12 Kasım 2016 Cumartesi

ACENTELİK SÖZLEŞMESİ (Finans, Sigorta Sözleşmesi)

Bir tarafta .......... adresinde yerleşik .......... A.Ş. ile diğer tarafta .......... adresinde yerleşik .......... Acenteliği arasında aşağıda yazılı koşullarla bir Acentelik Sözleşmesi yapılmıştır.

Bu sözleşme metninde .......... A.Ş. kısaca Finans Sigorta, .......... Acenteliği kısaca Acente şeklinde ifade edilecektir.

Madde 1- Sözleşmenin Konusu

Bu sözleşmenin konusu Finans Sigorta’nın faaliyette bulunduğu ve vekâletname ile belirlenen sigorta dallarında, Acente’nin yapacağı sigorta aracılık işlemlerini düzenlemektir.

Bu sözleşmede bulunmayan hususlarla ilgili olarak Acente, ilgili mevzuat ile Finans Sigorta’nın yazılı emir ve talimatlarına uygun olarak hareket edecektir.

Madde 2- Acentenin Görevi

Acente’nin görevi, işbu sözleşmenin geçerli olduğu süre zarfında vekâletnamede belirlenen sigorta dallarında sözleşmelere aracılık etmek veya kendisine verilen yetki ve talimatlar doğrultusunda Finans Sigorta adına sigorta aracılık hizmetlerini yapmaktır.

Gerekli olduğu hallerde Acente tescil ve ilan muamelesi için gerekli vesaiki Finans Sigorta’ya ya tevdi etmekle yükümlüdür.

Madde 3- Acentenin Yetkileri

Acente’nin sahip olacağı genel yetkiler Finans Sigorta tarafından kendisine verilecek olan vekâletnamede belirtilir. Bu yetkiler gerekli olduğu hallerde Finans Sigorta tarafından değiştirilebilir.

Acente, İş bu sözleşmenin konusu acentelik faaliyetini yaparken riziko seçimi, şirket fiyat tarifeleri, tahsilat koşulları ve diğer tüm konularda, Finans Sigorta’nın yayınladığı yazılı emir ve talimatlar doğrultusunda hareket etmek zorundadır.

Madde 4- Çalışma Alanı

Acente’nin çalışma alanı Türkiye’dir.

Madde 5- Tali Acentelik, İrtibat Bürosu Tesisi ve Prodüktör Çalıştırılması

Acente, Finans Sigorta’nın yazılı talimatını almak şartıyla tali acentelik, şube, irtibat bürosu açabilir, prodüktör çalıştırabilir.

İşbu tali acente, şube, irtibat bürosu ve prodüktör çalıştırma işlemlerinden doğan mali sonuçlarından Acente, Finans Sigorta’ya karşı muhatap ve sorumludur.

Finans Sigorta, tali acentelik, Şube, İrtibat Bürosu ve Prodüktör için gerek gördüğü halde ek teminat isteyebilir.

Madde 6- Teminat ve Cezai Şartlar

Acente faaliyetine başlamadan önce bu sözleşmenin uygulanması veya feshi sonucunda doğabilecek yükümlülüklerini karşılamak amacı ile Finans Sigorta nezdinde teminat tesis etmek zorundadır. Teminat tutarı ve cinsi, ilgili mevzuat hükümlerine aykırı olmamak üzere Finans Sigorta tarafından belirlenir ve gerek görüldüğünde nev'i değiştirilebilir (değişiklik tebliği tarihinden itibaren 30 gün içinde) ve arttırılabilir.

Acente, belirli süreli verilmiş teminat mektuplarını, vadeden evvel aynı şartlarla temdidini sağlamayı, bu mümkün olmadığı takdirde Finans Sigorta’nın istediği başka teminatları istenilen zamanda Finans Sigorta’ya vermekle yükümlü olup, bu yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde, Finans Sigorta tarafından teminat mektubu paraya çevrilmiş ise buna itiraz etmemeyi şimdiden kabul ve taahhüt eder.

Finans Sigorta, acentenin işbu sözleşme hükümlerine aykırı hareket ettiği takdirde teminatlarını nakte çevirebilir.

Madde 7- Finans Sigorta’nın Çıkar ve Haklarının Korunması

Acente, doğrudan doğruya kendisi ile ilgili olsun ya da olmasın Finans Sigorta’yı ilgilendiren Finans Sigorta’nın itibarı, müşteri ilişkileri, reklâm, tanıtım, tahsilât, rücu, hasar, eğitim gibi tüm konularda Finans Sigorta çıkarlarını, imajını ve kurumsal kimliğini korumak ve kollamakla yükümlüdür. Bu nedenle Finans Sigorta’nın zarara uğramasını önleyecek veya uğranılan zararın azaltılmasını sağlayacak her türlü önlemi almak zorundadır.

Acente, aracılıkta bulunduğu veya yaptığı sigorta sözleşmesi ile ilgili her türlü ihbar, ihtar, protesto, gibi hakkı koruyan beyanları Finans Sigorta adına yapmaya veya kabule yetkilidir.

Madde 8- Basılı Belgelere Özen

Acente, sigorta işlemlerinde kullanılmak üzere Finans Sigorta tarafından kendisine verilen her türlü basılı belge üzerinde herhangi değişiklik, ilave ve silinti yapamaz. Aksi takdirde Acente, Finans Sigorta’ya karşı sorumlu olup, bu yüzden ve söz konusu belgelerdeki değişikliklerden ve tüm belgelerin kaybedilmesinden doğacak zararları aynen üstlenir.

Acente, hiçbir neden ve/veya gerekçe ile poliçe, ek belge, bilgi formu ve tahsilat belgelerini (Çek senet, kredi kartı, nakit alındı bordro vs. belge) bastıramaz ve çoğaltamaz, fotokopi çekerek kullanamaz.

Acente, Finans Sigorta’ya ait basılı belgelerin üçüncü kişilerin eline geçmesini önleyecek önlemleri almak zorundadır.

Yanlış üretilen ve battal edilen poliçeler imha edilemez ve bütün nüshaları ile birlikte Finans Sigorta’ya iade olunur.

Madde 9- Riziko Seçimine Özen

Acente, www...........Com.tr. adresi acentelik işleri menüsünde yer alan riziko kabul yönetmeliğine uymakla yükümlüdür.

Acente’nin gerekli incelemeyi yaptığını bildirmesine rağmen hilafı hakikat bir beyana dayalı sigorta poliçesi tanzim edildiği tespit edilmesi halinde, işbu poliçeden doğan her türlü sorumluluk Acente’ye ait olacak ve bu durum sözleşmeye aykırılık sayılacaktır.

Madde 10- Diğer Yükümlülükler

Acente, Finans Sigorta’dan direktif almadan eksper tayin etmeye ve hasar nedeni ve miktarı hakkında hak sahipleri ile anlaşma yapmaya ve Finans Sigorta adına herhangi bir ödemede bulunmaya yetkili değildir.

Madde 11- İşlem ve Belgelerin Gizliliği

Acente, Finans Sigorta’nın tüm belge ve işlemleri ile idari ve teknik yapısı hakkında sahip olduğu bilgileri, her ne suretle olursa olsun üçüncü kişilere vermemeyi ve açıklamamayı kabul ve taahhüt eder. Bunun yanı sıra Acente, Finans Sigorta müşterilerine ait ticari sırları da açıklayamaz, aksi takdirde bu yüzden meydana gelecek zararlardan sorumludur.

Acente, bu sözleşmenin yürürlükte bulunduğu süre içinde kendi bölgesinde veya dışında, doğrudan doğruya veya herhangi bir aracı ile herhangi bir surette, başka bir sigorta şirketinin acenteliğini ve vekilliğini yapabilir ve diğer sigorta şirketlerine dolaylı veya dolaysız, sigorta işleri temin edebilir, başka sigorta şirketlerine iş temin eden ortaklıklara dâhil olabilir. Acente, iyi niyet kuralları çerçevesinde bütün bu konularda yazılı olarak Finans Sigorta'yı haberdar eder.

Madde 12- Reklâm

Acente, Finans Sigorta'nın logosunu ve/veya adını kullanmak suretiyle yapacağı her türlü reklâm, ilan, duyuru ve bildiri çalışmalarında, yayın tarihinden önce, ilanın içeriği, şekli, nerede ve ne zaman yayınlanacağı konusunu bildirerek Finans Sigorta'dan onay alır.

Acente, kendisine Finans Sigorta tarafından verilmiş olan alın tabelasının mülkiyetinin Finans Sigorta'ya ait olduğunu ve kullanım hakkının kendisine bila bedel verildiğini; 2464 sayılı belediye gelirleri kanuna göre vergilerini ödeyeceğini ve kullandığı elektrik giderlerini karşılayacağını kabul ve taahhüt eder.

Acente herhangi bir sergi, fuar ve panayıra Finans Sigorta'nın yazılı izni olması koşulu ile katılabilir.

Madde 13- Acente Komisyonu

Komisyonlar, Finans Sigorta'nın yazılı emir ve talimatlarında belirtilen oranlarda, net primler üzerinden hesaplanır ve her türlü prim iadelerinde önceden tahakkuk ettirilmiş komisyon geri alınır. Özellik arz eden veya yurt dışına reasüre edilmesi zorunlu olan işlere ait komisyon oranı, işin mahiyetine göre Finans Sigorta tarafından ayrıca saptanacak ve Acente bunu aynen kabul edecektir.

Finans Sigorta, Şirket karlılığını göz önüne almak koşulu ile acentenin gelirini artırmayı amaçlar. Bu nedenle şirket performans kriterlerini belirlemek koşulu ile acenteye teşvik komisyonu, kar komisyonu ve kampanya ödüllendirmeleri ve benzeri uygulamalarla mevzuat çerçevesinde Acenteye geliri artırıcı düzenlemeler yapılabilir.

Sigorta primi peşin tahsil edilir. Acente, Finans Sigorta'nın tescil ve ilan edilen vekâletnamede belirlediği yetkiler çerçevesinde gerek kendi düzenlediği gerekse Finans Sigorta tarafından düzenlenen poliçeler (yenilemeler ve ek belgeler dâhil) üzerinde yazılı primi ilgili mevzuat esasları çerçevesinde tahsil eder. Taksitli prim tahsili ancak Finans Sigorta tarafından öngörülen koşullarda yapılabilir.

