13 Aralık 2017 Çarşamba

PULSUZ DİLEKÇE

       Sevgili Anne ve Babacığım,

       Bütün duygu ve düşüncelerimi dile getirebilseydim, size şunları söylemek isterdim:
     Sürekli bir büyüme ve değişme içindeyim. Sizin çocuğunuz olsam da sizden ayrı bir kişilik geliştiriyorum. Beni tanımaya ve anlamaya çalışın.
      Deneme ile öğrenirim. Bana ayak uydurmakta güçlük çekebilirsiniz. Oyunda, arkadaşlıkta, uğraşlarımda özgürlük tanıyın. Beni her yerde her zaman koruyup kollamayın.
      Davranışlarımın sonuçlarını kendim görürsem daha iyi öğrenirim. Bırakın kendi işimi kendim göreyim. büyüdüğümü  başka nasıl anlarım?
      Büyümeyi çok istiyorsam da arasıra yaşımdan küçük davranmaktan kendimi alamıyorum. Bunu önemsemeyin. Ama siz beni şımartın. Hep çocuk kalmak isterim sonra.
      Her istediğimi elde edemeyeceğimi biliyorum. Ancak siz verdikçe almadan edemiyorum. Bana yerli yersiz söz de vermeyin. Sözünüzü tutmayınca sizlere güvenim azalır.
     Bana kesin ve kararlı davranmaktan çekinmeyin. Yoldan saptığımı görünce beni sınırlayın. Koyduğunuz kurallar ve yasakların hepsini beğendiğimi söyleyemem. Ancak, hiç kısıtlamayınca ne yapacağımı şaşırıyorum. Tutarsız davrandığınızı görünce hem bocalıyor, hem de bundan yararlanmadan edemiyorum.
      Öğütlerinizden çok davranışlarınızdan etkilendiğimi unutmayın. Beni eğitirken arasıra yanlışlıklar yapabilirsiniz. Bunları çabuk unuturum. Ancak, birbirimize saygı ve sevginin azaldığını görmek beni yaralar ve sürekli tedirgin eder.
      Çok konuşup çok bağırmayın. Yüksek sesle söylenenleri pek duymam. Yumuşak ve kesin sözler bende daha iyi iz bırakır. “Ben senin yaşındayken...” diye başlayan söylevleri hep kulak ardına atarım.
      Küçük yanılgılarımı büyük suçmuş gibi başıma kakmayın. Bana yanılma payı bırakın. Beni korkutup sindirerek suçluluk duygusu aşılayarak uslandırmaya çalışmayın. Yaramazlıklarım için beni kötü çocukmuşum gibi yargılamayın.
Yanlış davranışımın üzerinde durup düzeltin. Ceza vermeden önce beni dinleyin. Suçumu aşmadığı müddetçe cezama katlanabilirim.
      Beni dinleyin. Öğrenmeye en yatkın olduğum anlar, soru sorduğum analardır. Açıklamalarınız kısa ve özlü olsun. Beni yeteneklerimin üstünde işlere zorlamayın. Ama başarabileceğim işleri bekleyin. Bana güvendiğinizi belli edin. Beni destekleyin; hiç değilse çabalayın. Beni başkalarıyla karşılaştırmayınız; umutsuzluğa kapılırım.
      Benden yaşımın üstünde olgunluk beklemeyin. Bütün kuralları birden öğretmeye kalkışmayın; bana süre tanıyın. Yüzde yüz dürüst davranmadığımı görünce ürkmeyin. Beni köşeye sıkıştırmayın; yalana sığınmak zorunda kalırım. Sizi çok bunaltsam bile soğukkanlılığınızı yitirmeyin. Kızgınlığınızı haklı görebilirim, ama beni aşağılamayın. Hele başkalarının yanında onurumu kırmayın. Unutmayın ki ben de sizi yabancıların önünde güç durumlara düşürebilirim.
      Bana haksızlık ettiğinizi anlayınca açıklamaktan çekinmeyin. Özür dileyişiniz size olan sevgimi azaltmaz; tersine, beni size daha çok yaklaştırır. Aslında bende sizleri olduğunuzdan daha iyi görüyorum. Bana kendinizi yanılmaz ve erişilmez göstermeye çalışmayın. Yanıldığınızı görünce üzüntüm büyük olur.
      Biliyorum ara sıra sizi üzüyor belki de düş kırıklığına uğratıyorum. Bana verdikleriniz yanında benden istediklerinizin çok olmadığını da biliyorum. Yukarıda sıraladığım istekler size çok geldiyse birçoğundan vazgeçebilirim; Yeter ki beni ben olarak seveceğinize olan inancım sarsılmasın.
     Benden “örnek çocuk” olmamı istemezseniz, bende de sizden kusursuz ana-baba olmanızı beklemem. Sevecen ve anlayışlı olmanız bana yeter.
      Sizin çocuğunuz olarak doğmak elide değildi. Ama seçme hakkım olsaydı, sizden başka kimsenin çocuğu olmak istemezdim.            
                                                                                                           
                                                                                                                       Sevgiler
                                                                                                                     Çocuğunuz

Anayasaya Aykırılık Dilekçesi

                                                                                    .......
                                                                     SAYIN HAKİMLİĞİ'NE

      
DOSYA NO                        : .......

TALEPTE BULUNAN       :.......

KARŞI TARAF                    :.......

DAVA                 :       
KONU                : Anayasaya Aykırılık 
        
OLAYLAR          :

1-Müvekkilimiz aleyhine mahkemenizde görülmekte olan ....... E sayılı davada uygulanacak olan ....... Anayasa' ya açıkça aykırıdır. 

Şöyle ki:

a-)
b-)
c-)

2-2707 sayılı kanun gereğince Resmi Gazetenin 25.09.1982 tarihli nüshasında yayınlanan ve 07.11.1982 tarihinde halk oyuna sunularak kesinleşen 1982 Anayasasının 152. maddesinin ilk fıkrası “Bir davaya bakmakta olan mahkeme, uygulanacak bir kanun ya da kanun hükmünde kararnamenin hükümlerini Anayasaya aykırı görürse ve taraflardan birinin ileri sürdüğü Anayasaya Aykırılık iddiasının ciddi olduğu kanısına varırsa, Anayasa Mahkemesi' nin bu konuda vereceği karara kadar davayı geri bırakır” şeklindedir.
                         
3-Bu maddeye göre, mahkemenizce Anayasaya Aykırılık iddiamız ciddi bulunur, Anayasa' ya aykırılık iddiamızın incelenmesi için Anayasa Mahkemesi' ne gönderilir ve yüce mahkemece itirazımız yerinde görülür ve kabul edilir ise, söz konusu yasa maddesi iptal edilecek ve uygulanma olanağı kalmayacaktır.

4-Açıklanan nedenlerle ilgili maddenin Anayasaya Aykırılığı konusunda karar verilmek üzere dosyanın Anayasa Mahkemesine gönderilmesini istemekteyiz.

YASAL NEDENLER       : Anayasa' nın 152.maddesi

İSTEM SONUCU         : 

Mahkemenizce dosyanın Anayasaya Aykırılık iddiasının incelenmesi için Anayasa Mahkemesine gönderilmesine, davanın yüksek mahkemenin incelemesinin sonuna kadar geri bırakılmasına karar verilmesini talep ederiz.

                                                         TALEP EDEN VEKİLİ
                                                                              .......

