8 Temmuz 2017 Cumartesi

İşbaşı Konuşmaları Kayma, Takılma Ve Düşmeler

1. BİLGİLENDİRME

Sizce düşmeden kaynaklanan iş kazaları çalışma hayatında ne derece önemlidir?

İstatistiklere göre Amerika Birleşik Devletlerinde saatte 19 kişinin düşme nedeni ile yaralandığı ve 37 dakikada bir ölümlü bir düşme kazası yaşandığı göz önüne alındığında, düşme kazalarının önemli bir sorun olduğu anlaşılmaktadır. A.B.D.’de düşme kazaları, ölümcül kazalar kategorisinde trafik kazalarının ardından 2nci sırada gelmektedir. Tüm iş kazalarının %30’u düşme kaynaklıdır.

SGK 2015 İş kazası verilerine göre ülkemizde 2015 yılında 37.424 kayma ve düşme olayı gerçekleşmiş ve 228 personel hayatını bu sebeple kaybetmiştir.Peki, düşme kazalarını bu kadar ciddi boyuta taşıyan etkenler nedir ? İncelendiğinde, düşme olaylarının çoğunda üç ortak unsur göze çarpar : 1. “Engeller” 2. “Yükseklik” 3. “Zemini Kavrama”.

İnsanlar merdivenden düşer, sandalyeye veya kabloya takılır, sulu, yağlı vb. ıslak zeminlerde kayar. İnsan bedeninin karmaşık mekanizması yürürken ve ayakta dururken dengede durmamızı sağlar. Düşme, bedenimizin zemini kavrama yeteneğinin kaybolduğu, beklenmedik engellerin yürüme güzergahında önümüze çıktığı, veya merdiven, platform gibi yüksek yerlerde çalışırken bedenimizin denge mekanizmasının sınırlarını zorladığımız anlarda meydana gelir.

Halbuki, herkes kendi payına düşen sorumluluğu yerine getirdiği sürece, düşme kazaları önlenebilir olaylardır. Öncelikle, tanıdık olmayan çalışma ortamlarında düşme risklerine karşı daima uyanık olmak gerekir. Bu tür yerlerde, tecrübeli çalışanlar yürüyüş güzergahını ve çalışma bölgelerini takılma veya kayma risklerine karşı kontrol etmelidir. Daha da önemlisi, düşme riski taşıyan bir tehlike tespit ederseniz, mutlaka düzeltici-önleyici bir faaliyet yapmalısınız (Yetkiliye haber vermek veya yetkili iseniz bizzat tedbir almak). Düşme olaylarının çoğunluğu, kolaylıkla tedbir alınabilecek belirgin işyeri tehlikelerinden kaynaklanmaktadır. Düşmeye neden olacak belirgin işyeri tehlikeleri üzerine biraz zaman ayırıp akıl yürütün.

Kaymalara neden olan faktörler:

 Islak veya yağ dökülmüş zeminler

 Dökülmüş sıvılar

 Buz, kar veya çamur

Takılmalar bir şeye çarparak dengeyi kaybedince meydana gelir. Takılmaya neden olan faktörler:

 Görüşün kısıtlı olduğu durumlar

 Yetersiz aydınlatma

 Döküntü veya dağınık malzemeler

 Zemin yüzeyinin düzgün olmaması

 Dağınık haldeki kablolar

2. GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

• Temiz ve düzenli çalışma esastır. Yürüme ve çalışma zeminlerinde ortalıkta malzeme, araç-gereç bırakmayın.

• Ardınızda su, yağ vb. sıvı döküntüsü bırakıp çalışma yerinizi terk etmeyin. Anında temizleyemiyorsanız, diğerlerinin bu tehlikeyi kolaylıkla fark etmesi için, döküntü etrafına uyarı işareti ile beraber emniyet şeridi vb. bir bariyer yerleştirin.

• Rampa, merdiven basamakları vb. yerlerde zeminde irili-ufaklı malzeme bırakmayın. Özellikle ambalaj kutuları vb. eşyalar tehlike arz ederler.

• Hasarlanmış, gevşemiş korkuluk, basamak, halı, yaya yolu zemin şeridi görürseniz derhal yetkiliye haber verin. Bazen zeminin kendisi bile, ufacık bir pürüz varsa, düşmeye neden olabilir.

• Uygun bir ayakkabı giyin. Yağlı zeminlerde en iyisi sentetik kauçuk tabanlı ayakkabı giymektir. Islak zemin için yumuşak kauçuk tabana iyi bir seçimdir.

• Yaya yollarında aydınlatma da çok önemlidir. Yeterince aydınlık olmayan bir yaya yolu bölgesi veya hasarlanmış bir aydınlatma tesisatı fark ettiğinizde derhal yetkililere bildirin.

• Zemin üzerindeki bozukluklar dahil her türlü çukur, hendek vb. farklı yüzeyleri, kapak ile örtme, etrafını emniyet şeridi ile çevreleme gibi tebirler alınmamış ise mutlaka yetkiliye bildirin. Tedbir alınmamış bu tür yerler çok ağır düşme kazalarına neden olur.

• Görüş alanınızı engelleyen malzemeler taşıyarak yürümeye kalkmayın. Yürürken önünüzü görmüyorsanız kayma- tökezleme-düşme kaçınılmazdır.