Madde 15- Sigorta Primi ve Ödeme Şekli

Sigorta ücreti peşindir. Acente gerek kendi düzenlediği gerek Şirket tarafından düzenlenerek gönderilen poliçe, yenileme ve poliçe ekleri üzerinde yazılı toplam ücreti ilgili mevzuat ve Şirketin yazılı emir ve talimatları doğrultusunda tahsil eder ve Şirkete intikal ettirir. Bu para emanet para hükmünde olup acente bu parayı hiçbir surette kullanamaz. Aksine hareket suç teşkil eder.

Acente, koşullarının varlığı halinde, usulüne uygun olarak iptal kaydına almadığı ve/veya Şirkete iade etmediği poliçe, yenileme ve poliçe eklerinin toplam prim tutarından Şirkete karşı sorumludur.

Nakliyat poliçeleri ancak ilişkili bulundukları nakil işi başlamadan önce fesih veya iptal edilebilir.

Madde 16- Muhasebe ve Denetim

Acente ilgili mevzuat gereğince tutmak zorunda olduğu tüm defterler yanında Finans Sigorta’nın isteyebileceği her türlü kaydı ve defteri de tutmak zorundadır.

Acente her istendiğinde bu kayıt ve defterleri Finans Sigorta'nın yetkili kıldığı bir elemana göstermek, incelenmesine yardımcı olmak ve diğer bilgileri sunmakla yükümlüdür. Finans Sigorta bu maddede yazılı teftiş ve kontrol hakkını, Acente'ye bağlı istihsal teşkilatı ve prodüktörler üzerinde de kullanmaya yetkili olup, Acente bu hakkın kullanılmasını temine mecburdur.

Acente tahsil ettiği primleri poliçeler itibari ile ayrı bir hesapta tutmak zorundadır. Her ayın ilk on günü içinde, bir önceki ayın üretim, tahsilat ve ödemeleri için taraflar arasında mutabakat yapılır. Ve buna ilişkin belgelerin birer örneği usulüne uygun olarak taraflarca saklanır. Bir ay içinde hesaplara itiraz edilmediği takdirde Finans Sigorta'nın göndermiş olduğu hesap özetleri doğru kabul edilecektir. Bu konu ile ilgili yapılacak itirazlar veya mutabakatsızlıklar prim borçlarının ödenmemesi için mazeret olamaz.

Madde 17- Yetkilerin Devredilememesi

Acente, yasal düzenleme ve/veya Finans Sigorta'nın müşterileri ile kendisine tanınan yetkileri başkasına devredemez. Yapılacak işin gerekli kıldığı ölçüde üçüncü kişilere verilecek temsil ve/veya vekâlet yetkileri bu yasağın kapsamı dışında olup, Finans Sigorta'nın yazılı onayına bağlıdır.

Acente temsil ve/veya vekâlet yetkisi verdiği kişilerin, iş, işlem ve eylemlerinden Finans Sigorta'ya karşı sorumludur.

Madde 18- Sözleşmenin Süresi

İşbu acentelik sözleşmesi ../../.... tarihinden itibaren süresiz olarak yapılmıştır.

Taraflardan her biri, 3 ay evvel Noter aracılığı ile veya iadeli taahhütlü bir mektup ile feshi ihtar etmek kaydıyla sözleşmeyi her zaman fesh edebilirler.

Ancak Acente yasal düzenlemelere, bu sözleşme hükümlerine ve Finans Sigorta tarafından verilecek emir ve talimata uymazsa ve/veya diğer her hangi bir haklı sebep varsa Finans Sigorta sözleşmeyi 3 aylık ihbar süresi aranmaksızın derhal feshedebilir.

Müşterek müteselsil borçlular, acentelik sözleşmesinin feshedilmesi halinde, fesih tarihi itibariyle Acente, Finans Sigorta'ya olan ve cari hesap ekstresiyle birlikte kat edilmiş hesap özetlerinde belirtilecek borçlarının tamamından ve bu borçlar nedeni ile Acente, aleyhine Finans Sigorta tarafından yapılabilecek dava ve takiplerden müşterek müteselsil borçlu sıfatıyla mesul olduklarını ve borçları hiç bir ihtara hacet kalmaksızın Finans Sigorta’ya ödeyeceklerini kabul ve taahhüt ederler.

Sözleşmenin, gerek Acente gerek Finans Sigorta tarafından feshi halinde Acente hiçbir konuda herhangi bir talepte bulunamaz, tazminat isteyemez.

Madde 19- Şirkete Ait Evrak ve Malzemenin İadesi

Acentelik sözleşmesinin herhangi bir tarafça fesh edilmesi halinde, fesih sebebi ne olursa olsun Acente, Finans Sigorta'ya ait poliçe, muvakkat ilmühaber, poliçe eki, yenileme, makbuz, defter ve diğer tüm basılı evrak ile Finans Sigorta’nın kendisine vermiş olduğu her türlü malzemeyi derhal ve noksansız olarak teslim etmek zorundadır.

Madde 20- Delil Anlaşması

Taraflar arasındaki ihtilaflarda Finans Sigorta defter ve kayıtları esastır. Taraflar aralarındaki borç ve alacak ilişkilerinin tayininde HUMK.'nun 287. maddesine göre Finans Sigorta defter ve kayıtlarından başka delil kabul olunmayacağını kabul eder.

Madde 21- Tebligat Adresi

Taraflar, bu sözleşmenin başlangıcında yazılı adreslerini kanuni ikametgâh adresi olarak göstermişlerdir. Her türlü tebligat bu adreslere yapılacaktır. Noter aracılığı ile veya iadeli taahhütlü mektupla diğer tarafa bildirilmemiş olan adres değişiklikleri tebligatın geçerliliğini etkilemez.

Madde 22- Temerrüt Faizi

Temerrüt faizi, T.C. Merkez Bankasının kısa vadeli kredilere uyguladığı reeskont faiz oranı kadardır. Ancak T.C. Merkez Bankasının kısa vadeli avanslar için uyguladığı faiz oranı daha yüksek ise temerrüt faizi miktarı bu orana göre belirlenecektir.

Madde 23- Anlaşmazlıkların Çözümü

Taraflar, bu sözleşmenin yorum ve uygulamasından doğacak her türlü anlaşmazlıkların hallinde ve alacakların tahsilinde .......... Mahkemelerince icra Dairelerinin yetkili merci olacağını kabul etmişlerdir.

Ekleri ile bir bütün ve 23 (yirmiüç) maddeden ibaret olan bu Acentelik Sözleşmesi, dört nüsha olarak …/…/… tarihinde İstanbul'da düzenlenerek, taraflar arasında imza ve teati edilmiştir.

Teminat Miktarı:

.......... Sigorta A.Ş.                                    Acente
Kaşe                                                    Kaşe
İmza                                                    İmza

BİREYSEL KREDİ SÖZLEŞMESİ (II)

TARAFLAR VE KONU:

Bir taraftan işbu sözleşmede bundan böyle kısaca (BANKA) diye adlandırılacak olan … BANKASI A.Ş adına ......................................... şubesi ile diğer taraftan yine işbu sözleşmede bundan böyle kısaca (Müşteri) diye adlandırılacak olan .......................................................................arasında aşadaki maddeler ile işbu sözleşmenin eki ve ayrılmaz bir parcası niteliğindeki metinlerde yer alan maddelerde yazılı şartlarla kullandırılmak üzere, işbu sözleşmede “kredi limiti” bölümünde belirtilen tutarda bir tüketici kredisi açılması için anlaşmaya varılmıştır.

Kredi açıldıktan sonra kredinin kullandırılmasından kısmen veya tamamen vazgeçebilir. Bu takdirde müşteri herhangi bir hak iddiasında bulunamaz .

2- UYGULANACAK HÜKÜMLER:

2.1- Müşteri işbu sözleşmenin muhtelif bölümler halinde düzenlenmiş olmasına rağmen bir bütün teşkil ettiğini ve herhangi bir hükmün sadece bir bölümle ilgili konularda değil diğer bölümlerle ilgili herhangi bir durum veya işlemlere de uygulanabileceğini kabul ve beyan eder.

2.2- Krediye öncelikle işbu sözleşme hükümleri, sözleşmede hüküm bulunmaması halinde, Banka’ca düzenlenmiş ve düzenlenecek iş mevzuat hükümleri ve iş mevzuatta da hüküm bulunmaması halinde Banka işlemleri ile ilgili mevzuattaki tamamlayıcı hükümler ve Bankacılık teamülleri uygulanır.

3- BAŞVURU FORMUNDAN DOĞAN SORUMLULUK: 

Müşteri ve kefilleri, tarafından düzenlenerek Banka’ya verdikleri kredi Başvuru Formunda belirttikleri bilgilerin, doğruluğunu,, bu beyanı kredinin tahsilini sağlamak amacıyla yaptıklarını kabul ve taahhüt ederler. Banka’nın bu beyanın doğruluğuna inanarak ve dayanarak kredi tahsis ettiğini aksi halde kredi tahsis etmeyeceğini kabul ederler.

Banka, kredi başvuru formunda beyan edilen bilgilerin doğru olmadığı anlaşıldığı takdirde krediyi kullandırmaktan vazgeçebilir. Yanlış bilgi verildiğinin kredinin kullandırılmasından sonra anlaşılması halinde ise Banka borcun tamamını dilediği zaman vebiçimde re’sen muaccel kılmaya yetkilidir.

4- KREDİNİN KULLANDIRILMASI:

Banka işbu krediyi bir defada; müşteriye nakden ödeyerek veya Müşteri adına açılacak mevduat hesabına virman yaparak veya borçlu hesaptan yahut bloke bir hesaptan ödemek suretiyle kullandırabilir. Müşterinin mal ve hizmet alımında, Banka’nın malı satan ya da hizmeti sunan kişi ya firma ile, anlaşma vasa veya müşterinin talimat üzerine Banka işbu krediyi bu kişi veya firmaya nakden ve bir defa da ödeyerek veya namlarına açılacak hesaba ödeme, virman yapmak suretiyle ya da satıcı kişi veya firma namına bloke çek düzenleyip bu çekleri doğrudan ilgili kişi veya firmaya ya da firma onlara iletilmek üzere müşteriye teslim ederek de kullandırılabilir. 1- Banka bu krediyi Müşteri adına açılacak mevduat hesabına virman yaparak veya borçlu hesaptan yahut bloke bir hesaptan ödemek suretiyle kullandırabileceği gibi Müşterinin mal ve hizmet alımında, malı satan ya da hizmeti sunan kişi ya da ticari işletme namına açılacak hesaba ödeme, virman yapmak suretiyle ya da satıcı kişi veya ticari işletme namına bloke çek düzenleyip bu çekleri doğrudan ilgili kişi veya ticari işletmeye ya da ticari işletmeye iletilmek üzere müşteriye teslim ederek de kullandırılabilir. Mal ve hizmet alımının gerçekleşmemesi sebebiyle veya herhangi bir nedenle Müşteri bloke çekleri kullanmaktan vazgeçtiği takdirde bu çekleri Bankaya iade etmeyi taahhüt eder. Bu takdirde de kredinin geri ödenmesinden tamamen müşteri sorumludur. Mal ve hizmet alımının gerçekleşmemesi sebebiyle veya herhangi bir nedenle Müşteri bloke çekleri kullanmaktan vazgeçtiği takdirde bu çekleri Bankaya iade etmeyi kabul ve taahhüt eder.

