26 Kasım 2016 Cumartesi

Bir yönetim ne zaman çöker?

Kanuni Sultan Süleyman, en yüksek duruma getirmiş olduğu devletin akıbetini hayal eder, günün birinde Osmanoğulları da inişe geçer çökmeye yüz tutar mı diye derin derin düşünmeye başlar…

Bu gibi soruları çoğu zaman süt kardeşi meşhur alim Yahya Efendi ‘ye sorduğundan bunu da sormaya niyet eder. Güzel bir hatla yazdığı mektubu keşfine inandığı Yahya Efendiye gönderir…

“Sen ilahi sırlara vakıfsın. Kerem eylede bizi aydınlat. Bir devlet hangi halde çöker? Osmanoğulları’nın akıbeti nasıl olur? Bir gün olurda izmihlale uğrar mı?”  şeklinde mektubunu gönderir.

Güzel bir hatla yazılmış mektubu okuyan Yahya Efendinin cevabı bir bakıma çok kısa bir bakıma içinden çıkılmaz bir hal alır:

“Nemelazım be Sultanım!” 

Topkapı Sarayında bu cevabı hayretle okuyan Sultan, bir mana veremez.. Yahya efendi gibi bir zatın böylesine basit bir cevapla işi geçiştireceğini pek düşünmez. Söylenmeye başlar:

“Acaba bilmediğimiz bir mana mı vardır bu cevapta?”

Nihayet kalkar,Yahya Efendinin Beşiktaş’taki dergahına gelir..

Sitem dolu sorusunu tekrar sorar:

“Ağabey ne olur mektubuma cevap ver. Bizi geçiştirme, soruyu ciddiye al!”

Yahya efendi duraklar:

“Sultanım sizin sorunuzu ciddiye almamak kabil mi? Ben sorunuzun üzerine iyice düşündüm ve kanaatimi de açıkça arz etmiştim.”

“İyi ama bu cevaptan bir şey anlamadım. Sadece nemelazım be sultanım demişsiniz. Sanki beni böyle işlere karıştırma der gibi bir anlam çıkarıyorum.”

Yahya Efendi bu cevaptan sonra şu akıl almaz açıklamasını yapar:

“Sultanım!Bir devlette zulüm yayılsa,haksızlık şayi olsa, işitenler de nemelazım, deyip uzaklaşsalar, sonra koyunları kurtlar değil de çobanlar yese, bilenler bunu söylemeyip sussa, gizleseler, fakirlerin, muhtaçların, yoksulların, kimsesizlerin, feryadı göklere çıksa da bunu da taşlardan başkası işitmese, işte o zaman devletin sonu görünür. Böyle durumlardan sonra devletin hazinesi boşalır, halkın itimat ve hürmeti sarsılır. Asayişe itaat hissi gider, halkta hürmet duygusu yok olur. Çöküş ve izmihlal de böylece mukadder hale gelir….”

Bunları dinlerken ağlamaya başlayan koca sultan, söyleneni başını sallayarak tasdik eder,sonra da kendisini böyle ikaz eden bir alime memleketinin sahip olduğu için Allah’a şükreder, bu türlü ikazlardan geri kalmaması için tembihte bulunarak oradan ayrılır…

Mektup bugün Topkapı da sergi halindedir…




Sigara Bırakma Rehberi

Sigara bırakma konusunda neleri bilmeliyim?

* Sigara içenlerin hayatlarının uzunluğunu ve kalitesini artırmak için atabilecekleri en önemli tek adım sigara içmeyi bırakmalarıdır.

* Sigarayı bırakmak zordur, fakat başarabilirsiniz. Bırakma şansınızın en fazla olması ve tekrar içmeye başlamamanız için ne ile karşı karşıya olduğunuzu, seçeneklerinizin neler olduğunu, nereden yardım alacağınızı bilmeniz gerekir.

Sigarayı bırakmak neden çok zordur?

Bir gülmece yazarı olan Mark Twain demiştir ki “Sigarayı bırakmak kolaydır. Ben bin kere bıraktım.” 

Belki siz de bırakmayı denediniz. 

Bırakmak ve tekrar başlamamak pek çok insan için neden zordur? 

Cevap nikotindir.


Nikotin tütünde doğal olarak bulunan bir maddedir. Eroin veya kokain gibi bağımlılık yapar. Zamanla kişi nikotine bedeniyle ve ruhu ile bağımlı hale gelir. 