• Merdivenlerde aşağı ya da yukarı giderken koşmayın. Adımlarınızı atarken basamakların iyi durumda olduğunu ve herhangi bir engel olmadığını kontrol edin. Daima tırabzanları kullanın. Merdivenlerin iyi aydınlatılmış olmasını sağlayın ve merdiven kullanırken büyük hacimli malzeme taşımayın.

• Yükleme alanları, platformlar vb. yüksek yerlerin kenarlarında çalışırken çok dikkatli olun.

Asla kırık ya da arızalı merdivenleri kullanmayın. Merdiveninizi yükseklik/genişlik açısını ¼ olarak kurun. Merdiveni sağlam zemine oturtun ve üzerine çıktığınızda hareket etmeyeceğinden emin olun. Mümkünse merdiveninizi yapınıza bağlayarak sağlamlaştırın. Merdivenin son iki basamağını asla kullanmayın.

3. UYGULAMA

Fabrikanızda gördüğünüz takılma, kayma ve düşmelere yol açabilecek tehlike ve risk kaynaklarını sarı bant ile işaretleyiniz. Tehlike kaynağını yapışkan kağıdına yazarak İş Güvenliği panosuna yapıştırınız.

7 Temmuz 2017 Cuma

Amortisman ve Amortisman Hesaplama Yöntemleri

Amortisman ;binalar, makineler, cihazlar , döşemeler  ve demirbaşlar gibi uzun süre kullanılacak  maddi işletme varlıklarının  değerden düşmesidir. İşletme elindeki uzun ömürlü varlılar , fiziki yıpranma , eskime , kullanılma ve yeni icatlar yüzünden teknolojik yaşlanma sebebleriyle değerlerinden kaybederler. Varlıkların maliyet bedelleriyle ilişkin bazı teknik usullerle hesaplanan bu değer kayıplarına amortisman denir. Amortisman usulleri  , bina , makine gibi varlıkların eskime hızları hakkındaki tahmine dayanan usullerle tayin edilir. 

Amortisman Hesaplama Yöntemleri 

1)Normal Amortisman Yöntemi :Her dönemde yok olan varlık değeri , söz konusu  varlık toplam değerinin , varlığın ekonomik ömrünün her döneminde eşit miktarda dağıldığı farzedilerek hesaplanır.

2)Azalan Kalıntılar Yöntemi :  Ekonomik ömrün kapsadığı çeşitli dönemlerde , gittikçe azalan tutarlarda amortisman hesaplanacaktır. Bu usulde , değişmez bir amortisman yüzdesi ,varlık değerinin bir önceki dönemde  hesaplanan amortisman düşüldükten sonraki net kalıntısına uygulanacaktır. Böylece , her dönemde bir önceki dönemdekinden daha az amortisman  miktarının hesaplanması mümkün olacaktır. Bu usul , işletmelerde uzun yıllar kullanılacak varlıkların , ekonomik ömrünün ilk yıllarında daha hızlı eskiyeceği  , daha sonraki yıllarda bu hızın gittikçe düşeceği  görüşüne dayanmaktadır. 

3)Yıl Sayıları Toplamı Yöntemi : Bir ekonomik ömür boyunca , her döneme azalan amortisman miktarının dağıtılmasıdır. 

4)Üretim Miktarı Amortisman Yöntemi : Her döneme düşen  amortisman miktarı , işletme varlığının o dönemde ürettiği mal miktarı ile oranlı olarak hesaplanmasıdır.


