinin devlet tarafından sulanır hale getirilmesi için yapılacak çalışmaları engellerse, sözleşmeyi hasat mevsimi sonunda uygulanmak üzere süre bitiminden önce fesih hakkına sahiptir.
Madde 10- Kiracının Süre Bitiminden Önce Fesih Hakkı
Kiracı uzun süreli hastalık, askerlik, hükümlülük hali veya su baskını yer kayması dolu vurması, peryodik kıtlık gibi benzen afetler gibi zorunlu nedenlerin varlığı halinde köy ihtiyar kurulundan tasdikli bir dilekçe ile bildirilmesi şartı ile sözleşmeyi bildirme tarihinden itibaren 3 ay sonra olmak üzere süre bitiminden önce fesh edebilir.
Madde 11- Sözleşmenin Süre Bitiminden Önce Diğer Sona Erme Halleri
a) Sözleşme süresi içerisinde kiracının ölümü üzerine işletmede kendisi ile birlikte çalışan eşinin veya reşit çocuklarının 3 ay içerisinde sözleşmesinin devamını talep etmemiş olmaları halinde.
b) Kiralanan arazinin kamulaştırılmasına karar verilmesi halinde.
c) Sözleşme süresi içinde toprağın el değiştirmesi veya sahibinin ölümü halinde toprağın yeni sahibi toprağı kendi işletmek istiyorsa keyfiyeti alım tarihinden 6 ay içinde kiracıya bildirilmediği taktirde süresinden önce kendiliğinden sona erer.
Madde 12- Arazinin Tahliyesi
Kiracı sözleşme hangi sebeble son bulursa araziye o yılın hasat mevsim sonunda ve bir mahkeme hükmüne ihtiyaç kalmaksızın derhal tahliye etmeyi taahhüt eder. Sözleşme sona erdiği halde arazinin tahliye edilmemesi durumunda toprak sahibinin zarar ve ziyanı meydana gelmişse onu da tanzim etmeyi kabul eder. Taraflar Toprak ve Reformu Müsteşarlığınca hazırlanan bu sözleşme hükümlerine uygun hareket etmeyi, ayrıca kanuna yönetmeliklerine ve tip kira sözleşmesine aykırı olmamak kaydı ile koydukları özel şartlara uymayı taahhüt ederler. Sözleşmede miktarı, niteliği, kira bedeli belirtilen araziyi kiralamakla kiracı, kiraya vermekle, Toprak sahibi sözleşmede kendine düşen hak, ödev ve sorumlulukları kabul ederler.

KİRAYA VEREN                                                            KİRACI
Toprak Sahibi                                                                  Adı ve Soyadı
Adı ve Soyadı                                                                  İmza
İmza


Yatakhane kullanım talimatı


1.        AMAÇ: Bu talimat yatakhane kullanımında da uyulması gereken kuralları tanımlamaktadır.
2.        KAPSAM: Bu talimat şantiyelerde yatakhaneyi kullanan personeli kapsar.
3.         UYGULAMA
3.1       Personel kullandığı odayı temiz ve düzenli bir şekilde tutmalıdır. Odalar her gün havalandırılmalıdır. Toplu yaşamın gereği olarak diğer odalarda konaklayan personeli rahatsız etmemek için gayret gösterilmeli, yüksek sesle, TV, radyo dinlenmemeli ve yüksek tonda konuşulmamalıdır.
3.2       Odaların temizliğine katkıda bulunmak tüm personelin görevidir. Belirlenen günlerde yatak çarşafları ve nevresim takımları düzenli olarak yıkanmaktadır ancak yataklara iş elbisesi ile oturmak, uzanmak ve yatmak çarşafların gününden önce kirlenmesine neden olacaktır ve bu nedenle bu tur davranışlardan kaçınılmalıdır.
3.3       Odalar sadece konaklamak ve dinlenmek içindir. Bu nedenle dışarıdan yemek hazırlamak için elektrikli ocak veya gazlı tüp vb. ısıtıcıların getirilmesi ve kullanılması olası yangın tehlikeleri ve elektrik sistemine getireceği aşırı yük nedeniyle yasaklanmıştır.
3.4       Odalarda herhangi bir nedenle elektrik tesisatına müdahale etmek veya herhangi bir değişiklik yapmak yasaktır. Arıza durumunda, arızanın giderilmesi için KAMP yetkili elektrikçi veya KAMP yetkililerine talep yapılacaktır.
3.5       Acil durumlarda, odalardaki acil durum telefon numaralarına haber verilecek ve gerekiyor ise yangın tüpü kullanılacak (odalardaki kullanım talimatına uygun olarak) ve durum gerekçesiyle birlikte KAMP amirliğine bildirilecektir.
3.6       Odalardaki tuvalet ve duşlar temiz tutulacak, su ve elektrik tesisatı uygun bir şekilde kullanılacak, bozuk olan kısımlar KAMP yetkililerine bildirilecektir.
3.7       Odalarda alkollü içki kullanmak, bıçak gibi kesici ve delici alet bulundurmak yasaktır.
3.8       Odalarda kumar ve benzeri şans oyunları oynamak, ayrıca ticari mahiyette herhangi bir ürün satmak, pazarlamak yasaktır.
KAMP Yetkililerinin onayı olmaksızın odalara misafir kabul etmek yasaktır.