TARAFLAR VE KONU:
Bir taraftan işbu sözleşmede bundan böyle kısaca (BANKA) diye adlandırılacak olan … BANKASI A.Ş adına ......................................... şubesi ile diğer taraftan yine işbu sözleşmede bundan böyle kısaca (Müşteri) diye adlandırılacak olan .......................................................................arasında aşadaki maddeler ile işbu sözleşmenin eki ve ayrılmaz bir parcası niteliğindeki metinlerde yer alan maddelerde yazılı şartlarla kullandırılmak üzere, işbu sözleşmede “kredi limiti” bölümünde belirtilen tutarda bir tüketici kredisi açılması için anlaşmaya varılmıştır.
Kredi açıldıktan sonra kredinin kullandırılmasından kısmen veya tamamen vazgeçebilir. Bu takdirde müşteri herhangi bir hak iddiasında bulunamaz .
2- UYGULANACAK HÜKÜMLER:
2.1- Müşteri işbu sözleşmenin muhtelif bölümler halinde düzenlenmiş olmasına rağmen bir bütün teşkil ettiğini ve herhangi bir hükmün sadece bir bölümle ilgili konularda değil diğer bölümlerle ilgili herhangi bir durum veya işlemlere de uygulanabileceğini kabul ve beyan eder.
2.2- Krediye öncelikle işbu sözleşme hükümleri, sözleşmede hüküm bulunmaması halinde, Banka’ca düzenlenmiş ve düzenlenecek iş mevzuat hükümleri ve iş mevzuatta da hüküm bulunmaması halinde Banka işlemleri ile ilgili mevzuattaki tamamlayıcı hükümler ve Bankacılık teamülleri uygulanır.
3- BAŞVURU FORMUNDAN DOĞAN SORUMLULUK:
Müşteri ve kefilleri, tarafından düzenlenerek Banka’ya verdikleri kredi Başvuru Formunda belirttikleri bilgilerin, doğruluğunu,, bu beyanı kredinin tahsilini sağlamak amacıyla yaptıklarını kabul ve taahhüt ederler. Banka’nın bu beyanın doğruluğuna inanarak ve dayanarak kredi tahsis ettiğini aksi halde kredi tahsis etmeyeceğini kabul ederler.
Banka, kredi başvuru formunda beyan edilen bilgilerin doğru olmadığı anlaşıldığı takdirde krediyi kullandırmaktan vazgeçebilir. Yanlış bilgi verildiğinin kredinin kullandırılmasından sonra anlaşılması halinde ise Banka borcun tamamını dilediği zaman vebiçimde re’sen muaccel kılmaya yetkilidir.
4- KREDİNİN KULLANDIRILMASI:
Banka işbu krediyi bir defada; müşteriye nakden ödeyerek veya Müşteri adına açılacak mevduat hesabına virman yaparak veya borçlu hesaptan yahut bloke bir hesaptan ödemek suretiyle kullandırabilir. Müşterinin mal ve hizmet alımında, Banka’nın malı satan ya da hizmeti sunan kişi ya firma ile, anlaşma vasa veya müşterinin talimat üzerine Banka işbu krediyi bu kişi veya firmaya nakden ve bir defa da ödeyerek veya namlarına açılacak hesaba ödeme, virman yapmak suretiyle ya da satıcı kişi veya firma namına bloke çek düzenleyip bu çekleri doğrudan ilgili kişi veya firmaya ya da firma onlara iletilmek üzere müşteriye teslim ederek de kullandırılabilir. 1- Banka bu krediyi Müşteri adına açılacak mevduat hesabına virman yaparak veya borçlu hesaptan yahut bloke bir hesaptan ödemek suretiyle kullandırabileceği gibi Müşterinin mal ve hizmet alımında, malı satan ya da hizmeti sunan kişi ya da ticari işletme namına açılacak hesaba ödeme, virman yapmak suretiyle ya da satıcı kişi veya ticari işletme namına bloke çek düzenleyip bu çekleri doğrudan ilgili kişi veya ticari işletmeye ya da ticari işletmeye iletilmek üzere müşteriye teslim ederek de kullandırılabilir. Mal ve hizmet alımının gerçekleşmemesi sebebiyle veya herhangi bir nedenle Müşteri bloke çekleri kullanmaktan vazgeçtiği takdirde bu çekleri Bankaya iade etmeyi taahhüt eder. Bu takdirde de kredinin geri ödenmesinden tamamen müşteri sorumludur. Mal ve hizmet alımının gerçekleşmemesi sebebiyle veya herhangi bir nedenle Müşteri bloke çekleri kullanmaktan vazgeçtiği takdirde bu çekleri Bankaya iade etmeyi kabul ve taahhüt eder.
5-DEVİR VE TEMLİK YASAĞI,
Müşteri, Bankanın yazılı muvafakati olmadan bu sözleşmeden doğan haklarını, Banka’daki alacaklarını, kredi kullanarak satın aldığı malı başkalarına devir ve temlik edemediği gibi borcunu da nakledemez
6-KREDİ LİMİTİ:
Müşteriye işbu sözleşme kapsamında ...................................................... TC/$(USD)/DM tutarında Tüketici kredisi açılması kararlaştırılmıştır.
7- FAİZ ORANI:
işbu krediye işbu sözleşmenin eki ve ayrılmaz bir parcasını teşkil eden “ödeme planında” belirtilen para bakiyeleri üzerinden aylık %..... faiz tahakkuk ettirilecektir.
Kredinin yıllık faiz oranı da %..... dır.
Bu faiz ödeme planına yapılacak aylık ana para ödemelerinden kalan meblağlara da tahakkuk ettirilecektir.
8- TEMERRÜT FAİZİ ORANI:
Müşteri bu sözleşmeden doğan borçların ödenmesinde temerrüde düştüğü takdirde işbu borçlara temerrüdün doğduğu andan itibaren borcun tamamen Bankaya ödeneceği tarihlere kadar geçecek günler için işbu sözleşmede “faiz oranı” maddesinde belirlenen faiz oranının %75 fazlası oranında temerrüt faizi tahakkuk ettirilecektir.