5-DEVİR VE TEMLİK YASAĞI,

Müşteri, Bankanın yazılı muvafakati olmadan bu sözleşmeden doğan haklarını, Banka’daki alacaklarını, kredi kullanarak satın aldığı malı başkalarına devir ve temlik edemediği gibi borcunu da nakledemez

6-KREDİ LİMİTİ:

Müşteriye işbu sözleşme kapsamında ...................................................... TC/$(USD)/DM tutarında Tüketici kredisi açılması kararlaştırılmıştır.

7- FAİZ ORANI:

işbu krediye işbu sözleşmenin eki ve ayrılmaz bir parcasını teşkil eden “ödeme planında” belirtilen para bakiyeleri üzerinden aylık %..... faiz tahakkuk ettirilecektir.

Kredinin yıllık faiz oranı da %..... dır.

Bu faiz ödeme planına yapılacak aylık ana para ödemelerinden kalan meblağlara da tahakkuk ettirilecektir.

8- TEMERRÜT FAİZİ ORANI:

Müşteri bu sözleşmeden doğan borçların ödenmesinde temerrüde düştüğü takdirde işbu borçlara temerrüdün doğduğu andan itibaren borcun tamamen Bankaya ödeneceği tarihlere kadar geçecek günler için işbu sözleşmede “faiz oranı” maddesinde belirlenen faiz oranının %75 fazlası oranında temerrüt faizi tahakkuk ettirilecektir.

9-VERGİ, FON FER’İLER VE DİĞER UNSURLAR:

İşbu krediye ve/veya faizine ve/veya Yürürlükteki mevzuat ve Banka Genel uygulaması kapsamında kaynak kullanımıdestekleme fonu, Banka ve Sigorta muameleleri vergisi diğer tüm vergi ve fonlar ile masraf, komisyon gibi fer’iler tahakkuk ettirilecektir.

10-MÜŞTERİNİN KREDİYE GERİ ÖDEME YÜKÜMLÜLÜĞÜ:

Müşteri,

10.1- İşbu sözleşme kapsamındaki krediyi (ana para) işbu sözleşmmede ilgili maddelerde belirtildiği üzere bankaca tahakkuk ettirilecek faiz, Temerrüt faizi, vergi, fon ve fer’ileriyle birlikte Banka’ya geri ödemeyi,

10.2- Yürürlükteki mevzuat ve Banka Genel uygulaması kapsamında Banka’nın halen mevcut faiz, temerrüt faizi ile diğer vergi, fon ve fer’ilere yapılabilecek zamları, ileride konulabilecek vergi fon ve fer’ileri hiçbir ihbar, ihtar ve resmi şekle gerek duyulmadan re’sen doğrudan krediye uygulayarak tahakkuk ettirmeye tam yetkili olduğunu, bunları Banka’nın ilk talebinde derhal ve nakden ödemeyi ödemediği takdirde alacağın tamamının kendiliğinden muaccel hale geleceğini ve temerrüt hali oluşacağını, peşinen, ihtirazsız gayri kadili rucu kabul, beyan ve taahhüt eder.

11-FAİZ VE DİĞER UNSURLARLA BİRLİKTE TOPLAM BORÇ TUTARI:

işbu sözleşmenin eki ve ayrılmaz bir parcasını teşkil eden ekli ödeme planında belirtilmiştir.

12- GERİ ÖDEME PLANI:

12.1- Kredi (ana para) ve Baknka’catahakuk ettirilecek faiz, vergi, fon, komisyon, masraf gibi fer’ileri (10.2 madde hükmü saklı kalmak kaydıyla) işbu sözleşmenin eki ve ayrılmaz bir parcasını teşkil eden ekli ödeme planında gösterilen ödeme tarihlerinde ve biçimde müşteri tarafından Banka’ya geri ödenecektir.

12.2- Herhangi bir taksitin ödendiğini belirtmek için Banka’ca makbuz verilmiş olması önceki ay taksitlerinin ödendiği anlamına gelmez.

12.3- Banka müşteriye kolaylık sağlamak amacıyla hesaplanan alacaklarının bir kısmını müteakip aylarda tahsil etmek üzere geri ödeme planında belirtilen taksitlere dağıtmıştır. Bu nedenle her ay müşteri tarafından yapılan ödeme o ay için tahsil edilmesi gereken Banka alacağının tamamının tahsil edildiği anlamına gelmez ve Banka’nın eksik tahsil ettiği miktarı müşteriden talep hakkı saklıdır.

13-MUACCELİYET VE TEMERRÜT:

13.1- Geri ödeme planında belirtilen herhangi bir vadesinde ödenmemesi halinde vade tarihinde ödenmeyen işbu taksit miktarı,

13.2- Müşterinin işbu sözleşme hükümlerinden herhangi birini hangi nedenle ve biçinde olursa olsun ihlal etmek, 3. şahıslar tarafından icra takibine uğraması, hakkında ihliyati havii veya ihtiyati tedbir kararı alınması, konkardato teklif etmek karşılıksız çek keşide etmesi, hakkında iflas müracaat yapılması, vefat etmesi ve benzeri hallerde işbu tarihte bakiye Banka alacağının tamamını hiçbir ihtar ihbar ve resmi şekle gerek kalmaksızın kendiliğinden muaccel ve müşteri mütemerrit olur. Müşteri, işbu hallerde temerrüt tarihinden Banka alacağının ödeme tarihine kadar işbu sözleşmede belirtilen oranda yürütülecek temerrüt faizini vergi, fon ve fer’ileriyle birlikte ödemeyi peşine, itirazsız gayrı kadili rucu kabul beyan ve taahhüüt eder.

14- KREDİNİN DÖVİZE ENDEKSLİ BİÇİMDE AÇILMASI VE KULLANDIRILMASI:

işbu sözleşme kapsamındaki kredinin Dövize endeksli biçimde açılması ve kullandırılması halinde;

14.1- İşbu sözleşmenin ilgili maddeleri uyarınca Müşteri ve kefilleri tarafından düzenlenecek kambiyo senetleri yabancı para cinsinden düzenlenecektir.

14.2- Kullandırım ve geri ödeme aşamalarında aşağıda belirtilen döviz karları uygulanacaktır.

14.2.1- Yabancı para cinsinden belirlenen kredi tutarının, kullandırım tarihindeki Banka efektif alış kurundan hesaplanan Türk Lirası karşılığı kullandırılacaktır,

14.2.2- Yabancı para cinsinden belirlenen taksit tutarları, taksit vadelerinde efektif olarak ödenmesi halinde o günkü Banka efektif satış kuru, Döviz Tevdiat Hesabından karşılanması halinde yine o günkü Banka döviz satış kuru, Bankanın kabulü ile Türk Lirası olarak ödenmesi halinde ise o günkü Banka efektif satış kuru uygulanarak kredi riskinden düşülecektir.

14.2.3-Kur riski müşteriye aittir. Müşteri, döviz kurlarının yükselmesi halinde; taksit tutarının, kredi kullandırım tarihi ile taksit ödeme tarihi arasındaki TL. karşılığı farkı üzerinden ayrıca hesaplanacak Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi farkını aynı gün nakden veya hesaben ödemekle yükümlüdür.

14.2.4- Müşteri, kullandığı dövize endeksli krediden doğan borçların ödenmesinden temerrüde düştüğü takdirde, yabancı para cinsinden borca temerrüt tarihinden itibaren işbu sözleşmede belirtilen temerrüt faizi oranı uygulanacaktır.

15- ERKEN ÖDEME: 

Banka, müşterinin talebi halinde; geri ödeme planında belirtilen vadelerden önce borcun toplam, miktarının veya vadesi gelmemiş bir ya da birden çok taksitlerin nakden ve def’aten ödenmesine muvaffakat edebilir.

Bu durumda Banka; ödenen miktara göre gerekli faiz ve komisyon indirimini yapabilir.

Borcun tamamının ödenmesi halinde Banka, Borcun tamamen ödeneceği tarihteki anapara borcu ile ana paranın ve işbu sözleşmede belirtilen diğer unsurların o tarihe kadar işlemiş faizini, işbu sözleşmeden doğan tüm vergi, fon ve masrafları, sigorta primlerini ve diğer giderler ile her türlü ödemeler toplamını hesaplayarak müşteriden tahsil eder.

16- BANKANIN SORUMLU OLMAMASI: 

Banka’nın, bu krediyi müşteriye mal veya hizmet alımı karşılığı kullandırması durumunda; müşteri, kredi talebinin Bankaca kabulüyle birlikte, kredinin kendisine veriliş tarihinden itibaren, malı satan ya da hizmeti sunan kişi ve firmalarla arasında çıkacak uyuşmazlıklardan, malın ayıplı olmasından, teslim edilmemesinden, iade edilmemesinden, hizmetin eksik yapılması veya yapılmamasından ve benzeri hususlardan çıkabilecek ihtilaflardan Bankanın hiçbir sorumluluğu olmayacağını ve kredinin geri ödenmesi hususunda hiçbir etkisi olmayacağını peşinen, itirazsız gayrı kabili rücu kabul ve taahhüt eder.

17- BANKANIN ALACAKLI HESAPTAN TAHSİL YETKİSİ: 

Müşteri, Banka’nın işbu sözleşme kapsamındaki kredinin geri ödenmesine ilişkin olarak geri ödeme planında gösterilen taksitleri vadelerinde, Banka nezdinde bulunan alacaklı hesaplarından hiçbir ihbar ihtar ve resmi şekle gerek bulunmadan doğrudan re’sen tahsil ile alacağına mahsup etmeye yetkili olduğunu peşinen itirazsız gayrı kabili rücu kabul beyan ve taahhüt eder.