Bedensel bağımlılık nedeni ile bırakmaya çalıştığınız zaman rahatsız edici şikâyetler ortaya çıkar.  Bıraktıktan sonra ruhsal ve bedensel bağımlılık nedeniyle nikotinden uzak durmakta zorlanırsınız. Çalışmalar sigarayı bırakanların hem bedensel hem de ruhsal bağımlılıkla savaşmaları gerektiğini göstermiştir. 

Nikotin nasıl girer, nereye gider ve ne kadar kalır

* Dumanı içerinize çektiğinizde nikotin akciğerlerinizin derinliğine taşınır. Orada kana karışır ve bütün vücudunuza taşınır. Gerçekten sigara dumanı ile solunan nikotin damardan verilen maddelerden daha çabuk beyine ulaşır.

* Nikotin, kalbiniz, kan damarlarınız, hormonlarınız, metabolizmanız (vücudunuzun besinleri kullanma şekli), ve beyniniz dâhil vücudunuzun pek çok kısmına etki eder. 

* Nikotin anne sütüne geçer hatta kadınların rahim akıntısında da bulunabilir. Gebelik sırasında nikotin bebeğe geçer, yeni doğan bebeklerin kordon kanında ve amnios mayiinde bulunmuştur.

* Vücuttan nikotin ve yan ürünlerinin ne kadar zamanda atılacağını çeşitli faktörler etkiler. Çoğu olguda sigarayı bıraktıktan 3-4 gün sonra dahi nikotin veya kotinin gibi yan ürünleri bulunabilir.

Nikotin sigara içenleri nasıl bağımlı yapar?

* Nikotin hoş duygular uyandırır ve sigara içenin dikkatini hoş olmayan duygulardan uzaklaştırır. Bu, sigara içenin tekrar istemesine sebep olur. Nikotin aynı zamanda sinir hücreleri arasındaki bilgi akışına etki edip bir nevi yatıştırıcı görevi yapar. Sinir sistemi nikotine uyum sağladıkça sigara içenler daha fazla sigara içme eğilimine girerler. 

* Zaman geçtikte sigara içenlerde nikotine direnç gelişir. Direnç gelişmesi demek daha önce daha az miktarda nikotinin verdiği etkiyi almak için daha fazla nikotin gerekmesi durumudur. Bu, içilen  sigara miktarını artırır.

* Bir noktada sigara içen belirli bir nikotin düzeyine ulaşır, bu düzeyi rahat ettiği aralıkta sürdürebilmek için sigara içmeye devam eder.

* Kişi bir sigarayı bitirdiği zaman, vücudundaki nikotin düzeyi düşmeye başlar, giderek daha daha düşer. Sigara içmek ertelenirse sigara bağımlısı sinirlenip strese girmeye başlayabilir.  Genellikle hastalık derecesinde yoksunluk belirtileri noktasına ulaşmaz, fakat sigara bağımlısı zaman geçtikçe daha huzursuz hisseder. 

Bağımlı bir sigara içtiğinde hoş olmayan duygular azalır ve kısır döngü devam eder.

Nikotin yoksunluğu belirtileri bırakanların yeniden başlamasına yol açabilir

Sigara içenler azaltmaya veya bırakmaya çalıştıkları zaman; nikotin eksikliği, yoksunluk belirtilerine sebep olabilir. Yoksunluk hem beden hem de akıl ile ilgilidir. Beden olarak vücut nikotin yokluğuna tepki gösterir. Akıl olarak bağımlı, bir alışkanlıktan vazgeçme durumu ile karşı karşıyadır, bu da davranışta büyük bir değişikliği gerektirmektedir. Bırakma sürecinin başarılı olması için hem beden hem de akıl ile ilgili etkenler ele alınmalıdır.

Birkaç hafta veya daha uzun süre düzenli olarak sigara içenler sigarayı aniden bırakırlar veya içtikleri sigara sayısını çok azaltırlar ise yoksunluk belirtileri gösterirler. Belirtiler genellikle son sigaradan sonraki birkaç saat içerisinde başlar, nikotin ve yan ürünlerinin çoğunun vücuttan uzaklaştıkları zaman yaklaşık 2-3. günde en dayanılmaz hale gelir. Yoksunluk belirtileri birkaç gün ila birkaç hafta arasında sürebilir. Sigara içmediğiniz her gün giderek daha azalacaktır.