9-VERGİ, FON FER’İLER VE DİĞER UNSURLAR:
İşbu krediye ve/veya faizine ve/veya Yürürlükteki mevzuat ve Banka Genel uygulaması kapsamında kaynak kullanımıdestekleme fonu, Banka ve Sigorta muameleleri vergisi diğer tüm vergi ve fonlar ile masraf, komisyon gibi fer’iler tahakkuk ettirilecektir.
10-MÜŞTERİNİN KREDİYE GERİ ÖDEME YÜKÜMLÜLÜĞÜ:
Müşteri,
10.1- İşbu sözleşme kapsamındaki krediyi (ana para) işbu sözleşmmede ilgili maddelerde belirtildiği üzere bankaca tahakkuk ettirilecek faiz, Temerrüt faizi, vergi, fon ve fer’ileriyle birlikte Banka’ya geri ödemeyi,
10.2- Yürürlükteki mevzuat ve Banka Genel uygulaması kapsamında Banka’nın halen mevcut faiz, temerrüt faizi ile diğer vergi, fon ve fer’ilere yapılabilecek zamları, ileride konulabilecek vergi fon ve fer’ileri hiçbir ihbar, ihtar ve resmi şekle gerek duyulmadan re’sen doğrudan krediye uygulayarak tahakkuk ettirmeye tam yetkili olduğunu, bunları Banka’nın ilk talebinde derhal ve nakden ödemeyi ödemediği takdirde alacağın tamamının kendiliğinden muaccel hale geleceğini ve temerrüt hali oluşacağını, peşinen, ihtirazsız gayri kadili rucu kabul, beyan ve taahhüt eder.
11-FAİZ VE DİĞER UNSURLARLA BİRLİKTE TOPLAM BORÇ TUTARI:
işbu sözleşmenin eki ve ayrılmaz bir parcasını teşkil eden ekli ödeme planında belirtilmiştir.
12- GERİ ÖDEME PLANI:
12.1- Kredi (ana para) ve Baknka’catahakuk ettirilecek faiz, vergi, fon, komisyon, masraf gibi fer’ileri (10.2 madde hükmü saklı kalmak kaydıyla) işbu sözleşmenin eki ve ayrılmaz bir parcasını teşkil eden ekli ödeme planında gösterilen ödeme tarihlerinde ve biçimde müşteri tarafından Banka’ya geri ödenecektir.
12.2- Herhangi bir taksitin ödendiğini belirtmek için Banka’ca makbuz verilmiş olması önceki ay taksitlerinin ödendiği anlamına gelmez.
12.3- Banka müşteriye kolaylık sağlamak amacıyla hesaplanan alacaklarının bir kısmını müteakip aylarda tahsil etmek üzere geri ödeme planında belirtilen taksitlere dağıtmıştır. Bu nedenle her ay müşteri tarafından yapılan ödeme o ay için tahsil edilmesi gereken Banka alacağının tamamının tahsil edildiği anlamına gelmez ve Banka’nın eksik tahsil ettiği miktarı müşteriden talep hakkı saklıdır.
13-MUACCELİYET VE TEMERRÜT:
13.1- Geri ödeme planında belirtilen herhangi bir vadesinde ödenmemesi halinde vade tarihinde ödenmeyen işbu taksit miktarı,
13.2- Müşterinin işbu sözleşme hükümlerinden herhangi birini hangi nedenle ve biçinde olursa olsun ihlal etmek, 3. şahıslar tarafından icra takibine uğraması, hakkında ihliyati havii veya ihtiyati tedbir kararı alınması, konkardato teklif etmek karşılıksız çek keşide etmesi, hakkında iflas müracaat yapılması, vefat etmesi ve benzeri hallerde işbu tarihte bakiye Banka alacağının tamamını hiçbir ihtar ihbar ve resmi şekle gerek kalmaksızın kendiliğinden muaccel ve müşteri mütemerrit olur. Müşteri, işbu hallerde temerrüt tarihinden Banka alacağının ödeme tarihine kadar işbu sözleşmede belirtilen oranda yürütülecek temerrüt faizini vergi, fon ve fer’ileriyle birlikte ödemeyi peşine, itirazsız gayrı kadili rucu kabul beyan ve taahhüüt eder.
14- KREDİNİN DÖVİZE ENDEKSLİ BİÇİMDE AÇILMASI VE KULLANDIRILMASI:
işbu sözleşme kapsamındaki kredinin Dövize endeksli biçimde açılması ve kullandırılması halinde;
14.1- İşbu sözleşmenin ilgili maddeleri uyarınca Müşteri ve kefilleri tarafından düzenlenecek kambiyo senetleri yabancı para cinsinden düzenlenecektir.
14.2- Kullandırım ve geri ödeme aşamalarında aşağıda belirtilen döviz karları uygulanacaktır.
14.2.1- Yabancı para cinsinden belirlenen kredi tutarının, kullandırım tarihindeki Banka efektif alış kurundan hesaplanan Türk Lirası karşılığı kullandırılacaktır,
14.2.2- Yabancı para cinsinden belirlenen taksit tutarları, taksit vadelerinde efektif olarak ödenmesi halinde o günkü Banka efektif satış kuru, Döviz Tevdiat Hesabından karşılanması halinde yine o günkü Banka döviz satış kuru, Bankanın kabulü ile Türk Lirası olarak ödenmesi halinde ise o günkü Banka efektif satış kuru uygulanarak kredi riskinden düşülecektir.
14.2.3-Kur riski müşteriye aittir. Müşteri, döviz kurlarının yükselmesi halinde; taksit tutarının, kredi kullandırım tarihi ile taksit ödeme tarihi arasındaki TL. karşılığı farkı üzerinden ayrıca hesaplanacak Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi farkını aynı gün nakden veya hesaben ödemekle yükümlüdür.