2 Temmuz 2017 Pazar

Müşteri Kayıt Sözleşmesi

•        Talebin geçerli olması için, ... Turizm Seyahat Ticaret Ltd.Şti. tarafından satış sözleşmesinde belirtilen ön ödemenin, belirtilmemişse toplam bedelin en az %25’inin ödenmesi gereklidir.
•        Broşür ve diğer yayınlarda belirtilen ücretler organizasyonda yapılmış olan tarifeler ve kambiyo rayiçlerine göre yapılmış olup, bu tarife ve rayiçlerde meydana gelebilecek değişiklikler ve mali yükler bu fiyatlara aynı oranda yansıtılır. Bu gibi durumlarda yolcuların iptal ve/veya tazminat hakları olamaz.
•        Tüm ödeme şartlarının müşteri tarafından yurt içi turlarda tur hareket tarihinden en az (7) gün önce, yurt dışı turlarda tur hareket tarihinden en az (15) gün önce yerine getirilmesi gerekir. Gezi ücretinin bu süre içinde ödenmemesi halinde ... Turizm Seyahat Ticaret Ltd. Şti. yolcunun geziden vazgeçtiğini kabul ederek iptal şartlarını uygular.
•        Müşteri tarafından herhangi bir nedenle yapılacak iptallerde;
a.     Vazgeçme tarihi gezi hareket tarihinden 30 gün öncesine kadar ise müşteri tarafından yatırılan tur bedelinin tamamı iade edilir.
b.     Tur hareket tarihinden 30 ila 15 gün önce vazgeçilirse gezi ücretinin %10'u
c.      Tur hareket tarihinden 14 ila 8 gün önce vazgeçilirse gezi ücretinin %25'i
d.     Tur hareket tarihinden 7 ila 1 gün önce vazgeçilirse gezi ücretinin %40’ı geri verilmez. Ayrıca ulaştırma araçları ve konaklama tesislerine yolcu adına yapılan ödemeler veya yapılacak zorunlu ödemeler veya söz konusu işletmelerin uygulayacağı kesintiler yolcuya aynen intikal ettirilir. Gerek tesisler, gerekse hava ve karayolları şirketlerinin iptallerle ilgili aleyhte koşulları ... Turizm Seyahat Ticaret Ltd. Şti iptal koşullarından önce geçerlidir.
•        ... Turizm Seyahat Ticaret Ltd. Şti, kendi iradesi dışında oluşan nedenlere veya tura katılan kişilerin yeterli sayıya ulaşamamalarına bağlı olarak hiçbir sorumluluk taşımaksızın turlarını iptal etme veya hareket saatlerini, duraklama yerlerini, ulaşım şirketlerini, konaklama tesislerini, programda belirtilen standartlara bağlı kalmak koşulu ile, önceden haber imkânı bulmasa bile, değiştirme veya yolcusunu başka bir acenteye devretme hakkına sahiptir. Önceden haber vermek koşulu ile gezi tarihlerinde kaydırmalar yapılabilir.
•        Geziye çıkmadan veya gezi esnasında meydana gelebilecek herhangi bir siyasi olay, grev, tabii afetlerden, teknik, ekonomik olaylardan veya devletler arası ilişkilerden doğabilecek değişikliklerden, taşıyıcı şirketlerin yapabilecekleri değişiklik veya gecikmelerden dolayı ... Turizm Seyahat Ticaret Ltd. Şti sorumlu tutulamaz.
•        ... Turizm Seyahat Ticaret Ltd. Şti taşıma ve konaklama şirketleri ile müşteri arasında aracı konumundadır. Taşıma ve konaklama ile ilgili, ... Turizm Seyahat Ticaret Ltd. Şti ile ilgili olmayan herhangi bir sebepten dolayı ve taşıma ve konaklama esnasında meydana gelebilecek kaza, sağlık problemi, eşya kaybı, çalınması veya hasarlardan ... Turizm Seyahat Ticaret Ltd. Şti sorumlu tutulamaz. ... Turizm Seyahat Ticaret Ltd. Şti söz konusu olaylar öncesinde ve sonrasında müşteriye yardımcı olur.
•        Yurdışı gezilere (Kıbrıs dâhil) iştirak edenlerin kanunların müsaade ettiği şekilde vatandaş haklarına sahip olmaları, kanunla istenilenleri yerine getirmeleri ve gezi süresince geçerli pasaporta sahip olmaları gerekmektedir. Yurdışı gezilerde gerekli olan vizelerin hazır olmasından yolcular sorumludur. Acentamız bu konuda size yardımcı olacaktır. Herhangi bir gecikmeden doğabilecek aksiliklerden veya vize verilmemesinden acentamız sorumlu değildir.
İ.      Acentamızın bu işlemleri yapabilmesi için yolcunun, pasaportu, gerekli evrakları ve vize ücretlerini seyahat tarihinden en geç 15 gün önce acenta satış sorumlusuna teslim etmiş olması gerekir. Acentanın aldığı vizenin tarih ve içeriği müşteri tarafından kontrol edilmelidir. Aksi takdirde doğabilecek sorunlardan acenta sorumlu değildir. Acenta vize işlemlerinde aracıdır, sorumluluk tamamiyle yolcuya aittir.
•        Yurtiçi veya yurtdışı ulaşımı acentamız tarafından sağlanan turlarda müşterilerin ulaşım tarihinden 2 (iki) iş günü önce acentamıza telefon ile konfirmasyon talep etmeleri ve belirtilen saatlerde randevu yerinde olmaları şarttır. Aksi durumlarda doğabilecek sorunlardan ... Turizm Seyahat Ticaret Ltd. Şti sorumlu tutulamaz.
•        Otelde varış günü, odalar saat 14:00' de yolcuya teslim edilir, otelden ayrılış günü ise yolcunun en geç saat 11:00'de odayı teslim etmesi gereklidir.
•        İlan edilmiş fiyatlara dâhil olan yemekler, tatil merkezleri ve gezi programlarında belirtilmiştir. Gerek otellerde, gerek seyahat vasıtalarında verilen yemekler, grup yemekleridir, ekstralar ve normal yemek salonu dışında alınan servisler için gerekli masraflar yolcular tarafından konaklama yerini ve/veya vasıtayı terketmeden ödenmelidir.
•        Broşür veya ilanlarda belirtilen uçak, vapur, tren yolculuklarındaki hareket saatleri ilgili müesseselerin resmi programlarına göre ayarlanmıştır. Bu saatlerin ve parkurların değiştirilmesinden ... Turizm Seyahat Ticaret Ltd. Şti. sorumlu tutulamaz.
•        Uçak yolculukları, ilgili hava yollarının seferlerindeki turist mevkide ayrılmıştır. Seyahat yürürlükte bulunan yolcu ve bagaj şartlarına tabidir.
•        Vapur ve otobüs, yolculuklarındaki kamara ve yerlere en iyi biçimde ... Turizm Seyahat Ticaret Ltd. Şti tarafından organize edilir. Yurt dışı otobüs turlarında yer numaraları her gün değişir. Yurt içi otobüs turlarında yer numaraları hareket tarihinden evvel kayıt önceliğine göre ... Turizm Seyahat Ticaret Ltd. Şti tarafından organize edilir. Ancak, ... Turizm Seyahat Ticaret Ltd. Şti elde olmayan nedenlerden ötürü yer numaralarını değiştirme hakkına sahiptir. Dönüşlerde, gidişteki koltuk numaraları taahhüt edilemez.
•        Bu formun doldurulması esnasında yapılabilecek hatalardan ötürü ... Turizm Seyahat Ticaret Ltd. Şti hiç bir sorumluluk kabul etmez. Bu formu teslim alan kişinin özellikle tarihleri ve alınan servisleri kontrol etmesi gerekir.
•        Arka tarafta isimleri bulunan, geziye katılacak kişiler, işbu madde ile birlikte yukarıda yazılı tüm maddeleri (kayıt işlemleri bir başkası tarafından yapılmış ve imzalanmış olsa dahi) okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırlar.
R.     Herhangi bir ihtilal halinde … Mahkeme ve İcra Daireleri Yetkili kılınmıştır. .../.../...
FİRMA
Kaşe
İmza
MÜŞTERİ
Adı ve Soyadı
İmza


Hibe Sözleşmesi

HİBE EDEN                                :
HİBE EDİLEN                            :
HİBE EDİLEN          
SİLAHIN DEĞERİ                     :........... TL

..................ile sahibi bulunduğum ...... markalı ........... çaplı, .......... seri numaralı ......... TL. değerindeki silahımı..........verilmiş .../.../.... tarih ve..........no.lu izin belgesine dayanarak ................... hibe ettim. Adı geçen silahın üzerinde hiçbir hak alakam kalmadığını ve bu silahın artık hibe edilene ait olduğunu, hibe edilenin işbu silahı kendi adına ayıt ettirip ruhsat almasına rıza ve muvafakat ettiğim kabul beyan ve ikrar ederim.
HİBE EDEN:
Adı ve Soyadı
İmza
Yukarıda hibe edenin beyanında yazılı bulunan .......... TL. değerindeki silahın tarafıma hibe edilmesini kabulle, adı geçen silahı kendi adıma kayıt ve tescil ettirerek ruhsat alacağımı ve bu silahın bundan böyle bana ait olacağını ben de kabul beyan ve ikrar eylerim. ....../....../...........
HİBE EDİLEN:
Adı ve Soyadı
İmza


Marka Lisans Sözleşmesi

MADDE 1 – TARAFLAR
-     LİSANS VEREN:
İlgili hakkındaki bilgiler yer alacaktır.
-     LİSANS ALAN
İlgili hakkındaki bilgiler yer alacaktır.
MADDE 2 – KONUSU
2.1. Yukarıda belirtilen taraflar arasında; Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı’nca…….................... tarih ve ................. sayı ile tescilli bulunan ......................................markasının, Türkiye'de kullanılması konusunda işbu lisans sözleşmesi imzalanmıştır.
2.2. İşbu Lisans Sözleşmesine konu olan marka Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı’nca .................... tarih ve ...................... sayı ile tescilli ..........................markasıdır.
MADDE 3 –SÖZLEŞMENİN GEÇERLİK SÜRESİ
Lisans Sözleşmesinin geçerlilik süresi ......... senedir.
MADDE 4 –SÖZLEŞME BEDELİ
Lisans Sözleşmesinin bedeli ........................- TL.dir.
MADDE 5 – LİSANS KAPSAMI
Lisans Sözleşmesi lisans veren adına tescilli olan markanın, Marka Tescil Belgesi’nde kayıtlı bulunan tüm emtialar/hizmetler için geçerli olacaktır.
MADDE 6 – LİSANS HAKKININ KULLANIMI
6.1. Lisans Alan, lisans aldığı markanın kullanıldığı tüm emtialar/hizmetler in kalitesini aynen koruyacaktır. Bunun için lisans veren istediği zaman gerekli kalite kontrolü yapma hakkına sahip olacaktır.
6. 2. Lisans Alan, lisansını aldığı markayı aynen kullanacaktır. Lisans konusu markada değişiklik yapma hakkı lisans verene ait olacak ve bu değişiklikler tescil edildikten sonra lisans sözleşmesi, tescil edilen bu değişiklikler için de geçerli olacaktır.
6.3. Lisans Veren, lisans sözleşmesine konu olan markanın bir ya da birden fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından kullanılması ile ilgili olarak lisans verebilir. Lisans alan, lisans verme hakkını koşulsuz olarak kabul eder ve itiraz etmemeyi taahhüt eder.
MADDE 7 – DAVA HAKKI
Lisans Alan, üçüncü (3.) kişiler tarafından marka sahibinin markadan doğan haklarına tecavüz edilmesi durumunda, marka sahibinin yasalar uyarınca açabileceği davaları kendi adına açabilir.
9-) Lisans Sözleşmesinden doğacak her çeşit anlaşmazlıkların çözümünde……... ……… mahkemeleri yetkili olacaktır.
11-) İşbu Lisans Sözleşmesi, başka hiç bir şekil ve şarta tabi değildir.
LİSANS VEREN (İmza) LİSANS ALAN (İmza)

NOTER TASDİKİ

MARKA LİSANS SÖZLEŞMESİ
Bir taraftan, …………………… adresinde mukim ………… ile diğer taraftan, …………… adresinde mukim, …………. ve aynı şirketin hissedarları olan ………….. arasında aşağıda yazılı şartlarla bir Marka Lisans (Kullanım) Sözleşmesi akdedilmiştir.
Bu Sözleşme de ……………. (LİSANS VEREN), ………. (LİSANS ALAN), Lisans Veren ile Lisans Alan birlikte (Taraflar) ve iş bu marka lisans sözleşmesi (Sözleşme) olarak adlandırılacaktır.
Madde 1: TANIMLAR
Ürün; Lisans Alan tarafından üretilecek veya ürettirilecek (üzerinde .......... ismi ve maruf şekli olan) gözlük, güneş gözlüğü, optik çerçeve, sporcu gözlüğü, gözlük camı, kontak lens, stand, kılıf, gözlük cam bezi v.s. (tüm bu ürünlerin tamamı bundan sonra “ürünler” olarak adlandırılacaktır) ve bunlar üzerinde Lisans Veren’in onayına tabi olmak üzere zaman zaman Lisans Alan tarafından yapılacak değişikleri ve iyileştirmeleri ifade eder.
Marka; Lisans Veren’in talimatlarına göre kullanılacak olan “..........” kelimesi, şekli, tasarımı ve logosunu ifade eder.
Bölge; Lisans Alan tarafından yukarıda sayılmış olan ürünlerin, -yurt içi (Türkiye sınırları içerisinde) ve yurt dışında ithal ve ihracı, satışı, pazarlanması ve dağıtımı işlerinin yapılacağı alanı ifade eder.
Royalty, Lisans Alan’ın ürün başına Lisans Veren’e ödeyeceği lisans bedelini ifade eder.
Madde 2: LİSANS KAPSAMI
a) Bu sözleşmenin konusu, Uluslararası üne sahip ve Türkiye’de Lisans Veren adına müseccel .......... markasının Lisans Veren tarafından Lisans Alan’a, bu sözleşmede yazılı şartlarla kullandırılmasıdır.
b) Lisans Alan, iş bu sözleşme ile .......... markası altında, yukarıda gösterilen ürünlerin üretimi ve/veya ürettirilmesi, ithal ve ihraç edilmesi, satışı, pazarlanması ile dağıtımı işini üstlenmiştir.
c) Lisans Veren, sözleşmeye konu ürünlerin üretimi, ürettirilmesi, ithal ve ihraç edilmesi, bölgelerde satılması, pazarlanması ve dağıtılması hakkının yalnızca Lisans Alan’ın inhisarında olduğunu kabul eder. Lisans Alan da sözleşme ile elde ettiği kullanım hakkını üçüncü kişilere satamaz, devredemez, kullandıramaz, yararlandıramaz ve temlik edemez. Lisans Veren, sözleşmeye konu malların üretimi, ürettirilmesi, ithal ve ihraç edilmesi, bölgelerde satılması, pazarlanması ve dağıtılması işlerini bizzat kendisi kullanamayacağı gibi, marka lisans hakkını bir başka kişi ve kişilere satamaz, devredemez, yararlandıramaz ve temlik edemez.
d) Yukarıda sözü geçen ürünlere ilişkin olarak sözleşmenin yürürlük tarihine kadar .......... markası altında Lisans Veren’in yurt dışında almış olduğu lisans hakları ve sözleşmenin yürürlük tarihinden sonra başkaca ülkelerde Lisans Veren tarafından alınacak lisans haklarının kullanımı da yalnızca Lisans Alan’a ait olacaktır.
İş bu sözleşmenin yürürlük tarihinden sonra Lisans Veren’in, .......... markasının sözleşme konusu ürünlere ilişkin lisans hakkını başkaca ülkelerde tescil ettirmek istemesi halinde, tescile ilişkin bütün masraflar Lisans Veren tarafından karşılanacaktır. Lisan Alan, yurt dışında hiçbir ülkede .......... markasının lisans hakkını kendi adına tescilini talep edemeyecektir.
Madde 3: TESCİL
Sözleşmenin yürürlüğe girmesini müteakip, Lisans Alan, sözleşmeyi Lisans Veren’in sahibi bulunduğu .......... markasının kayıtlı olduğu Patent Enstitüsüne şerh ettirecek olup, masrafların tamamı Lisans Alan’a ait olacaktır.
Madde 4: LİSANS SINIRLAMASI
a) Lisans Alan, sözleşme tahtında üreteceği ve/veya ürettireceği, ithal ve ihraç edeceği, pazarlayacağı, satacağı, dağıtacağı ürünlerin hiçbir hal ve koşulda Lisans Veren’in bu güne kadar basiretli bir tacir gibi hareket ederek kazandığı şöhretine halel gelecek kalitede, şekilde, ve/veya tasarımda olmaması için mümkün olan gayreti sarf edecektir.
b) Lisans Alan, üretime başlamadan evvel, ürünlerin her birinden bir numuneyi, e-mail, numune fotokopisi veya faks mesajı yoluyla Lisans Veren’in onayına sunacak olup, Lisans Veren, bu yöntemle sunulan numuneleri onayladığını şirket kaşesi altında yetkili kişilerin münferit imzası ile tevsik edecektir. Bu onay faks mesajı yoluyla da verilebilir.
Lisan Alan, verilen onayı müteakip ithal edeceği ürünlerden birer adetini ispat amaçlı olarak (üretilen mamüllerin onaya sunulan şekil, kalite ve tasarımda olduğu yönünde) Lisans Veren’in bilgisine sunacaktır.
c) Lisans Alan, Lisans Veren’in onayladığı ürünlerde yapacağı değişiklikleri de aynı yöntemle Lisans Veren’in onayına sunacaktır. Lisans Alan, Lisans Veren’in yazılı onayı olmadan üretilen ve/veya ürettirilen hiçbir ürünü satamaz ve pazarlayamaz. Ayrıca, Lisans Veren, meşhur ve maruf markasına zarar verecek, piyasaya sürülmüş veya sürülecek ürünlerin şekil, tasarım ve kalite kontrolünü yapma ve/veya yaptırma hakkını daima saklı tutar.
d) Lisans Alan, Sözleşme konusu ürünleri şimdilik, yalnızca, İtalya, Fransa, Almanya, İspanya ve Belçika’da üretecek veya ürettirecektir. Lisans Alan, anılan ülkelere yeni bir veya birden fazla ülke eklemek istemesi durumunda da, bu keyfiyeti yukarıda bahsedilen yöntemle Lisans Veren’in onayına sunacaktır.
Madde 5: MARKA VE ÜRÜNÜN REKLÂMI
a) Markanın ve ürünlerin reklâm ve tanıtımı Lisans Veren tarafından yapılacaktır. Lisans Veren, ürünlerin ve markanın en iyi ve yaygın şekilde tanıtımını yapmak için uygun göreceği her türlü görsel ve işitsel araçları kullanacaktır. Lisans Alan, kendi inisiyatifi ve kendi firma stratejisine göre Markayı taşıyan ürünlerin reklâmını yapamaz. Lisans Veren gerekli zaman ve mekanlarda ürünlerin reklâmının yapılması konusunda Lisan Alan’ın görüşünü alabilir.
b) Lisans Veren, ürünlerin reklâm ve tanıtımını yurt içerisinde (T.C. sınırları) yapacak olup, yurt dışında ürünlerin reklâm ve tanıtımını yapmayacaktır. Lisans Alan’ın, ihraç ettiği ürün adeti üzerinden Lisans Veren’e reklâm bedeli ödenmeyecektir.
c) Reklâm avansı, madde 7/a hükmü gereği, ithal edilen ürün adeti üzerinden Lisans Alan tarafından Lisans Veren’e ödenecektir. Lisans Veren, işbu reklâm avansı karşılığında gümrük giriş beyannamesinin tescilinden itibaren altı aylık dilim içinde ürünlerin reklâmını yaptıracaktır. Reklâm avansı, Lisans Veren adına düzenlenecek fatura fotokopileri (ürünlerin reklâmına ilişkin) ekli olarak Lisans Alan adına Lisans Veren tarafından fatura edilecektir. Bu bedel hiçbir şekilde md. 6/a’da gösterilen, yurt içinde minimum satışı hedeflenen ürün adeti üzeriden oluşacak reklâm bedelinden az olamaz. Ancak, ithali gerçekleştirilen ürünlerden bir kısmının Lisans Alan tarafından ihracı halinde, reklâm bedeline ilişkin mahsup işlemi madde 7/b hükmü uyarınca gerçekleştirilecektir.
Madde 6: MİNUMUM ÜRÜN SATIŞ ADETİ
a) Lisans Alan, sözleşme süresince Türkiye sınırları içerisinde yıllara göre aşağıda gösterilen miktarlarda minimum ürün satış yapmak zorundadır. Taraflar, minimum satışı hedeflenen ürün adetlerinin yıllara göre aşağıda gösterildiği şekilde olduğunu kabul ve beyan ederler:
-     Birinci Yıl: 2500 adet
-     İkinci Yıl: 5000 adet
-     Üçüncü Yıl: 5000 + %10 = 5500 adet
-     Dördüncü Yıl: 5500 + %10 = 6050 adet
-     Beşinci Yıl: 6050 + %10 = 6655 adet
-     Altıncı Yıl: 6655 + %10 = 7321 adet
-     Yedinci Yıl: 7321 + %10 = 8053 adet
-     Sekizinci Yıl: 8053 + %10 = 8858 adet
-     Dokuzuncu Yıl: 8858 + %10 = 9744 adet
-     Onuncu Yıl: 9744 + %10 = 10718 adet
b) Lisans Alan’ın bölgede (yurt içi ve yurt dışı) yaptığı satışlara ilişkin beyanları lisans Veren açısından bağlayıcı değildir. Lisans Veren, iş bu sözleşmenin her yürürlük senesi sonunda, Lisans Alan’ın Türkiye içerisinde toptan ve perakende kaç adet ürün sattığı ve kaç adet ürün ihraç ettiğini tespit için, muhasebe bölümünden bir veya iki kişiyi, Lisans Alan’ın ticari defter ve kayıtlarını kontrol amacıyla görevlendirecek olup, bu inceleme neticesinde taraflarca bir rapor tanzim edilecektir. İş bu rapor, şirket kaşesi altında yetkili kişilerin münferiden imzası ile Lisans Veren ve Lisans Alan açısından bağlayıcı hüküm ifade edecektir.
c) Lisans Alan, minimum satışı hedeflenen ürün adedinde Türkiye’de satış yapamaz ise, minimum satışı hedeflenen ürün adedi ile satışı gerçekleştiren ürün adet farkı üzerinden 5,5 EURO + KDV bedelini, bir sonraki yürürlük senesinin ilk ayı içerisinde Lisans Veren’e ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
Örneğin; Lisans Alan, sözleşmenin üçüncü yürürlük senesinde minimum 5500 adet ürün satması gerekir iken, 4.500 adet satmış ise, aradaki 1000 ürün adeti farkı üzerinden 5,5 x 1000 = 5500 EURO + KDV bedelini dördüncü yürürlük senesinin ilk ayı içerisinde Lisans Veren’e ödemek zorunda kalacaktır.
Madde 7: ÖDEMELER
a) Lisans Alan, ithal etmiş olduğu ürün adeti başına Lisans Veren’e 4 EURO Royalty bedeli ve 1,5 EURO da reklâm avansı olmak üzere toplam 5,5 EURO + KDV ödemeyi kabul eder. Lisans Alan, Lisans Veren’e yapacağı royalty ve reklâm avansına ilişkin ödemeyi, ithali gerçekleştirilen ürünlerine ilişkin gümrük giriş beyannamesinin tescilinden itibaren 15 gün içinde 120 gün vadeli EURO çekiyle gerçekleştirecektir. Lisans Veren de Royalty bedelini Lisans Alan’a fatura edecektir. Reklâm avansına ilişkin olarak öncelikle Lisans Veren tarafından Lisans Alan’a tahsilat makbuzu verilecek olup, avansa ilişkin faturalandırma işlemi Lisans Veren tarafından Md. 5/c hükmü uyarınca yapılacaktır.
b) Lisans Alan, ithal ettiği ürünlerden bir kısmını ihraç etmesi halinde, ithal edilen ürün adedi karşılığı kesilen royalty ve reklâm bedeli veya avansı, ihraç edilen ürün adeti karşılığı kesilecek royalty ve reklâm avansı, Lisans Veren lehine tahakkuk edecek ilk royalty bedelinden mahsup edecektir.
Örnek vermek gerekirse; Lisans Alan, sözleşmenin ikinci yürürlük senesinde 10.000 adet ürün ithal etmiş ve aynı sene 2000 adet ürün ihraç etmiş olsun. Lisans Alan, öncelikle 10.000 ürün adeti üzerinden, sözleşmenin madde 7/a hükmü gereği, 10.000 x 4 EURO = 40.000 EURO Royalti bedeli ve 10.000 x 1,5 =15.000 EURO reklâm avansını Lisans Veren’e ödeyecektir. İhracı gerçekleştirilen 2000 adet ürün karşılığı 2000 x 3 EURO = 6000 EURO ve 2000 x 1,5 EURO = 3000 EURO olmak üzere toplam 9000 EURO, bir sonraki ithalat döneminde, Lisans Veren lehine tahakkuk edecek ilk royalty bedelinden Lisans Alan tarafından mahsup edilecektir.
Madde 8: İHRACAT
a) Lisan Alan, Lisans Veren’in marka lisans hakkına sahip olduğu ülkelerden hangisine ve kaç adet ürün ihraç edeceğini içeren bir listeyi Lisans Veren’in bilgisine sunacaktır.
Lisans Alan, Lisans Veren’in marka lisans hakkına sahip olmadığı bir ülkeye ürünlerin ihracat gerçekleştirilmek istenmesi halinde, Lisan Veren’in yazılı onayını alması zorunludur. Bu onay, Lisans Veren’in kaşesi altında yetkili kişilerin münferiden imzasını tevsik eden faks mesajı yolu ile de verilebilir.
b) Lisans Alan, ihraç edeceği beher ürün başına Lisans Veren’e 1 EURO + KDV royalty bedeli ödeyecektir. Lisans Alan, ihraç ettiği ürünler karşılığı Lisans Veren’e reklâm bedeli ödemekten muaftır. Lisans Alan, ihraç ettiği ürün adedi karşılığı sözleşmenin Madde 7/b hükmü gereği Lisans Veren lehine tahakkuk edecek ilk royalty bedelinden mahsup edilecektir.
Madde 9: DEVİR VE TEMLİK
Lisans Veren, iş bu sözleşmeyi Lisans Alan (lisans alan şirket ve mevcut hissedarları) ile akdetmiştir. Lisans Veren, sözleşmeyi akdetmekte Lisans Alan’ın kendisi için önemli olduğunu beyan eder. Bu nedenle Lisans Alan’ın hissedarlık yapısına başka hissedarların girmesi, mevcut hissedarlardan birinin veya birden fazlasının hissedarlık sıfatına son verilmek istenmesi veya iş bu sözleşmenin imzalanması anında ortak olmayan bir kimseye devir yapılması halinde, Lisans Alan, durumu derhal Lisans Veren’e bildirecektir. Bu durumda Lisans Veren, sözleşmeyi yeni giren hissedarla veya hissedarlık sıfatının son bulması (ölüm, fiil ehliyetinin sona ermesi v.s. haklı nedenler hariç) halinde kalan hissedarlarla sözleşmeyi devam ettirmek veya sözleşmeyi feshetme konusunda seçimlik hakka sahiptir. Lisans Veren, sözleşmeyi devam ettirme kararını Lisans Alan’a yazılı olarak bildirecektir. Lisans Veren, onayını şirket kaşesi altında yetkili kişinin münferiden imzasını tevsik eden faks mesajı yolu ile de verebilir.
Madde 10: REKABET YASAĞI
Sözleşmenin yürürlük süresi boyunca ve sözleşmenin feshedilmesinden sonra, Lisans Alan, 1 (bir) boyunca, saat üreticisi firmalardan lisans almak da dâhil, bununla sınırlı olmaksızın, Lisans Veren açısından doğrudan veya dolaylı olarak rekabete yol açacak her hangi bir işle iştigal etmesi ve saat üreticisi firmalardan lisans almak da dâhil ve fakat bununla da sınırlı olmaksızın, Lisans Veren ile doğrudan veya dolaylı olarak gerçek veya tüzel kişilerle ticari ilişkilere girişmesi ve yine böyle bir tüzel kişilerin hissedarlık yapısı içinde yer alması mevzu bahis olduğunda, keyfiyeti Lisans Veren’in görüşü ve onayına sunacaktır. Lisans Veren’in bu konudaki olumsuz kararı Lisans Alan açısından bağlayıcı olmakla birlikte, Lisan Veren bu talebi haklı bir neden olmadan reddedemeyecektir. Lisans Veren, Lisan Alan’ın (Lisans alan şirket ve/veya hissedarları) iş bu rekabet yasağına aykırı davrandığını tespit etmesi halinde yetkili mahkemelerde rekabetin sona erdirilmesine, etkilerin ortadan kaldırılmasına ve düçar olduğu maddi ve manevi zararların tazmin edilmesine yönelik taleplerde dâhil, fakat, bununla sınırlı olmaksızın kanunen haiz olduğu tüm haklarını kullanabilecektir.
Madde 11: LİSANS HAKKININ KORUNMASI
İş bu sözleşmeyle ilgili ürün, emtia, numune ve çizimlerin herhangi bir piyasada Lisans Alan’ın faaliyetini engelleyecek şekilde taklit edilmesi halinde, Lisans Veren ve/veya Lisans Alan ayrı ayrı veya birlikte haksız rekabetin önlenmesi, etkilerin ortadan kaldırılmasına ve düçar olunan maddi ve manevi zararların tazmin edilmesine v.s. konularda doğrudan yasal yollara başvurabileceklerdir.
Kanundan doğan haklarının kullanılmasının gerektirdiği masraflarla bunun sonucunda elde edilecek hak ve menfaatler veya uğranılacak zarar, münhasıran kanun yoluna başvuran tarafa ait olacaktır.
Madde 12: SÖZLEŞMENİN SÜRESİ
İş bu sözleşme ve sözleşmeden doğan markanın kullanım süresi sözleşmenin imza tarihinden itibaren (10) yıldır.
Taraflardan herhangi biri sözleşmenin bitiminden (3) ay öncesinden noter marifetiyle ihtarda bulunmadığı takdirde sözleşme, aynı şartlarla ve kendiliğinden (1) yıl uzatılmış sayılır. Takip eden yıllar için de aynı kural geçerlidir.
Madde 13: SÖZLEŞMENİN FESHİ
a) Lisans Veren tarafından sözleşmenin feshi:
Aşağıdaki yazılı hallerden her hangi birinin Lisans Veren adına sözleşmenin feshi için haklı neden teşkil ettiğini Lisans Alan şimdiden kabul ve taahhüt eder.
aa) Lisans Alan’ın, Lisans Veren’e ödemek durumunda bulunduğu her hangi bir para, hukuki bir ihtilafa konu teşkil etmediği halde, iki aylık bir süre içerisinde ödenmeyecek olursa,
bb) Lisans Alan’ın, icra ve adli makamlar tarafından faaliyetinin durdurulması, ödemezlik durumuna düşmesi, konkordato ilan etmesi veya hakkında aciz vesikası alınması, iflas ve tasfiye işlemlerine girişilmesi halinde,


Rekabet Etmeme Taahhüdü


Çalışan İş Sözleşmesinin bitiminden itibaren 1 yıl süre ile rekabet etmemeyi kabul ve taahhüt eder. Bu taahhüdün kapsamı aşağıda belirtildiği gibidir.
*    Çalışan, kendi hesabına veya şirket ile rekabet içerisindeki başka bir kişi, firma veya şirketin hesabına,
*    Doğrudan veya dolaylı olarak,
*    İş Sözleşmesinin bitimi itibariyle sona eren 12 aylık bir süre içerisinde,
*    Doğrudan iş ilişkisi olduğu her hangi bir kişinin veya şirketin müşteriliğini almayacaktır.
Çalışan iş sözleşmesinin bitiminden 1 yıl süre ile .......... şirketin müşterileri ile doğrudan veya dolaylı çalışmayacağını; bu taahhüde aykırılık halinde ise işverene .......... TL tazminat ödemeyi kayıtsız şartsız kabul ve taahhüt eder. İşverenin bu aykırılık nedeniyle munzam talep ve tazminat hakları saklıdır.
Belirtilen rekabet şartı için Yönetim Kurulu’nun yazılı ön izni müstesnadır.
Kabul ve taahhüt ederim. ../../....

                                                                                                      TAAHHÜT EDEN
                                                                                                      Adı ve Soyadı
                                                                                                      İmza