18- EMRE MUHARRER SENET TEVDİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ: 

Müşteri ve kefiller,

İşbu kredi sözleşmesinden doğan borçlarının tediyesi zımnında, işbu sözleşmeye ekli geri ödeme planında gösterilen ana para, faiz, kaynak kullanımı destekleme fonu, Banka sigorta muamele vergisi, komisyon, masraf ve fer’ileri de içeren beher taksit ve vadelere uygun kendilerinin borçlu, Bankanın lehdarı bulunduğu Emre muharrer senet düzenleyerek Banka’ya tevdi ve teslim edeceklerdir. İşbu senetlere ilişkin doğmuş doğacak tüm vergiler müşteriye aittir. Banka işbu senetleri dilediği biçimde dilediği 3. gerçek/Tüzel kişilere devir ve ciro edebileceği mevzuatın öngördüğü biçimde kendi faaliyet ve değerlendirebilecektir.

Keza Banka işbu senetleri tahsili amacıyla her türlü işleme konu edebilecektir.

Banka, işbu senetlerin vadelerinden önce ödemeye davet ve yasal ibrazı amacıyla bir ihbar çıkartma mükellefiyetinde olmayıp, vadelerinde ödenmemeleri halinde borçlular protesto edip etmemekte bunları kanuni takibe konu edip etmemekte tam bir serbestiye sahiptir.

İşbu senetlerdeki usulsüzlük, imza sahtekarlığı, sahtekarlık, tahrifat ve benzeri hallerden dolayı her türlü sorumluluk müşteri ve kefillere aittir.

İşbu senetlerden herhangi bir tanesi vadelerinde ödenmediği takdirde diğer senetler de muacceliyet kesbeder.

Müşteri ve kefiller işbu hususlar ile işbu hususlardaki her türlü talep ve itiraz haklardan feragat ettiklerini peşinen itirazsız gayrı kabili rücu kabul beyan ve taahhüt ederler.

19- MÜŞTERİNİN BANKADAKİ HER TÜRLÜ HAK VE ALACAKLARI ÜZERİNDE BANKANIN SAHİP OLACAĞI HAKLAR: 

Banka, Müşterinin ve kefillerin işbu sözleşmeden doğan yükümlülükleri nedeniyle kendi nezdinde bulunan veya ileride bulunabilecek müşteriye ait her türlü vadeleri dolmuş veya dolmamış tüm alacakları, her türlü mevduat hesapları, bloke hesapları, menkul kıymet, diğer sermaye piyasası araçları, bunların kuponları her türlü hesapları ve nakitleri senet, kontimento, tahsile verilen çek, senet ile mevduat sertifikası, Banka Bonoları ile diğer kıymetli evrakları üzerinde rehin, hapis, takas ve mahsup hakkına sahiptir. Banka, işbu hakkını re’sen dilediği zamanda hiçbir ihbar, ihtar icra takibi, hüküm istihsaline ve şekle gerek duyulmadan bunları rehnin paraya çevrilmesine ilişkin hükümleri riayet etmeksizin dilediği biçimde ve şartlarla ve bedelle satarak satış bedelini, nakitleri ise doğrudan ahzu kabz ile her türlü hak ve alacağına mahsup etmeye yetkilidir. Müşteri ve kefiller Bankanın işbu hak ve yetkisini peşinen itirazsız gayrı kabili rücu beyan kabul ve taahhüt eder.

Bankanın işbu haklarını kullanması sonucu elde ettiği meblağ alacağını karşılamadığı takdirde bakiye alacağı için müşteri ve kefillerine yasal takip yapma hakkı saklıdır.

20- KEFALET: 

İşbu sözleşmede imzası bulunan kefil/kefiller;

Müşteri’nin Bankaya borçlandığı veya borçlanacağı bütün meblağları kefalet miktarı bölümünde yazılı miktara kadar Banka’ya karşı müteselsil kefil müşterek müteselsil borçlu sıfatıyla üstlendiklerini,

İşbu Sözleşmede yazılı Kefalet miktarının anaparayı belirlediğini, kefaletin bundan ayrı ve üstünde olarak bu sözleşmede öngörülen şekil ve oranda hesaplanacak akdi faizlerini, fon ve vergileri, komisyonları ve her türlü masrafları, fer’ileri vekâlet ücretlerini, sözleşmede belirtildiği şekilde hesaplanacak temerrüt faizini de kapsadığını bunların anaparaya ilave olunacağını ve bundan sorumlu bulunduklarını ve bunlara müşteri ve mevcut olabilecek diğer kefillerle birlikte müteselsil kefil müşterek müteselsil borçlu sıfatıyla kefil ve zamin olduklarını ve bu sıfatla Banka ile müşteri arasındaki işbu sözleşmedeki kefaletin niteliğine aykırı olmayan hükümlerin tamamının kendileri hakkında da aynen uygulanmasını,

Borçlar Kanununun 490. maddesinde kefile tanınan haklardan feragat ettiklerini, Banka alacağı için işlemiş ve işleyecek faizlerin tamamından bir senelikten fazla olsa dahi sorumlu olduklarını, Borçlar Kanunun 493 ve 494 maddelerindeki kefalet ten kurtulma haklarından feragat ile bu maddelere dayanarak Banka’ya karşı hiçbir istekte bulunmayacaklarını peşinen, itirazsız gayri kabili rücu kabul beyan ve taahhüt ederler.

I- GENEL HÜKÜMLER: 

Kredinin Kullandırılması,

1- Banka bu krediyi Müşteri adına açılacak mevduat hesabına virman yaparak veya borçlu hesaptan yahut bloke bir hesaptan ödemek suretiyle kullandırabileceği gibi Müşterinin mal ve hizmet alımında, malı satan ya da hizmeti sunan kişi ya da ticari işletme namına açılacak hesaba ödeme, virman yapmak suretiyle ya da satıcı kişi veya ticari işletme namına bloke çek düzenleyip bu çekleri doğrudan ilgili kişi veya ticari işletmeye ya da ticari işletmeye iletilmek üzere müşteriye teslim ederek de kullandırılabilir. Mal ve hizmet alımının gerçekleşmemesi sebebiyle veya herhangi bir nedenle Müşteri bloke çekleri kullanmaktan vazgeçtiği takdirde bu çekleri Bankaya iade etmeyi taahhüt eder.

Devir ve Temlik Yasağı,

2- Müşteri bankanın muvafakati olmadan bu sözleşmeden doğan haklarını, Banka’daki alacaklarını, kredi kullanarak satın aldığı malı başkalarına devir ve temlik edemediği gibi borcunu da nakledemez. Kredinin kullandırılmaya başlanmasından tamamen ödenip tasfiye edildiği tarihe kadar, bu sözleşme, kanun, kararname ve yetkili mercilerce verilmiş ve verilecek talimatlar hükümlerine tabi bulunacağını müşteri kabul ve taahhüt eder.

Faiz Oranı, Vergi ve Masraflar,

Müşteri, bu sözleşme gereği tahakkuk edecek faizlerin Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisiyle diğer bütün vergi, resim ve masrafları ödemeyi kabul ettiği gibi ileride konulabilecek bütün vergi ve resimlerle halen mevcut vergi ve resimlere yapılabilecek zamlar ve ilaveleri de ayrıca bir ihbara gerek kalmaksızın bunların yürürlük tarihinden itibaren Bankaya ödemeyi kabul ve taahhüt eder.

Faiz oranlarında yetkili merciler veya Banka tarafından değişiklik yapılması halinde; Banka, Müşteriye ihbara mecbur olmaksızın değişikliği krediye yansıtmaya yetkilidir. Müşteri bu durumda, hiçbir iddia, itiraz ve şikayet hakkı olmayacağını ve Banka’nın isteği üzerine faiz farkından doğan ilave bedeli ihtiva eden yeni senedi, kefil imzası da alarak Banka’ya vereceğini kabul ve taahhüt eder.

II- TEMİNATLA İLGİLİ HÜKÜMLER: 

Kredinin Teminat Karşılığı Kullandırılması,

4- Banka, bu krediyi kısmen veya tamamen uygun göreceği her türlü teminat, ticari senet, menkul mallar, hisse senedi ve tahvil, nakit ve alacak rehni, alacak temliki, ipotek, kefalet karşılığında kullandırabilir. Banka bu kredi için, dilediği zaman birden fazla teminat türlerinin birlikte gösterilmesini, teminatın değiştirilmesini, yeni veya ek teminat verilmesini isteyebilir.

Müşteri istenen teminatı, Bankaca tesbit edilecek şart ve şekillerde ve kredi limitine göre Bankanın dilediği zaman değiştirebileceği marj içinde ve göstereceği bir süre içinde tesis etmek ve Bankaya vermek zorundadır.

Kefalet,

5- Bu sözleşmenin sonunda imzası bulunan kefil veya kefiller, Müşterinin bu sözleşme ile borçlandığı ve borçlanacağı bütün meblağları, Bankaya karşı sözleşmede belirlenen kredi limitine kadar, müşterek borçlu ve müteselsil kefil olarak üstlenirler; kefiller, kefalet miktarının, kredi limitiyle (anapara) beraber bu sözleşmede öngörülen şekil ve oranda hesaplanacak akdi faizlerini, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisini ve her türlü masraflarını, vekâlet ücretlerini, sözleşmede belirtildiği şekilde hesaplanacak temerrüt faizini de kapsadığını ve bunlara borçlu ile mevcut olabilecek diğer kefillerle birlikte, müteselsil kefil müşterek müteselsil borçlu sıfatıyla kefil olduklarını, bu sıfatla Banka ile müşteri arasındaki kredi sözleşmesindeki kefaletin niteliğine aykırı olmayan maddelerin tamamının kendileri hakkında da aynen uygulanmasını kabul ile bu maddelerde yer alan hususları aynen taahhüt ettiklerini, Borçlar Kanunu’nun 490. maddesinde kefillere tanınan haklardan ferag
at ettiklerini, Banka alacağı için işlemiş ve isteyecek faizlerin tamamından bir senelikten fazla olsa dahi, sorumlu olduklarını, haklarında Borçlar Kanunu’nun 493. ve 494. maddelerindeki kefaletten kurtulma haklarından feragat ile bu maddelere dayanarak Bankaya karşı hiçbir istekte bulunmayacaklarını kabul ve taahhüt ederler. Aynı şekilde Borçlar Kanunu’nun 500 ve 502. maddesinde kefillere tanınan haklardan da feragat ettiklerini, müşterinin iflası ya da ölümü sonucunda iflas masasına, terekeye tasfiye memurları seçilmesi durumunda anılan memurlara doğmuş ve doğacak haklarını kaydettirmeyi kabul ve taahhüt ederler.
Müşterek borçlu ve müteselsil kefiller, müşterinin ödemelerini tatil etmesi, iflas, konkordato istemesi veya herhangi bir sebeple borcunu ödeme vecibesi doğduğu takdirde, kendilerine herhangi bir ihbarda bulunulmaksızın işbu muaccel olan borcun kefil ve kefiller için de muacel olacağını, bu gibi durumlarda Bankadan müşteri aleyhine takibata geçilmesini ve kefaletten kurtarılmalarını talep etmeyeceklerini ve bu haklarından feragat ettiklerini beyan ve taahhüt ederler.