14.2.4- Müşteri, kullandığı dövize endeksli krediden doğan borçların ödenmesinden temerrüde düştüğü takdirde, yabancı para cinsinden borca temerrüt tarihinden itibaren işbu sözleşmede belirtilen temerrüt faizi oranı uygulanacaktır.
15- ERKEN ÖDEME:
Banka, müşterinin talebi halinde; geri ödeme planında belirtilen vadelerden önce borcun toplam, miktarının veya vadesi gelmemiş bir ya da birden çok taksitlerin nakden ve def’aten ödenmesine muvaffakat edebilir.
Bu durumda Banka; ödenen miktara göre gerekli faiz ve komisyon indirimini yapabilir.
Borcun tamamının ödenmesi halinde Banka, Borcun tamamen ödeneceği tarihteki anapara borcu ile ana paranın ve işbu sözleşmede belirtilen diğer unsurların o tarihe kadar işlemiş faizini, işbu sözleşmeden doğan tüm vergi, fon ve masrafları, sigorta primlerini ve diğer giderler ile her türlü ödemeler toplamını hesaplayarak müşteriden tahsil eder.
16- BANKANIN SORUMLU OLMAMASI:
Banka’nın, bu krediyi müşteriye mal veya hizmet alımı karşılığı kullandırması durumunda; müşteri, kredi talebinin Bankaca kabulüyle birlikte, kredinin kendisine veriliş tarihinden itibaren, malı satan ya da hizmeti sunan kişi ve firmalarla arasında çıkacak uyuşmazlıklardan, malın ayıplı olmasından, teslim edilmemesinden, iade edilmemesinden, hizmetin eksik yapılması veya yapılmamasından ve benzeri hususlardan çıkabilecek ihtilaflardan Bankanın hiçbir sorumluluğu olmayacağını ve kredinin geri ödenmesi hususunda hiçbir etkisi olmayacağını peşinen, itirazsız gayrı kabili rücu kabul ve taahhüt eder.
17- BANKANIN ALACAKLI HESAPTAN TAHSİL YETKİSİ:
Müşteri, Banka’nın işbu sözleşme kapsamındaki kredinin geri ödenmesine ilişkin olarak geri ödeme planında gösterilen taksitleri vadelerinde, Banka nezdinde bulunan alacaklı hesaplarından hiçbir ihbar ihtar ve resmi şekle gerek bulunmadan doğrudan re’sen tahsil ile alacağına mahsup etmeye yetkili olduğunu peşinen itirazsız gayrı kabili rücu kabul beyan ve taahhüt eder.
18- EMRE MUHARRER SENET TEVDİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ:
Müşteri ve kefiller,
İşbu kredi sözleşmesinden doğan borçlarının tediyesi zımnında, işbu sözleşmeye ekli geri ödeme planında gösterilen ana para, faiz, kaynak kullanımı destekleme fonu, Banka sigorta muamele vergisi, komisyon, masraf ve fer’ileri de içeren beher taksit ve vadelere uygun kendilerinin borçlu, Bankanın lehdarı bulunduğu Emre muharrer senet düzenleyerek Banka’ya tevdi ve teslim edeceklerdir. İşbu senetlere ilişkin doğmuş doğacak tüm vergiler müşteriye aittir. Banka işbu senetleri dilediği biçimde dilediği 3. gerçek/Tüzel kişilere devir ve ciro edebileceği mevzuatın öngördüğü biçimde kendi faaliyet ve değerlendirebilecektir.
Keza Banka işbu senetleri tahsili amacıyla her türlü işleme konu edebilecektir.
Banka, işbu senetlerin vadelerinden önce ödemeye davet ve yasal ibrazı amacıyla bir ihbar çıkartma mükellefiyetinde olmayıp, vadelerinde ödenmemeleri halinde borçlular protesto edip etmemekte bunları kanuni takibe konu edip etmemekte tam bir serbestiye sahiptir.
İşbu senetlerdeki usulsüzlük, imza sahtekarlığı, sahtekarlık, tahrifat ve benzeri hallerden dolayı her türlü sorumluluk müşteri ve kefillere aittir.
İşbu senetlerden herhangi bir tanesi vadelerinde ödenmediği takdirde diğer senetler de muacceliyet kesbeder.
Müşteri ve kefiller işbu hususlar ile işbu hususlardaki her türlü talep ve itiraz haklardan feragat ettiklerini peşinen itirazsız gayrı kabili rücu kabul beyan ve taahhüt ederler.
19- MÜŞTERİNİN BANKADAKİ HER TÜRLÜ HAK VE ALACAKLARI ÜZERİNDE BANKANIN SAHİP OLACAĞI HAKLAR:
Banka, Müşterinin ve kefillerin işbu sözleşmeden doğan yükümlülükleri nedeniyle kendi nezdinde bulunan veya ileride bulunabilecek müşteriye ait her türlü vadeleri dolmuş veya dolmamış tüm alacakları, her türlü mevduat hesapları, bloke hesapları, menkul kıymet, diğer sermaye piyasası araçları, bunların kuponları her türlü hesapları ve nakitleri senet, kontimento, tahsile verilen çek, senet ile mevduat sertifikası, Banka Bonoları ile diğer kıymetli evrakları üzerinde rehin, hapis, takas ve mahsup hakkına sahiptir. Banka, işbu hakkını re’sen dilediği zamanda hiçbir ihbar, ihtar icra takibi, hüküm istihsaline ve şekle gerek duyulmadan bunları rehnin paraya çevrilmesine ilişkin hükümleri riayet etmeksizin dilediği biçimde ve şartlarla ve bedelle satarak satış bedelini, nakitleri ise doğrudan ahzu kabz ile her türlü hak ve alacağına mahsup etmeye yetkilidir. Müşteri ve kefiller Bankanın işbu hak ve yetkisini peşinen itirazsız gayrı kabili rücu beyan kabul ve taahhüt eder.
