7 Ocak 2017 Cumartesi

Hortumun Kırbaç Gibi Savrulmasının Önlenmesi & Prevent Hose Whipping

Esnek basınçlı hortumlar çoğu inşaat sahasında ve tamir alanlarında bulunur. Bu hortumlar genellikle hava ile basınçlanır ,ancak içlerinden boya, hidrolik yağ veya kaynak gazları da geçiyor olabilir. Bu hortumların patlaması ile yaralanmalar gerçekleşmektedir. Yaralanma; hortumun basınç ile kırbaç gibi savrulması, hortum içinde birikmiş malzemeleri püskürtmesi veya içindeki potansiyel tehlikeli bir gaz veya sıvıyı boşaltması ile gerçekleşebilir. Çıkan ani ses korkutarak, ikinci bir yaralanma sebebi olabilir. Örneğin, korkan kişi sıçrayarak düşebilir.

Patlayan hortumların tehlikelerini kontrol etmek için gerekenlere göz atalım.

• Hortumun patlamasının temel sebebi muhtemelen yanlış kullanımdır. Bu kazara veya kasıtlı gerçekleşebilir. Kullanmadan önce, hortumun zayıflamasına sebep olabilecek herhangi bir yanlış kullanım olup olmadığına dair hortumu kontrol edin. Dış yüzeyinde yırtık, iç kısımda hasar veya yumuşak noktalar varsa, bu, hortumun kullanımdan kaldırılmasını gerektirir. 

• Hortumun hava kaynağından çalışma alanına kadar nasıl serildiğine dikkat edin. Gemilerde, hortumu yüksekten sarkıtmak takılma, düşmeleri ve hasar görmesini önlemek için genelde uygulanan yöntemdir. Bu uygulama, yakındaki yapılar veya hortum askıları kullanılarak diğer çalışma alanlarında da uygulanabilir. Eğer bu mümkün değilse, hortumu en azından üzerinden insan veya araç geçmesi mümkün olmayan alanlardan geçirin. Örneğin, eğer hortum bir koridordan geçmek zorundaysa, duvar dibine yakın yerlerden geçirin. Kapılarda da hortumu kapının üzerinden sarkıtın ve böylece eşik üzerinden geçirmeyin. 

• Keskin dönüşlerden sakının. Bunlar hortumu kesebilir ve/veya iç kısmına zarar verebilir. Eğer hortum bir yere takılırsa, kuvvetlice çekmek iyi bir çözüm değildir. Gidip nerede takılı olduğuna kendiniz bakın ve hortumu takıldığı yerden kurtarın.

• Hortumu bükerek veya kargaburunla sıkıştırarak hava akışını kesmeye çalışmayın. Bu hortuma kesinlikle büyük bir zarar verecektir.

• Hortum içinde basınç varsa, hareket eder. Bu da bükülen bağlantıların ayrılmasına sebep olur. Bunu önlemenin kolay bir yolu, bağlantının her iki tarafına, mevcut kulakları kullanarak pimleri geçirmektir. Bağlantılar, sağlam olmadıkları zaman da ayrılabilirler. Eğer hortumun çapı 2,5cmden büyük ise, hava kaynağında, hortumun patlaması halinde basıncı azaltacak bir emniyet tertibatı bulunmalıdır. Eğer böyle bir tertibat yok ise, hortumun iki ucu birbirine palamar ile bağlanarak kırbaç hareketi önlenir. 

• Kırbaç gibi savrulan bir hortum çok tehlikelidir. Hortumun sabit nesnelere kısa mesafelerde sabitlenmesi ile bu önlenebilir. Bu da, kum torbaları, kelepçe, ip veya sağlam bir bant ile sağlanabilir.

• Eğer hortum bağlantısı koparsa, asla hortumu yakalamaya çalışmayın. Alandan uzaklaşın ve kaynağından müdahale ederek, vanayı kapatın.

--------

Flexible pressurized hoses are found on most construction and repair operations. Usually these hoses are pressurized with air but they may also contain paint, hydraulic fluids, or welding gases. Injuries have occurred when these hoses have broken. The injury can be caused by the whipping hose itself, blowing debris, or the release of the potentially dangerous gas or liquid carried by the hose. The sudden noise can be startling, which in turn can cause injury from a second source. For example, the startled person may jump back and fall. Let's look at ways to control the hazards of broken hoses.

• The leading cause of hose failure is probably abuse. This can be accidental or intentional. Before use, inspect the hose, looking for indications of past abuse that may weaken the hose. A torn outer jacket, damaged inner reinforcing, or soft spots would warrant removing the hose from service.

• Pay attention to how the hose is being strung from the air source to the work area. Aboard ship it is common practice to secure the hose to the overhead to keep it out from underfoot where it could trip someone or get damaged. This practice can be extended to other types of work areas by using nearby structures or hose trees. If this is not possible, at least run the hose in an area where it is not likely to be walked on or driven over. For example, if a hose needs to be run down a passage, dress it close to the wall. Drape it over a doorway, not across the threshold.

• Avoid sharp bends. These can cut the hose and/or damage the reinforcement. If a hose gets caught on something, a good hard pull is not the answer. Go back and find out what it is caught on and release it there.

• Do not shut off the air flow by bending the hose or crimping it with pliers. This is a sure way to cause major hose damage.

• When a hose is pressurized, it moves. This can cause twist type fittings to separate. An easy way to prevent this is to pin the two sides of the fitting together using the lugs provided. Fittings may also separate because they were not fully secured. If the hose diameter is greater than ½" it should have a safety device at the air supply, designed to reduce the pressure in the event of a hose failure. If such a device is not used, the two ends of the hose need to be lashed together to restrict whipping.

• A whipping hose is very dangerous. Whipping can be limited by securing the hose to fixed objects at short intervals. This can be done with sandbags, clamps, rope, or sturdy tape.

• If a line does break, never try to grab and restrain it. Get clear of the area and shut the flow off at the source.

İSG Örnek Sorular

1-Aşağıdakilerden hangisi kapalı alanda yapılan çalışmalarda dikkat edilmesi gereken hususlardan biri değildir?

a) Kapalı alanlarda sürekliliği olan işlerin yapılmasından kaçınılmalıdır.
b) Kapalı alanlarda aydınlatma tesisatı çok güçlü ve yüksek gerilimli aydınlatma lambalarıyla sağlanmalıdır.
c) Kapalı alanlarda mümkün olduğunca az eleman ile çalışılmalıdır.
d) Kapalı alanlarda çalışmalara başlanmadan önce Risk Değerlendirmesi yapılmalıdır.

2- Aşağıdakilerden hangisi kulak koruyucularını kullanırken yapılmamalıdır?

a) Gürültüsüz yerde takılıp çıkarılmalıdır
b) Temiz elle takılıp çıkarılmalıdır
c) Kulağa uygun şekilde takılmalıdır
d) Gürültülü yerlerde konuşurken çıkarılmalıdır

3- Ölen işçinin gelirinin, mümkün olduğu ölçüde, gerçeğe yakın tespitinde, aşağıdakilerden hangisi dikkate alınmaz?

a) Ölenin sağlık durumu
b) Ölenin yaşı
c) Ölenin cinsiyeti
d) Ölenin mesleği

4- İş sağlığı ve güvenliği kurulları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a) Kurul üyelerinin çoğunluğu ile toplanır
b) Kurullar ayda en az bir kere toplanır
c) Ağır iş kazası halleri veya özel bir tedbiri gerektiren önemli hallerde kurul üyelerinden herhangi biri kurulu olağan üstü toplantıya çağırabilir
d) Toplantıda alınan kararların uygulanmasından iş güvenliği uzmanı sorumludur

5- Aşağıda verilenlerden hangisi platformlarda alınması gerekli güvenlik tedbirlerinden değildir?

a) Platformun altı ve çevresi korunmuş olacaktır.
b) Üzerinde bulunabilecek azami yüklere dayanacak şekilde yapılacaktır.
c) Görüş imkanlarının sağlanması için uygun aydınlatma sağlanmalıdır.
d) Platform kenarları paslanmaya karşı boyanacaktır.

6- Canlı doku ile temasında, dokunun tahribatına neden olabilen maddeler ne olarak adlandırılır?

a) Patlayıcı madde
b) Aşındırıcı madde
c) Alerjik madde
d) Mutejen madde

7- Aşağıdakilerden hangisi, çalışma gücünün kaybından doğan zararlar belirlenirken dikkate alınmaz?

a) Bedensel yaralamanın cinsi ve boyutu
b) Zarara uğrayanın mesleği
c) Zarara uğrayanın gelir durumu
d) Ortalama insan ömrü

8- Risk aşağıdaki hangi faktörlerin bileşkesidir?