Müşterek borçlu ve müteselsil kefiller, birden fazla kefilin varlığının öngörülmesi halinde bunlardan birinin sözleşmeyi imzalamamasının diğerlerinin imzalarının geçeliliğini etkilemeyeceğini kabul ve beyan ederler.

İpotek,

6- İşbu sözleşmenin 4. maddsi uyarınca Banka gerek gördüğü takdirde;

Müşteri, Bankaya borçlu bulunduğu anapara ve bu sözleşme gereğince anaparaya kalb ve ilave edilerek hesaplanan faizlerden, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinden ve Kaynak Kullanımını Destekleme Fonundan oluşan ve sözleşmenin ekindeki geri ödeme planında belirtilen taksitler ile yine bu sözleşme gereğince her türlü gider ve ödemeleri ve sözleşmenin bütün hükümlerinin yerine getirilmesini ve Banka’ya karşı olan her türlü taahhüt ve yükümlülüklerin yapılmasını teminen; Banka’nın uygun göreceği taşınmaz malı, tümü itibariyle; yani istisnai ve ihtiyari herhangi bir kayıtla bağlı olmaksızın gerek bu sözleşmede ve gerekse tapu siciline ayrıca beyan edilmiş olsun veya olmasın halen mevcut ve gelecekte ilave olunacak inşaat ve tesisat ve her türlü mütemmim cüzüler ve teferruat ile birlikte Banka lehine işbu sözleşmenin başlangıcında belirtilen kredi limiti tutarında 1. derecede fekki Bankaca bildirilinceye kadar kayıtsız şartsız anapara ipoteği tesisini beyan ve kabul eder.

Bankanın rehin, hapis ve takas/mahsup hakkı,

7- Müşteri, Bankada bulunan ve ileride bulunabilecek olan vadesi gelmiş veya gelecek olan bütün mevduat, alacak, havale hesapları ile kredinin kullandırılması amacıyla vadesiz mevduat hesabına yapılan virman, bloke hesaplar, nakit, esham ve tahvillerle senet ve konismentolar ve tahsile verilen kambiyo senetleri vesair tüm kıymetli evrakın üzerinde veya kredi hesaplarında Bankanın herhangi bir ihbara gerek olmaksızın rehin, virman, takas, mahsup ve hapis hakkı olduğunu, bunların işbu sözleşmeden veya her ne şekil ve mahiyette olursa olsun başka sebeplerden doğmuş ve doğacak bütün borçları karşılayacak miktarlarının da Bankaca kat’i alışları yapılarak aynı hükümlere tabi tutulacağını kabul ve taahhüt eder. Aynı hükümler, kefil veya kefiller için de geçerlidir.

Sigorta,

8- Müşteri, kredi konusu malın, yangına, nakliye rizikosuna ve Bankanın gerekli göreceği diğer her türlü rizikolara ve olağanüstü hallere karşı, Banka lehine olarak ve Bankanın dilediği sigorta şirketine sigorta ettirmeyi, Bankanın sigortayı kendi nam ve hesabına yaptırmaya yetkili olduğunu kabul ve taahhüt eder.

Sigorta prim ve masraflarının müşteriye ait olduğunu, sigorta sözleşmesinden doğan tazminat ödemesinin doğrudan Bankaya yapılacağını, süresi biten sigortaların bu hükme uygun olarak yenileneceğini, herhangi bir nedenle sigortanın yapılmamasından dolayı Banka’yı sorumlu tutmayacağını kabul ve taahhüt eder.

Ayrıca, Müşteri Bankanın isteği üzerine ve başkaca bir hayat sigortası olmadığı takdirde, açılacak kredi sebebiyle hayat sigortası yaptırmayı, sigorta ile ilgili tüm prim ve masrafları ödemeyi, önceden yapılmış olan veya daha sonra Bankanın talebi üzerine yapılacak sigorta poliçesinde Bankanın dain ve mürtehin olarak gösterilmesini, sigorta süresi içinde vefatı veya maluliyeti halinde, sigorta şirketince ödenecek tazminattan o tarihte Bankaya olan borcunun mahsubundan sonra kalacak olan meblağın kanuni mirsaçılarına ödenmesini kabul ve taahhüt eder.

III-MÜŞTERİNİN KREDİNİN AÇILMA ŞEKLİNDEN DOĞAN DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLERİ: 

Müşteri bu sözleşmede yer alan her türlü taahhütlerinden aynen sorumlu olmanın yanısıra, kredinin açılma şekline göre aşağıdaki hususlardan da sorumlu olacaktır.

A- Taksitle Geri Ödemeli Bireysel Krediler,

9- Taksitle geri ödemeli bireysel kredi hesabı cari hesap usulü ile değil, sözleşmeye eklenen geri ödeme planına göre işleyecektir. Herhangi bir taksidin ödenmesi ondan önceki taksitlerin ve faizlerin ödendiği anlamında kabul edilmeyecektir.

Müşteri, bu sözleşme uyarınca ödenen kredinin ödeme planında gösterilen anapara, faiz, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinden oluşan taksit tutarlarını ya nakden ve defaten ya da vereceği emre muharrer senetlerin ödenmesi suretiyle ödeyeceğini taahhüt eder. Müşteri, kullandığı işbu krediden doğan beher taksidi vadesinde ödememesi durumunda, taksidin vadesinden ödemenin yapıldığı güne kadar geçecek günler için, taksit tutarına Banka’nın kısa vadeli kredilere uyguladığı en yüksek faizin 50 puan fazlası oranında hesaplanacak olan cezai faizi ödeyeceğini ve bu cezai şartın aşırı olduğu yolunda herhangi bir iddia ileri sürüp, indirilmesini istemeyeceğini kabul ve taahhüt eder.

Emre Muharrer Senet Tevdi Yükümlülüğü ve Buna İlişkin Sorumluluk,

10- Müşteri, bu kredi sözleşmesine ekli geri ödeme planında gösterilen anapara, faiz, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisini içeren toplam borç bakiyesi kadar, Bankanın uygun göreceği şahısların avallerini taşıyan tek bir emre muharrer senet düzenleyerek Bankaya tevdi edeceğini, vadesi ve keza tanzim tarihi açık olarak düzenlenen bu senedin vadesinin ve tanzim tarihinin Banka alacağının muaccel olması durumunda, Banka tarafından doldurularak bakiye Banka alacağı için, takibe geçilebileceğini kabul ve taahhüt eder.

Müşteri; kredi borcuna karşılık verdiği senetteki usulsüzlük, sahtekarlık, tahrifat ve benzeri hallerden dolayı her türlü sorumluluğun kendisine ait olacağını, Bankaya karşı hiçbir hak iddiasında bulunmayacağını kabul ve taahhüt eder. Banka, bu sözleşme gereğince müşterinin tevdi edeceği senet/senetlerin vadelerinde ödenmemeleri halinde borçluları protesto edip etmemekte, bunlar aleyhine kanuni muamele yapıp yapmamakta tam bir serbestliğe sahip olup, Müşteri, Bankaya karşı her türlü talep hakkından feragat edeceğini kabul ve beyan eder. Ayrıca Müşteri Bankaya tevdi ettiği emre muharrer senet/senetleri vadelerinden önce, ödemeye davet ve senetlerin yasal ibrazı amacıyla Banka tarafından bir ihbar çıkartma mükellefiyeti olmadığını kabul ve beyan eder.

Kredinin Vadeden Önce Kapatılması,

11- Müşteri, kredinin bakiye borcunu vadesinden önce kapatmak istediği zaman Bankanın bu talebi kabul veya redde ve kabul etmesi durumunda kredinin vadeden önce kapatılmasına ilişkin koşulları belirlemeye yetkili olduğunu kabul ve taahhüt eder.

Dövize Endeksli Bireysel Krediler,

12- Müşteri, dövize endeksli bireysel kredi kullandığında bu kredinin taksitle geri ödemeli kredi şeklinde işleyeceğini, bu sözleşme gereği senedin yabancı para cinsinden düzenleneceğini; kullandırımve geri ödeme safhalarında aşağıda belirtilen döviz kurlarının uygulanacağını kabul eder.

a) Yabancı para cinsinden belirlenen kredi tutarının, kullandırım tarihindeki Banka efektif alış kurundan hesaplanan Türk Lirası karşılığının kendisine kullandırılacağını,
b) Yabancı para cinsinden belirlenen taksit tutarını, taksit vadelerinde efektif olarak ödemesi halinde o günkü Banka efektif alış kurunun, Döviz Tevdiat Hesabından karşılanması halinde Banka döviz alış kurunun, Bankanın kabulü ile Türk Lirası olarak ödenmesi halinde ise Banka efektif satış kurunun uygulanarak kredi riskinden düşüleceğini kabul ve taahhüt eder.
c) Kur riski müşteriye aittir. Müşteri, döviz kurlarının yükselmesi halinde; taksit tutarının, kredi kullandırım tarihi ile taksit ödeme tarihi arasındaki TL. karşılığı farkı üzerinden ayrıca hesaplanacak Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi farkını aynı gün nakden veya hesaben ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
d) Müşteri, kullandığı dövize endeksli krediden doğan borçların ödenmesinden temerrüde düştüğü takdirde, yabancı para cinsinden borcunun temerrüde düşüldüğü tarihteki Banka efektif satış kurundan hesaplanan Türk Lirası karşılığına bu sözleşmenin 9. ve 19. maddelerinde belirtilen temerrüt faizinin uygulanacağını kabul ve taahhüt eder.