Bankanın işbu haklarını kullanması sonucu elde ettiği meblağ alacağını karşılamadığı takdirde bakiye alacağı için müşteri ve kefillerine yasal takip yapma hakkı saklıdır.
20- KEFALET:
İşbu sözleşmede imzası bulunan kefil/kefiller;
Müşteri’nin Bankaya borçlandığı veya borçlanacağı bütün meblağları kefalet miktarı bölümünde yazılı miktara kadar Banka’ya karşı müteselsil kefil müşterek müteselsil borçlu sıfatıyla üstlendiklerini,
İşbu Sözleşmede yazılı Kefalet miktarının anaparayı belirlediğini, kefaletin bundan ayrı ve üstünde olarak bu sözleşmede öngörülen şekil ve oranda hesaplanacak akdi faizlerini, fon ve vergileri, komisyonları ve her türlü masrafları, fer’ileri vekâlet ücretlerini, sözleşmede belirtildiği şekilde hesaplanacak temerrüt faizini de kapsadığını bunların anaparaya ilave olunacağını ve bundan sorumlu bulunduklarını ve bunlara müşteri ve mevcut olabilecek diğer kefillerle birlikte müteselsil kefil müşterek müteselsil borçlu sıfatıyla kefil ve zamin olduklarını ve bu sıfatla Banka ile müşteri arasındaki işbu sözleşmedeki kefaletin niteliğine aykırı olmayan hükümlerin tamamının kendileri hakkında da aynen uygulanmasını,
Borçlar Kanununun 490. maddesinde kefile tanınan haklardan feragat ettiklerini, Banka alacağı için işlemiş ve işleyecek faizlerin tamamından bir senelikten fazla olsa dahi sorumlu olduklarını, Borçlar Kanunun 493 ve 494 maddelerindeki kefalet ten kurtulma haklarından feragat ile bu maddelere dayanarak Banka’ya karşı hiçbir istekte bulunmayacaklarını peşinen, itirazsız gayri kabili rücu kabul beyan ve taahhüt ederler.
I- GENEL HÜKÜMLER:
Kredinin Kullandırılması,
1- Banka bu krediyi Müşteri adına açılacak mevduat hesabına virman yaparak veya borçlu hesaptan yahut bloke bir hesaptan ödemek suretiyle kullandırabileceği gibi Müşterinin mal ve hizmet alımında, malı satan ya da hizmeti sunan kişi ya da ticari işletme namına açılacak hesaba ödeme, virman yapmak suretiyle ya da satıcı kişi veya ticari işletme namına bloke çek düzenleyip bu çekleri doğrudan ilgili kişi veya ticari işletmeye ya da ticari işletmeye iletilmek üzere müşteriye teslim ederek de kullandırılabilir. Mal ve hizmet alımının gerçekleşmemesi sebebiyle veya herhangi bir nedenle Müşteri bloke çekleri kullanmaktan vazgeçtiği takdirde bu çekleri Bankaya iade etmeyi taahhüt eder.
Devir ve Temlik Yasağı,
2- Müşteri bankanın muvafakati olmadan bu sözleşmeden doğan haklarını, Banka’daki alacaklarını, kredi kullanarak satın aldığı malı başkalarına devir ve temlik edemediği gibi borcunu da nakledemez. Kredinin kullandırılmaya başlanmasından tamamen ödenip tasfiye edildiği tarihe kadar, bu sözleşme, kanun, kararname ve yetkili mercilerce verilmiş ve verilecek talimatlar hükümlerine tabi bulunacağını müşteri kabul ve taahhüt eder.
Faiz Oranı, Vergi ve Masraflar,
Müşteri, bu sözleşme gereği tahakkuk edecek faizlerin Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisiyle diğer bütün vergi, resim ve masrafları ödemeyi kabul ettiği gibi ileride konulabilecek bütün vergi ve resimlerle halen mevcut vergi ve resimlere yapılabilecek zamlar ve ilaveleri de ayrıca bir ihbara gerek kalmaksızın bunların yürürlük tarihinden itibaren Bankaya ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
Faiz oranlarında yetkili merciler veya Banka tarafından değişiklik yapılması halinde; Banka, Müşteriye ihbara mecbur olmaksızın değişikliği krediye yansıtmaya yetkilidir. Müşteri bu durumda, hiçbir iddia, itiraz ve şikayet hakkı olmayacağını ve Banka’nın isteği üzerine faiz farkından doğan ilave bedeli ihtiva eden yeni senedi, kefil imzası da alarak Banka’ya vereceğini kabul ve taahhüt eder.
II- TEMİNATLA İLGİLİ HÜKÜMLER:
Kredinin Teminat Karşılığı Kullandırılması,
4- Banka, bu krediyi kısmen veya tamamen uygun göreceği her türlü teminat, ticari senet, menkul mallar, hisse senedi ve tahvil, nakit ve alacak rehni, alacak temliki, ipotek, kefalet karşılığında kullandırabilir. Banka bu kredi için, dilediği zaman birden fazla teminat türlerinin birlikte gösterilmesini, teminatın değiştirilmesini, yeni veya ek teminat verilmesini isteyebilir.
Müşteri istenen teminatı, Bankaca tesbit edilecek şart ve şekillerde ve kredi limitine göre Bankanın dilediği zaman değiştirebileceği marj içinde ve göstereceği bir süre içinde tesis etmek ve Bankaya vermek zorundadır.