Yoksunluk belirtileri şunlardan her biri olabilir:

Baş dönmesi
Bunalım
Hayal kırıklığı, sabırsızlık ve öfke duyguları
Kaygı
çabuk öfkelenme
Uykuya dalmakta ve uykuda kalmakta sorun, kötü rüyalar ve hatta kâbuslar da dâhil olmak üzere uyku bozuklukları,
Dikkatini vermekte zorluk
Huzursuzluk veya can sıkıntısı
Baş ağrıları
Yorgunluk
İştah artışı
Kilo alma
Kabızlık ve gaz
Öksürük, ağız kuruluğu, boğaz ağrısı ve burun akıntısı
Göğüs sıkışması
Nabız sayısında azalma
Bu belirtiler bağımlıyı tekrar sigara içmeye başlatabilir. Böylece nikotin seviyesi belirtiler kaybolana kadar artar. 

Sigara dumanındaki diğer maddeler

Sigara dumanındaki diğer kimyasal maddelerin nikotin ile birlikte etki edip sigarayı bırakmayı daha da zorlaştırdığı yönünde bazı kanıtlar vardır. Sigaranın mono amin oksidaz (beyinde bulunan bir kimyasal) ve harman ve norharman adlı maddelerle etkileşimi halen araştırılmaktadır. Bazı insanlar için sigara yoksunluğu daha ağır duygu durum, mizaç bozukluğu problemlerine sebep olur bu da çok daha ağır özlem ve bırakmış kalmada daha fazla sorun ile sonuçlanabilir.

Sigara diğer ilaçları etkiler

Sigara vücudunuzdan bazı ilaçların normalden daha hızlı atılmasına sebep olur. Sigarayı bıraktığınızda, bu ilaçların düzeyi değişebilir. Gerçek bir yoksunluk sendromu olmasa da bu değişiklik problemlere sebep olabilir ve bırakmanın verdiği rahatsızlığı arttırabilir. Bıraktıktan sonra devamlı aldığınız ilaçların kontrol edilmesi veya değiştirilmesinin gerekip gerekmediğini doktorunuza sorunuz

Neden bırakmalıyım?

Sağlığınız

* Sigarayı bırakmak için insanların verdiği sebepler listesinin başında sağlık ile ilgili endişelerdir. Bu çok gerçek bir endişedir: Sigara vücudun hemen hemen tüm organlarına zarar verir.

* Sigara içmeye devam edenlerin yarısı en sonunda sigara içmek ile ilgili bir hastalıktan ölürler. Sadece ABD de her 5 ölümden birinin sebebi sigaradır ve yaklaşık 8,6 milyon kişi sigara içmeye bağlı akciğer ve kalp hastalığı hastasıdır.

Kanser

* Hemen herkes sigaranın akciğer kaserine sebep olabileceğini bilir,

* Fakat çoğu insan sigaranın ağız, burun, sinüsler, dudak, gırtlak, boğaz, yemek borusu, mide, mesane, böbrek, pankreas, yumurtalık, rahim ağzı, kalın barsak ve rektum kanserleri ile akut myeloid lösemide(kan kanseri)  risk artırdığını bilmez

Akciğer hastalıkları

* Sigara içmek, hava yollarının süreğen iltihabı ( kronik bronşit) ve akciğerlerde anormal hava birikmesi (amfizem)  gibi uzun süreli akciğer hastalıklarına yakalanma riskinizi çok artırır. Bu hastalıklar solunumu zorlaştırır ve hep birlikte kronik obstrüktif (süreğen tıkayıcı) akciğer hastalığı (KOAH)  başlığında gruplandırılır. KOAH kronik(süreğen) hastalık ve maluliyet (engellilik) sebebidir ve zaman geçtikçe daha kötüye gider-bazen ölüme sebebiyet verir. 

* Amfizem ve kronik bronşit 40 yaşındaki insanlarda dahi görülebilir, fakat genellikle daha yaşlı insanlarda görülür, belirtiler yaşla kötüleşir. Uzun süre sigara içenlerin ağır KOAH a yakalanmaları riski en yüksektir. Zatürree de sigara içmenin sebep olduğu ya da ağırlaştırdığı hastalıklar listesine dâhildir.

Kalp krizleri, felçler ve damar hastalıkları

Sigara içenlerin kalp krizinden ölme riskleri sigara içmeyenlerin iki katıdır. Çevresel damar hastalığı, kol ve bacak kaslarına kan taşıyan damarların daralması (Buerger) hastalığında başlıca risk faktörü sigaradır. Sigara beyine kan taşıyan damarları da etkiler, felçlere sebep olabilir. Sigara abdominal aort anevrizmasına da sebep olabilir, karındaki ana atardamar tabakaları zayıflar ve birbirinden ayrılır, sıklıkla ani ölüme sebep olur. Sigara içen erkeklerde damar hastalığı nedeniyle iktidarsızlık görülmesi ihtimali daha fazladır.

Körlük ve diğer problemler

Sigara yaşlı insanlardaki körlüğün en sık sebeplerinden biri olan göz siniri hastalığı (makula dejenerasyonu) riskini artırır. Göz merceğini bulanıklaştıran kataraktları artırır.  

Ayrıca ciltte erken buruşmaya, nefeste kötü kokuya, diş eti hastalığına, diş kaybına, elbiselerde ve saçta kötü kokuya, sarı dişlere ve tırnaklara sebep olur.

Kadınlara ve bebeklere özel riskler

* Sigaraya bağlı sadece kadınlarda görülen bazı özel riskler vardır. 35 yaş üzerinde doğum kontrol hapı kullanan ve sigara içen kadınlarda kalp krizi, felç, bacaklarda pıhtı riski daha yüksektir. 

* Sigara içen kadınların düşük yapma(bebeklerini kaybetme) veya düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma ihtimalleri daha fazladır. Düşük doğum ağırlıklı bebeklerin ölüm ihtimali veya öğrenme ve bedensel problemleri ihtimali daha fazladır.

Sigara nedeniyle yaşamdan yitirilen yıllar

İstatistik kurumunun yaptığı hesaplamalara göre sigara içmek nedeniyle ortalama olarak erkekler yaşamlarının 13,2 yılını kadınlar 14,5 yılını kaybetmektedirler.

Her yıl ABD de sigara 443.000 kişinin erken ölümüne sebep olmaktadır. Sigaranın sebep olduğu hastalıklar göz önüne alındığında sigara ölmeden önce yaşamınızın kalitesini çalabilir. Sigaraya bağlı hastalıklar solumanızı, dolaşmanızı, çalışmanızı veya oynamanızı zorlaştırıp hareketlerinizi sınırlandırır.

Neden şimdi bırakmalı?

* Kaç yaşında olursanız olun veya ne kadar uzun süredir sigara içerseniz için, bırakmak daha uzun süre yaşamanıza ve daha sağlıklı olmanıza yardımcı olabilir.  Sigarayı 50 yaşından önce bırakanların izleyen 15 yıl içerisinde ölüm riskleri sigara içmeye devam edenlerin ölüm riskinin yarısına düşer. Sigarayı bırakanların yaşam kalitesi artar. Daha az nezle ve gribe yakalanırlar, bronşit ve zatürree oranları daha azdır, hala sigara içmeye devam edenlere kıyasla kendilerini daha sağlıklı hissederler.

* Yıllarca yapılan bilimsel araştırmaların sonucu göstermiştir ki 

* Sigarayı bırakmak her yaştan erkek ve kadının sağlığında derhal büyük faydalar sağlar. Bu faydalar hem sigaraya bağlı hastalıkları olan insanlarda hem de böyle olmayanlarda görülür.

* Sigarayı bırakanlar devam edenlerden daha uzun yaşar.

* Sigarayı bırakmak akciğer kanseri, diğer kanserler, kalp krizi, felç ve kronik akciğer hastalığı riskini azaltır.

* Gebelikten önce veya gebeliğin ilk 3-4 ayında sigarayı bırakan kadınların düşük doğum ağırlıklı bebek doğurmaları riski hiç sigara içmeyenlerin risk düzeyine iner.

* Sigarayı bırakmak ile kazanılacak sağlıktaki yararlar o kadar büyüktür ki sigarayı bırakmak ile olabilecek hafif kilo artışı (genellikle 5 kilodan az) veya herhangi bir duygusal veya psikolojik problemlerin bunların yanında sözü bile edilemez.

Sigara bırakıldığında  zaman geçtikçe ortaya çıkan faydalar nelerdir?

Zaman geçtikçe ortaya çıkan faydalar

Bıraktıktan 20 dakika sonra
Nabız sayınız ve tansiyonunuz düşer.
Bıraktıktan 12 saat sonra
Kanınızdaki karbon monoksit seviyesi normale düşer.
Bıraktıktan sonra 2 haftadan 3 ay arası
Kan dolaşımınız iyileşir ve akciğer fonksiyonunuz artar.
Bıraktıktan sonra 1 aydan 9 ay arası 
Öksürük ve nefes darlığı azalır; silialar ( akciğerlerden balgamı dışarı atan tüy benzeri yapılar) akciğerlerde normal işlevlerini tekrar kazanmaya başlarlar, balgamla baş etme, akciğerleri temizleme kabiliyetlerini artırırlar  ve enfeksiyon riskini azaltırlar.
Bıraktıktan 1 yıl sonra
Sigaraya bağlı artmış koroner damar kalp hastalığı riski sigara içmeye devam edenlerinkinin yarısına iner.
Bıraktıktan 5 yıl sonra 
Ağız, boğaz, yemek borusu ve mesane kanseri riski yarıya düşer. Rahim kanseri riski sigara içmeyenlerin risk seviyesine iner. Felç riski 2-5 yıl arasında sigara içmeyenlerin düzeyine inebilir.
Bıraktıktan 10 yıl sonra
Akciğer kanserinden ölme riski sigara içmeye devam edenlerinkinin yarısına iner. Gırtlak ve pankreas kanseri riski azalır.
Bıraktıktan 15 yıl sonra
Koroner damar kalp hastalığı riski sigara içmeyenlerin düzeyindedir..
Bunlar, sigarayı bırakmanın yararlarından sadece bir kaçıdır. Sigarayı bırakmak diyabet riskini azaltır, kan damarlarının daha iyi çalışmasına müsaade eder, kalbe ve akciğerlere yararlıdır.
Henüz daha gençken bırakmak sağlık risklerinizi daha fazla azaltacaktır, fakat her yaşta bırakmak sigaraya içmeye devam etmek ile hayatınızdan kaybedeceğiniz yılları geri verebilir.
Sigara bağımlılığını tepelemek derhal fark edeceğiniz bazı yararlar ve bir kısmı da zamanla gelişecek bazı yararlar sunar. Bu ödüller çoğu insanın günlük yaşamlarını bir hayli iyileştirir:
Nefes daha iyi kokar.
Kirli sarıya boyalı dişler beyazlaşır.
Kötü kokan giyecekler ve saçlar gider.
Sarı parmaklar ve tırnaklar kaybolur.
Yemeğin tadı iyileşir
Koku hissi normale döner.
Günlük aktiviteler ( merdiven çıkmak veya hafif ev işi gibi) artık soluksuz bırakmaz.
Sigara içilmeyen binalara gittiğinizde sigara içmek için dışarı çıkmak zorunda kalmazsınız.

Maliyet

Sigara pahalıdır. Sigaraya ne kadar harcadığınızı hesaplamak zor değildir: Sigaraya her gün harcadığınız parayı 365 ile çarpın (yıldaki gün sayısı) çıkan miktar sizi şaşırtabilir. Şimdi o rakamı kaç yıldan beri sigara içtiğiniz sayı ile çarparsanız çıkan miktar muhtemelen sizi hayretler içinde bırakacaktır. 

Yıllık maliyeti 10 ile çarparsanız gelecek on yılda bırakmak ile tasarruf edeceğiniz para ile neler yapabileceğinizi kendinize sorun. 

Burada diğer olası maliyetler hesaba katılmamıştır, söz gelimi sağlık ve yaşam sigortalarındaki maliyet artışları ve tütüne bağlı problemler nedeniyle olası sağlık sorunlarının maliyetleri gibi.

Toplumdan dışlanma

Sigara içenler eskisine göre giderek daha çok toplumdan dışlanmaktadırlar.

Günümüzde, hemen hemen tüm işyerlerinin kendilerine has sigara içme kuralları vardır. Hatta bazı işverenler işe alırken sigara içmeyenleri tercih ederler. Araştırmalar göstermiştir ki sigara içen çalışanların daha uzun süreli hastalık raporu kullanmaları nedeni ile iş yerlerine maliyetleri daha fazladır. Sık sık hastalanan çalışanlar,  işverenin yerlerine bakacak kısa vadeli fakat daha pahalı eleman gereksinimlerini artırırlar. Diğer çalışanların da sigorta primlerinin artışına sebep olup çalışanların primlerinin bir kısmını ödeyen işverenlerin masraflarını da artırırlar.   Bir binada sigara içenler binadaki koku ile mücadele masraflarını da artırabilirler çünkü duman halılara, perdelere ve diğer kumaşlara siner.

Sigara içmek ilk ve orta dereceli okul binalarında ve pek çok okul yerleşkelerinde yasaklanmıştır. Üniversite ve yüksek okullarda sigara karşıtı politikaların yurtlar dâhil tüm üniversite kampusunda benimsenmesi sıklıkla görülür. Bazıları dumansız yerleşke amaçlarına doğru da yol almaktadır.

Ev sahipleri binalarda sigara içenler yaşadığında bakım ve sigorta masraflarının artması nedeniyle sigara içenlere ev kiraya vermemeyi tercih edebilirler. 

Dostlarınız sizden evlerinde veya arabalarında sigara içmemenizi isteyebilir.

Resmi binalar, konser ve hatta spor gösterileri çoğunlukla dumansızdır. Giderek lokanta ve barlar da dâhil tüm halka açık yerlerde sigara sınırlandırılmaktadır. İster hoşlanın ister hoşlanmayın sigara içecek bir yer bulmak için bayağı uğraşmanız gerekebilir.

Sigara içenler arkadaşlık etme, aşk ve evlenme olasılıklarının diğer sigara içenlerle sınırlandığını görebilirler. Sigara içenler şu anki erişkin nüfusun % 19 unu oluşturmaktadır.

Başkalarının sağlığı

Sigara içmek sadece sizin sağlığınıza zarar vermekle kalmaz çevrenizdekilerin sağlığını da yaralar. İkinci el dumana maruz kalmak ( çevresel tütün dumanı veya pasif içicilik te denir) başkasının nefes ile dışarı verdiği duman ve bunun yanında ortamda yanan sigaraların dumanını da kapsar.

Araştırmalar göstermiştir ki ikinci el duman her yıl sağlıklı binlerce sigara içmeyen insanın akciğer kanserinden ölümüne sebebiyet vermektedir.

Eğer bir anne sigara içiyor ise ve özellikle de gebeliği sırasında sigara içmiş ise bebeğinin çocukluğu sırasında astım hastası olması riski daha yüksektir.  Gebelikleri sırasında sigara içen kadınların düşük doğum ağırlıklı bebeğe sahip olmaları ihtimali daha yüksektir.

Sigara içilen bir evde büyüyen çocuklarda, kulak iltihapları, soğuk algınlıkları, bronşit ve solunum problemleri sigara içilmeyen ailelerdeki çocuklardan daha fazladır.  Sigara içmek bebeklerde ani ölüm sendromu ve çocuklarda akciğer gelişiminde yavaşlama ile ilişkili bulunmuştur. İkinci el duman gözde tahriş, baş ağrıları, bulantı ve baş dönmesine de sebep olabilir.

Örnek olmak

Çocuklarınız varsa onlara iyi bir örnek olmak istersiniz. 
Sorulduğu zaman sigara içenlerin hemen hepsi çocuklarının sigara içmesini istemediklerini söylerler. 
Fakat büyükleri sigara içen çocukların sigaraya başlama ihtimalleri daha fazladır.  
Şimdi sigarayı bırakıp onlara daha iyi bir örnek olabilirsiniz.

Bağımlılığın akıl kısmına yardım

Bazı insanlar sigarayı başkalarının yardımı olmadan veya ilaçlar kullanmadan kendi başlarına bırakabilirler. Fakat çoğu içici için bir taraftan nikotin yoksunluğu belirtilerini yenmeye çalışır iken aynı zamanda sigara içmeye bağlı toplumsal ve duygusal bağları kırmak güç olabilir. Neyse ki o noktada pek çok destek kaynağı vardır.

Sigarayı bırakmaya telefonla yardım

Sigarayı bırakma programları ve destek grupları

Bir sigarayı bırakma programından ne beklenmeli

Her bir oturum en az 15-30 dakika sürmelidir. 
En az 4 oturum olmalıdır.
Program en az 2 hafta sürmelidir. (Daha uzun sürerse daha iyidir.)
Grup liderinin sigara bırakma eğitimi almış olmasına dikkat edin.
Bazı toplumlarda düzenli toplantılar yapan Nikotin Anonim grupları vardır. 

Tüm programlar dürüst değildir

Eğer bir program az çaba ile veya hiç çaba sarf etmeksizin derhal ve kolay bir başarı vaat ederse,
Özellikle içeriği “gizli” iğneler veya haplar kullanıyorsa,
Hiçbir yan etkisi olmadan % 100 etkilidir şeklinde reklam yapıyorsa
Çok yüksek ücret talep ediyor ise ( şüpheleriniz varsa tüketici koruma merkezlerinden kontrol edin),
Programı kullanmış insanların telefonlarını referans olarak veremiyor ise bu program hakkında iki kez düşünün.

Aile ve dostların desteği

Aile ve dostlardan olan destek, bırakmada çok önemli etki yapmıştır.  Size destek ve cesaret sunabilecek diğer insanlar çalışma arkadaşlarınız ve aile hekiminizdir. Dostlarınıza bırakma planlarınızdan söz edin. Bırakma çabalarınızı destekleyen sigara içmeyen ve sigarayı bırakmış insanlarla zaman geçirmeye çalışın. Neye ihtiyacınız olduğu konusunda onlarla konuşun-söz gelimi, sigara için yanıp tutuştuğunuz anları geçirmede sabır, gece geç saatte veya sabah erken saatte telefonla aradığınızda konuşmaları, işlerinizi dumansız ortamda yapmanız gibi. Her aile üyesinin veya arkadaşın ne yapabileceği konusunda güvenebileceğinizi bulun.

Hatırlayın, tütün bağımlılığı hem akıl hem de bedenseldir. Çoğu insan için en iyi bırakma yolu ilaçlar, bir kişisel alışkanlıkları değiştirme yöntemi ve duygusal desteğin birleştirilmesidir.

Nikotini yerine koyma tedavisi

Daha önce belirtildiği gibi, sigaralardaki nikotin gerçek bedensel bağımlılığa sebep olur. Bu, bir kişi bırakmayı denediğinde hoş olmayan belirtilere sebep olabilir.  Nikotini yerine koyma tedavisi (NYT) size nikotini sakızlar, yamalar, püskürtmeler, nefeslikler veya pastiller şeklinde verir ama tütünde bulunan diğer zararlı kimyasalları vermez. NYT bazı bedensel yoksunluk belirtilerinin geçmesine yardımcı olabilir böylece bırakmanın psikolojik (duygusal) yönlerine odaklanabilirsiniz..

Nikotini yerine koyma tedavisi nasıl çalışır

Nikotini yerine koyma tedavisi (NYT) yoksunluk belirtileri ve sigara için yanıp tutuşma konusunda yardımcı olabilir. Sigara içenlerin % 70-90 ı bırakamamaları konusunda sadece bunu sebep gösterirler. NYT kullanmak bu belirtileri azaltır.

Pek çok sigara içen NYT kullanmadan da sigarayı bırakabilir, fakat bırakmaya çalışanların çoğu ilk denemede başarılı olamazlar. Gerçekten sigarayı bırakabilmeleri için sigarayı içenlerin pek çok deneme yapmaya ihtiyaçları olur. Bu bazen 8-10 kez olabilir.

Cell Phone Safety Presentations

Communication connection between two mobile
  • When the caller start the call the electro magnetic field transmit from his mobile antenna which received by the closest base station “BS”.
  • Then the signal transmit from the BS to the switching center “SC” in order to check the authentication of the caller and receiver.
  • After that the SC will transmit the signal to the closest BS in the receiver side
  • Next the BS is going to transmit electro magnetic waive which should be received be the receiver mobile antenna.
  • Finally after the receiver open the line the two way communication connection establish between two persons.

How the radiation is produced by a cell phone? 
  • Cell phone radiation is transmitted by cell phone antenna in all directions
  • Most of the energy lost in the space
  • Part of the energy received by base station
  • Part of the energy is incident on human head
Electro magnetic signal transmit from cell phone antenna

Note: The increased use of cell phones has brought about serious concerns regarding the probable health hazards. This is because mobile phones use electromagnetic radiation in the microwave range. 


Maximum Power Transmit

  • The Federal Communications Commission sets specific absorption rate “SAR” standard  which is acceptable power radiation for cell phones must not exceed 1.6 W/KG
  • The lower the SAR the better the phone, from a potential health hazard

 
 



Thermal Effect of Cell Phones 

Head Temperature Raise


Thermal Effects 

Heat generated on the face by 15 minutes of cell phone use due to their electromagnetic radiation



Radiation Penetration in the head of an adult, ten-year and five-year old


When radiation hits the head, it penetrates the skull. The pictures above are the result of an experiment show how radiation penetrates the skull of an adult (25%), 10 year old (50%) and a 5 year old (75%). The younger the child the deeper the penetration due to the fact their skulls are thinner and their brains contain more fluid than adults’. Radio frequencies travel through children’s brains much more easily and therefore increase the risk of cancer.



Consider the following when using your mobile phone

It is not only the choice of phone, but how you use it that is important when you want to control the amount of radiation you are exposed to. Here you will find a few simple tips that can considerably reduce radiation and therefore also health risks. 


Use a handsfree set

The further away from your body the phone is, the less radiation you are exposed to. Using a hands-free set is the easiest way to radically reduce the amount of radiation you are exposed to if you use a mobile phone. 


Hold it at the bottom

By covering large areas of the phone with your hand, you reduce its ability to send and receive signals. The phone then increases its power and transmits stronger radiation to compensate this. So hold the phone as far down as possible, so it can operate at low power.


Get in the best position

You can see the signal reception strength in the display. When reception is good, the phone reduces power and radiation. If reception is poor, the phone uses maximum power and radiation.


Don’t talk too long and Use regular phone if possible

The radiation you are exposed to is directly related to the time you spend talking on your phone. For linger calls it is safer “and cheaper” to call from a regular phone. 


Hazardous areas of use

  • Don’t use a mobile phone while driving a car. Stop at a safe place and talk.
  • Don’t use your mobile phone in places where there is a lot of electrical equipment, such as hospitals and aircraft.
  • Don’t bathe with your mobile phone.
  • Don’t let small children talk on your mobile phone for long periods. They are more susceptible than adults. 



KULE VİNÇ KONTROL FORMU

Yeni Sayfa 1
NO KONTROL MADDELERİ EVET HAYIR
1. Kule vinci kullanan personelin operatör belgesi var mı?    
2. Yük kaldırma işlemi formen ya da işaretçi denetiminde yapılıyor mu?    
3. Sapancı ve kule vinç operatörünün işaretçi eğitimi var mı?    
4. İşaretçiler telsizle haberleşiyor mu?    
5. Kaldırma işlerinde görevli işaretçiler dışında kimse kullanılıyor mu?    
6. Kaldırma işlemi sırasında diğer çalışanlar uyarılıyor mu?    
7. Operatör kabininde görevli dışında kimse bulunuyor mu?    
8. Dikey olmayan kaldırma işlemlerinde kılavuz halat kullanılıyor mu?    
9. Çalışanlar üzerinden yük geçiriliyor mu?    
10. Çalışmalara uygun saha aydınlatması sağlanıyor mu?    
11. Kaldırılan yükün türüne ve kapasitesine uygun sapan türü seçiliyor mu?    
12. Taşımalarda maksimum yük kapasitesine uyuluyor mu?    
13. Vinç amacı dışında kullanılıyor mu, personel taşınıyor mu?    
14. Operatör kabini kumanda sisteminde arıza mevcut mu?    
15. Kanca ve emniyet mandalı uygun mu?    
16. Alt ve Üst Limit Switchleri çalışır vaziyette mi?    
17. Yük kaldırma kapasite göstergesi çalışır durumda mı?    
18. Halat tambura düzgün bir biçimde sarılıyor mu?    
19. Halatta korozyon, aşınma  ya da yıpranma mevcut mu?    
20. Vinç gövde topraklaması varmı?    
21. Rüzgar gülü çalışır durumda mı?    
22. Frenler yükü askıda tutabilecek durumda mı?    
23. Operatör kabininde yangın söndürme cihazı mevcut mu?