I-Meydana gelme olasılığı
II-Meydana gelme süresi
III-Zarar verme derecesi
IV-Zarar verme süresi

a) I-III
b) I-II
c) II-IV
d) I-IV

9- İşyeri merdivenlerinin kaç basamaktan fazla olanlarında korkuluk ve tırabzan bulunması zorunludur?

a) 6
b) 4
c) 8
d) 2

10- Kişisel koruyucu donanımlarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

a) Kullanılan vücut kısımlarına ve yapılan işe tam uygunluk sağlamalıdır.
b) Birden fazla riskin bulunduğu durumlarda, kişisel koruyucu donanımın seçiminde daha tehlikeli görülen risk dikkate alınır.
c) Kullanımı, bakım ve temizliği kolay ve pratik olmalıdır.
d) Kendileri bir tehlike kaynağı olmamalıdır.

11- Tehlikeli kimyasal madde taşıyan forkliftler, aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?

a) Akaryakıtla çalışan forkliftler
b) Ekzost çıkışları kapatılmış forkliftler
c) Akü ile çalışan forkliftler
d) LPG ile çalışan forkliftler

12- Forkliftlerin aşağıdaki özelliklerden hangisi yanlıştır?

a) G Sınıfı sürücü belgesi olan kişiler kullanmalıdır
b) Sürücü hariç başka şahıslar binmemelidir.
c) Altı ayda bir periyodik olarak kontrol edilmelidir
d) Kapasitesi dışında kullanılmamalıdır.

13- Basınçlı gaz tüplerinin depolandığı yerler işyerinin neresinde olmalıdır?

a) Kaynak yapılan yerlere yakın
b) İşyerinin bulunduğu binanın en alt katında
c) İşyerinin bulunduğu binanın baş veya son kısımlarında binadan ayrı bölümlere
d) İşyerinin bulunduğu binanın en üst katında

14-

I. Hastalık tablosuna doğru bir klinik tanı konması
II. Hastalığın çalışılan önceki işlerle olan bağlantısının araştırılması
III. Hastalığın işçinin şu anda çalıştığı işle ilişkisinin araştırılması

Bir hastalığın meslek hastalığı olarak tanımlanabilmesi için yapılacak çalışmanın aşamaları yukarıda verilmiştir. Bu çalışmaların doğru sıralaması nasıl olmalıdır?

a) II-I-III
b) I-II-III
c) I-III-II
d) III-I-II

15- iş kazalarının % kaçı tehlikeli durum ve davranışlardan kaynaklanmaktadır?

a) %88
b) %98
c) %12
d) %75

16- İş denetimi hangi amaçla başlatılmıştır?

A) Hepsi
B) İşçinin çalışmasını sağlamak
C) Yasal düzenlemelere uyulmasını sağlamak
D) İşverenin otoritesini arttırmak

17- Mobil beton pompa araçları için güvenlik yöntemlerinden hangisi yanlıştır?

a) Pompa operatörüne mümkünse kablosuz kumanda aleti verilmeli ve uygun yalıtkanlıktaki zemin üzerinde durarak çalışılmalı
b) M.B.P araçları mümkün olduğunca hat iletkenliklerinin bulunduğu bir cepheye kurulmalı
c) Bu işler şantiye şefi ve şantiye görevlisinin gözetimi altında yapılmadır
d) Pompa operatörüne elektrik hatlarının tehlikeleri hakkında eğitim verilmeli

18- Bir pilde akımın, gerçekte akış yönü aşağıdakilerden hangisidir?

a) + uçtan - uça
b) - uçtan + uça
c) + uçtan + uça
d) - uçtan - uça

19- İki veya daha fazla vinç ile bir yük kaldırılması zorunlu ise aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır?

a) Tecrübeli bir teknik eleman nezaretinde yapılmalı
b) Vinçler aynı bom yüksekliği, aynı halat boyu ve aynı kapasitede olmalı
c) En az iki işaretçiden işaret almalı
d) Yüklü olarak hareket ettirilmemeli

20- Aşağıdakilerden hangisi geçici işarettir?

a) Konteynır ve borular üzerindeki işaretler
b) Acil kaçış yolları işaretleri
c) Yasaklama ve uyarı işaretleri
d) Tehlikeli manevralar yapan kimseleri yönlendirme işaretleri

21- Kimyasal maddeler vücüda aşağıdaki yollardan hangisi ile girebilir?

a) Boşaltım yolu ile
b) Işıma yolu ile
c) Termik radyasyon yolu ile
d) Deri absorbsiyonu ile

22- Aşağıdakilerden hangisi makine koruyucularının özelliği değildir?

a) İlave tehlike yaratmamalı
b) Kolayca yerinden çıkmalı
c) Sadece işlem yapılan alanı kısıtlamalı
d) Tezgâhta çalışanları engellememeli

23- Kuyu ve kanalizasyonlarda yapılan çalışmalarında kullanması gereken Kişisel Koruyucu Donanım aşağıdakilerden hangisidir?

a) İklime dayanıklı giysi
b) Yansıtıcı giysi
c) Emniyet kemeri
d) Güvenlik halatları

24- Aşağıdakilerden hangisi makine ile çalışmanın genel kurallarından değildir?

a) Koruyucusu olmayan makine ve tezgâhın yapımına ve ya devredilmesine izin verilmemeli
b) Koruyucusu olmayan makine ve tezgâh kullanılmamalı
c) Makine koruyucu düzeneği olmayan makine ve ya tezgah tecrübeli bir işçi tarafından kullanılabilir
d) İşçiler koruyucuyu etkisiz duruma getirerek çalışmamalı

25- Aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

a) Risk değerlendirmesi yapılmadan Kimyasal maddelerle çalışmalar yapılamaz
b) Risk değerlendirmesi sadece 5 yılda bir yapılır.
c) Risk değerlendirmesi iş kazasından sonrada yapılmalıdır.
d) Yeni bir kimyasal madde ile çalışmada risk değerlendirmesi yapmaya ihtiyaç yoktur.

26- Bilgisayar vb. elektronik hassas cihazları yangınlarının söndürülmesinde kuru kimyasal tozlu söndürme cihazlarının tercih edilmemesinin sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Cihazlara zarar vermesi
b) Kuru kimyasal tozun Elektrik iletmesi
c) Yangın geç söndürmesi
d) Bu tür yangınları söndürmede etkili olması

27- Kolayca çıkarılabilen emniyet ayakkabısı giyilmesi gereken en uygun iş veya işlem aşağıdakilerden hangisidir?

a) Ergimiş maddelerin ayakkabılar içine girme riski bulunan işler
b) Seramik eşya ve inşa malzemesi kalıp işleri
c) Şantiye alanı ve depolardaki işler
d) Karkas ve temel işleri yol çalışmaları

28- Aşağıdakilerden hangisi elektrik kazalarının oluşum nedenlerinden biri değildir?

a) Elektrik kesintileri
b) İzolasyon hataları
c) Elektrik kısa devreleri
d) Elektrik iletim hatlarıyla temas

Tutum ve Kişilik

TUTUM (ATTİTUDE)

İnsanlar, amaçlar ve olaylarla ilgili istenen ve istenmeyen değerlendirilebilir durumlara Tutum denir. Tutum ayrıca birşeyler hakkındaki bireysel duyguların nasıl olduğunu yansıtır. Kişinin işimi seviyorum demesi onun işle ilgili tutumunu verir.

Tutum çerçevesini doğru tanımlamak için bunu oluşturan 3 bileşeni anlamak gerekir.

1-Biliş (Cognition)
2-Etki (Affect)
3-Davranış (Behavior)

Tutumun bilişsel bileşeni kişini, inançlar, bilgiler ve fikirlerinden oluşan kısmıdır. “Ayrımcılık, ırkçılık yanlıştır” düşüncesi bir tutumdur. Tutumun etki bileşeni de duygusal kısmıdır. Buna örnek “Ben azınlıklara karşı ırkçı davranışıyla John’u sevmem” dediğimizde bu bileşenin durumu yansıttığını görürüz. Son olarak Tutumun davranışsal bileşeni birisi veya birşeye belli bir tavırla davranma amacıdır. Örneğe devam edersek “John’la ilgili duygularımdan dolayı ondan uzak durmayı seçiyorum”

Genelde Etki bileşeni gözönüne alınmasına rağmen Tutumun 3 bileşeni olduğu unutulmamalıdır. Bu da karmaşıklığını gösterir. Yöneticiler çalışanlarının işle ilgili tutumları ile ilgilenirken bunlardan en önemlileri iş tatmini, işe katılım ve örgütsel bağlılığı gözönünde tutmalıdırlar. İş tatmini çalışanın işle ilgili genel tutumunu verir. İşe katılım, çalışanın işe aktif katılımını ve kendi değerini artıracak şekilde iş performansının derecesini gösterir. Son olarak Örgüt bağlılığı da çalışanın örgütteki kimliği, ilgisi ve ilginliğini (involvement) ifade eder.

Davranış ve Tutarlılık

Yaptıkları ile söyledikleri çelişen insanlara rastlamışsınızdır. Duruma göre davranışları söyledikleri ile çelişir. Araştırmalar insanların tutumlarıyla davranışları arasında tutarlılık aradıklarını göstermiştir. Aynı zamanda tutum ve davranışlarda da süreklilik istenir. Bir yerde tutarsızlık varsa bireyler bunu düzeltmek için ya da tutum ve davranışlarını değiştirmek yoluyla bu duruma rasyonellik katmak için çaba harcarlar. Örneğin XYZ şirketinde çalışan bir kişi işinin kötü yönlerine rağmen işinin iyi yönlerini göstermesi ve sunmasının görevi olduğunu düşünerek olaya rasyonellik katar.

Bilişsel Düzensizlik Teorisi

1950’lerin sonunda Bilişsel Düzensizlik Teorisini Leon Festinger ortaya attı. Bu teori davranışlar ile tutum arasındaki ilgiyi açıklamaya çalışır. Burdaki düzensizlik, tutarsızlıktır. Davranış ve tutumlar arasındaki veya iki tutum arasındaki farkların algılanması tutarsızlık yani bilişsel düzensizliktir. Festinger her tür tutarsızlığın rahatsızlık verdiğini ve bireylerin düzensizliği azaltmak için çaba harcadıklarını söyler. Başka bir deyişle bireyler, düzensizliği minimuma indirmek ve böylece kararlı konumda kalmak isterler.

Hiçkimse tamamen düzensizlikten kaçamaz. Gelir beyanında sahtecilik yapmanın yanlış olduğunu bilmemize rağmen bir kısmında değişiklik yapmaktan kendimizi alamaz sonra da yakalanmaktan korkarız.

Festinger düzensizliği azaltma isteğinin, düzensizliği yaratan faktörlerin önemine bağlı olduğunu söyler. Ayrıca, bu faktörler üzerinde etkili olan inanışların ,düşüncelerin ve etki derecesindeki çıkarların önemine bağlıdır. Eğer bu faktörlerin yarattığı düzensizlik, kısmen önemsizse,dengesizliği düzeltme çabası da az olacaktır. Atıkların nehre boşaltılması konusunda yasal zorunluluklar yoksa, bu durum şirket avantajına uygun kullanılabilir ama aynı zamanda düşüncelere tutumlara da ters. Bir yöneticinin bu durumda karar vermesi gerektiğinde bilişsel düzensizlik yaşaması kaçınılmazdır. Burda seçenekler, Tutumunu değiştirebilir, otoritesini yetkisini atık boşaltmayı durdurmak için kullanabilir. Veya Düzensizlik yaratan davranışın çok da önemli olmadığını düşünür. “Bir işim var ve benim rolüm şirketin yararlarını gözeten kararlar almak,şirketin yararları toplum ve çevreden önceliklidir” diyebilir. Diğer bir durumda tutum değişikliği olacaktır, yani “Atık suyu nehre boşaltmak yanlış değil” şeklinde yaklaşabilir. Yine bir diğer seçenek de Düzensizlik yaratan faktörleri dengeleyici faktörlerle değerlendirir. “Toplum yararına ürettiğimiz ürünler, su kirliliğinin çevreye zararından daha önemlidir”.

Düzensizliğe etki edebilecek düzeyde ve durumda olmak da önemli. Sonucu etkileyemeyeceğini algılayan bireyler de –Seçme şansları yoksa- Tutum değişikliğine gitmeleri gerektiğini düşünürler. Düzensizliği yaratan patronun talebi ise düzensizliği önleme baskısı daha az olur. Düzensizlik yine olacaktır. Rasyonalize edilip yaklaşılacak fakat kişisel seçim imkanı olmayacaktır.

Ödüller de bireyin düzensizliği azaltmak için motivasyonunu etkiler. Bu faktörler bireylerin düzensizlik tecrübelerine göre, doğrudan tutarlılık için davranmanın çok da gerekli olmadığını göstermiştir. Düzensizliği yaratan etken çok önemli değilse, ve bireyin düzensizliğin dışardan kaynaklandığını algılaması ve kendisi tarafından kontrol edilemeyeceğini bilmesi veya ödüller düzensizliği ihmal ettirecek kadar etkili ise birey kendini, düzensizliği azaltmak için çok büyük bir baskı altında hissetmez.

Tutum ve Düşünce Araştırması

Şirketler, düzenli aralıklarla çalışanlarının tutumlarını araştırırlar. Örn. Araştırma formları. Tutum araştırmaları çalışanın bir dizi soru ve duruma cevabıyla şekillenir. İdealde sorular yönetimin ihtiyaç duyacağı spesifik bilgi eldesi için şekillendirilmiştir. Değerlendirme, iş gruplarına, bölümlere veya organizasyonun tümüne göre yapılabilir.

Tatmin ve Verimlilik Çelişkisi

1930’lardan 1960’ların ortasına kadar mutlu çalışanların verimli olduğuna inanılırdı. Hawthorne araştırmaları, Yöneticilerin, eğer çalışanları işleriyle tatmin oluyorsa bu tatmini verimliliğe ulaştırabildiğini göstermiştir. Yöneticilerin birçok paternalistik ( babacan otorite) eylemde bulunduğu ve bu dönemde şirket piknikleri, bowling takımları organize ettikleri ve eğitim çalışmaları yaptıkları görüldü. Fakat gerçekte Mutlu Çalışan düşüncesi bir umut üzerine kuruluydu.

Tatminin verimlilik üzerine pozitif etkisi oldukça küçüktür. Buna karşın durumsal yaklaşımda değişkenler bu ilişkiyi artırır. Bu ilişkinin doğru orantılı olduğu en max durum, Çalışanın davranışının zorlamayla olmadığın ve dış faktörlerle kontrol edilmediği durumdur. Çalışan verimliliği, makine ağırlıklı işlerde, (Örneğin, Makine hızı ) tatmin düzeyiyle etkilenir.

Diğer önemli durumsallık değişkeni iş seviyesidir. Tatmin- Performans ilgisi üst düzey çalışanlarda daha kuvvetlidir.

Ne yazık ki, tatmin- verimlilik üzerine oluşturulan birçok çalışma neden sonuç ispatına ulaşamamıştır. Eğer iyi bir iş yapıyorsanız iyi hissedersiniz . Bir de, organizasyona adanmışlık ödüllendiriliyorsa, bu gelirinizi artıracak, promosyon fırsatları sunacak ve bu ödüller de iş tatmininizi sağlayacaktır.

KİŞİLİK

Bazıları sessiz ve pasifken, bazıları da gürültücü, yaygaracı ve agresiftir. İnsanları, sakin yaygaracı, pasif, agresif, sıcakkanlı, sadık, hırslı, sosyal şeklinde tanımlarken, aslında onları kişilik özelliklerine göre gruplandırmış oluruz. Birinin kişiliği , o kişinin psikolojik özelliklerinin kendine özgü bir karışımıdır.

Kişilik Özellikler

Birçok kişinin özelliği var, utangaç, çekingen, sadık, hırslı, agresif, tembel şeklinde. Myers-Briggs İndikatörü (Myers-Briggs Type İndicator =MBTI) ve 5 Faktör Modeli en popüler kişilik gruplamasıdır.

MBTI, Kişilik tanımlama testleri kişilik özelliklerini belirlemede kullanılır. Kişilere 100’den fazla soru yöneltilir. O durumda nasıl tepki gösterdiği veya o durumda nasıl davranacağı araştırılır. Sonuçlar 4 grupta değerlendirilir.

1-Sosyal ilişkilerde, Dışadönük (extrovert =E ) - İçedönük (introvert =I )

Dışa dönük kişi, dışarıya açık,baskın, çoğunlukla agresif, dünyayı değiştirmeye çalışan kişidir.Dışa Dönük kişiler iç çevresinin gelişmesine ve uygulama esaslı çalışmaya gerek duyarlar.Diğerleri ile çalışma imkanı oluşmasına ve tecrübe kazanmaya ihtiyaçları vardır.

Utangaç, çekingen ve dünyayı anlamaya çalışan kişi içe dönük(içine kapalıdır). Düzenli, sakin ve yoğunlaşmış bir işe gerek duyarlar. Ki bu onları yalnız bıraksın ve sınırlı tecrübeleri derinlemesine elde etme şansı yakalasınlar.

2- Bilgi Toplama Tercihi Rasyonel ( Sensing=S) - Sezgisel (Intuitive =N)

Rasyonel grubundakiler, eğer standart bir çözümleri yoksa yeni problemlerden hoşlanmaz rutini sever, rutin detaylarla ilgili sabırlı, sakin bir görüntü sergilerler. Sonuca ulaşma konusunda çok isteklidirler.Ayrıntısı bol bir işte iyi olmaya çabalarlar. Buna karşın sezgisel kişiler, yeni problemler çözmeyi severler. Sürekli aynı şeyi yapmaktan hoşlanmazlar. Sonuçlara yönelir, Rutin detaylara sabırsızdırlar. Ayrıntılar için zaman harcamaktan hoşlanmazlar.

3- Karar verme Tercihi Duygusal (Feeling=F) - Düşünceli (Thinking= T)

Duygusal grup, diğer insanlar ve onların duygularından incinmekten kaçınır. Uyumu severler, fırsat buldukça övülmekten hoşlanır. İyi olmayan şeyleri insanlara söylemekten hoşlanmaz. Sempatik olmaya çabalar ve insanlarla iyi geçinir.

Düşünce grubu duygusal değildir. İnsanların duygularını umursamaz. Analizi sever, Herseyi mantık sırasına koyar. İnsanları azarlayabilir. Gerekirse onları ateşe atar. Katı kalpli görülebilir. Ve sadece düşünceli gruptaki insanlarla iyi geçinir.

4- Karar Verme Stili Algısal (Perceptive =P) - Yargısal (Judgemental=J)

Algısal grup meraklı, kendine yeten , esnek, uyumlu ve toleranslıdır. Bir Konuya başlamaya odaklanırlar ve kararları ertelerler. Ve o konuda karar vermeden her türlü bilgiyi edinirler.

Yargısal grup karar verici, İyi planlayıcı,nettir. Konuyu sonuçlandırmaya odaklanırlar. Hızlı karar alır ve onu sonuçlandırmak için gerekli olan bilgilere ihtiyaç duyarlar.

Tablo 13,1 ‘deki 16kişiliktipi, bu grupların bileşiminden oluşur.

MBTI, Yöneticilere nasıl yardım eder? Kişilik özellikleri belli kişileri bu özelliklere göre, yönlendirmek gerekir. Çünkü, insanların problemlere yaklaşımı ve çözme teknikleri bu özelliklerinden etkilenir. İnsan davranışlarını kestirmede kullanmak mümkündür.

Tablo 13.1 MBTI Kişilik Tiplerine örnekler
Tip
Tanım
INFJ (Introvert, Intuitive. Feeling, Judgemental)
Oldukça güçlü, kararlı ve diğerleriyle ilgilidir. Bu gibi insanlar azimleriyle başarılı olurlar.
Bunlar sabit fikirle prensiplerine çok sıkı bağlıdırlar.
ESTP (Extrovert,Sensing Thinking, Perceptive)
Fazla açık sözlü ve bazen duygusuzdurlar.Bu gibi insanların ayakları yere basar, ne endişelenir ne de telaş ederler. Gelen neyse uyum sağlarlar. Birleştirilen ve parçalanabilen gerçek şeylerle daha iyi çalışırlar
ISFP ( Introvert, Sensing, Feeling, perceptive)
Hassas, nazik ve alçakgönüllü, çekingen ve oldukça arkadaş canlısıdırlar. Bu gibiler anlaşmazlıklardan kesinlikle nefret ederler ve kaçınırlar. Sadık takipçilerdir,
ENTJ (Extrovert, Intuitive, Thinking, Judgemental)
Sıcak, samimi,  arkadaş canlısı ve kararlıdırlar. Aynı zamanda genellikle muhakeme yeteneği ve zeka gerektiren diyaloglarda başarılıdırlar. Fakat bazen  kapasitelerinde yanılabilinir.

KİŞİLİKTE BIG FIVE MODELİ

1-Dışadönük ( Extraversion) Sosyal, girişken, inatçı
2-Uyumlu (Agreeableness) İyi özellikli, birleştirici, güvenilir
3-Kararlı ( Conscientiousness) (vicdanlı)Sorumlu, bağlanabilir, Israrlı ve başarı odaklı
4-Duygusal dengeli ( Emotional Stability) Pozitif anlamda Soğukkanlı, gayretli Negatif anlamda gizli veya gergin , sinirli, depresif ve güvensiz.
5-Ufku Geniş – Tecrübeye Açıklık ( Openness to experience) Yaratıcı, artistik, duygusal ve entelektüel

Big Five Modeli, Kişilik çerçevesinden fazlasını verir. Araştırmalar göstermiştir ki bu kişilik boyutlarıyla, iş yapma performansı arasında çok yakın ilişkiler vardır. Örneğin bir çalışma 5 meslek kategorisinde uygulanmıştır: Profesyoneller (mühendis, mimar, avukat), Polisler, Yöneticiler, Satış personelleri, Yarı becerili veya tam beceri sahibi çalışanlar. Her meslek grubunda ayrı kişilik özelliklerinin daha etkili olduğu görülmüştür. İş performansı, çalışan performans derecesi, eğitim yeterliliği ve gelir düzeyi , çocuk sayısı gibi kişisel verilere göre değerlendirilir. Çalışmanın sonuçları 5meslekgrubunda da kararlı kişilik özelliğinin etkili olduğunu göstermiştir. Diğer kişilik boyutları meslek grupları ve duruma bağlıdır.

Örneğin dışa dönük kişiler yönetim ve satış pozisyonlarında dikkat çekerken, yüksek sosyal iletişim gerektiren işler onlara uygundur. Tecrübeye açıklık eğitim alanında önem kazanıyor. Şaşırtıcı olarak ise, Duygusal Dengeli olma özelliğinin iş performansı ile pozitif bir ilgisi tespit edilememiştir. Buna karşın sakin yapılı kişilerin güvenlik işlerinde sinirli ve gergin olanlara göre daha iyi olmaları beklenirken, bunun böyle gerçekleşmediği görüldü. Belki de bunun nedeni Duygusal dengeli kişilerin işlerinde kalma olasılığının, duygusal tutarlığı bağlılığı olmayan kişilere göre daha yüksek olmasından kaynaklanabilir.. Bu çalışmalara katılan tüm kişiler yukarda açıklananları doğruladılar. Ufak tefek ihmal edilebilir sapmalar gerçekleştiyse de gözönüne almayı gerektirmeyecek noktalardı.

DAVRANIŞLAR VE KİŞİLİK

Kontrolü Elde Tutma (Locus of Control)

Kişiler kaderlerini ellerinde tuttuklarına inanırlar. Burda sınıflama içsel (internal) ise Bu insanlar kaderlerini kendilerinin kontrol ettiğine inanırlar. 2. gruplama dışsal (external) ‘da ise kişiler yaşamlarının dış güçler tarafından yönetildiğine inanırlar.

Yüksek dışsallığa sahip kişiler işleriyle ilgili tatminsizlik yaşarlar ve iş düzeninden soğumuşlardır. Bunlarda işe katılım da oldukça düşüktür.Dışsal kişiler düşük performanslarını yönetici yada patronun haksız hüküm yada önyargılarına bağlarlar.

Machiavellianism:

Bireylerin Machiavellizm’i (Mach) yüksek ise, Mach’ı düşük olana göre , bu kişi daha pragmatik, duygusal mesafeli ve sonuçların kendini haklı çıkaracağına inanır. ‘Eğer çalışırsa, işe yararsa kullan’ ifadesi Yüksek Mach perspektifidir. Yüksek Mach iyi çalışan olabilir mi? İşe göre değişir ve performans değerlendirme sekline de bağlı.Pazarlık becerileri isteyen işlerde veya ödüllendirmeyle çalışılan işlerde yüksek mach üreticidir. Sonuçların kendisini doğrulamadığı veya performansının yeterince iyi ölçülmediği durumlarda Yüksek mach performansı kolay belirlenemez.

Özsaygı (Haysiyet) (Self-Esteem=SE)

SE kişinin kendini sevmesi ve kendiyle barışık olması ile ilgilidir. Özsaygı , doğrudan başarıya bağlı Yüksek SE’li kişi bir işte başarılı olacak yeterliliğe sahip olduğuna inanır. İş seçiminde özsaygısı yüksek kişiler daha çok risk alır, ve düşük SE’li kişilere göre daha sıradan olmayan işleri seçebilir.

Düşük SE’liler de dış etkilerden Yüksek SE’lilere göre daha fazla etkilenirler. Düşük SE’liler başkalarından olumlu değerlendirmelere daha çok ihtiyaç duyarlar. Bunun sonucunda yüksek SE’liler daha fazla başkalarından onay bekler ve onların davranış ve inanışlarına uyum sağlamaya çalışırlar

Yönetim pozisyonlarında düşük SE’liler, yüksek SE’lilerden daha fazla diğerlerini hoşnut etmeyi ve istenmeyen davranışlardan kaçınmayı esas alırlar. Özsaygının iş tatminiyle alakalı olduğuna şaşmamak gerekir. Birçok çalışmada Yüksek SE’liler Düşük SE’lilerden daha fazla iş tatminine sahiptir.

Self Monitoring

Self monitoring, kişinin davranışlarını dışsal ve durumsal faktörlere göre ayarlayabilme kabiliyetidir. Self monitoring de başarılı bireyler dışsal ve durumsal faktörlere göre kendi davranışlarını adapte etme kabiliyetine sahiptir. Yüksek SM’ler dış etkilere duyarlıdır ve değişik durumlarda değişik davranışlar gösterebilirler. Yüksek SM’ler toplumdaki kişilikleriyle özel kişilikleri arasındaki zıtlıkları sunma yetisine sahiptirler.Düşük SM’ler davranışlarını ayarlayamaz.Her durumda kendi inandıklarını ve davranışlarını ısrarla sergileme eğilimindedirler.Düşük SM’ler ne oldukları ve ne yaptıkları konusunda yüksek davranış ısrarına sahiptirler. Davranışlarında değişiklik yapmak istemezler. SM konusunda araştırmalar henüz yeni olduğu için, şu anda net çıkarım yapmak çok zordur. Ama öncü kanıtlardan elde edilen bilgilere göre Yüksek SM’ler başkalarının davranışlarına yakın ilgi gösterirler. Bu davranışlara karşı düşük SM’lerden daha esnektirler. Ayrıca yüksek SM’lerin çok zıt rolleri gerektiren yönetim pozisyonlarında daha başarılı olabileceklerini öne sürebiliriz.Yüksek SM’ler değişik insanlar için değişik kişiliklere bürünebilirler.

Risk Alma ( Risk Taking)

İnsanlar fırsatları değerlendirme yeteneği açısından farklılık gösterirler. Riskten kaçınma ve riski tahmin etmede anlayış farklılıklarının, yöneticilerin karar vermelerini ve seçim yapmadan önce ne kadar bilgiye ihtiyaç duyduklarını etkiledikleri görülmüştür. Örneğin bir çalışmada bir grup yönetici, kiralama kararı vermelerini gerektiren simülasyonlu personel örneklemeleri yapmışlardır. İlginç bir şekilde, iki grubun da karar tutarlılıkları aynı çıkmıştır. Bu da Örgütsel etkinliği maksimize etmek için yöneticilerin, işçi risk alma yoğunluğunu spesifik iş talepleriyle aynı seviyede tutmaya çalışmalarının gerektiği sonucuna ulaştırır. Örnek verecek olursak Yüksek Risk alma yeteneği bir borsa firmasındaki brokerın etkin performans göstermesine öncülük eder.Çünkü bu tip bir iş hızlı karar almayı gerektirir. Diğer taraftan finansal saptamalarda bulunan muhasebeciler için ise yüksek risk alma yeteneği bir engel oluşturabilir. ,

Değişik Ulusal Kültürlerde Kişilik Tipleri

Ülkelere göre standart kişilik özellikleri tanımlanamaz. Örneğin her kültürde Yüksek veya düşük risk alma özelliğinde kişilerle karşılaşabilirsiniz. Ama bir ülke kültürü kendi insanının kişilik karakterini etkileyebilir. Milli kültürün etkilerini , değindiğimiz kişilik davranışlarını inceleyerek görebiliriz.

KİŞİLİKLERLE İŞLERİ EŞLEŞTİRME

Kişisel özellikler gibi işler de farklılık gösterir. En iyi eşleme teorisi,John Holland tarafından yapılmıştır. Teorisinde çalışanın işiyle ilgili tatmininin ve işten ayrılma olasılığının bireyin çalışma ortamıyla , kişilik özelliklerinin uyum derecesine bağlı olduğunu vurgulamıştır.Holland 6 temel kişilik tanımlamıştır.

 
Tablo:13,2:  Holland’ın kişilik ve örnek işler eşlemesi
TİP
Kişilik karakteristikleri
Örnek İşler
Gerçekçi (Realistic) :  Beceri Güç ve koordinasyon gerektiren fiziksel aktiviteleri tercih eder.
Utangaç,içten, çekingen, durgun, uyumlu, pratik
Mekanik ve montaj işleri, çiftçilik
 
 
 
 
 
 
Araştırmacı(Investigative): Düşünme organize etme ve anlama gerektiren işleri tercih ederler
Analitik, Orjinal, zeki, bağımsız, meraklı
Biyolog,  ekonomist, matematikçi, haber spikeri
 
 
 
 
Sosyal (Social): Yardımlaşma ve diğerlerini geliştirme işleri içeren işleri tercih ederler
Sosyal, arkadaş canlısı, birleştirici,  anlayışlı
Sosyal işler, öğretmenlik, klinik psikolog, danışman
 
 
 
Gelenekçi (Conventional): Kurallı komutlu düzenli işleri tercih eder.
 
Verimli, Pratik, hayalci değil, esnek değil
Hesap uzmanı, Yönetici, Bankacı
Girişimci (Enterprising): Diğerlerini etkileyecek fırsatlar veren sözlü aktiviteleri sever, güce ulaşmak ister
Kendine güvenli, hırslı, enerjik, otoriter
Avukat, emlakçi, Sosyal hizmet uzmanı, küçük işletme yöneticisi
 
 
 
Sanatçı (Artistic): Yaratıcılığını geliştiren sistematik olmayan aktiviteleri tercih eder.
Hayalci, sıra dışı, idealist, duygusal
Ressam, yazar, müzisyen, iç dekoratör
 
 
 

Holland’ın araştırması Şu hexagonal diagramı kuvvetle destekler.



Bu şekilde yakın alanlar ve kişilikler birbirine daha yakın ve benzerdir. Yani yakın kategoriler benzerken, karşılıklı köşegenlerdekiler birbirinden oldukça farklıdır.

Bu ne demektir? Teori, Kişilik ve meslek uyumlu olduğunda , tatmin maksimum olur ve iş değişimi daha az oluşur diyor. Sosyal bireylerin insan kaynaklı işlerde olması gerekirken, Gerçekçilerin de gerçekçi işlerde olması, araştırmacı işlerde olmasından daha uygun olacaktır. Gerçekçi birinin sosyal bir işte olması da kesinlikle en yanlış seçim olacaktır. Bu modelde kilit nokta ;

1- Bireyler arasındaki kişiliklerde içsel farklılıklar görülür
2- Farklı tiplere uygun işler vardır
3- İşiyle kişiliği uyumlu kişiler çok daha fazla tatmin duygusu yaşarlar ve kişiliğiyle uyumsuz işlerde çalışan insanlara göre istifalar azalır.

Yöneticilerin dikkatine:

Çalışan seçimi çok önemlidir. Yöneticiler eğer iş- kişilik uyumuna göre personel alırlarsa, Yüksek performans ve işiyle tatmin olmuş personelle çalışırlar. Ek olarak başka yararları da olabilir. Problem çözme, karar alma ve iş ilişkilerine farklı yaklaşımları olan kişileri tanıyabilir ve yönetici , astın neden hızlı karar almaktan rahatsız olduğunu veya problemi belirlemeden neden çalışanın bulabileceği kadar bilgi edinmekte ısrarcı olduğunu anlayabilirler. Örneğin Karar alanı dışında tutulan bireylerin işleriyle ilgili tatminsizlik yaşayacakları ve bu nedenle de işleriyle, görevleriyle ilgili sorumluluktan kaçacakları görülebilir.

Süt Sığırcılığında Barınak Sistemleri

Tarım işletmelerinde, işletme merkezindeki binaların içinde hayvan barınakla¬rı önemli bir yer tutar. Özellikle hayvancılık işletmelerinde, hayvan barınaklarının önemi daha da artar.

Ahırlar içinde barındırdıkları hayvanların pahalı ve elde edilen ürünün insan sağlığı ile kalitesinin yakından ilgili olması nedeniyle, planlanmasında özel çaba gösterilmesi gerekir. Ahır planlanmasında yapılan hatalar, işletmenin ekonomikliliğini azaltması yanında, bazı durumlarda işletmenin kapanmasa da neden olabi¬lir.

Hayvancılık, fazla işgücü kullanılması, işletmede elde edilen bazı artık maddelerin değerlendirilmesi ve insanların beslenmesinde hayvani proteinlerin önemli rol oynaması nedeniyle, tarımın diğer kollarında olduğu gibi verimin artırılması ge¬rekir. Bu önem hayvanların barındırıldığı barınaklardan başlayıp, bakım ve beslen¬melerine gereken önem verildikten sonra, elde edilen ürünlerin temiz ve sağlıklı olması ile işlenerek değerlendirilmesine kadar devam etmektedir. Barınakların iler¬de işgücü kullanımını en alt düzeye indirecek şekilde planlanması işletmenin eko¬nomikliğini arttıracaktır.

Ahır, sığırların korunduğu barınak, sağımın yapıldığı, sütün saklandığı ve işlendiği kısmı ile hayvanlara ayrılan gezinti avlusundan oluşan tarım işletmesinin bir kısmı olarak anlaşılır. Bunun anlamı, bir ya da bir kaç bina ile dışarıya doğru eğim¬li bir avlu olarak birlikte planlanan komplekstir.

YER SEÇİMİ KURALLARI

Süt sığırcılığının yapılacağı yer olarak;

- Taban suyu yakın olmayan kuru,
- Devamlı ve fazla rüzgar olmayan,
- Tercihen düz veya güneye meyilli,
- Su akıntıları altında kalmayacak,
- Çiftlik içi ve ana yollara, suya elektriğe yakın,
- Drenajı iyi olduğu için tercihen çakıllı veya kumlu,
- Çiftliklerde işletme yapıları ve ikametgah civarında,
- İhtiyacı karşılayacak genişlikte ve muhtemel genişlemelere müsait,
- Diğer binalardan en az 40 m mesafede olan,
- Hava akımı az olmayan, düz vadi tabanlarında bulunmayan,
- Sık ağaçlıklar arasında olmayan veya yüksek binaların gölgesinde kalmayan,
- Kalabalık, tozlu yollardan, fazla gürültülü yerlerden yeterince uzak,
- Ürünlerin pazarlanacağı tüketim merkezlerine yakın olan,
- Ürünlerin pazarlanacağı tüketim merkezlerine yakın olan,
- Civciv, yem, ilaç ve hizmet temini en kolay şekilde yapılacak,
- Hijyenik şartlar taşıyan,
- Çevredeki hakim rüzgar yönü dikkate alınarak, etraftaki kasaphane, imha fırını, gübrelik gibi tesislerin kötü kokularının etkilemeyeceği, 
- Üzerinde yapılacak kümeslerin geniş cephelerinden Güney ve Güney doğuya bakmalarına müsait, 
- Yerleşim alanlarına en az 1000 m mesafede olan,
- Bataklık sahalarına yeterince uzak bulunan,
- Milli parklardan en az 1000 m mesafede olan,
- Bitki üretime müsait ziraat arazisi yerine, tarıma elverişli olmayan, 
- Hava şartları itibariyle, gün ışığını etkileyecek derecede yoğun sis tutmayan,
- Hakim rüzgarlar dikkate alınarak yerleşim yerlerine kötü koku gitmeyecek yerler seçilmelidir.

BARINAK SİSTEMLERİ 

Bağlı Kapalı Ahırlar

Bağlı kapalı ahırlar genellikle soğuk bölgeler ve küçük işletmeler için tercih edilmelidir. Bunların içi donanımında yem yolu, yemlik, durak, gübre ve idrar kanalları ile servis (gübre) yolu bulunmalıdır. 

Barınak içinde en uygun cevre şartlarını sağlamak için, bölgenin iklim şartlarını da dikkate alarak yeterli tecrit ve havalandırma yapılmalıdır.

Kapalı  ve bağlı ahırların iç ayrıntıları hayvan sayısına, ırk, yaş ve cins dağılımına göre boyutlandırılmalıdır. 

Bu tip ahırlarda, hayvanlar, zamanlarının büyük bir kısmını ahırda geçireceklerinden özellikle durak boyutları ve ayrıntıları hayvanlara rahat bir yaşama şartı sağlayacak biçimde planlanmalıdır.

Durak büyüklükleri hayvanların cüsselerine, yataklık teminine, hayvanların devamlı ahırda kalıp kalmamam durumuna göre tespit edilmelidir. Duraklar, hayvan miktarına bağlı olarak tek veya çift sıralı olmak üzere ve hayvanların başları duvara gelecek veya ortada, yem dağıtım yoluna bakacak şekilde yerleştirilmelidir. 

Durak genişlikleri, besi ahırlarında 100 cm’ den, sağmal inek ahırlarında 110 cm.’ den aşağı olmamalıdır.

Durak uzunlukları, hayvanların cüsselerine göre;

- Kısa duraklarda   =  140 – 180 cm  tercihen  170 cm,
- Orta duraklarda   =  190 – 225 cm  tercihen  210 cm,
- Uzun duraklarda  =  250 – 300 cm  tercihen  270 cm,

olmalıdır.

Duraklar yemlikten itibaren durak uzunluğunun 2/3’si %1, kalan 1/3’i ise %1,5 – 2 veya durağın tamamı % 1,5 eğimli olmalıdır.

Duraklar ahır tabanından 20 – 30 cm yüksek olmalı ve su sızdırmaz bir şekilde yapılmalıdır.

Yemliklerin ön tarafında en az 1 m yem dağıtım yolu bırakılmalıdır. Yemlikler ortada ise dağıtım yolu, tek sıralı ahırlarda en az 1,5 m, çift sıralı ahırlarda en az 2,5 m (bir traktör geçecek genişlikte) olmalıdır.

Durakların seviyesinden 15 – 20 cm alçakta, 50 –60 cm genişliğinde gübrelik ve 20 –30 cm genişliğinde idrar kanalı bulunmalıdır. Gübre kanalı otomatik temizleyici bir sistemle donatılabilir.

Yemlikler, kısa duraklı ahırlarda, hayvan yattığı zaman başını yemliğin üzerinde uzatabilecek şekilde alçak yapılmalıdır. Bunu temini için yemliğin üst kenarı döşeme yüzeyinden ancak 20 – 25 cm yüksekte olmalıdır. 

Orta ve uzun duraklı ahırlarda, yemlik kenar yüksekliği 50 – 60 cm’ yi geçmemelidir. 

Yemlik genişliği 50 – 60 cm, kesiti yarım daire veya benzeri biçimde olmalıdır. Yemliklerin önüne, hayvanları yem yiyeceği yerde sabitleştirmek ve yalnız kendi yemini tüketmesini temin etmek maksadıyla açılıp kapanan parmaklıklı sabitleştirme sistemleri konulabilir.  

3.2. Bağlı Açık Ahırlar 

Bağlı açık ahırlar, genellikle yazlık ahırlar olarak kullanıldığı gibi iklimi müsait olan bölgelerde bütün yılda kullanılabilir. 

Ahır içi düzenlenmesi kapalı ve bağlı ahırlardaki gibi olmalıdır. Bu ahırlardan farkı, bir veya iki cephesinin açık sundurma şeklinde olmasıdır. 

Serbest Duraklı Kapalı Ahırlar 

Serbest duraklı kapalı ahırlar, havanların gün içindeki davranışları ayakta, yatarak servis yolunda, yemleme ve sağımda geçen süreleri dikkate alınarak planlanmalıdır.

Bu tip ahırlarda, ahırın iç ayrıntılarının düzenlenmesine bağlı olarak yemleme ve gezinme alanları kapalı kısımda veya yemleme alanı ahır dışında olabilir. Soğuk bölgelerde yemleme ve gezinme alanları ahır iç kısmında olabilir. 

Taban alanı yemleme ahır içinde olduğunda büyükbaş hayvan birimi için (BBHB) 6,5 – 7,5 m2, yemleme ahır dışında olduğunda ise 3,5 – 4,0 m2 olmalıdır. 

Serbest duraklı kapalı ahırlar tabanı ızgaralı olarak yapılmışsa, ızgaralar arası açıklık 4 cm ve ızgaraların  üst yüzey genişliği 6 cm olmalıdır. 

Gezinti yerleri temizliği, otomatik gübre temizleyici sistemlerden uygun olan birisi kullanılarak yapılmalıdır. 

Serbest Duraklı Açık Ahırlar 

Serbest duraklı açık ahırlar, genellikle sundurma şeklinde olur. Serbest duraklar sundurma altında, yemleme yerleri ise sundurma dışında yada sundurma altında yapılabilir. Taban alanı BBHB için, yemleme sundurma altında ise 5.5 – 7,5 m2 yemleme dışarıda ise 3,5 – 4,0 m2 olmalıdır.

Duraklar v diğer özellikler kapalı serbest duraklı ahırlarda olduğu gibidir. 

Derin Yataklı Serbest Açık Ahırlar 

Derin yataklı serbest açık ahırlar, sadece yemleme ve gezinme alanlarından meydana gelir. İç düzenleme şekline göre ya tek yada çok kısımlı olurlar.

Tek kısımlı ahırlarda hayvanların yemleme ve dinlenme alanları birbirinden ayrılmaz. Bu tip ahırlarda taban alanı ve yataklık ihtiyacı oldukça fazladır. (BBHB için 8,5 – 9,0 m2).

Çok kısımlı ahırlarda hayvanların yemleme ve dinlenme alanları birbirinden ayrılmalı ve BBHB başına, yemlik sundurma altında ise 7,5 – 8,5 m2 yemlik sundurma dışında ise 5 – 6 m2 taban alanı hesaplanmalıdır.

Derin yataklı serbest açık ahırlar, iklim şartlarına bağlı olarak, kışları mutedil olan bölgelerde yalnız çatılı ve rüzgara maruz cephesi kapalı sundurma şeklinde yapılabileceği gibi kışları serin geçen bölgelerde, çatılı ve üst cephesi kapalı olarak da yapılabilir ve bunlarda BBHB başına, 2,5 – 4,5 m2 yemleme yeri, 4,5 – 5,5 m2’si istirahat yeri 7 – 10 m2 gezinti yeri, ayrıca her dört hayvan için genç ve hasta hayvan yerleri ile, süthane, sağım ve doğum yerleri olarak 5 – 35 m2 alan hesaplanmalıdır.

YAPIM KURALLARI

Ahır temellerinin oturacağı zemin, bina yükünü çekebilecek gerilime sahip olmalı temel duvarı taş veya betonarme olarak yapılmalıdır.

Ahır temelleri planlanırken, ahır tipleri zemin özellikleri ve bölgenin topraktaki don derinliği dikkate alınmalıdır. Temelde bina yükünün daha geniş bir alana yayarak tehlikeli oturmalara önlemek için sömel yapılabilir.

Temel derinliği sıcak bölgelerde 30 cm’ den soğuk bölgelerde ise 60 cm’ den az olmamalı, bölgedeki toprak donma derinliğinin altına inecek şekilde yapılmalı, temel genişliği 50 – 60 cm arasında olmalıdır. 

Taban 

Ahır tabanları genellikle tercih sırasına göre tuğla, beton, sıkıştırılmış süzek toprak, taş veya ahşaptan yapılmalı, rutubetsiz, temizlenmesi kolay, su birikmeyecek şekilde düzgün yüzeyli olmalıdır. Tabanlarda çatlaklar bulunmasına dikkat edilmelidir.

Ahır tabanı, hem toprak yüzeyinden 20 – 30 cm yüksek olmalı ve su sızdırmaz bir şekilde yapılmalı, sıkıştırılmış toprak, hijyen bakımından mahzurlu olduğundan mecburiyet yoksa kullanılmamalıdır.

Taş tabanlar, hem soğuk olması, hem de hijyenik şartların güç sağlanabilmesi sebebiyle tercih edilmemeli, ancak yapılma mecburiyeti varsa taşların araları betonlanmalıdır. 

Ahşap tabanlar sıhhi ve sıcak olmalarına karşılık, dayanıksızdır ve ıslandığında kaygan olmaktadır. yataklığın kıt ve pahalı olduğu hallerde bu tabanlar yapılabilir. Bu tip tabanlar, tuğla büyüklüğünde ahşap takozlar beton zemin üzerine dikine döşenip aralarına katran akıtmak suretiyle yapılmalıdır. Beton tabanlar, altlıkları bol ve ucuz olduğu yerlerde yapılabilir. Fakat bunların soğuk olması ve çatlaması gibi mahzurları da vardır.Yem, idrar ve gübre yolları betondan yapılmalıdır. 

Tuğla tabanlar en uygun olanıdır. Fırınlanmış tuğlalar dikine döşenmek suretiyle kullanılacağı gibi en iyisi özel oluklu ahır tuğlaları kullanılmalıdır.

Duvarlar 

Ahır duvarlarının yapımında betonarme, tuğla, taş, briket, kerpiç ve ahşap gibi malzemeler kullanılacağı gibi metallerin ucuz olduğu durumlarda, metal ve prefabrik tabakalar da kullanılabilir.

Normal ahır sıcaklığının muhafazası için duvarlar ısı geçirgenliği düşük olan malzemelerden yapılmalı, bu yeterli olmadığı takdirde ayrıca tecrit yapılmalıdır. Duvarların üst kısmına yüksekliği 20 cm, genişliği ise inşa edilen duvar kalınlığında olmak üzere hatıl yapılmalıdır. Duvarlar içten ve gerektiğinde dıştan sıvanmalıdır.

Çatı ve Tavan 

Çatı örtüsü, yağış sularının içeriye akmamasını, içerdeki sıcaklığın dışarıya çıkmasını ve dışarıdakinin içeriye girmesini önleyecek nitelikte olmalıdır. Eni dar ahırlarda düz çatı tipi, eni geniş ahırlarda kırma çatı tipi uygulanmalıdır. Çatı örtüsü olarak kiremit, eternit, katran emdirilmiş oluklu mukavva, oluklu sac, ahşap ve toprak gibi malzemeler kullanılır. 

Kiremit altına herhangi bir su sızıntısını önlemek içir uygun bir tecrit maddesi konulması yararlıdır. Çatı örtü malzemesi 2 cm’lik kaplama tahtası üzerine yerleştirilmelidir. 

Eni 6 m’ ye kadar olan ahırlarda tek eğimli çatı tipi, eni 6 m’ den fazla olan aharlardaysa kırma çatı tipi kullanılmalıdır. Ahırlarda çatı eğimleri %25’den aşağı olmamalıdır. 

Kapılar 

Ahır kapıları genellikle ahşaptan yapılır. Büyük boyutlu kapılarda metal malzeme kullanılması tercih edilmelidir. Gerektiğinde kapılar da tecrit yapılabilir. 

Kapılar hava cereyanına mani olmak için karşılıklı yapılmamalıdır. Bunlar tek veya çift kanatlı olabilir. Ahır kapıları daima dış tarafa doğru açılmalıdır. Tek kanatlı kapılar 1-2,25 m genişliğinde, 2–2,20 m yüksekliğinde, çift kanatlı kapılar 2,20–2,80 m genişliğinde ve 2,5 m yüksekliğinde olmalıdır.

Ahır kapıları kasasına iyi bir şekilde oturmalıdır. Kilitler gömülü olmalı ve kapı kenarları keskin köşeli olmamalıdır. Kapı eşikleri ahırın zemini ile bir seviyede, dıştaki zeminden 4-8 cm yüksek olmalıdır.  

Pencereler 

Pencereler ahırlarda ışık sağlanmasında ve ihtiyaç duyulduğu zamanlarda havalandırma maksadı ile kullanılan yapı unsurlarıdır. 

Pencere alanı iklim şartlarına göre taban alanının 1/12’ si ila 1/15’ i kadar olmalıdır. Hiç  bir zaman 1/20’inden daha az olmamalıdır. Pencereler tek sıralı ahırlarda, hayvanların arkalarına gelen duvarlara konulmalı; çok sıralı ahırlarda, hayvanların başı hizasından yukarıda olacak şekilde her iki duvara karşılıklı olarak ve hava cereyanı yapmayacak şekilde yerleştirilmelidir.

Pencerelerin çerçeveleri ahşap, metal, sert plastik veya benzeri malzemeden yapılabilir. Çerçeve boşlukları, cam, buzlu cam ve polietilen gibi ışığı geçiren malzemelerle örtülmelidir. Pencerelerin dışına kafes teli geçirilebilir. 

Yemlikler 

Yemlikler, hayvanların rahatça temiz ve temiz yem yiyebileceği, yeterli büyüklükte, zahmetsiz yetişebilecekleri tarzda yapılmalıdır.

Yemlikler, ahşaptan, plastikten, tuğladan, pişmiş topraktan, taştan, betondan veya metalden yapılabilir. 

Ahşap yemliklerin çabuk çürüyüp mikroorganizmaları barındırabilme gibi mahsurları vardır. Yemlikler pürüzsüz olmalı, kolayca temizlenebilmeli, kenarları keskin veya köşeli olmamalıdır. 

Suluklar 

Ahırlarda, hayvanları sulamak için yemliklerden faydalanılabileceği gibi serbest ahırlarda ayrıca yalak şeklinde suluklarda yapılabilir. Hayvanların istedikleri zaman temiz su içmelerini temin maksadıyla otomatik suluklar yerleştirilmelidir. Otomatik suluklar yemliklerin içine gelecek ve her iki hayvan arasına bir tane isabet edecek şekilde konulmalıdır. 

Havalandırma Tesisi 

Ahırlarda havalandırma tabii veya sun’ i  yolla sağlanabilir. Her iki halde de yapılacak havalandırma tesisi ile; 

- Ahıra emniyetle temiz hava sokulmalı,
- Hayvanlar üşümeden, ahırın bütün havası değişmeli ve tesis ihtiyacını karşılayacak büyüklük ve kapasitede olmalıdır. 
- Genellikle kirli havanın atılmasında tavana yapılan dik bacalardan, temiz hava temininde ise duvar veya tavan aralığına yapılan baca giriş deliklerinden faydalanılmalıdır. 

SAĞIM YERİ

Açık ahırlarda birkaç ineğin aynı anda sağılabileceği, temiz ve drenajı iyi, ye¬terli ışıklandırılan ve havalandırılan, suyu olan bir sağım yerine gereksinim vardır. Sağım yerinde pencere alanı, taban alanının 1/10'u kadar olmalıdır. Sağım yerinin dinlenme yerine ekli veya aynı çatı altında olması, sütün niteliği ve temizliği yö¬nünden büyük sakıncalar yaratmaktadır.

Sağım yerinin yapımında diğer bir nokta, sağımcının bulunduğu yer ile inekle¬rin durduğu yer arasındaki yükseklik farkıdır. Sağım elle yapılıyorsa, ineğin durdu¬ğu bölmenin tabanı ile sağımcının bulunduğu yerin tabanı aynı yükseklikte olma¬lıdır. Makina ile sağımda ise sağım durakları sağımcının bulunduğu yerden 75-90 cm, yüksekte bulunmalıdır. Böylece sağımcı daha kolay sağım işlerini yapabilir. Sağımcının bulunduğu yerin genişliği tek sıralı bölmelerde 160 cm, çift sıralılarda ise 200 cm olmalıdır

Sağım yerinin düzenlenmesi çeşitli şekillerde olabilir. Bu düzenleme, ineğin sa-ğım yerinde yerleşmesine ve sağım yerine giriş-çıkışına göre değişik şekillerde ola¬bilir. En basit şekil, bağlı inek ahırlarındaki duraklara benzer bölmelerin yan yana sıralanmasıdır Duraklara giren inekler, önlerindeki yemlikten kesif yem yerken sağılırlar.

Bu tip sağım yerinde hayvanlar sağımdan sonra geri geri çıktıkları için, sağım bölmesinin tabanı ile sağımcı yerinin yük¬sekliği aynıdır. İnek¬ler birlikte sağım yeri¬ne alındıklarından geç sağılan ineklerle zaman kaybı fazla olur.

Bu sistemin dışın¬da, sağım yerinin dü¬zenlenmesinde diğer bir şekilde, ineklerin birbiri ardına sağım yeri uzun ekseninden30° açı ile sıralanmasıdır Kılçık şekli olarak da tanımlanan bu düzenlemede, ineğin ba¬şı ve arkasının daralması nedeniyle inekler hare-ketsiz durur ve sağımcı işini kolay yapar.

Tek sıralı bölmelerde sağıcının saatte 20 inek sağmasına karşılık, iki sı¬ralılarda bu sayı 25-35'e kadar çıkabilir. Sağım bölmelerinin sayısı, sürü¬nün büyüklüğüne ve sağımcının saatte sağabile¬ceği inek sayısına bağlı¬dır. El ile sağmada bir sa¬ğımcı bir ineği 5-10 da¬kikada sağabilir. Sağım yerinde duvarlar, taban ve tavan yıkanabilen malzemeden yapılmalı¬dır. Böylece temizlik iş¬leri kolaylaşır ve sütün kalitesi yükselir.

Sağıma alınacak ineklerin, sağım bölmelerine alınmadan önce sağıma hazırlık kısmına alınması gerekir. Sağıma hazırlık kısmının büyüklüğü, sürüdeki her bir sağılır inek için 1.5-2.0 m2 hesaplanarak bu¬lunmalıdır.

Sağım yerinin yanında, sütün işlendiği, depolandığı, alet ve kapların yıkandığı, temiz alet ve kapların saklandığı bir süt odası bulunmalıdır. Süt üretimi az olan işletmelerde, süt odası olarak mutfaktan yararlanılırsa da, süt üretimi 200 L’ye kadar olan işletmelerde 3,5 x 4,5 m boyutlarında bir süt odası düşünülmelidir. Süt odası da yıkanabilen malzemeden yapılmalıdır.

Süt Sığırcılığı

Yeni Sayfa 1

Günümüzde süt sığırcılığı yaygın olarak yapılmaktadır. Yapılan anketler sonucu en çok yetiştirilen ırkın holstein ırkı olduğu belirlenmiştir. Süt verimi oldukça yüksek olan bu ırk laktasyon süresinde 7-11 ton arasında süt vermektedir. Dünyada her beş sığırdan birinin holstein olduğu tespit edilmiştir. Biz de bu verilere dayanarak holstein ırkını seçtik.

Tüm süt sığırcılığı işletmelerinin ortak şikayeti süt fiyatlarının düşük olması ve buna karşılık yem fiyatlarının oldukça pahalı olmasıdır.

Projemiz 50 başlık süt sığırcılığı için hazırlanmıştır. Mevcut işletme; kış döneminde bütün hayvanların ahır içinde, yaz döneminde ise 0-20 günlük buzağılar hariç diğer tüm hayvanlar dışarıda barınacak şekilde duraklar, buzağı ve genç hayvan bölmeleri ile padokslara sahiptir.

Depolama alanı olarak 400 m3 mısır silajı için depo ve 400 m3 betonarme çatılı samanlık ile 140 m3 kesif yem deposu bulunmaktadır.

İşletmede 50 adet inek 4900 lt verime sahip holstein ırkı dişi sığırlar barındırılacaktır. Erkek sığır barındırılmayacaktır. Suni tohumlama yöntemi uygulanacaktır. Dişi buzağılar yetiştirilecek erkek buzağılar 30 günlük olunca satılacaktır.

Sürüde buzağılama oranı %85 olarak tahmin edilmektedir. %3’lük de bir kayıp tahmin edilmektedir. İneklerin kullanım süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Buna bağlı olarak sürü 5 yılda bir yenilenecektir.

Süt sağımı 1 işçi ile günde iki kere sağım odasında yapılacaktır. Gübre temizleme günde iki kere 1 işçi ile yapılacaktır.

Günde bir kere ahır dışında bulunan havuz ve ahırdaki suluklar doldurulacak, yemlikler ise sürekli dolu olacaktır. Hayvanlar 15 günde bir tımar edilecektir. 0-4 aylık buzağı bölmesine saman verilecek ve samanlar 4 günde bir değiştirilecektir.

Süt günlük olarak verilecektir. Padokslardaki yemlikler traktör yardımı ile doldurulacaktır.

İneklerin sağlık kontrolü (doğum, tohumlama, hastalık vb) sürekli bağlantılı sayılan bir veteriner ile kontrol edilecektir.

Maliyet Hesaplaması

Yapılan İş

Birim

Miktar

Birim Fiyat

Tutar

Örme duvar

m2

58

 

 

Bağlı durak

Adet

50

 

 

Kapı

Adet

19

 

 

Pencere

Adet

48

 

 

Durak

Adet

50

 

 

Badana

m2

300

 

 

Otomatik suluk

Adet

50

 

 

 

Doğuma ve revire ayrılan hayvanlar için özel bölme kullanılacaktır. 0-4, 5-14 ve 15-21 aylık hayvan bölmeleri yapıldı. Her bölmeye kapı ve pencereler eklendi.

Yem İhtiyacı

4900 lt/inek-yıl süt veren ineğin ihtiyacı = 33280 mj/inek-yıl’dır. 5-14 aylık hayvanların ihtiyacı, 9144 mj ve

15-21 aylık hayvanların ihtiyacı da 8713 mj olarak hesaplanmıştır.

İşletmenin meradan yararlanma olanağı yoktur. Bunun için yemleme;

1 inek  =  33280 x (360/360)  =  33280 mj/inek.

50 inek  :  33280 x 50  =  1.664.000 mj/inek.

5 adet 5-14 aylık hayvan  = (9114/270)  -  365 gün x 5  =  61604

5 adet 15-21 aylık hayvan  =  8713 x 5  =  43565 mj

Toplam hayvan  =  33280 x 50  + 61604  +  43565  =  1.769.169 mj

Depo Kapasiteleri:

-          ot 90 dt kıyılmamış balya 0,8 m3/dt x 90  =  72 m3

-          Kuru yonca otu 150 kıyılmamış balya

-          Mısır silajı  =  2500 dt x 0,165 m3/dt  =

-          Süt  =  16,33 L/inek-gün.

16,33 x 5  =  81,65 ortalama günlük süt üretimi

-          Sıvı gübre  =  2 m3 /inek–ay.

1 m3 / (5-14 aylık hayvan) –ay.

1,7 m3 (5-14 aylık hayvan)

2 x 50 x 6  =  600 m3

      5 x 1 x 6    =  30 m3

+    5 x 1,7 x 6  =  51 m3

Toplam 981 m3 depo hacmi vardır. İşletmede planlanan toplam depo hacmi 1100 m3’tür.

Yapısal Tanımlama:

-          İşletme üstten bacalarla havalandırmalıdır.

-          Isı yalıtımı vardı.

-          Ahır kapalı barınak dışında padokslara sahiptir. Padokslar yemlik üstleri sundurmalı, diğer taraflar açık olarak tasarlanmıştır.

-          İşletmenin çatısı  200 eğimli ve ahşap kontrüksiyonludur. Üzeri de kiremitle kaplıdır.

-          İşletmedeki pencereler ahşaptır. Bunlar tek camlıdır, aydınlatmanın yanında havalandırma içinde kullanılmaktadır.

-          Duraklar, metal borularla çevrili ve bölmelidir. Yemlikler etermitle kaplıdır. Zemin %3 eğimlidir ve betondur. Duraklarda yatak mevcuttur. Eğim karşılıklı direklerin arasına yani ortaya doğru verilmiştir.

-          Bir yapı içerisinde samanlık, kesif yem bölmesi mevcuttur.

-          Ahırın dışında gübre deposu bulunmaktadır.

-          Duraklarda her hayvana ait otomatik suluk bulunur.

-          Su şehir şebekesine bağlıdır.

-          Sağım, sağım odasında yapılacaktır.

Mekan Planlaması

0-4 aylık buzağı odası            :            3 x 3   =  9 m2

5-14 aylık hayvan bölmesi     :           11 x 3  =  33 m2

15-21 aylık hayvan bölmesi   :           11 x 3  =  33 m2 ‘dir.

Sağım odası 4 x 3      =  12 m2

Revir ve  doğum odası  :  5 x 5 =  25 m2