Kefalet,
5- Bu sözleşmenin sonunda imzası bulunan kefil veya kefiller, Müşterinin bu sözleşme ile borçlandığı ve borçlanacağı bütün meblağları, Bankaya karşı sözleşmede belirlenen kredi limitine kadar, müşterek borçlu ve müteselsil kefil olarak üstlenirler; kefiller, kefalet miktarının, kredi limitiyle (anapara) beraber bu sözleşmede öngörülen şekil ve oranda hesaplanacak akdi faizlerini, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisini ve her türlü masraflarını, vekâlet ücretlerini, sözleşmede belirtildiği şekilde hesaplanacak temerrüt faizini de kapsadığını ve bunlara borçlu ile mevcut olabilecek diğer kefillerle birlikte, müteselsil kefil müşterek müteselsil borçlu sıfatıyla kefil olduklarını, bu sıfatla Banka ile müşteri arasındaki kredi sözleşmesindeki kefaletin niteliğine aykırı olmayan maddelerin tamamının kendileri hakkında da aynen uygulanmasını kabul ile bu maddelerde yer alan hususları aynen taahhüt ettiklerini, Borçlar Kanunu’nun 490. maddesinde kefillere tanınan haklardan ferag
at ettiklerini, Banka alacağı için işlemiş ve isteyecek faizlerin tamamından bir senelikten fazla olsa dahi, sorumlu olduklarını, haklarında Borçlar Kanunu’nun 493. ve 494. maddelerindeki kefaletten kurtulma haklarından feragat ile bu maddelere dayanarak Bankaya karşı hiçbir istekte bulunmayacaklarını kabul ve taahhüt ederler. Aynı şekilde Borçlar Kanunu’nun 500 ve 502. maddesinde kefillere tanınan haklardan da feragat ettiklerini, müşterinin iflası ya da ölümü sonucunda iflas masasına, terekeye tasfiye memurları seçilmesi durumunda anılan memurlara doğmuş ve doğacak haklarını kaydettirmeyi kabul ve taahhüt ederler.
Müşterek borçlu ve müteselsil kefiller, müşterinin ödemelerini tatil etmesi, iflas, konkordato istemesi veya herhangi bir sebeple borcunu ödeme vecibesi doğduğu takdirde, kendilerine herhangi bir ihbarda bulunulmaksızın işbu muaccel olan borcun kefil ve kefiller için de muacel olacağını, bu gibi durumlarda Bankadan müşteri aleyhine takibata geçilmesini ve kefaletten kurtarılmalarını talep etmeyeceklerini ve bu haklarından feragat ettiklerini beyan ve taahhüt ederler.
Müşterek borçlu ve müteselsil kefiller, birden fazla kefilin varlığının öngörülmesi halinde bunlardan birinin sözleşmeyi imzalamamasının diğerlerinin imzalarının geçeliliğini etkilemeyeceğini kabul ve beyan ederler.
İpotek,
6- İşbu sözleşmenin 4. maddsi uyarınca Banka gerek gördüğü takdirde;
Müşteri, Bankaya borçlu bulunduğu anapara ve bu sözleşme gereğince anaparaya kalb ve ilave edilerek hesaplanan faizlerden, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinden ve Kaynak Kullanımını Destekleme Fonundan oluşan ve sözleşmenin ekindeki geri ödeme planında belirtilen taksitler ile yine bu sözleşme gereğince her türlü gider ve ödemeleri ve sözleşmenin bütün hükümlerinin yerine getirilmesini ve Banka’ya karşı olan her türlü taahhüt ve yükümlülüklerin yapılmasını teminen; Banka’nın uygun göreceği taşınmaz malı, tümü itibariyle; yani istisnai ve ihtiyari herhangi bir kayıtla bağlı olmaksızın gerek bu sözleşmede ve gerekse tapu siciline ayrıca beyan edilmiş olsun veya olmasın halen mevcut ve gelecekte ilave olunacak inşaat ve tesisat ve her türlü mütemmim cüzüler ve teferruat ile birlikte Banka lehine işbu sözleşmenin başlangıcında belirtilen kredi limiti tutarında 1. derecede fekki Bankaca bildirilinceye kadar kayıtsız şartsız anapara ipoteği tesisini beyan ve kabul eder.
Bankanın rehin, hapis ve takas/mahsup hakkı,
7- Müşteri, Bankada bulunan ve ileride bulunabilecek olan vadesi gelmiş veya gelecek olan bütün mevduat, alacak, havale hesapları ile kredinin kullandırılması amacıyla vadesiz mevduat hesabına yapılan virman, bloke hesaplar, nakit, esham ve tahvillerle senet ve konismentolar ve tahsile verilen kambiyo senetleri vesair tüm kıymetli evrakın üzerinde veya kredi hesaplarında Bankanın herhangi bir ihbara gerek olmaksızın rehin, virman, takas, mahsup ve hapis hakkı olduğunu, bunların işbu sözleşmeden veya her ne şekil ve mahiyette olursa olsun başka sebeplerden doğmuş ve doğacak bütün borçları karşılayacak miktarlarının da Bankaca kat’i alışları yapılarak aynı hükümlere tabi tutulacağını kabul ve taahhüt eder. Aynı hükümler, kefil veya kefiller için de geçerlidir.
Sigorta,
8- Müşteri, kredi konusu malın, yangına, nakliye rizikosuna ve Bankanın gerekli göreceği diğer her türlü rizikolara ve olağanüstü hallere karşı, Banka lehine olarak ve Bankanın dilediği sigorta şirketine sigorta ettirmeyi, Bankanın sigortayı kendi nam ve hesabına yaptırmaya yetkili olduğunu kabul ve taahhüt eder.
Sigorta prim ve masraflarının müşteriye ait olduğunu, sigorta sözleşmesinden doğan tazminat ödemesinin doğrudan Bankaya yapılacağını, süresi biten sigortaların bu hükme uygun olarak yenileneceğini, herhangi bir nedenle sigortanın yapılmamasından dolayı Banka’yı sorumlu tutmayacağını kabul ve taahhüt eder.
Ayrıca, Müşteri Bankanın isteği üzerine ve başkaca bir hayat sigortası olmadığı takdirde, açılacak kredi sebebiyle hayat sigortası yaptırmayı, sigorta ile ilgili tüm prim ve masrafları ödemeyi, önceden yapılmış olan veya daha sonra Bankanın talebi üzerine yapılacak sigorta poliçesinde Bankanın dain ve mürtehin olarak gösterilmesini, sigorta süresi içinde vefatı veya maluliyeti halinde, sigorta şirketince ödenecek tazminattan o tarihte Bankaya olan borcunun mahsubundan sonra kalacak olan meblağın kanuni mirsaçılarına ödenmesini kabul ve taahhüt eder.