B- Cari Hesap Şeklinde İşleyen Bireysel Krediler,

13- Müşteri, Bankada adına açılan cari hesap üzerine Banka tarafından belirlenen limitler içinde provizyon istemeksizin ödenebilecek çekleri keşide etmek, Bankadan veya otomatik vezne makinelerinden nakit çekmek suretiyle kullanacağı kredilerin, cari hesap usulü ile işleyeceğini kabul ve taahhüt eder.

Müşterinin Banka Şubelerinden veya Otomatik Vezne Makinelerinden çektiği paralar, Bankanın veya muhabirlerinin provizyon almadığı halde ödemek zorunda kalabileceği çek meblağı, hesabında karşılığı olmaması halinde Müşterinin borcunu oluşturacaktır.

Müşteri, Banka’nın gerek duyması halinde, bu kredinin limiti tutarında, kredinin vadesine uygun emre muharrer senedi Banka’ya tevdi etmeyi kabul ve taahhüt eder.

14- Müşteri, Bankanın dilediği takdirde, kendisine verdiği çekleri Bankaca karşılığı olmasa dahi, ödenmesi kabul edilen tutarına eşit bir meblağı bloke tutmasına ve bu blokajın, almış olduğu çeklerin Bankaya geri verilmesine kadar devam etmesine peşinen muvafakat eder.

15- Müşteri, çeklerini iyi bir şekilde muhafaza etmemekten ve Banka tarafından tesbit olunan esaslara uygun şekilde kullanmamaktan doğacak her türlü sorumluluğun da kendisine ait olacağını kabul ve taahhüt eder.

16- Müşterinin namına açılan hesap üzerine keşide edeceği çekler aşağıdaki hükümlere tabi olacaktır:

a) Çek bedelinin tediyesi sırasında, Banka ve Bankanın muhabirleri hamilin hüviyetini inceleyip incelememekte serbesttir. Bundan Banka ve muhabiri hiçbir şekilde sorumlu değildir.

b) Çıplak gözle yapılan tetkik sonucu tahrif edildiğinin anlaşılması mümkün bulunmayan ve Banka tarafından ödenen çeklerin bedeli müşterinin hesabına borç kaydedilir. Bu konuda Müşteri Bankayı dava etmeyeceği gibi, ihtilaf halinde doğan her türlü giderler Müşteri tarafından karşılanacaktır.

Çek yapraklarının kaybedilmesi veya çalınması gibi herhangi bir sebeple, başkaları tarafından sahte imza ve belgelerle veya çekler tahrif edilerek Müşterinin bilgisi dışında Bankanın şubelerine veya muhabirlerine ibrazı sonucu ödenmesi halinde, doğacak zararlar ve bu yüzden Banka ile Müşteri arasında vuku bulacak ihtilaftan doğan her türlü giderler Müşterinin hesabına borç kaydedilecek veya Müşteri tarafından nakden ödenecektir.

c) Müşteri, Bankaca kendisine verilmiş çeklerin bir adedini veya bir kısmını veya tümünü kaybettiği takdirde, Türk Ticaret Kanunu’nun hükümlerine göre alınacak ödememe veya iptal kararını veya kendisinin Türk Ticaret Kanunu’na uygun olarak, muhatabı çeki ödemekten men’ine ilişkin yazısını Bankaya tebliğ edecektir.

Bankaya yapılacak bu tebliğin Bankanın şubelerine ve çekleri ödeyebilecek olan anlaşma yaptığı muhabirlerine veya muhabirin kendi şubelerine ulaşacağı ana kadar yapılan ödemelerin hukuki sonuçları da Müşteriye ait olacak ve bu ödemelerin hesabının borcuna kaydedilmesine Müşterinin hiçbir itirazı olmayacaktır. Bankanın başkaca bir zarara uğraması halinde, bunlar da Müşteri tarafından tazmin edilecektir.

d) Müşteri, çekten caydığını bildirmemesi durumunda Banka’nın ibraz süresi geçen çekleri de ödeyebileceğini kabul ve beyan eder.

e) Banka, şüpheli gördüğü çekleri ödememe hakkına sahiptir.

f) Kullanılmaya elverişli olmayan çek yaprakları ile hesabın kapatılması halinde o tarihe kadar kullanılmamış olan çekler Müşteri tarafından Bankaya iade edilecektir.

17- Müşteri, adına açılmış cari hesaba, Bankaca veya muhabirince ödemenin yapıldığı tarih ile borcun Müşteri tarafından ödendiği tarihe kadar geçecek süre için bu sözleşmede belirtilen faizin uygulanmasını ve buna ait Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi tahakkuk ettirilmesini, hesabın borç bakiyesini bu kesintilerle birlikte Bankanın ilk talebi üzerine, derhal ödeyeceğini kabul ve taahhüt eder. Müşteri, cari hesabının borç bakiyesine tahakkuk ettirilecek faizler Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, fon payı ve komisyon kesintilerini 31 Mart, 30 Haziran, 30 Eylül ve 31 aralık tarihleri itibariyle Bankanın talebine gerek olmaksızın nakden ve defaten ödeyecektir.

IV- SÖZLEŞMENİN FESHİ, BANKA ALACAĞININ TAKİP VE TAHSİLİ İLE İLGİLİ VE SAİR HÜKÜMLER: 

Bankanın Hesapları Kesme, Sözleşmeyi Fesih Yetkisi, Bakiye Borcun Muaccel Hale Getirilmesi,

18- Banka dilediği anda noter aracılığıyla veya telgrafla yahut iadeli taahhütlü mektupla, bu sözleşmeye dayanan hesapların bir kısmını veya tamamını kesebilir yahut sözleşmeyi feshedebilir.

Bankanın hesabın veya hesapların kesilmesi konusunda yapacağı ihbar ve bu ihbar hangileri hakkında yapılmışsa o hesap veya hesapları muaccel kılacak, Müşterinin ilgili hesap borcu bakiyesini tamamen ödemesini gerektirecek, fakat hesapların kesilmesi Bankaca açıkça belirtilmedikçe sözleşmenin de feshedildiği anlamına gelmeyecektir.

Bankaca hesap veya hesaplar kesildiği takdirde, bunlarla ilgili olarak kesilme anında Banka alacağı faiz, komisyon, Banka ve sigorta muameleleri Vergisi ve diğer hususlardan dolayı Müşterinin Bankaya olan bakiye borç veya borçlarının tamamının kesilme haberinin tebliği ile birlikte Müşteri tarafından derhal Bankaya ödenecektir. Ana paraya mahsuben Müşteriye makbuz verilmesi veya ekstre gönderilmesi halinde de, Bankanın faiz talep hakkı saklıdır. Müşterinin Bankaca kesilen hesap veya hesapların borç bakiyelerini tamamen ödemesi halinde de bu sözleşme aynen devam edecek, ancak borç bakiyelerinin tamamen ödenmesi, Bankanın saklı tuttuğu sözleşmeyi fesih hakkını kullanmasına hiçbir şekilde engel olmayacaktır. Müşteri, bu sözleşme hükümlerine uygun şekilde taksit miktar ve tarihleri belirli borcunu ödemediği takdirde bakiye borcun ve bu sözleşme gereğince verilmiş emre muharrer senedin hiç bir ihbar veya merasime ihtiyaç olmaksızın muaccel hale geleceğini ve bu sebeple anapara ve faizleri, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisiyle birlikte derhal nakden ödeme ile mükellef olduğunu kabul ve taahhüt eder. Ayrıca, Müşterinin ödemelerini tatil etmesi, iflası, konkordato istemesi, acze düşmesi hallerinde de Banka alacağının tamamı kendiliğinden muaccel hale gelir.

Temerrüt Faizi,

19- Müşteri, bu sözleşmeden doğan borçların ödenmesinde temerrüde düştüğü takdirde temerrüdün doğduğu andan itibaren bunların Bankaya ödeneceği tarihlere kadar geçecek günler için Banka’nın temerrüd tarihinde kısa vadeli ticari kredilere uyguladığı en yüksek faizin 50 puan fazlası oranında hesaplanacak temerrüd faizini, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisini ödemeyi kabul ettiğini taahhüt eder.

Banka Kayıtlarının Muteberiyeti ve Delil Sözleşmesi,

20- Müşteri, bu sözleşmeden doğan ihtilaflarda Bankanın defter ve evrakındaki kayıtların muteber olacağını, bunlara karşı her türlü itiraz hakkından peşinen feragat ettiğini ve Banka kayıtlarının kat’i delil teşkil edeceğini, Banka defterlerinin usulüne uygun tutulduğu hususunda yemin teklif hakkından feragat ettiğini kabul ve taahhüt eder.

Kredinin Kullanılması Nedeniyle Üçüncü Kişilerle Çıkacak Uyuşmazlıkların Bankaya yansıtılmaması,

21- Banka, bu krediyi müşteriye mal veya hizmet alımı karşılığı kullandırması durumunda; müşteri, kredi talebinin Bankaca kabulüyle birlikte, kredinin kendisine veriliş tarihinden sonra, malı satan ya da hizmeti sunan kişi ve ticari işletmelerle arasında çıkacak uyuşmazlıklardan, malın ayıplı olmasından, teslim edilmemesinden, iade edilmemesinden, hizmetin eksik yapılması veya yapılmamasından ve benzeri hususlardan çıkabilecek ihtilaflardan Bankanın hiçbir sorumluluğu olmayacağını ve kredinin geri ödenmesi hususunda hiçbir etkisi olmayacağını kabul ve taahhüt eder.

Takip, Mahkeme Masrafları ve Mahkeme Ücretleri,

22- Müşteri, bu sözleşmeden doğan borçların tahsili hususunda Bankanın mahkeme ve icra dairelerinde kanuni takibat yapmak mecburiyetinde kalması halinde bu yoldan yapılacak tüm masrafları ve anapara, faiz, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi ve sair her türlü masraflarla birlikte borcun tutarı üzerinden %10 avukatlık ücretini ve icra dairelerinde yapılan tahsilatı Bankaya ödemeyi kabul ve taahhüt eder.

Kanuni İkametgah,

Müşteri, bu sözleşmede yer alan hususların yerine getirilmesi ve Bankaca gerekli tebligatın yapılabilmesi için, bu sözleşmede ve Başvuru Formu’nda kayıtlı adresini kanuni ikametgah edindiğini beyan ve adrese yapılacak tebligatın şahsına yapılmış sayılacağını kabul eder. Müşteri, adres değişikliklerini Bankaya taahhütlü olarak bildirmekle yükümlüdür. Aksi takdirde, Bankada mevcut adresine yapılan tebligat geçerli sayılacak ve Müşterinin itiraz hakkı bulunmayacaktır. Bankaca tanzim edilen dekont, mektup vesair ihbarların Müşteri veya kefillerinden herhangi birine tebliğinin, diğerleri için de hüküm ifade edeceğini Müşteri ve kefiller kabul ve taahhüt eder.

Sözleşmeye aykırılık Durumunda Diğer Kuruluşlara Bildirim,

24- Bu Sözleşmede imzası bulunanlar, sözleşme hükümlerine riayet edilmemesi halinde, diğer kredi veren ve kredili satış yapan müesseselere, yetkili mercilere adlarının duyurulmasını peşinen kabul ve bu nedenle Bankayı hiçbir şekilde sorumlu tutmayacaklarını beyan ve taahhüt ederler.

Yetkili Mahkeme ve İcra Daireleri,

25- Müşteri ve kefiller, işbu sözleşmeden doğacak her türlü anlaşmazlıklarda, .......................... Mahkemeleri ve İcra Dairelerinin yetkisini kabul ve beyan ederler.

Müşteri

Adı ve Soyadı: ..........................................................................
Adres: ...........................................................................
Telefon No: ..........................................................................
İmza:

MÜŞTEREK BORÇLU VE MÜTESELSİL KEFİLLERİN

Adı ve Soyadı: ..........................................................................
Adres: ...........................................................................
Telefon No: ..........................................................................
İmza:

Adı ve Soyadı: ..........................................................................
Adres: ...........................................................................
Telefon No: ..........................................................................
İmza:

..... A.Ş.
...................................... ŞUBESİ

İMALATÇI İLE İHRACATÇI ARASINDA YAPILAN İHRACAT SÖZLEŞMESİ

Madde 1- Taraflar

İşbu sözleşme; bir taraftan imalatçı-satıcı ile .......... adresinde faaliyet gösteren .......... (bundan böyle imalatçı olarak anılacaktır), diğer taraftan .......... adresinde faaliyet gösteren .......... (bundan böyle ihracatçı olarak anılacaktır) arasında gerçekleştirilecek olan işbirliği uygun olarak akdedilmiştir.

Madde 2- Konu

İhracatçı’nın ..........’a ihraç edilmek üzere imalatçı’dan alacağı ../../.... tarihli ve .......... no.lu ekli proformada belirtilen .......... imalat, satış, ihracat ve sevkiyat ile ödeme ve teslim şekillerini kapsamakta olup, aşağıdaki şartlarda anlaşmışlardır.

Sözleşme ve taraflarca mutabık kılınan ekli proforma konusu malzemelerin fiyatları proforma karşılarında belirtildiği üzere taraflarca “..........” olarak tespit edilmiştir.

Madde 3- Ödeme

İhracatçı, satın aldığı malların bedelini, Merkez Bankası Döviz Satış Kuru üzerinden TL olarak .......... suretiyle ödeyecektir.

Madde 4- Sipariş ve Teslimat

İhracatçı alacağı malları bir liste halinde yazılı olarak imalatçı'ya bildirecek ve imalatçı malzemelerden mevcut olanları belirleyerek sevk tarihini ihracatçıya teklif edecektir.

Mallar imalatçı'nın İzmir'deki Fabrikasında kamyon üstü teslim alınacaktır. İhracatçı malın İzmir dışında bir yerde teslim almak isterse ambar ve nakliye bedellerini kendisi karşılayacaktır.

Madde 5- İhracatçı firma aracılığı ile yapılacak olan sözleşme konusu ihracat, imalatçı'nın Dâhilde işleme izin Belgesi'ne sayılacak ve Gümrük Çıkış Beyannamesi üzerinde “imalatçı .......... olarak belirtilecek ve Dâhilde işleme İzin Belgesi'nin tarih ve no.su refere edilecektir. İhracattan doğabilecek her türlü teşvik prim v.b. haklar iharacatçı tarafından tahsil edildiğinde %100 imalatçı'ya ödenecek ve yine ihracat Döviz Kredisi, her türlü …BANK kaynaklı kredilerden yararlanma hakları ve ihracat kredileri taahhüt kapatma hakları imalatçı tarafından kullanılacaktır.

Madde 6- İmalatçı işbu sözleşme konusu ihracat ile ilgili Katma Değer Vergisi 23 sayılı genel tebliğ (c) bendi hükmü gereğince “ihraç edilmek kaydıyla satıldığından KDV tahsil edilmemiştir” ibaresini koyacağından ihracatçı tarafından KDV ödemesi yapılmayacaktır. Ancak KDV terkin ve tescil işlemleri teşvik taahhüt kapama işlemleri için ihracatçı ihracat Beyanname aslını imalatçı'ya fatura tarihinden itibaren 1 ay içinde aşağıda belirtilen ihraç evrakları tam olarak ulaştıracaktır.

a) Gümrük beyannamesinin noter tasdikli sureti
b) İhraç faturasının noter tasdikli sureti (fotokopi olmayacak)
c) Çeki listesinin gümrük yaş tasdikli sureti
d) İmalatçı firmaların tam listesi (her firmanın vergi dairesi belirtilecektir)
e) Faturada yer alan tüm mamullerin ihraç edildiğine dair imalatçı vergi dairesine firma antetli kağıda yazılmış ıslak kaşe ve imzalı yazı
f) Taahütnamenin ıslak kaşe ve imzalı sureti

Ayrıca İhracatçı firma İmalatçı firmanın bildirdiği tüm gümrük pozisyonlarını düzenlediği gümrük çıkış beyannamesinde faturada belirtilen adet ve takımlar esas alınarak belirtecektir. Yanlış beyandan doğan tüm maddi kayıplar İhracatçı firmadan tahsil edilecektir.

İşbu sözleme 5 (beş) madde halinde tarihinde 2 (iki) nüsha halinde tanzim ve her iki tarafın imza sirkülerinde görülen yetkilileri tarafından imza edilmiş olup, söz konusu hükümler gerçekleşinceye kadar geçerlidir. …/…/…

İMALATÇI                                              İHRACATÇI
Kaşe                                                               Kaşe
İmza                                                               İmza

OTOMOBİL SATIŞ SÖZLEŞMESİ

Bir tarafta …………………….. adresinde mukim satıcı ………………., diğer tarafta …………………… adresinde mukim alıcı …………….. arasında akdedilen otomobil satış sözleşmesidir. Buna göre aşağıda cinsi ve evsafı yazılı araç Satıcı tarafından alıcıya satılmıştır.

Satılan Aracın Kimliği; 

Plaka: 
Cinsi: 
Markası ve tipi: 
Modeli: 
Rengi: 
Motor No: 
Şase No: 
Tescil Tarihi: 
Ruhsat sahibi: 
Adres: 

1- Yukarıda kimliği belirtilen otonun teslim tarihine kadar kullanılmasından doğan mesuliyetleri ve mükellefiyetleri satıcıya, teslim tarihinden sonraki mesuliyet ve mükellefiyetler ise alıcıya aittir.

2- Satış konusu otonun fiyatı ……………….. TL (…………………..) olup Alıcı tarafından satıcıya peşin olarak ../../.. tarihinde ödenmiştir. Aracın satıcı tarafından alıcıya teslim tarihi ../../.. olarak kararlaştırılmıştır.

3- Otomobil sağlam olarak alınmış olup alıcı tarafından teslim alınana kadar meydana gelecek olan hasar ve zarardan satıcı sorumludur. Ayrıca teslim tarihi olan ../../..’e kadar araçla ilgili hertürlü vergi, ceza vs gibi borçlar satıcıya ait olacaktır.

4- Aracın devri en geç ../…/….. tarihine kadar Satıcı tarafından Alıcıya yapılacaktır. Alıcı aracı devralmaktan, satıcıda devretmekten imtina edemez. Böyle bir durumda sözleşme herhangi bir ihtara gerek kalmaksızın geçersiz olacaktır.

5- İşbu sözleşmeden doğan ihtilaflarda …………………. Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir. …/…/…

SATICI                                                    ALICI
Adı ve Soyadı                                            Adı ve Soyadı
İmza                                                            İmza


TAŞERON SÖZLEŞMESİ (I)

Bir taraftan ............... ve .................. Bakanlığı adına hareket eden ............. İnşaat Emanet Komisyonu ile diğer taraftan Taşeron ..................................... arasında .......... işinin aşağıdaki şartlarla yapılmasında anlaşmaya varılmıştır.

TAAHHÜDÜN YERİ, KONUSU VE BEDELİ:

Madde 1- ............................. yapılacak olan (..................)Türk Lirası keşif tutarlı ....................... işi yukarıda adı geçen taşaronca bu sözleşmeye bağlı keşif özeti ile birim fiyatı ve cetvelinde yazılı fiyatların %92 (Yüzde doksan iki) sine tekabül eden fiyatlardan (%..................) Yüzde ................ indirerek birim fiyat esası üzerinden bu sözleşme ile eklerindeki şartlara uygun olarak yapmayı kabul ve taahhüt eder.

SÖZLEŞME EKLERİ

Madde 2

A- Özel idare şartnamesi
B- Fenni Şartname
C- Birim fiat tarif yeri ve eki 19.........birim fiat listesi
D- Teknik Şartname
E- Bayındırlık işleri genel şartnamesi
F- Projeler
G- Keşif özeti ve cevtelleri
H- Emanet işlere ati uygulama yönetmeliği

YER TESLİMİ, İŞE BAŞLAMA VE BİTİM TARİHİ İLE GECİKME CEZASI

Madde 3- Sözleşmenin tekemmülünün taşorana tebliğinden itibaren 5 gün içinde taşarona yer teslimi yapılır. Taşeron yer teslimi tarihinden itibaren 5 gün içinde işe başlamayı ve taahhüdünü .../.../.... tarihine kadar bitirmeyi kabul ve taahhüt eder.

Ancak bu müddet, taşaronun kusuru dışındaki mücbir sebepler dolayısiyle emanet komisyonunun kararı ve yetkili makamın onayı ile gereği kadar uzatılabilir. Taşeron bundan dolayı herhangi bir başka talepte bulunamaz. Resmi tatil günleri ile hava muhalefeti süre uzatımı için mücbir sebep kabul edilmez. Yılı içinde bitirilemeyip mücbir sebeplerden dolayı süre uzatımı olarak bir sonraki yıla uzayan işlerde kış dönemi atlanarak süre verilir.

İş yukarıda zikredilen tarihte veya uzatılan sürede bitmediği takdirde geçen beher gün için ihale bedelinin %02 ‘(binde iki) tutarında gecikme cezası kesilir. Şu kadar ki bu müddet 10 günü geçtiği takdirde komisyon işi feshetmekte veya cezalı olarak işe devam ettirmekte serbesttir.

İŞİN KONTROLU:

Madde 4- İşin kontrolu Emanet Komisyonudur. Emanet komisyonunu proje, mahal listesi ve keşif özetinde değişiklik yapmaya yetkisi olmayıp, lüzumlu değişiklikler yetkili makamdan onaylı Emanet Komisyonu kararları ile yapılabilir. Komisyonun fenni şartlara proje keşif özetine ve sözleşme eklerine göre lüzumlu göreceği hususları taşeron yerine getirmekle yükümlüdür.

KESİN TEMİNAT:

Madde 5- Sözleşme yapılmasından önce ihale bedeli üzerinden hesaplanmak suretiyle %6 oranında ................................. TL. kesin teminat alınır. Kesin teminat hususunda fonlar İhale Yönetmenliğinin 47. maddesinde belirtilen hususlara uyulur.

PROJELER

Madde 6- Bu işe ait her türlü kati proje ile tafsilat ve detay resimleri komisyon tarafından temin edilerek taşarona verilir.

Proje, keşif ve şartaneler yetkili Makamlarca onaylanmadıkça uygulanmaz.

HAKEDİŞLERİ VE ÖDEME:

Madde 7- Ataşman, yeşil defter ve diğer belgelere istinaden (.............) günde bir hazırlanacak imalat ve ihzarat hakedişleri yetkili makamca onandıktan sonra tahakkuka bağlanarak taşorana ödenir.

İŞÇİ ÜCRETİNİN ÖDENMESİ

Madde 8- Taşeron tarafından temin edilen ve çalıştırılan işçi ücretleri her türlü kanuni kesintiler (vergi, sigorta vb. gibi) gösterilmek suretiyle ayda bir hazırlanacak bordrolarla taşoran tarafından ödenir.

Komisyon gerek puantajı, gerekse bordroları kontrol etmek ve istemek hakkına haizdir. Eğer taşoran işçi ücretlerini zamanında ve usulüne uygun ödeme ise taşeron hakedişinden gerekli kesinti yapılmak suretiyle Komisyonca işçilere ödeme yapılır.

İŞ MİKTARINDA ARTMA VE EKSİLME OLMASI VE YENİ FİYAT TANZİMİ:

Madde 9- İdare taşarona işin tamamını yaptırıp yaptırmamaya iş miktarını eksiltip artırmaya ve gerektiğinde keşfinde bulunmayan bir kısım işleri yaptırmaya yetkilidir.

Keşif bedelinde bir azalma vaki olursa iş bu kadarla bitirilmiş olur. ve taşeron bu yüzden hiçbir talepte bulunamaz. Keşif bedelinde bir ratma vaki olursa 1.keşif bedelinin %50 sine kadar fazla işi komisyon taşarona yaptırabilir. Taşeron bu nedenle süre uzatılması hariç hiçbir talepte bulunamaz.

YENİ FİYAT TANZİMİ

Madde 10- Keşif cetvelinde bulunmayan bazı imalatın yaptırılması halinde bu işlerle ilgili birim fiyat cetvelindeki birim fiyatlar 1. maddede, belirtilen %92 ile çarpılarak eni birim fiyat tanzim edilir.

Birim fiyat cetvelinde bulunmayan fiyatlar, ilgili kuruluş analizlerinden faydalanılarak yılı raiç fiyatları ile hesap ediltikten sonra buna %15 kar ilave edilerek yeni emanet inşaat birim fiyatları komisyon ile taşeron arasında müştereken tespit olunur. ve yetki makamın tasdikinden sonra uygulanır.

VEGİ VE FİAT ARTIŞLARI

Madde 11- Taşeron sözleşme tarihinden işin bitim tarihine kadar geçen müddeti içinde vergilerin arttırılması, yeni vergi ve resimler konması, fiyatların yükselmesi, nakliye ve işçi ücretlerinin artması gibi sebeplere dayanarak fiyat farkı verilmesini veya müddetin uzatılmasını isteyemez.

Ancak sözleşmenin imzalanmasından sonra Resmi Makamlarca patlayıcı madde ve teferruatı, akaryakıt, çimento ve demir fiyatlarında bir fark husule gelirse, bu fark eksiltme tenzilatına tabi tutulmaksızın fiyat farkı olarak hakedişte ödenir.

RUHSAT İŞLERİ, VERGİ, RESİM HARÇLAR:

Madde 12- İşle ilgili her türlü ruhsat işleri idareye aittir. Ancak işle ilgili taş, kum, çakıl gibi ocakların açması ile ilgili giderler taşorana aittir.

Ayrıca her türlü resim, vergi, harçlarla Belediye telallık harcı, asker ailelerine yardım ve pirimler taşarona ödenir.

GEREÇLERİN İDARECE VERİLMESİ HALİNDE:

Madde 13- Demir, çimento ve diğer gereçler ve mamulleri idarece verilmesi halinde ekli özle idare şartname hükümleri uygulanır.

SÖZLEŞMENİN DEVRİ

Madde 14- Taşeron taahhüdündeki işi idarenin onayı olmadan kısmen veya tamamen başkasına devredemez.

Taşeron işi başkasına devrettiği takdirde idare her hangi bir başka yasal işleme gerek kalmasızın sözleşmeyi bozar, teminatını gelir ayırt ederek hesabını tasfiye eder.

İŞ KAZALARI:

Madde 15- Taşeron iş sağlığı ve iş güvenliği mevzuatı hükümlerini yerine getirmekle yükümlüdür.

Yapı sırasında çıkabilecek kazalardan ve kazaların sebep olacağı zararlarda doğrudan doğruya taşeron sorumlu olacaktır.

İŞÇİLERİN ÖZELLİKLERİ VE DEĞİŞTİRİLMESİ:

Madde 16- Taşeron işin gerektirdiği vasıf ve özellikteki işçiyi işbaşında bulunduracaktır. İşin devamı sırasında mevcut işçilerin yeterli olmadıkları anlaşıldığında komisyon tarafından yapılacak tebligata itiraz etmeden süresi içinde işçileri değiştirme mecburiyetindedir.

TAAHHÜDÜN YAPILMASI HALİ

Madde 17- Taşeron sözleşmenin imzasından sonra taahhüdünden vaz geçerse, veya işbu anlaşma ve eklerinde tayin olunan vecibelerden herhangi birisine riayet etmezse veya işi devrederse komisyon taşaronun işine nihayet verileceğini yetikli mercice bildirilir. Yetkili mercilerin muvafakatı ile taşarona komisyonca ihtarname yazılarak 10 gün müddet verilir. Bu müddet için de taşeron ihtarnameye rağmen ve görevlerini yerine getirmezse, başka hiçbir ihtar ve merasime hacet kalmaksızın komisyon anlaşmayı fesih edip taşaronun işine son vermeye ve hesap kesme istasyonu yapmaya selahiyettedir.

Bu takdirde taşaronunun kati teminatı Afetler Fonuna gelir kaydolunur. Gelir kaydedilen kesin teminat taşaronunun borcuna mahsup edilmez.

GEÇİCİ KABUL

Madde 18- İş tamamlanınca komisyonunun başvurusu üzerine yetkili makamca bir kabul heyeti kurulur.

Kabul Heyeti Komisyonunu ve taşaronun iştirakiyle işin fen ve sanat kurallarına, proje ve şartnamelerine uygun olarak yapılıp, yapılmadığını inceler, uygun bulduğu takdirde geçici kabul tutanaklarını tanzim eder yetkili makamın onayına sunulur.

TEMİNAT SÜRESİ VE KESİN KABUL

Madde 19- İşin teminat süresi geçici kabul itibar tarihinden itibaren.............ayrıdır. Bu süre nihayetinde kesin kabul yapılabilir.

KESİN HESAP

Madde 20- Geçici kabulün onayını müteakkip komisyon ve taşeron müştereken işin kesin hesabını çıkarır ve yetki Makamın onayına sunulur.

TEMİNAT İADESİ

Madde 21- Taşaronun, sözleşme ve şartname hükümlerine göre vecibelerini tamamen yerine getirdiği anlaşıldıktan sonra bu işle ilgili olarak;

a) İşçi alacaklarının ödendiği,
b) Sosyal Sigortalar Kurumuyla ilgisi kalmadığı,
c) Ücret ve ücret sayılan ödemelerinden dolayı ilgili vergi dairesine borcu olmadığı belgelendikten sonra
d) Kesin kabul tutanağının onaylanmasına müteakkip teminat taşarona geri verilir.

Taşaronun bu iş nedeniyle idareye ve....................Kurumuna olan borçları ile ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılan kanuni vergi kesintilerinin ödememesi halinde teminat nakte çevrilerek borçlarına karılık tutulur, borçları ödedikten sonra varsa kalanı taşorana geri verilir.

KANUNİ KONUT

Madde 22- Taşaron................................................................kanuni ikametgah olarak gösterilmiştir. Bu ikametgaha yapılacak her türlü tebligatlar aynı gün taşaronun kendisine yapılmış sayılır.

İHTİLAFLAR

Madde 23- Komisyonla taşeron arasında doğacak her türü anlaşmazlıklar yetkili makam tarafından çözülür; bu makamlar ihtilafları çözemediği takdirde anlaşmazlıklar .................. Genel Müdürlüğü’nce halledilir.

İhtilaflar bu yolla da halledilemezse davalar ........................... mahkemelerinde çözülecektir.

SÖZLEŞME VE EKLERİNDE BULUNMAYAN HÜKÜMLER:

Madde 24- Sözleşme ve eklerinde hüküm bulunmayan durumlarda fonlar ihale yönetmeliği, bu yönetmelikte bulunmaması halinde Genel hükümler uygulanır.

(Bu sözleşme tasarısı yirmidört maddeden ibarettir.

Sözleşme Tarihi:........./......../.........

İDARE ADINA                                                                               TAŞARON
Adı ve Soyadı                                                                                  Adı ve Soyadı
İmza                                                                                                 İmza