Kooperatif Hisse Devir Sözleşmesi

DEVREDEN :
DEVRALAN :
DEVREDİLEN HİSSENİN
Kooperatif Ünvanı :
Devir Bedeli :
Ortak Numarası :

Devreden söz alarak dedi ki; ortağı bulunduğum yukarıda ünvanı kayıtlı kooperatif nezdindeki ortaklık hak ve hisselerim ile bu hissem nedeniyle adıma tahsis edilmiş veya edilecek tüm hakların tamamını bütün hukuki vecibeleri ile birlikte yukarıda açık isim ve adresi yazılı olana devir ettim. Devir bedelini kendisinden nakden ve tamamen almış olup mezkür hisseyi kendisine teslim ettiğimi, devir konusu hisse üzerinde hiçbir gün hak, alaka ve iştirakimin kalmadığını tamamen devralana ait olup dilediği gibi tasarrufta yetkili olduğunu, bu devir sözleşmesini kooperatif yönetim kuruluna ibraz ederek devir alanın üyeliğe kabulünü sağlayacağımı, kabul edilmemis halinde nakten almış olduğum devir bedelini kendisine nakten iade edeceğimi beyan ederim.

Devralan söz alarak dedi ki: Bende yukarıda devredenin ikrarında yazılı olan koopertif hissesini yine yukarıda devir aldığımı, devir bedelini kendisi ne nakten ve tamamen ödeyerek mezkür hisseyi tesellüm ettiğimi, bu devir aldığım hisse nedeniyle adı geçen kooperatife karşı bundan böyle benim sorumlu olacağım, bu devir sözleşmesini kooperatif yönetim kuruluna ibraz ve müracaat ile kooperatife üye kabul edilmemden sonra geçerli olacağını bilerek ve kabul ederek devir aldığını beyan ederim. .../.../...

DEVREDEN DEVRALAN
Adı ve Soyadı Adı ve Soyadı
İmza İmza

İşyeri İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi

Devir Eden                 : ..............

Devir Alan                 : ..............

Devir Bedeli                 : ..............

Devir Edilen Demirbaş ve Menkuller : ..............

Ruh. Tar. ve No.su                 : ..............

Devir Eden               : .............. adresindeki işyerinde sahibi bulunduğum demirbaş ve menkul malların tamamını ve bu işyerinin işletme hakkını alıcısına kesin olarak satıp, devrettim. Satış bedelini yukarıda gösterildiği şekilde aldım. Bu işyeri, menkul mallar ve demirbaşlar üzerinde herhangi bir ilgim ve tasarruf hakkım kalmamıştır. Bunlara ait bu güne kadar olan her türlü mali hukuki ve diğer tüm yükümlülüklerin bana, bugünden sonrakilerin ise alıcısına ait olduğunu, devir alanın ilgili belediyeye başvurarak kendi adına ruhsatname almaya da yetkili olduğunu beyan ve kabul ederim.

Devir Alan           : Sözleşme konusu menkul mallar, demirbaşlar ve işyerinin işletme hakkını bugünkü haliyle görüp beğenerek devredenin malı olduğunu ve satışına engel bir durumun bulunmadığını bilerek satıcının belirttiği bedel ve koşullarla satın ve teslim adım.

Ayrıca, işbu işlemden dolayı tahakkuk edecek damga vergisini Noter tarafından makbuz mukabili tahsil edilmesine rıza ve muvafakatımızın bulunduğunu kabul beyan ve ikrar ederiz. .../.../...


DEVİR EDEN DEVİR ALAN

Adı ve Soyadı        Adı ve Soyadı
İmza         İmza



Bayilik Sözleşmesi (Meyve Suyu)

İşbu Bayilik Sözleşmesi .......... mukim .......... A.Ş. ile .......... ticari ikametgah sahibi .......... arasında aşağıdaki şartlarda tanzim ve imza edilmiştir. Sözleşmede .......... A.Ş. (..........) .......... (bayi) kelimesi ile ifade edilmiştir.

Madde 1- Genel Hükümler

1. Bu sözleşme konusu, .......... tarafından üretilen, ithal edilen veya ticareti yapılan gıda maddelerinin gerçek ve tüzel kişilere bayiler aracılığı ile satılmasıdır.

2. Bayi, ..........’nun ürettiği mamulleri ..........’nun belirleyeceği Bayilik Bölgesi sınırları içerisinde satmakla yükümlüdür. Sözleşmenin imzasıyla birlikte bayi bu konuyu peşinen kabul ve beyan eder.

3. Bayi, ..........’un müsaadesi olmadan üçüncü kişi ve kuruluşlardan, .......... mamuller ile meyve suyu almamayı, satmamayı, ve ..........’nun ürettiği mamullere rakip-emsal olabilecek kurum ve kuruluşlara bayi olmamayı taahhüt eder.

4. .......... tarafından yayınlanan bütün sirküler, tamim ve bildiriler bu sözleşmenin ayrılmaz ekidir ve .......... kayıt defterinden geçirilerek bayi adına postaya verilmiş olması ile BAYİ’ye tebliğ edilmiş sayılır.

Madde 2- Bayi’nin Yükümlülükleri

1. Bayi işbu sözleşme gereği .......... tarafından sirküler edilen satış fiyatları (Fix fiyat) üstünde satamaz. .......... satış fiyatlarını her an değiştirme yetkisine sahiptir. Bayi bu değişiklik nedeni ile her hangi bir itiraz hakkı yoktur.

2. Bayi, .......... mamullerinin muhafazasında gerekli titizliği gösterir. Özellikle işkolu gereği sıhhi temizlik ve soğuk zincir şartlarının yerine getirilmesini taahhüt eder.

3. .........., bayi’nin iş yerine ait her türlü kanuni ve sıhhi mükellefiyetlerinin ifasından sorumlu değildir.

4. Mukavele ile ilgili vergi, resim ve harçlar bayi’ye aittir.

Madde 3- ..........’un Yükümlülükleri

1. .......... bayi’nin yıllık kotaya taalluk eden takribi aylık miktarlardaki mamul taleplerini, kendi üretim imkânları nispetinde karşılamak için çaba gösterecektir. Ancak, savaş, iç karışıklık, yolların kapanması, trafiğin kesilmesi veya aksaması, lokavt, grev veya grev olasılığı, hükümetin emir ve sınırlamaları, hammadde veya her türlü emtiayı temin edememe, mamul stoklarının kalmaması, .......... tesislerindeki teknik nedenlerden dolayı üretimden meydana gelecek aksamalara ve bunlara benzer olağan ve/veya olağanüstü nedenler ile her türlü ekonomik sebeplerden dolayı .......... kota miktarlarına müteallik taahhütlerini yerine getiremezse bayi ..........’ya karşı her hangi bir zarar-ziyan ve tazminat ileri sürmememi, bunlardan dolayı her hangi bir sorumluluk yüklememeyi ve 4-2. maddedeki ciro primi talebinde bulunmamayı kabul ve taahhüt eder.

2. Mamul sevkiyatlarında mamul nakliyesi bayiye aittir. Nakliyesi yapılan malın sigorta işlemleri .......... tarafından yapılacak sigorta bedeli bayiye fatura edilecektir. Nakliye sırasında meydana gelecek zarar-ziyanı bayi bir tutanakla, engeç 3 gün içerisinde ..........’ya bildirecektir. ..........’nun sorumluluğu malın ambar çıkışında sona erer.

3. Sıhhi depolama şartlarına uyulmasına rağmen Tetrapak mamullerde ambalaj tarihinden 120 gün diğer mamullerde 7 gün içinde üretimden kaynaklanan şişme ve bozulmalarda, mal .......... yetkilisince muayene edildikten sonra yenisi ile değiştirilir. Daha sonra yapılacak değiştirme isteği yerine getirilemez.

Madde 4- Satış Koşulları ve Teminatlar

1. .......... bayi’ye marmelat/meyve suyu mamulünde .......... fatura altı iskonto uygulanacaktır.

2. Bu sözleşmede tayin edilen.......... yıl satış kotasının on iki aylık aşılması halinde, bayi yapmış olduğu toplam .......... ciro üzerinde %4 yıllık hak kazanır ve bu prim bayi tarafından ../../.... tarihinde ..........’ya fatura edilir. Prim mal karşılığı olarak verilir. Bayi yıl sonu primini sözleşmede belirtilen tonajdan iadeleri düşüldükten sonra kalan net rakam üzerinden 3 eşit taksitle alacaktır. Yıl sonunda hak edilecek prim çeşitli promasyon çalışmaları sonucu yıl içinde ödenmiş ise bu ödeme yıl sonu primden düşülür.

3. Bayi’nin yıl sonu primine hak kazanması için ../../.... itibariyle tüm hesaplarının kapatmış olması ve karşılıksız çeki bulunmaması ve sözleşmeye aykırı davranmamış olması gerekir.

4. Sipariş edilen malın bedeli anlaşma süreleri içerisinde veya tevdi edilen çek karşılıksız çıktığında, .......... bütün zarar-ziyan hakları mahfuz kalmak kaydıyla bu akdi hiç bir tazminat vermeksizin tek taraflı fesih edebilir. ..........’nun feshi hakkını kullanana kadar geçecek süre içinde bayi aylık ................. gecikme faizi ödemeyi kabul ve taahhüt eder.

5. Bayi, ..........’ya yaptığı işbu Bayilik sözleşmesini teminen ve bu sözleşmeye aykırılık halinde paraya çevirebilmek üzere miktarı ..........’ca belirlenecek süresiz ve kesin bir banka teminat mektubu tevdi etmedikçe bu mukavele yürürlüğe girmez. Peşin satışlarda banka teminatı istenmez.

6. Bayi tarafından verilecek teminatlar üzerindeki masraflar .......... karşılanacaktır.

Madde 5- Fesih Hakları

1. Bayi .......... bölgesinde ..........’nun ürettiği mamulleri yetkili satıcı olarak pazarlayacaktır. Ancak .......... yetkilileri tarafından bayi’nin Bayilik Bölgesi sınırlarını ihlal ettiği (sınır tecavüzü) tespit edildiği takdirde Bayilik Mukavelesi .......... tarafından tek taraflı tazminatsız fesh edilecektir.

2. 4.2. maddede belirtilen aylık satış kotasının aksaması veya sözleşme hükümlerinin özellikle ödeme ve teminat verme gibi konuların bayi tarafından aksatılması halinde .......... bayi’ye sevkiyatı durdurma ve bölgenin boş kalmaması bakımından yılın hangi ayı olursa olsun bölgede dilediğine satış yapma veya yaptırma hakkını mahfuz tutar. Bayi bu fesihten dolayı ..........’dan hiç bir hak tazminat isteğinde bulunamaz.

Madde 6- Sair Haklar

1. Tarafların işbu sözleşmede yazılı adresleri kanuni ikametgahlarıdır ve adreslerin değişikliği noterlik yoluyla bildirilmedikçe, bu adreslere yapılacak her türlü bildirimin geçerli olacağı ve kişisel olarak kendilerine yapılmasa bile kendilerine yapılmış sayılacağı taraflarca kabul edilmiştir.

2. Taraflar işbu mukavele hükümleri dolayısıyla veya bunlarla ilgili olarak bilcümle ihtilaflardan dolayı münhasıran .......... mahkemeleri veya icra dairelerinn selahiyetli bulunduklarını şimdiden kabul ve beyan eder.

3. İşbu sözleşme ../../.... tarihinden itibaren 1 (bir) yıl geçerli olup, taraflardan 1 ay öncesinden iptal talebi gelmediği takdirde bir sonraki yıl için geçerli olur.

4. İşbu 23 maddede müteşekkil mukavele tarafların bütün maddeler üzerinde tam mutabakatı ile anlaşmaya varmaları üzerine bir nüshası BAYİ’de ve bir nüshası ..........’da kalmak üzere iki nüsha olarak tanzim ve tasdik edilmiştir.

Özel Hükümler

Bayilik sınırları içerisinde başka bayiye fabrika tarafından mal verilemez. Verildiği takdirde gereken tazminatı bayi talep eder.

Bayiler dağıtımını yaptığı mamullerin tüketim tarihi yaklaşanın toplanma olayında oto kontrolü yapmakla yükümlüdür.

Üretim tarihi dolan malların iadesi alınırken imalat tarihindeki fiyatlar üzerinden değerlendirilecektir. Hatalı üretimler de ise mal değişikliği yapılacaktır.

Satışlardaki satış şartları ve vadeler ..........’nun en son fiyat sirkülerindeki şartlar geçerlidir.

Bölge, İl ve Genel Dağıtımı ......... GIDA SANAYİİ A.Ş.
Şahıs ve Kuruluşun
İsim ve Adresi

Vedia Sözleşmesi

Madde 1-

TARAFLAR: 

İşbu sözleşmede; 

…………………“saklatan”,

…………………“saklayan” olarak anılacaktır.

Madde 2-

KONU: 

İşbu sözleşmenin konusu, mülkiyeti saklatana ait olan … adet ………………nın saklayan tarafından muhafaza edilmesidir.

Madde 3-

TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ: 

Saklatan, sözleşme konusu eşyayı saklayana ../../... tarihinde teslim edecektir.

Saklayan, bu eşyayı, saklatan geri isteyene kadar muhafaza edecektir.. Saklayan söz konusu eşyayı kullanamaz ve başkalarına kullandırtamaz.

Saklayan, sözleşme konusunu saklatanın talebi halinde derhal geri verecektir. Eşya, kilitli bir depo içinde muhafaza edilecek ve eşyaya gelebilecek her türlü ziya ve hasardan dolayısıyla saklayan sorumlu olacaktır.

Saklatan, eşyayı saklaması karşılığında saklayana her ay ………TL. Ödeyecektir. Ödemeler ayın son günü yapılacaktır.

Madde 4-

YETKİLİ MAHKEME: 

İşbu sözleşmeden doğması muhtemel uyuşmazlıklar için ………….. mahkemeleri ve icra daireleri yetkili olacaktır.

İşbu sözleşme, ../../... tarihinde ………..’da iki nüsha olarak imzalanmış ve bir nüsha saklayana teslim edilmiş, ikinci nüsha saklatanda kalmıştır.

Saklayan Saklatan
Adı ve Soyadı Adı ve Soyadı
İmza İmza

Gizlilik Sözleşmesi

İşbu sözleşme... Cad.... Sok. No....... adresinde mukim.....ile,...........................adresinde-mukim.....................arasında .../.../.... tarihinde yürürlüğe girmek üzere yapılmıştır.

Taraflar, ticari ilişkiye girdiğinden ve kurmuş oldukları iş ilişkisinin amaçları gereği yazılı veya sözlü olarak bilgi alışverişinde bulunacaklarından, işbu gizlilik sözleşmesinin imzalanması hususunda anlaşmaya varmışlardır.

1. Gizli Bilginin Tanımı:

Taraflardan birinin kendisi, işçileri, acentaları ya da çalışanlarınca diğer tarafın işçileri, acentaları ya da çalışanlarına açıklanan her türlü bilgi, buluş, iş, metod, ilerleme ve patent, telif hakkı, marka, ticari sır yasal korumaya konu olamasa bile diğer her türlü yenilik ve tarafların aralarındaki ticari ilişki esnasında yazılı ya da sözlü yoldan öğrenecekleri tüm ticari, mali, teknik bilgiler, abonelik ve konuşma bilgileri gizli bilgi olarak kabul edilir. 

2. Gizli Bilginin Diğer Tarafça Korunması

Taraflar ilişkilerinin gerektirdiği ölçüde gizli bilgilerini birbirlerine açıklamak durumundadırlar. Taraflardan herbiri diğer tarafça kendisine açıklanan gili bilgilerin eksik ya da hatalı olmasından sorumlu tutulamayacaklarını kabul ve taahhüt ederler. Taraflar kendilerine diğer tarafça açıklanan bu gizli bilgiyi;

a) Büyük bir gizlilik içinde korumayı
b) Herhangi bir üçüncü kişiye hangi suretle olursa olsun vermemeyi ve/veya alenileştirmemeyi,
c) Doğrudan ya da dolaylı olarak aralarındaki ticari ilişkinin amaçları dışında kullanmamayı taahhüt ederler.

Taraflar kendi gizli bilgilerini korumakta gösterdikleri özenin aynısını karşı tarafın gizli bilgilerini korumakta da göstermeyi kabul ve taahhüt ederler. Taraflar ancak zorunlu hallerde ve işi gereği bu bilgiyi, öğrenmesi gereken işçilerine, alt çalışanlarına ve kendilerine bağlı olarak çalışan diğer kişilere verebilirler ancak bilginin gizliliği hususunda işçilerini, alt çalışanlarını ve kendilerine bağlı olarak çalışan diğer kişileri uyarırlar. Taraflar işçilerinin, alt çalışanlarının ve kendilerine bağlı olarak çalışan diğer kişilerin işbu sözleşme yükümlülüklerine aykırı davranmayacaklarını ve böyle davranmaları halinde doğrudan sorumlu olacaklarını peşinen kabul ve taahhüt ederler.

3. Gizli Bilgi Tanımına Girmeyen Bilgiler

a. Kamuya malolmuş bilgiler 
b. Yürürlükte olan kanun ya da düzenlemeler ya da verilmiş olan bir mahkeme kararı, idari emir gereğince açıklanması gereken bilgiler. 

4. Münhasır Hak Sahipliği

Taraflardan her biri kendilerine ilişkin gizli bilgiler üzerinde münhasıran hak sahibidirler. 

5. Alınması Gereken Önlemler

Taraflardan biri sorumlu olduğu kisilerce diğer tarafa ait gizli bilgilerin sözleşmeye aykırı biçimde açıklandığından haberder olduğunda, derhal ve yazılı olarak karşı tarafa durumu bildirmekle yükümlüdür.

Gizli bilgileri sözleşmeye aykırı olarak açıklanmış taraf, bu bildirim üzerine veya kendiliğinden masrafları diğer tarafa ait olmak kaydıyla tüm yasal yollara başvurma ve uğradığı her türlü zararın giderimini diğer taraftan talep etme hakkına sahiptir.

6. Gizli Bilgileri İçeren Materyallerin İadesi

Gizli bilgiler içeren her türlü materyal, taraflar arasındaki ticari ilişkinin ya da iş bu gizlilik sözleşmesinin sona ermesi halinde ve karşı tarafın yazılı ihtarı üzerine, derhal bu bilgilerin ait olduğu tarafa iade edilir. 

7. Gizli Bilgilerin Açıklanabilmesi

Taraflardan hiçbiri, diğerinin yazılı izni olmaksızın kanunda açıkça belirtilen haller dışında bu bilgiyi 3. kişilere aktaramaz herhangi bir şekilde ya da herhangi bir yolla dağıtamaz, basın yayın organları ve medya kuruluşları vasıtasıyla açıklayamaz, reklâm amacıyla kullanamaz.

8. Devir ve Süre

İşbu sözleşme imza tarihinden itibaren yürürlüğe girer ve taraflarca müştereken sona erdirilmedikçe yürürlükte kalır. Taraflar arasındaki ticari ilişki sona erse dahi işbu sözleşmedeki gizlilik yükümlülükleri geçerli olmaya devam edecektir. Bu sözleşme ya da buradaki herhangi bir hak tamamen ya da kısmen devredilemez.

9. Uygulanacak Hukuk ve Yetkili Mahkeme

Bu sözleşmenin yorumunda ve işbu sözleşme sebebiyle ortaya çıkacak olan tüm uyuşmazlıklarda İstanbul mahkemeleri ve icra daireleri yetkili olup, Türk hukuku uygulanır. 

10. Kısmi Geçersizlik

İşbu sözleşme maddelerinden herhangi biri geçersiz sayılır ya da iptal edilirse, bu hal sözleşmenin diğer maddelerinin geçerliğine etki etmez.

11. Sözleşme Değişikliği

Bu sözleşme taraflarca daha önce özellikle gizlilik konusunda yapılmış olabilecek yazılı ve sözlü tüm sözleşmelerin yerine geçer. Sözleşme değişiklikleri ancak yazılı yapılabilir.

12. Bildirimler 

Bu sözleşme gereğince çekilen tüm bildirimler işbu sözleşmede belirtilen taraf adreslerine noter kanalıyla yapılır. 

13. Damga Vergisi

Sözleşme, (2) iki nüsha olarak hazırlanmıştır. Damga vergisi yükümlülüğü taraflarca eşit olarak karşılanacaktır. ...../....../..........

Adı ve Soyadı Adı ve Soyadı
İmza İmza

12 Aralık 2017 Salı

Ilgın Kaplıcaları

Ilgın ilçesi İç Anadolu bölgesinin güney batısı bölümünde yer alan  Konya iline bağlı  şirin bir ilçedir. İlçe merkezi Konya’dan 87 km kuzey batıda  geniş bir ova üzerine     kurulmuştur. İlçe hudutları 37 derece 17 dakika enlem( kuzey parelelleri) 31 derece   55 dakika boylam(Meridyenleri)arasanda 1029 rakımlı şirin bir ilçedir. İlçemizin doğusunda Kadınhanı batısında Akşehir, Doğanhisar,Tuzlukçu, Kuzeyinde   Yunak,güneyinde Derbent,Beyşehir,Hüyük ilçeleri yer almaktadır.

İlçenin jeolojik yapısını kalker tabakalar  dağlık bölgelerde linyit damarları oluşturmaktadır. Ayrıca ilçemizde bulunan sıcak su kaynağı da jeolojik açıdan ayrı bir önem taşımaktadır.    Arazi 1 bölge deprem kuşağı üzerinde oturmaktadır. İki fay hattı mevcuttur.1fay hattı Çiğil bölgesinden gelip kaplıca dağı eteklerinden güneye doğru Çavuşcugöl kasabasına doğru uzanmaktadır. İkinci fay hattının Sivri ve Tekne dağlarının eteklerini takip ederek yine Çavuşcugöl kasabası ve Haremi linyit işletmelerine uzanmakta dır. Deprem litaratüründe ilçemizde büyük çapta depremin 1943 yılında olduğu göze çarpmaktadır.

ILGIN KAPLICALARI

İlçe merkezinin 2.5 km batısında halk dilinde hamam dağı eteklerindedir.tarihi kaplıcayı Vakıflar genel Müdürlüğünden kiralayan Ilgın belediyesi işletmektedir.  Yeri ve bugünkü  durumu : İlçe merkezinin 2.5 km batısında Ilgın- Akşehir asfaltı üzerindedir.İki ayrı dönemde yapılan kaplıcanın  ilk defa 1236 miladi yılında  1 .  Alaedddin Keykubat döneminde  ikinci Defa ise 2.Gıyaseddin   Keyhüsrev  zamanında  Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından  miladi 1267 yılında  yaptırıldığı  anlaşılmakladır. 

Mimari Özellikleri: 16x20 metre ölçüsünde olan kaplıca yaklaşık doğu- batı istikametinde  uzanmış ve birbirine   bitişik iki  hamamdan ibarettir.  Doğu cephesinde kubbeli  erkek ve kadınlara hizmet veren  kuzey-güney yönünde uzanan 1968 tarihinde  Ilgın Belediyesi tarafından yapılan ve işletilen  3. bir kaplıca binası bulunmaktadır.    Kaplıcanın kadınlar kısmına  kuzeyden yanları iki duvarla kapalı bir revakla  girilir.üç sivri kemerle revak’ın üstü  ortadaki daha büyük  yanlardaki oval üç kubbe ile  örtülüdür.Kubbeler,önde iki serbest ayağa arkada duvarlar bitiştirilmiş taş ayaklarla  , yanlarda duvar ile birbirine bağlı esas ve tali kemerler vasıtası ile desteklenmektedir.  Revak cephesi, ayak ,kemer ve kubbeleri  sıvalıdır.Cümle kapısı 40 cm eninde profilli bir çerçeve ile  süslenmiştir.Bir boşluktan sonra üzeri büyük kubbe ile örtülü olan soyunma mahalline girilir,kubbenin ağırlıkları köşelerde üçgenler yardımı ile duvarlara aktarılmakta ve eteğinde profilli süslemeler mevcuttur.Buranın aydınlatılması  cümle kapısının üzerindeki pencere  kubbe merkezindeki aydınlık deliği ile sağlanmaktadır.   Soyunma mahallinden bir kapı ile 8,30x8,45 m ölçüsünde sıcaklık havuzlarına girilir,buranın özellikleri de dış kısımdaki özelliklerin aynısıdır, aydınlatılması güneye açılan bir alt pencere  ve kubbe  merkezindeki yuvarlak ışıklık ile sağlanmıştır. Kadınlar kısmının doğusuna  bitişik kaplıcanın ikinci kısmı erkekler bölümüdür,kadınlar kısmının mimari özelliklerini  taşımasına rağmen havuzlu kısmın aydınlatılması kubbede  8 adet ışık gözleriyle sağlanmaktadır.

Malzeme ve teknik özellikler :Kaplıcanın iç ve dış kısımlarının sıvalı olması bakımından,yapımında kullanılan  malzemenin  özelliklerini öğrenmede zorlanıyoruz, ancak kaplıcanın ve yörenin yapısal özelliklerine baktığımızda kesme taşlarla ve moloz taşlarla yapıldığını görmekteyiz,ayrıca revak’ın üzerini örten kubbelerin yapımında  tuğla kullanılmıştır.Kaplıcanın iç döşemeleri ise mermerdendir.

İnşa Tarihi :Evliya Çelebi Ilgın isminin şehrin batısında Selçuklu ve beylikler döneminde             ( Ab-ı  Germ ) diye bilinen ılıcadan  geldiğini bildirmektedir.   Katip Çelebi  Cihannuma  adlı eserinde Selçuklu sultanı Alaeddin Keykubat  tarafından kaplıcanın  kagir kubbe  ve içindeki havuza iki mevziden  aslan ağızlı lülelerden su akan  hamam bina ettirdiğini söylemektedir.Hammer’in eserine göre Sultan Murat  1638 de  Bağdat’ a giderken  kaplıca önünde Otağını kurduğu  ve burada bir saray inşa ettirdiği belirtilmektedir.Yapılan kazılarda ve burada ortaya çıkarılan ardıç kazıklı temellerin 2. Murat’ın yaptırdığı saray temelleri olduğu ileri sürülmektedir. Böylece kaplıca geçmişi ile günümüze kadar bazı değişikliklere uğradığını göstermektedir.Özellikle bunlardan kadınlar kısmındaki soğuk su havuzunun yenilendiği ve  kubbe altındaki soyunma yerlerinin değiştirildiği ayrıca sıcak su bölümünde bulunan havuzunda yenilendiği anlaşılmaktadır.

Kitabeleri: Gerek   Süheyl Ünver ‘in gerekse Katip Çelebinin  Cihanuma  adlı eserinde  belirtilen ve kaplıcanın  Alaeddin Keykubat  dönemine ait ilk kitabe bu gün mevcut değildir.kaybolduğu ileri sürülen ve daha sonra Gaffar Toysalgır   tarafından bulunan  kitabenin tercümesi şöyledir:

“Buraya gelenlere ve su alanlara !   Bu temiz şifa yeri şahlar şahı  büyük sultan,milletlerin (Efendisi)hükümdarı Arap,Acem,sultanlarının efendisi Dünya da Allah’ın gölgesi dünya ve dinin yücelticisi (ışığı) Ebul   Feth  Keykubad  bin  Kılıçarslan  mü’minlerin emrinin delili Allah onun devletini ebedi ve iktidarını güçlü kılsın  sultan iktidarı günlerinde 1236  senesinde  Allah’ın güçsüz kulu Tanrı rahmetine muhtaç  Cemaleddin yaptı  Ab-ı Germ 1236 tarihli ve arapça ile işlenmiş bu kitabeye göre  kaplıcanın  1. Alaeddin Keykubat  tarafından  yaptırıldığı anlaşılıyor.2.kitabe :Kaplıcanın kadınlar kısmı cümle kapısı üzerinde bulunan iki taraflı 0,75 x 100   metre ölçüsünde ve mermer üzerine işlenmiş   Sahip Ata Hüseyin oğlu  Ali’ye ait kitabenin   tercümesi :  “ Bu temiz yüce ılıca inşasını  sultan Gıyasettin  Ebul  Feth  Keyhüsrev Bin Kılıçarslan’ın  zamanı devletinde veziri azam  hayrat ve hasenat babası  aleme   mahzı selah olan  Hüseyin oğlu   666  senesinde emretti.Allah bu gibi  işlerini kabul buyursun“

Buradan da  kaplıcanın 1267 yılında Sultan 3. Gıyaseddin Keyhüsrev’in zamanında  Sahip Ata tarafından Yaptırıldığı  ve mimarının da   Kaluyan   olduğu anlaşılmaktadır.   M.ferit –M.Mesut  bu kaplıcanın 1267 yılında 4. Kılıç Arslan oğlu  3. Gıyaseddin Keyhüsrevin  padişahlığında vezir Hüseyin oğlu Ali tarafından yaptırılmıştır. Buna göre iki parça halinde mermer taş üzerine beşer satırlık kitabelerin sağ taraftaki tercümesi şöyledir.

“Mülk Allah’ındır.Büyük sahip hayır ve bereket babası alemin ıslahatçısı  Hüseyin oğlu Ali Allah emellerini kabul etsin  666 hicri”   Sol taraftaki  kitabenin  tercümesi ise  “ Sultana ait   Bu mübarek kaplıcanın inşası  Büyük Sultan  Gıyas-ed- dünya  ve ‘d –din  ebul fetih mü-minlerin emirinin  burhanı  Kılıçarslan’ın oğlu Keyhüsrev  yaptırmıştır. Amele  Keluyan 3.Kitabe : Kadınlar kısmı cümle kapısı arkasında kuzey duvarında bulunan mermere yazılmış olan kitabedir. Bu kitabe  M Ferit ve M.Mesut’a göre erkekler kısmı ilave edildikten sonra önce soyunma mahalline sonra şimdiki yerine kaldırılmıştır.Kitabe sultan Abdülhamit zamanında 1839  yılında Nazmi Sermeda isimli  bir şaair Tarafından yazılmıştır.

Kitabenin Tercümesi:

Kaplıcanın Mimarı: Kaplıca Sahip Ata  Fahreddin  Ali’nin yaptırdığı eserlerden birisidir.Konyalı Hacı Ekber  oğlu Hüseyin’in ve Selçukluların büyük devlet adamlarından birisi olan bu zatın  çok sayıdaki eserlerinde  Keluk bin Abdullah  ve Kaluyanel  Kunevi isimli mimarların adı geçmektedir.Sanatkar Keluyan  Antalya, Ilgın,Akşehir,Sivas ve Konya’da çalıştığı çeşitli kaynaklarda yazılıdır.Özellikle 1267 yıllarında Ilgın’ da bulunduğu İleri sürülmektedir.Bu tarih kaplıcanın kitabesindeki tarihle aynıdır.

A.Süheyl  Ünver  kaplıcanın Selçuklu Devleti Mimarlarından “Kaolyon”  tarafından inşa ettirildiğini bildirmektedir. Osman Özdemir’de  Ilgın kaplıca ve temellerinin  eski asırlarda mevcut olduğunu daha sonra Selçuklu Hükümdarlarından Alaeddin Keykubat’ın şimdiki kadınlar bölümündeki  havuzu  oğlu Keyhüsrev’e emir vererek  tamamlattırdığını söylemektedir.Kaplıcanın geçirdiği tamiratlar : Selçuklu Devletine 22 yıl vezirlik yapan Sahip Ata  oğullarından  Ali  nihayet Moğolların baskısından usandığı için Akşehir’e  bağlı  Nadir köyüne yerleşmiştir. Bu durumu gören  Konya Selçuklu Devleti hükümdarlarının ,Ilgın’ı :kendisine tımar olarak verdiği ve bu kişi tarafından kaplıcanın tamir edildiği  bildirilmektedir.1838 yılında yapılan tamiratlardan sonra 1906 yılında  Milli Eğitim’e devredilen Kaplıca yine tamir edilmiştir.   Ilgın ve çevresinde  1931 yılında bir deprem olduğu bilinmektedir,bu deprem ile zarar gören kaplıca ve bozulan su yolları nedeniyle kaplıcanın tamiri için  4.10.1939 tarihine kadar kapatıldığı  Konya Vakıflar Müdürlüğü kaplıca dosyasından anlaşılmaktadır. 1933 yılında hazırlanan onarım projeleri ile  kadınlar bölümündeki soğuk su havuzu yenilenmiş  ve soyunma yerleri değiştirilmiştir,daha evvel erkekler bölümünde mevcut olan  7 oda  tamamen kaldırılmıştır.    Ayrıca kaplıcanın şu anda mevcut olmayan bir misafir hanesinin olduğu kaynaklardan anlaşılmaktadır.     
    
ILGIN KAPLICALARININ FAYDALARI:

Ilgın’ımız  kaplıcaları şifa kaynağı olarak bilinir.Her yıl otel  ve  moteller  hastalıklarını iyileştirmek isteyen insanlarla  dolup taşar,bastonla gelip yürüyerek giden insanlar  görülmektedir. Suyu   hamam Dağı eteklerinde güneyden kuzeye doğru uzanan  alivyum tabakası ile örtülü bir  kırık üzerindedir,su yöresel olarak söylenen  Hamam Dağının  eteklerinden çıkar.Kadınlar hamamında saniyede 14 litre ,erkekler hamamında ise 35–40 litreyi bulan  su çıkmaktadır.Çıkan bu sular iki kadınlar hamamına  iki erkekler hamamına otel ve motellere dağılmaktadır.Tahlil raporlarına göre, suyun  içeriği şunlardır: Potasyum ,Sodyum,Amonyum,Kalsiyum,Magnezyum,Demir, Alimınyum,Klorür, Nitrat,Sülfat ve hidrokarbonat  gibi kimyasal özellikleri için de taşıyan  şifa kaynağı   kaplıca  suları  berrak, renksiz  ve kokusuzdur. Su bir miktar da  Bromür ve  İyodür  ihtiva ettiğinden Kükürtlü ve Hidrokarbonatlı sular grubunda yer alır. Radyo aktivitesi   19,1 eman  dır.Ayrıca su az miktar da tuz ihtiva etmesi ile dünyanın tanınmış sularına  benzediği bilinmektedir.bu özelliklerinden dolayı şu hastalıklara  şifa verdiği bilinmektedir. Bunlar Göz Hastalıkları, Ekzama,Cüzzam,Felç hastalıkları, bers (Abraş)Hastalıkları, Sinir Hastalıkları, Akciger iltihaplanmaları,   Böbrek ve idrar yolları hastalıkları,Kadın hastalıkları ,her türlü iltihaplanma ve yara iyileşmelerine ,Deri ve Cilt hastalıklarına,Romatizmal  gibi  hastalıklar dır.    Evliya Çelebi Seyahatnamesinde  Selçuklu devleti Sultanlarından Alaeddin Keykubat’ın Romatizma(Nikris-Ayaksızısı ) hastalığına yakalanmasından dolayı  yapılan tavsiye üzerine Ilgın Kaplıcasına geldiğini  kaplıcada Hastalığına  şifa bulduğunu sağlıklı şifa dağıtan su olmasından dolayı  var olan inşaatın üzerine bir kubbe yaptırdığını yazmaktadır.

Aynı kırık(Fay)hattı üzerinde bulunan  Çavuşcugöl ‘ün güney tarafında ve Ilgın’a 10 km kadar uzaklıkta bulunan ve halk tarafından   Açık  Ilıca olarak bilinen  sıcak su  büyük ve küçük ılıca  suyu olarak adlandırılıp sazlıklar arasından Çavuşcu gölüne dökülmektedir.  CHPUT  adındaki Avrupa tarihçisinin yazdığı eserinde  Ilgın kaplıcası ile Açık ılıca  suyunun aynı memba ya tabii  olduğu  ayrıca Çavuşcugöl’ün içindeki ada da  aynı suyun mevcut olduğunu  yazmaktadır.  

TURİZM

Ilgın’ın turistik değeri zengin doğal yapısından,işlek bir ticaret yolu üzerinde bulunmasından kaynaklanmaktadır. Ilgın kaplıcaları,ormanları,göl ve göletleri ile hertürlü turizme açıktır ayrıca eski tarihi değeri olan eserleri ile de yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmektedir. Bizans,Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan eserlere halkımız tarafından gerektiği kadar ilgi görmemekte, ilgili kuruluşların  tarihi eserlerimizin tanıtımının yapılmasında ve korunmasında gelecek nesillere ışık tutması için gereken ilgiyi göstermeleri gerekmektedir. Ilgın Arkeoloji müzesinin olmaması en büyük eksikliğimizdir.Bu nedenle tarihi yönden  zengin olan ilçemizde bulunan eserler Konya ve Arkeoloji  müzelerinde sergilenmekte olup diğer eserlerimizde belediyemiz ve personeli tarafından kendi imkanlarıyla korunmaya ve şehir içinde açık alanlarda sergilenmeye çalışılmaktadır.

Doğal Güzellikleri ve Mesire Yerleri:İlçemiz doğal güzellikleri ve mesire yerleri yönünden oldukça zengin dir. Ilgın gölü çevresinde jandarma dinlenme parkı ,Kaplıca çay bahçeleri ,ilçe merkezinde bir park,orman içlerinde pek çok dinlenme yerleri vardır.Orman göl ve meralarda yaban domuzu,keklik,tavşan,kurt,tilki,porsuk,bıldırcın,yaban ördeği,yaban kazı,üveyik gibi av hayvanları bulunmaktadır. Kara avcılığı kanunu esaslarına göre av yapılmaktadır. Ayrıca  Mahmuthisar,Beykonak,Ormanözü köylerinde alabalıküretimi mevcuttur.

Halkımız ve çevre ilçelerden gelen  misafirlerin Bulcuk göleti ve ormanı,Balkı boğazı, Çatak Asmalı pınar , Aşağı Çiğil  Taşdelen suyu ve ormanı,Ilgın gölü çevresi, Hamamdağı, Mahmuthisar ve Beykonak yaylaları tatil günlerinde  dinlendikleri mesire yerleridir. Halkımız ve çevre ilçelerden gelen insanların en fazla rağbet ettiği yerlerden biride Ilgın kaplıcalarıdır. Dinlenme tesisleri,şifalı suları ve tarihi özelliği ile büyük ilgi görür.

Makine Kullanımı Beceri ve Düşünce İster

Makineler ne yaptıklarını bilmezler. Elektrikli bir testere veya bir torna tezgahı; bir saniye bile “düşünmeden” sizi yaralayabilir. Elektrikli el aletlerini veya makineleri kullanırken; güvenliğinizi sağlayacak olanın yalnızca sizin olduğunuzu unutmayın. Makineler çalışmaya başlar ve durur. Makinelerin çalışmaya başlaması ve durması arasında geçen zamanlarda onların güvenli kullanımını kontrol edenler ise, operatör olarak sizlersiniz. Bunun anlamı; sizin makinelerin güvenli kullanımı için bu konuda almış olduğunuz eğitim ve becerinizi kullanmaya ihtiyacınız olduğudur. Makineler sizin güvenliğinizi düşünemeyeceğinden, makinelerle çalışırken sizin her zaman tetikte ve dikkatli olmanız gerekiyor. Makineler sizin veya size yakın birinin ne zaman tehlikede olduğunu bilemezler. Bir elektrikli testere veya torna tezgahı, parmağınızı veya kol bileğinizi ahşap veya demir parçasından ayıramaz. 

Geçenlerde yaşanan bir kaza, bu örneği daha net açıklayacaktır. Bir tersane işçisi sert bir ahşapta bağlantı kanallarını açmak için bir dado kesici (bir tür testere bıçağı) kullanıyordu. Operatör kesimin sonunda ahşabın yarılmaması için küçük bir çentik açmak amacıyla, önce ahşap bloğunu kesicinin arka tarafına sürdü. Burada bu durumun son derece güvensiz olduğunu söyleyebilecek kimse var mı? Düşünün; testere bıçağı operatöre doğru dönüyor, operatörün elleri ve bilekleri  testere bıçağının yanında ve arka tarafında, vücudu ise öne doğru uzanmış durumda. Sonrasında ne olduğu tahmin edilebilir. Ahşap blok ani bir şekilde operatöre doğru tepti, bu sırada operatörün ahşabı tutan bir elini de testere bıçağına doğru fırlattı. Sonuç ciddi ve acı veren bir uzuv kaybı oldu.

Bu olay bir saniyeden az bir zamanda meydana geldi, ancak tersane işçisi hayatının kalan kısmını uzuv kaybı ve deformasyonun getirdiği sorunları yaşayarak geçirecek. İstatistikler; her 300 güvensiz hareketin sonucunda, 1 adet uzuv kayıplı ciddi yaralanma olduğunu göstermektedir.

Kaza araştırmaları sırasında, süpervizör bu operatörün daha önce bu şekilde çalıştığını hiç görmediğini, daha önce görmüş olsaydı, kendisini uyarmış olacağını belirtti. Öte yandan çalışanlar ise, bu işi her zaman bu şekilde yaptıklarını belirttiler. Belki süpervizörün dürüstlüğü konusunda kuşkuya düşmememiz gerekir ama, süpervizörün kendi çalışanlarının yaptıkları işleri iş güvenliği bakış açısıyla hiç gözlemleyip gözlemlemediğini, ya da yalnızca yapılan işin sonucunu kontrol etmek yerine, işin NASIL  yapıldığını kontrol edip etmediğini de, birilerinin merak etmesi gerekiyor. 

Elbette yaptığınız işleri iş güvenliği açısından analiz etmesi için bir süpervizörü beklemeniz gerekmiyor. İşinizi her zaman güvenli yapmalısınız. İşyerinde kendi güvenliğinizin sorumluluğunu alın ve sürekli “NE OLUR EĞER…” sorusunu sorun. Eğer bir şeyler yanlış giderse kim yaralanabilir? Bir kaza olursa bunun bedelini kim öder? Bir şey olursa bunun acısını kim çeker? Bu kestirme yol işe yaramazsa kim hayatını kaybedebilir?

İş güvenliği prensiplerini uygulayarak kendinizi koruyun. İşi önceden planlayın ve bu planı düzgün şekilde oluşturun. İşinizi güvenli yapmak için yeterli zamanı ayırın. İşinizi doğru veya güvenli şekilde nasıl yapacağınızdan emin değilseniz, sorular sorun. Yardım istemekten çekinmeyin. Ve eğer birilerinin bir şeyi “NE OLUR EĞER…” standardını karşılamayacak şekilde yaptığını görürseniz, onlara bunu söyleyin. Çalışma arkadaşlarınıza ihtiyaç duyduklarında yardım etmek için gönüllü olun. 

Otel Denetleme Raporu - Havuz Güvenliği

OTEL DENETLEME RAPORU
(HAVUZ GÜVENLİĞİ) 
SIRA NO SORU EVET HAYIR
Havuz Çevresi
1 Birden fazla olan havuzlar birbirlerine şelale, ırmak, dere, kaydırak, köprü, yürüyüş yolları gibi deoratif unsurlar ile bağlantılı ise havuz etrafından açıkça görülebilir şekiilde tehlike ve/veya davranış tabelaları bulunuyor mu?    
2 Havuz içerisinde (su altında) duvarlar, kayalar veya saklı çıkıntılar varmı dır?    
3 Ayakta durulan derinliklerden daha derin bölgelere geçişi sağlayan dik eğimlerin üzeri belirtecek şekilde boyalı mıdır veya bu bölge batmaz hatlar ile işaretlenerek belirlenmiş midir?    
4 Havuz çevresinde yüksekten atlamaya davet edici dekoratif kayalar, amforalar, köprüler veya diğer yükseltilmiş öğeler bulunuyorsa üzerlerinde “Atlamak Yasaktır” tabelaları var mı?    
5 Havuz çevresinde kaygan mıdır?    
6 Havuz içi ve çevresinde çatlak veya kırık fayans var mıdır?    
7 Havuz veya plaj alanına cam malzemelerin girmesi
engellenmekte mi? (Cam bardak, tabak, vb..)
   
8 Taşma ızgarası sağlam ve güvenli midir?    
9 Havuz barının, havuzdan olan uzaklığı 5 metreden az mıdır?    
Havuz Derinliği
10 Havuz derinlik işaretleri var mıdır? Açıkça görülebilmekte midir?     
11 İşaretlerde her 0.3 metre olan derinlik değişimi belirtilmiş midir?    
12 Su yüzeyinin üstünden havuz kenarının üstüne doğru olan mesafe (fribord mesafesi) en fazla 30cm yi aşmış mıdır?    
13 Su derinliği 1.5 metreden az ve ileri açıklık 7.6 metreden kısa ise havuz kenarından atlamak yasaklanmış mıdır?    
Havuz Çoklu Pano ve İşaretleri
14 Aşağıdaki hususları belirten çoklu pano veya işaret levhaları
 var mıdır?
-  Havuz açılış saatleri
-  Gece yüzmek yasaktır
-  Çocuklar gözetim altında olmalıdır
-  Acil durum hareket bilgisi
   
Cankurtaran Yüzücü ve Resüsitasyon
15 Eğer bir cankurtaran varsa sertifikası mevcut mudur?
 Kayıtları var mıdır?
   
16 Resüsitasyon techizatı ve eğitilmiş personeli hemen havuz başında bulunmakta mıdır?    
17 Banyolar tıraş makinesi girişleri dışında prizden arındırılmış mı?    
18 Cankurtaran simidi ipi en az  5mm kalınlığında mıdır?    
19 Cankurtaran simidi ipi havuzun boyunun bir buçuk katı uzunluğunda mıdır?    
20 Eğer cankurtaran yoksa görevli cankurtaranın olmadığını
 belirten tabela/işaretleme var mıdır? Varsa olmadığı zamanlar o an için olmadığını belirten tabela/işaretleme varmıdır?
   
Havuz Bakımı ve Kayıtlar
21 Havuzun dibi en derin noktasında görülebilmekte midir?    
22 Havuzlar yağ çizgisi dahil düzenli olarak temizlenmekte midir?    
23 Belgeli bir kimyevi dezenfektan programı uygulanmakta mıdır?    
24 Havuzun kimyevi dozlama kayıtları tutulmakta mıdır?    
25 Kayıtlar tarih, saat, kullanılan kimyevi madde ve dozları, havuz bakım elemanı imzası içermekte midir?    
26 Havuz tesisat odası her zaman kilitli midir?    
27 Havuz tesisat odası temiz ve tertipli midir?    
Havuz Boşaltma Delikleri
28 Her emme hattının en az iki deliği var mıdır?    
29 Havuz deliklerinin birbirinden uzaklığı en az 2 metre midir?    
30 Havuz deliklerinde yakalanma tehlikesi var mıdır?    
31 Acil durumda kapatmak mümkün müdür? Bu prosedür, dokümante edilmiş midir?    
Havuz Tesisat ve Tertibatı
32 Havuzun tüm tesisat ve tertibatı, örneğin havuz içi aydınlatma, ızgaralar, tırabzanlar, basamak örtüleri, filtreler vb. bulunuyorsa emniyetli olarak takılmış mıdır?    
33 Havuza giriş ve çıkış için yeterli olanaklar bulunmakta mıdır?    
34 Havuza giriş basamaklarının (asma merdivenler hariç) dış kenarları göze çarpacak şekilde belirlenmiş midir?    
Çocuk Havuzları
35 Odalarda split klima olan tesislerde split klimalarda legionella riskine yönelik önlemler alınmış mı ve uygulanmakta mı?    
36 Bu korkuluk havuz tabanından başlayıp su hattının 80 cm üzerine kadar kesintisiz çıkmakta mıdır?    
37 Çocuk havuzu ana havuza bağlantılı veya parçası ise, ana havuzun en sığ noktasında mıdır? Bu durumda ana havuzun eğimi yavaşça artarak su derinleşmekte midir? Eğer bu şekilde değilse çocuk havuzunu ana havuzdan ayıran bir korkuluk var mıdır?     
38 Ebeveynler çocuk havuzunu kolaylıkla gözetleyebiliyor mu?    
39 Çocuk havuzunun derinliği açıkça belirtilmiş mi?    
Çocuk Havuzunun Tasarımı
40 Havuzun derinliği 50 cm veya daha az mıdır?    
41 Havuzda emilme ve yakalanma olasılığı var mıdır?    
42 Giriş ve çıkışlar çocuklar için kolay mıdır? (Geniş ve küçük basamaklar, alçak fribord)    
 Jakuziler
43 Jakuzilerin hemen yanında konumlanmış, kolayca görülebilir ve müşterileri uyaran aşağıda sıralı konuların ilanları var mıdır?
-Suyun sıcaklık derecesi
-Kullanım için asgari yaş
-Acil durum hareket bilgisi
-Yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı ve hamilelik 
   
Su Tüpleri ve Kaydıraklar
44 2 metreden yüksek olan su tüpleri ve kaydırakları açık olduğu sürece gözetim altında mıdır?    
45 Su tüplerinin ve kaydıraklarının giriş veya tepelerinde kolayca görülebilir ve müşterileri uyaran aşağıda sıralı konuların ilanları var mıdır?  -Asgari yaş ve boy kısıtlamaları (girişte) -Doğru kayma pozisyonu -İnme sahasındaki su derinliği -Kayanları birbirinden ayrı tutabilmek için ve suya indikten sonra hemen inme sahasından uzaklaşmaları için yöntem     
46 Her bir kaydırak veya tüp için ayrılmış veya ayrı bir inme sahası temin edilmiş midir?    
Havuz Hijyeni
47 Havuz kenarlarında duş imkanı var  mıdır?    
48 Havuz kenarlarında havuza girmeden önce hijyen hakkında uyarıcı ikaz bulunuyor mu? (Ayak dezenfektasyonu, havuza girmeden önce duş alma gerekliliği vs)    
49 Günlük su kontrolleri
- pH (6.5-7.6 tatlı su, 6.5-7.8 deniz suyu)
- Su sıcaklığı
- Serbest Klor ve Bağlı Klor miktarı ve değerleri (0.4 mg/l ile 0.8 mg/l arası)
   
50 Havuz temizliğinde kullanılan kimyasalların MSDS’leri var mıdır?    
51 Havuz kenarında telefon var mıdır? (Havuz başı barda bulunan telefon veya bir büro içinde bulunan telefonda kabul ediliyor)    
52 Açık havuzlar her gün, kapalı havuzlar gün aşırı temizleniyor mu?    
53 Havuz üzerinde biriken kirler, bekletilmeden temizleniyor mu?    
54 Havuz çevresi her gün yıkanıp, haftada bir gün de klorlu suyla temizleniyor mu?    
55 Havuz etrafında bulunan duşlar, tuvaletler, lavabolar, oturma yerleri, sıralar klorlu suyla yıkanıyor mu?    
56 Yüzme havuzlarında; aşağıda sıralı mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal analizler periyodik olarak yapılmakta ve kayıtları muhafaza edilmekte midir?    
57 Mikrobiyolojik analizler:
- Toplam Koloni (jerm) sayısı (22 Ctoplam koloni sayısı ve 36 C’de toplam koloni sayısı)
- Toplam koliform bakteri
- E.coli
- Pseudomonas aeruginosa
   
58 Kimyasal analizler:
- pH
- Amonyum
- Nitrit
- Nitrat
- Siyanürik asit
- Bakır
- Alüminyum
- Organik maddeler içn sarf edilen oksijen miktarı
- Toplam alkalilik
- Bağlı klor
- Serbest klor
   
59 Fiziksel analizler:
- Renk
- Bulanıklık
- Tortu
- Sıcaklık