III-MÜŞTERİNİN KREDİNİN AÇILMA ŞEKLİNDEN DOĞAN DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLERİ:
Müşteri bu sözleşmede yer alan her türlü taahhütlerinden aynen sorumlu olmanın yanısıra, kredinin açılma şekline göre aşağıdaki hususlardan da sorumlu olacaktır.
A- Taksitle Geri Ödemeli Bireysel Krediler,
9- Taksitle geri ödemeli bireysel kredi hesabı cari hesap usulü ile değil, sözleşmeye eklenen geri ödeme planına göre işleyecektir. Herhangi bir taksidin ödenmesi ondan önceki taksitlerin ve faizlerin ödendiği anlamında kabul edilmeyecektir.
Müşteri, bu sözleşme uyarınca ödenen kredinin ödeme planında gösterilen anapara, faiz, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinden oluşan taksit tutarlarını ya nakden ve defaten ya da vereceği emre muharrer senetlerin ödenmesi suretiyle ödeyeceğini taahhüt eder. Müşteri, kullandığı işbu krediden doğan beher taksidi vadesinde ödememesi durumunda, taksidin vadesinden ödemenin yapıldığı güne kadar geçecek günler için, taksit tutarına Banka’nın kısa vadeli kredilere uyguladığı en yüksek faizin 50 puan fazlası oranında hesaplanacak olan cezai faizi ödeyeceğini ve bu cezai şartın aşırı olduğu yolunda herhangi bir iddia ileri sürüp, indirilmesini istemeyeceğini kabul ve taahhüt eder.
Emre Muharrer Senet Tevdi Yükümlülüğü ve Buna İlişkin Sorumluluk,
10- Müşteri, bu kredi sözleşmesine ekli geri ödeme planında gösterilen anapara, faiz, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisini içeren toplam borç bakiyesi kadar, Bankanın uygun göreceği şahısların avallerini taşıyan tek bir emre muharrer senet düzenleyerek Bankaya tevdi edeceğini, vadesi ve keza tanzim tarihi açık olarak düzenlenen bu senedin vadesinin ve tanzim tarihinin Banka alacağının muaccel olması durumunda, Banka tarafından doldurularak bakiye Banka alacağı için, takibe geçilebileceğini kabul ve taahhüt eder.
Müşteri; kredi borcuna karşılık verdiği senetteki usulsüzlük, sahtekarlık, tahrifat ve benzeri hallerden dolayı her türlü sorumluluğun kendisine ait olacağını, Bankaya karşı hiçbir hak iddiasında bulunmayacağını kabul ve taahhüt eder. Banka, bu sözleşme gereğince müşterinin tevdi edeceği senet/senetlerin vadelerinde ödenmemeleri halinde borçluları protesto edip etmemekte, bunlar aleyhine kanuni muamele yapıp yapmamakta tam bir serbestliğe sahip olup, Müşteri, Bankaya karşı her türlü talep hakkından feragat edeceğini kabul ve beyan eder. Ayrıca Müşteri Bankaya tevdi ettiği emre muharrer senet/senetleri vadelerinden önce, ödemeye davet ve senetlerin yasal ibrazı amacıyla Banka tarafından bir ihbar çıkartma mükellefiyeti olmadığını kabul ve beyan eder.
Kredinin Vadeden Önce Kapatılması,
11- Müşteri, kredinin bakiye borcunu vadesinden önce kapatmak istediği zaman Bankanın bu talebi kabul veya redde ve kabul etmesi durumunda kredinin vadeden önce kapatılmasına ilişkin koşulları belirlemeye yetkili olduğunu kabul ve taahhüt eder.
Dövize Endeksli Bireysel Krediler,
12- Müşteri, dövize endeksli bireysel kredi kullandığında bu kredinin taksitle geri ödemeli kredi şeklinde işleyeceğini, bu sözleşme gereği senedin yabancı para cinsinden düzenleneceğini; kullandırımve geri ödeme safhalarında aşağıda belirtilen döviz kurlarının uygulanacağını kabul eder.
a) Yabancı para cinsinden belirlenen kredi tutarının, kullandırım tarihindeki Banka efektif alış kurundan hesaplanan Türk Lirası karşılığının kendisine kullandırılacağını,
b) Yabancı para cinsinden belirlenen taksit tutarını, taksit vadelerinde efektif olarak ödemesi halinde o günkü Banka efektif alış kurunun, Döviz Tevdiat Hesabından karşılanması halinde Banka döviz alış kurunun, Bankanın kabulü ile Türk Lirası olarak ödenmesi halinde ise Banka efektif satış kurunun uygulanarak kredi riskinden düşüleceğini kabul ve taahhüt eder.
c) Kur riski müşteriye aittir. Müşteri, döviz kurlarının yükselmesi halinde; taksit tutarının, kredi kullandırım tarihi ile taksit ödeme tarihi arasındaki TL. karşılığı farkı üzerinden ayrıca hesaplanacak Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi farkını aynı gün nakden veya hesaben ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
d) Müşteri, kullandığı dövize endeksli krediden doğan borçların ödenmesinden temerrüde düştüğü takdirde, yabancı para cinsinden borcunun temerrüde düşüldüğü tarihteki Banka efektif satış kurundan hesaplanan Türk Lirası karşılığına bu sözleşmenin 9. ve 19. maddelerinde belirtilen temerrüt faizinin uygulanacağını kabul ve taahhüt eder.
B- Cari Hesap Şeklinde İşleyen Bireysel Krediler,
13- Müşteri, Bankada adına açılan cari hesap üzerine Banka tarafından belirlenen limitler içinde provizyon istemeksizin ödenebilecek çekleri keşide etmek, Bankadan veya otomatik vezne makinelerinden nakit çekmek suretiyle kullanacağı kredilerin, cari hesap usulü ile işleyeceğini kabul ve taahhüt eder.
Müşterinin Banka Şubelerinden veya Otomatik Vezne Makinelerinden çektiği paralar, Bankanın veya muhabirlerinin provizyon almadığı halde ödemek zorunda kalabileceği çek meblağı, hesabında karşılığı olmaması halinde Müşterinin borcunu oluşturacaktır.
Müşteri, Banka’nın gerek duyması halinde, bu kredinin limiti tutarında, kredinin vadesine uygun emre muharrer senedi Banka’ya tevdi etmeyi kabul ve taahhüt eder.
14- Müşteri, Bankanın dilediği takdirde, kendisine verdiği çekleri Bankaca karşılığı olmasa dahi, ödenmesi kabul edilen tutarına eşit bir meblağı bloke tutmasına ve bu blokajın, almış olduğu çeklerin Bankaya geri verilmesine kadar devam etmesine peşinen muvafakat eder.
15- Müşteri, çeklerini iyi bir şekilde muhafaza etmemekten ve Banka tarafından tesbit olunan esaslara uygun şekilde kullanmamaktan doğacak her türlü sorumluluğun da kendisine ait olacağını kabul ve taahhüt eder.
16- Müşterinin namına açılan hesap üzerine keşide edeceği çekler aşağıdaki hükümlere tabi olacaktır:
a) Çek bedelinin tediyesi sırasında, Banka ve Bankanın muhabirleri hamilin hüviyetini inceleyip incelememekte serbesttir. Bundan Banka ve muhabiri hiçbir şekilde sorumlu değildir.
b) Çıplak gözle yapılan tetkik sonucu tahrif edildiğinin anlaşılması mümkün bulunmayan ve Banka tarafından ödenen çeklerin bedeli müşterinin hesabına borç kaydedilir. Bu konuda Müşteri Bankayı dava etmeyeceği gibi, ihtilaf halinde doğan her türlü giderler Müşteri tarafından karşılanacaktır.
Çek yapraklarının kaybedilmesi veya çalınması gibi herhangi bir sebeple, başkaları tarafından sahte imza ve belgelerle veya çekler tahrif edilerek Müşterinin bilgisi dışında Bankanın şubelerine veya muhabirlerine ibrazı sonucu ödenmesi halinde, doğacak zararlar ve bu yüzden Banka ile Müşteri arasında vuku bulacak ihtilaftan doğan her türlü giderler Müşterinin hesabına borç kaydedilecek veya Müşteri tarafından nakden ödenecektir.
c) Müşteri, Bankaca kendisine verilmiş çeklerin bir adedini veya bir kısmını veya tümünü kaybettiği takdirde, Türk Ticaret Kanunu’nun hükümlerine göre alınacak ödememe veya iptal kararını veya kendisinin Türk Ticaret Kanunu’na uygun olarak, muhatabı çeki ödemekten men’ine ilişkin yazısını Bankaya tebliğ edecektir.
Bankaya yapılacak bu tebliğin Bankanın şubelerine ve çekleri ödeyebilecek olan anlaşma yaptığı muhabirlerine veya muhabirin kendi şubelerine ulaşacağı ana kadar yapılan ödemelerin hukuki sonuçları da Müşteriye ait olacak ve bu ödemelerin hesabının borcuna kaydedilmesine Müşterinin hiçbir itirazı olmayacaktır. Bankanın başkaca bir zarara uğraması halinde, bunlar da Müşteri tarafından tazmin edilecektir.
d) Müşteri, çekten caydığını bildirmemesi durumunda Banka’nın ibraz süresi geçen çekleri de ödeyebileceğini kabul ve beyan eder.
e) Banka, şüpheli gördüğü çekleri ödememe hakkına sahiptir.
f) Kullanılmaya elverişli olmayan çek yaprakları ile hesabın kapatılması halinde o tarihe kadar kullanılmamış olan çekler Müşteri tarafından Bankaya iade edilecektir.
17- Müşteri, adına açılmış cari hesaba, Bankaca veya muhabirince ödemenin yapıldığı tarih ile borcun Müşteri tarafından ödendiği tarihe kadar geçecek süre için bu sözleşmede belirtilen faizin uygulanmasını ve buna ait Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi tahakkuk ettirilmesini, hesabın borç bakiyesini bu kesintilerle birlikte Bankanın ilk talebi üzerine, derhal ödeyeceğini kabul ve taahhüt eder. Müşteri, cari hesabının borç bakiyesine tahakkuk ettirilecek faizler Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, fon payı ve komisyon kesintilerini 31 Mart, 30 Haziran, 30 Eylül ve 31 aralık tarihleri itibariyle Bankanın talebine gerek olmaksızın nakden ve defaten ödeyecektir.
IV- SÖZLEŞMENİN FESHİ, BANKA ALACAĞININ TAKİP VE TAHSİLİ İLE İLGİLİ VE SAİR HÜKÜMLER:
Bankanın Hesapları Kesme, Sözleşmeyi Fesih Yetkisi, Bakiye Borcun Muaccel Hale Getirilmesi,
18- Banka dilediği anda noter aracılığıyla veya telgrafla yahut iadeli taahhütlü mektupla, bu sözleşmeye dayanan hesapların bir kısmını veya tamamını kesebilir yahut sözleşmeyi feshedebilir.
Bankanın hesabın veya hesapların kesilmesi konusunda yapacağı ihbar ve bu ihbar hangileri hakkında yapılmışsa o hesap veya hesapları muaccel kılacak, Müşterinin ilgili hesap borcu bakiyesini tamamen ödemesini gerektirecek, fakat hesapların kesilmesi Bankaca açıkça belirtilmedikçe sözleşmenin de feshedildiği anlamına gelmeyecektir.
Bankaca hesap veya hesaplar kesildiği takdirde, bunlarla ilgili olarak kesilme anında Banka alacağı faiz, komisyon, Banka ve sigorta muameleleri Vergisi ve diğer hususlardan dolayı Müşterinin Bankaya olan bakiye borç veya borçlarının tamamının kesilme haberinin tebliği ile birlikte Müşteri tarafından derhal Bankaya ödenecektir. Ana paraya mahsuben Müşteriye makbuz verilmesi veya ekstre gönderilmesi halinde de, Bankanın faiz talep hakkı saklıdır. Müşterinin Bankaca kesilen hesap veya hesapların borç bakiyelerini tamamen ödemesi halinde de bu sözleşme aynen devam edecek, ancak borç bakiyelerinin tamamen ödenmesi, Bankanın saklı tuttuğu sözleşmeyi fesih hakkını kullanmasına hiçbir şekilde engel olmayacaktır. Müşteri, bu sözleşme hükümlerine uygun şekilde taksit miktar ve tarihleri belirli borcunu ödemediği takdirde bakiye borcun ve bu sözleşme gereğince verilmiş emre muharrer senedin hiç bir ihbar veya merasime ihtiyaç olmaksızın muaccel hale geleceğini ve bu sebeple anapara ve faizleri, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisiyle birlikte derhal nakden ödeme ile mükellef olduğunu kabul ve taahhüt eder. Ayrıca, Müşterinin ödemelerini tatil etmesi, iflası, konkordato istemesi, acze düşmesi hallerinde de Banka alacağının tamamı kendiliğinden muaccel hale gelir.
Temerrüt Faizi,
19- Müşteri, bu sözleşmeden doğan borçların ödenmesinde temerrüde düştüğü takdirde temerrüdün doğduğu andan itibaren bunların Bankaya ödeneceği tarihlere kadar geçecek günler için Banka’nın temerrüd tarihinde kısa vadeli ticari kredilere uyguladığı en yüksek faizin 50 puan fazlası oranında hesaplanacak temerrüd faizini, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisini ödemeyi kabul ettiğini taahhüt eder.
Banka Kayıtlarının Muteberiyeti ve Delil Sözleşmesi,
20- Müşteri, bu sözleşmeden doğan ihtilaflarda Bankanın defter ve evrakındaki kayıtların muteber olacağını, bunlara karşı her türlü itiraz hakkından peşinen feragat ettiğini ve Banka kayıtlarının kat’i delil teşkil edeceğini, Banka defterlerinin usulüne uygun tutulduğu hususunda yemin teklif hakkından feragat ettiğini kabul ve taahhüt eder.
Kredinin Kullanılması Nedeniyle Üçüncü Kişilerle Çıkacak Uyuşmazlıkların Bankaya yansıtılmaması,
21- Banka, bu krediyi müşteriye mal veya hizmet alımı karşılığı kullandırması durumunda; müşteri, kredi talebinin Bankaca kabulüyle birlikte, kredinin kendisine veriliş tarihinden sonra, malı satan ya da hizmeti sunan kişi ve ticari işletmelerle arasında çıkacak uyuşmazlıklardan, malın ayıplı olmasından, teslim edilmemesinden, iade edilmemesinden, hizmetin eksik yapılması veya yapılmamasından ve benzeri hususlardan çıkabilecek ihtilaflardan Bankanın hiçbir sorumluluğu olmayacağını ve kredinin geri ödenmesi hususunda hiçbir etkisi olmayacağını kabul ve taahhüt eder.
Takip, Mahkeme Masrafları ve Mahkeme Ücretleri,
22- Müşteri, bu sözleşmeden doğan borçların tahsili hususunda Bankanın mahkeme ve icra dairelerinde kanuni takibat yapmak mecburiyetinde kalması halinde bu yoldan yapılacak tüm masrafları ve anapara, faiz, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi ve sair her türlü masraflarla birlikte borcun tutarı üzerinden %10 avukatlık ücretini ve icra dairelerinde yapılan tahsilatı Bankaya ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
Kanuni İkametgah,
Müşteri, bu sözleşmede yer alan hususların yerine getirilmesi ve Bankaca gerekli tebligatın yapılabilmesi için, bu sözleşmede ve Başvuru Formu’nda kayıtlı adresini kanuni ikametgah edindiğini beyan ve adrese yapılacak tebligatın şahsına yapılmış sayılacağını kabul eder. Müşteri, adres değişikliklerini Bankaya taahhütlü olarak bildirmekle yükümlüdür. Aksi takdirde, Bankada mevcut adresine yapılan tebligat geçerli sayılacak ve Müşterinin itiraz hakkı bulunmayacaktır. Bankaca tanzim edilen dekont, mektup vesair ihbarların Müşteri veya kefillerinden herhangi birine tebliğinin, diğerleri için de hüküm ifade edeceğini Müşteri ve kefiller kabul ve taahhüt eder.
Sözleşmeye aykırılık Durumunda Diğer Kuruluşlara Bildirim,
24- Bu Sözleşmede imzası bulunanlar, sözleşme hükümlerine riayet edilmemesi halinde, diğer kredi veren ve kredili satış yapan müesseselere, yetkili mercilere adlarının duyurulmasını peşinen kabul ve bu nedenle Bankayı hiçbir şekilde sorumlu tutmayacaklarını beyan ve taahhüt ederler.
Yetkili Mahkeme ve İcra Daireleri,
25- Müşteri ve kefiller, işbu sözleşmeden doğacak her türlü anlaşmazlıklarda, .......................... Mahkemeleri ve İcra Dairelerinin yetkisini kabul ve beyan ederler.
Müşteri
Adı ve Soyadı: ..........................................................................
Adres: ...........................................................................
Telefon No: ..........................................................................
İmza:
MÜŞTEREK BORÇLU VE MÜTESELSİL KEFİLLERİN
Adı ve Soyadı: ..........................................................................
Adres: ...........................................................................
Telefon No: ..........................................................................
İmza:
Adı ve Soyadı: ..........................................................................
Adres: ...........................................................................
Telefon No: ..........................................................................
İmza:
..... A.Ş.
...................................... ŞUBESİ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder