3 Ocak 2017 Salı

İş Sağlığı Ve Güvenliği Alt İşveren Taahhütnamesi

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ALT İŞVEREN TAAHHÜTNAMESİ

Bu doküman, Alt İşveren ile yapılan sözleşme şartları, Sözleşme Teknik Şartnameleri, Sözleşme çizimleri, **** İNŞAAT Kalite Güvence, ve sözleşmeyi oluşturan diğer dokümanlarla birlikte değerlendirilecektir.

FİRMAMIZDAN  İŞ ALAN  ALT İŞVERENLERİN

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN TAAHÜTNAME

Bu plan, kendi işyerinde Alt İşverenlerin uyması gerekli iş güvenliği kuralları ile alması gerekli iş güvenliği önlemlerini kapsamaktadır. Bu taahhütnamede belirtilmeyen hususlarda **** İNŞAATIN "İş Sağlığı, Güvenliği Yönetim Sistemi” ndeki Standartlar bölümünde belirtilen hükümlere uyulacaktır.

1. GENEL ŞARTLAR

1.1. Alt İşveren , **** İNŞAATIN vermiş olduğu işi, yürürlükteki İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu ile bu kanunlara dayanılarak çıkartılan tüm tüzük, yönetmelik ve genelgedeki hükümlere ve yapılan işin özelliğine, gelişen teknolojinin gereklerine uyacak, **** İNŞAATIN yayınladığı talimat ve uyarılara ve **** İNŞAAT tarafından atanan İş Güvenliği Mühendisi/Sorumlusu ile sürekli işbirliği içerisinde olacaktır.

2. ALT İŞVEREN İŞ GÜVENLİĞİ YÖNTEM RAPORU

2.1. Alt İşverenin  İSG sorumlusu ile **** ın İSG Sorumlusu arasında, alt işverenin  Sistem Yapıda yapacağı işleri yürütürken iş güvenliğini nasıl sağlamayı ve kontrol etmeyi tasarladıklarına ilişkin hususların görüşüldüğü bir toplantı işe başlama öncesinde yapılacaktır. Bu toplantıda genel iş güvenliği konularında gösterilecek hassasiyetler  görüşülecektir.

2.2. Bu toplantı sonucunda her bir Alt İşverenin  İSG Mühendisi/Sorumlusu İSG konusunda nasıl önlemler alacağı konusu ayrıntılı olarak hazırlanan iş güvenliği yöntem raporunu **** İNŞAATIN İSG Sorumlusuna verecektir.

2.3. Alt İşveren , taahhüt ettiği işlerin yürütülmesi ile ilgili bir İş Güvenliği Yöntem Raporu ' nu ihale öncesinde veya ihale üzerinde kalmış ise,  işe başlamasını müteakip 15 gün içinde hazırlar. Söz konusu Rapor, **** İNŞAATIN talebi üzerine işe başlamadan önce daha ayrıntılı yapılacaktır.

2.4. Alt işveren **** İNŞATIN yapacağı çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği konularında alacağı önlemler için teklifinde belirttiği bütçeyi detaylı bir şekilde gösterecek ve açıklayacaktır.

3. ALT İŞVEREN İSG SORUMLUSUNUN ATANMASI

3.1. Alt İşveren , **** İNŞAATIN alınması gerekli önlemlerin yerine getirilmesi ve işçilerinin İş Güvenliği kurallarına uymalarının sağlanması için iş güvenliğinden sorumlu bir teknik personel belirler.

3.2. Alt işveren adına atanan bu personel **** inşaatın İSG Sorumlusu/Mühendisinin ile uyum içinde çalışacak ve İş Sağlığı konusunda belirttiği hususlara aynen uyacaktır.

3.3. Alt İşveren adına adı geçen bu personel  İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kurulunun toplantılarına katılacak ve Alt İşveren toplantılarda alınan kararlardan kendisine ait olanları derhal yerine getirecektir.

4. ÇALIŞANLAR İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜK VE ŞARTLAR

4.1. Alt İşveren, yapmayı taahhüt ettiği işler için kendi çalıştırdığı işçilerine karşı doğrudan doğruya sorumlu (iş veren) durumundadır. Bu nedenle, **** İNŞAATIN kendine ayrılan yerde ve işlerde iş kazası ve meslek hastalıkları olmaması için İş Kanunu'nun İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği mevzuatında (Tüzük, Yönetmelik ve Bakanlık Genelgeleri v.b.) yer alan tüm önlemleri ve bu taahhütnamede belirtilmiş olan iş sağlığı, güvenliği ile Sosyal Sigortalar Kanunu ilgili tüm önlemleri hiçbir uyarı veya yazışmaya meydan vermeden almak ve **** İNŞAATTA uygulanmakta olan kurallara uymak, her türlü araç ve gereçleri sağlamak, **** İNŞAATTA bulundurmak, işçilerine kullandırmak ve bu konularda işçilerini eğitmek zorundadır.

4.2. İşyeri, "Ağır ve Tehlikeli İşler Tüzüğü" nde belirtilen işyerleri arasında bulunduğundan, Alt İşveren, yeni işe aldığı veya yanında çalıştırdığı çalışanlarının kimlik cüzdanlarının ve SSK giriş bildirgelerinin birer fotokopileri ile çalışanlarının kapsamlı bir muayeneden geçirip yapacağı işe elverişli olduğuna dair işyeri hekiminin verdiği " Ağır ve Tehlikeli İşlere Ait Sağlık Raporlarını" İşveren'e vermek zorundadır. İşveren (**** İNŞAAT) da tüm işlemleri tamamlanmış olan Alt İşveren’ in işçilerine "TANITIM KARTI" düzenleyip verecektir.

4.3. Üzerinde “Tanıtım Kartı” bulunmayan eleman, Sistem Yapıda çalıştırılmayacaktır. Yemekhaneden yemek verilmeyecektir. Çok özel durumlar için işlemleri tamamlanıncaya kadar en fazla 6 günlük geçici kart verilecektir. Altı günü geçmesi halinde çalışan şantiye dışına çıkarılacaktır.

4.4. Alt İşveren, **** İNŞAATIN hiçbir yerinde 18 yaşından küçük çalışanı kesinlikle çalıştırmayacaktır.

4.5. Alt İşveren, hiçbir şekilde sigortasız eleman çalıştırmayacaktır.

5. YASAL VE HUKUKSAL YÜKÜMLÜLÜKLER VE ŞARTLAR

5.1. Alt İşveren, işe başlamasını müteakip ilgili Bölge Çalışma Müdürlüğüne başvurarak kendi adına, ilgili SSK Bölge veya Şube Müdürlüğüne "İşyeri Bildirgesi" ile baş vurarak **** İNŞAAT ADINA dosya numarası alır. Alt İşveren işe aldığı her işçisini işe başlattığı gün  "İşe Giriş Bildirgesi" ni düzenleyip  SSK' na aynı işgünü içinde ilgili Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne elden veya taahhütlü posta ile bildirecektir.

5.2. Gerek ihmal, gerekse dikkatsizlikten veya ehliyetsiz eleman çalıştırmaktan doğacak kazalardan ve meslek hastalıklarından yahut Sosyal Sigortalar Kanunu'ndaki ilgili hükümlerden dolayı her türlü cezai ve hukuki sorumluluk Alt İşveren aittir.

5.3. Alt işverenin yapmakta olduğu işinden dolayı ölen işçinin hak sahiplerine veya kazaya uğrayıp yaralanan işçinin yapılacak tedavi ve sair harcamalar, kaza sonucu sakat kalan işçisinin kendisine veya ölen işçisinin hak sahiplerine verilecek tazminatlar ile yangın ve iş kazalarından dolayı üçüncü şahıslara ödenecek tazminatlar da Alt İşverene ait olacaktır.

6. ALT İŞVEREN EĞİTİM FAALİYETLERİ;

6.1. Alt İşveren, çalıştırdığı işçilerini gerek işe alırken gerekse işin devamı boyunca genel iş güvenliği kuralları ile koruyucu malzemelerin kullanımı konularında ve işyerinin iş kazası ve meslek hastalığı riskleri hakkında sürekli olarak eğitilecektir veya **** İNŞAATIN’nın verdiği eğitimlere çağırıldığı taktirde mutlaka katılacaktır.

6.2. Alt İşveren, sürekli kadrosunda bulunan ve eğitimli personelinin (tercihen formen veya mühendis). İşveren tarafından verilecek ilk yardım bilgilendirme  ve kurtarma-yangın kurslarına katılımını sağlayacaktır. 

6.3. Alt İşveren, işveren tarafından verilecek olan her eğitime toplam çalışan sayısının en az % 5’nin katılımını sağlayacaktır.

6.4. İşveren; alt işveren, işçilerini yapılan işe özgü aşağıda sıralanan konularda eğitecektir.

Şantiye İSG uygulamaları,

Yaptığı işe ilişkin İSG uygulamaları,

Kişisel koruyucular ile alkol ve uyuşturucu  konularında işyeri politikası,

**** İNŞAATTA  uygulanacak acil durum organizasyonu.

7. İŞ KAZASI DURUMUNDA YÜKÜMLÜLÜK VE ŞARTLAR

7.1. Kaza Raporlaması

Alt İşverenler, kendi çalışma alanları ve sorumluluk bölgeleri meydana gelen her tür kaza için (kazaya ramak kalma olayları dahil) İş Kazalarının Raporlanması Prosedüründe belirtilen “Alt İşveren Kaza Raporu” Formu dolduracaklardır. Bu  form Alt İşveren tarafından İSG Sorumlusundan temin edilecektir.

Alt İşveren, SSK vizite kağıdı ve kendi sicil numarasıyla 48 saat içerisinde SSK ilgili Bölge Müdürlüğü’ne başvuracak ve en geç 48 saat içinde ve "İşyeri Kaza Bildirim Formu"nu bir yazı ekinde ilgili Çalışma Bölge Müdürlüğü’ne gönderilmek üzere **** İNŞAAT İSG Sorumlusuna gönderecektir.

7.2. Kaza Soruşturmasının Yapılması;

Tüm kaza soruşturmaları Alt İşveren İSG Sorumlusu ve **** İNŞAAT İSG Mühendisi tarafından yapılacak. Bu soruşturmada kazada yaralanan işçi veya işçiler, bunların en yakın amiri ile görüşülecektir. Kazanın nedenleri araştırılacak, tekrarının yaşanmaması için alınması gerekli önlemler ile uygulamadaki aksaklıkların düzeltilmesine yönelik öneriler  belirlenecektir. Önlemlerin yerine getirilip getirilmediği İSG Sorumlusu tarafından yapılacak periyodik denetlemelerle takip edilecek, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda gerekli cezai yaptırımlar uygulanacaktır.

8. İŞ GÜVENLİĞİ DENETİM VE YAPTIRIMLARI

8.1 SİSTEM YAPI İSG Sorumlusu Tarafından Yapılacak Denetimler

**** İNŞAAT İSG Sorumlusu tarafından Alt İşveren işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında belirli periyotlarda denetlenecektir.

Bu denetlemelerde iş sağlığı ve güvenliğine uygun olmayan bir durumun olup olmadığı, Alt İşveren Taahhütnamesine ve/veya ilgili mevzuata uyulup uyulmadığı ve daha önce tespit edilmiş bir uygunsuzluğun veya olmuş bir iş kazasının nedenlerinin giderilmesine yönelik gerekli faaliyetlerin durumları denetlenecektir.

Hemen alınabilecek önlemler şifahi olarak alt işveren İSG Sorumlusuna bildirilecek ve belirtilen önlemler alt işveren tarafından hemen alınacaktır.

Bu kontrollerde görülen ve alınması gereken genel önlemler denetimi takiben 2 iş günü içerisinde  yazılı olarak alt işverene verilecektir. Bu yazının tarihi Alt İşveren‘e bildirimde bulunulan tarih olarak kabul edilecektir.

Periyodik denetlemelerde daha önce belirlenmiş ve yazı ile ilgili Alt işverene iletilmiş uygunsuzluğun giderilmediği tespit edildiğinde bu durum Alt İşveren İSG Sorumlusuna ve yazı  (yazı formatı) ile ilgili alt işveren müdürüne iletilecek ve cezai yaptırım uygulanacaktır.

Bu yazıda bildirilen hususların her biri için, yerine getirilene kadar geçen her gününe karşılık  cari asgari ücretin …50 DOLAR.... sı kadar kadar YTL/gün iş güvenliği cezası uygulanacaktır.   

Söz konusu para cezaları, Alt İşveren için hazırlanacak ilk hak edişinden fatura karşılığı tahsil edecek ve hiç bir şekilde geri verilmeyecektir.

8.2 Resmi Makamların Denetimi 

Alt İşveren  **** İNŞAAT ın kendine ayrılmış bulunan bölümde, her türlü iş sağlığı ve Güvenliği, iş hukuku, sosyal sigortalar ve mali konulardaki resmi teftişlerde, teftiş makamına ve yetkililerine direkt olarak muhatap olacaktır. Resmi makamlarca tespit olunan noksanlardan dolayı alınan cezaların Alt İşverene  ait olanların para cezası hak edişten kesilecektir.

9. ACİL DURUM VE İLK YARDIM

9.1 Alt İşveren , **** İNŞAAT ta herhangi bir kaza, yangın, su baskını, patlama, çökme, terörist saldırısı veya benzer istenmeyen ve acil durum oluşturan bir olay meydana geldiğinde; insan, malzeme, araç, gereç ve ekipmanın fazla hasara veya zarara uğramadan kurtarılması için İşverenin hazırlamış olduğu Acil Durum Yönetim sistemine uygun hareket etmek zorundadır.

10. ALT İŞVERENİN İŞ GÜVENLİĞİ KONTROLLERİ 

Alt İşveren, emniyetsiz durum ve davranışları gidermek için kendilerine ayrılan yerlerde düzenli olarak İş Güvenliği denetimlerini ve kontrollerini yapmak zorundadır.

Şantiye  İş Güvenliği Mühendisi tarafından sahada gözlem yapıldığında belirlenen kusur veya kusurlara hemen müdahale edilebiliyorsa gerekli müdahale yapılır. Hemen müdahele yapılamadığı durumda işe başlanılması engellenir. Uygunsuzluklar ve öneriler yazılı olarak alt işverene verilir.  (Bu yazının tarihi Alt İşveren’e bildirimde bulunulan tarih olarak kabul edilir.)  

Bu uygunsuzlukların  giderilmesi İş Güvenliği Denetimleri ve Yaptırımları” maddesine göre İSG Sorumlusu tarafından takip edilir . Uygunsuzluklar giderilinceye kadar işe başlanamaz.

11. GÜVENLİK ŞARTLARI

11.1 İş Makineleri  ve Yetki Belgeleri İle İlgili Şartlar

Alt İşveren, kamyonlarda (C veya duruma göre E ) sınıfı, Traktörlerde (F) sınıfı ehliyetli sürücüleri, İş Makinelerinde ise 21.6.1992 tarihli Resmi Gazete' de yayınlanan Tebliğ gereği, İş Makineleri operatörlük yetki belgesi ve (G) sınıfı ehliyeti bulunanları çalıştırmak zorundadır. Ayrıca, elektrik teknisyeni sertifikalarını **** İNŞAAT a ibraz edecektir.

Alt İşverenin çalıştıracağı vasıtaların trafik ve kasko sigortaları kendisine ait olacaktır. Sigortalanmaması veya geç sigortalanması halinde olabilecek her türlü hasar, kaza ve sorumluluk Alt İşverene ait olacaktır.

Alt İşverene, çalışmaları sırasında kendine ait veya kiraladığı gerek kamyonlarda ve gerekse iş makinelerinde gerekli tüm önlemleri alacaktır. Çalışma, yükleme, boşaltma veya nakliye sırasında meydana gelecek iş kazası veya malzeme hasarlarının zarar ve ziyanlarından, Alt İşveren sorumlu olacak ve tümünü Alt İşveren  tazmin edecektir.  **** İNŞAAT , üçüncü şahıs  veya vekiline muhatap olmayacaktır

11.2 Kişisel Koruyucu Malzeme kullanımı

İşyeri sınırları içerisinde tüm çalışanlar, görev unvanı ne olursa olsun başına bir malzemenin düşmesi veya çarpması olası olan yerlerde baret giymek zorundadır. Alt İşveren,  kayma ve düşme tehlikesi bulunan yerler ile korkuluğu bulunmayan boşluk içinde veya döşeme kenarlarında çalışanlara paraşüt tipi emniyet kemeri, tozlu işlerde çalışanlara toz maskesi, boyacılara ve menhollerde çalışanlara gaz maskesi, yağışlı havalarda yağmurluk ve çizme verecek ve kullandıracaktır. 

Gerekli yerlerde İş Güvenliği uyarı levhaları ile tehlike bantlarını hazır bulunduracak, bunların kullanımı hakkında işçilerini sürekli eğitecektir.
11.3 Yangın Önlemleri

Alt İşverenin **** İNŞAAT ın kuracağı ofis veya koğuşlar yanıcı çabuk tutuşan malzemeden olmayacaktır. Olası yangında yangını söndürmek için yangın söndürücüler (Kullanım talimatı ile) gerekli yerlere yerleştirecek, LPG tüplü veya TS 40 normuna uygun olmayan elektrikli ısıtıcıları **** İNŞAAT ın hiçbir yerinde kullandırmayacaktır. Kaynak yapımı sırasında iş bitimine kadar paravan kullanılacaktır.

11.4 İşyerine  Gelen Ziyaretçiler

İşyerine alt İşverenleri ziyaret için gelmiş olan tüm ziyaretçiler alt işverenin sorumluluğundadır. Ancak ana kapı talimatlarına uygun kontrol, kayıt ve bilgilendirmeden geçirilmeden ve işveren oluru alınmadan şantiye imalat sahasına giremiyecektir. 

Alt İşveren , kendisini görmeye gelen veya yaptığı işlerle ilgili işyerini ziyaret eden tüm kişiler için bu prosedüre tam olarak uyulmasından sorumludur.

Alt İşveren tüm ziyaretçilerini işverene yazılı olarak bildirecek ve olurunu alacak ve işverene bildirmediği hiçbir ziyaretçiyi şantiye sahası içerisine almayacaktır.

11.5 Alkol ve Uyuşturucu Kullanımı

**** İNŞAAT ın , işyeri sınırları içerisinde alkol ve uyuşturucu (tıbbi amaçlar için olanlar hariç) maddelerin kullanımına karşı kesin bir yasak koymuştur.  Alt İşveren ,konulan  bu yasağa uymak zorundadır.

11.6 Koruma Topraklama Tesisatlarının Periyodik Kontrolü

Alt İşveren , **** İNŞAAT da kendine ayrılan yerlerde kendine ait metal gövdeli elektrik cihazlı tezgahları ile metal gövdeli ofislerine (koruma) topraklama tesisatlarını sağlamak ve belirli dönem kontrol ederek, raporların bir kopyasını İSG sorumlusuna vermek zorundadır.

Alt işveren kullandığı tüm elektrikli el aletleri ve makinelerinin topraklamalarını mutlaka yaptıracaktır. El aletleri çift kat izolasyonlu olanları şantiyeye getirecek , tek kat izolasyonlu el aletlerinin kullanılmasına müsaade etmeyecektir.
11.7 Sağlık Açısından Tehlikeli Olan Maddelerin Kontrolü

Alt İşveren, sağlık açısından tehlike gösteren maddelerin kullanımı halinde bu maddelerin tehlikeleri hakkında bilgi, eğitim ve kişisel koruyucu malzeme vermek zorundadır.

Şantiyeye getirilen kimyasal malzemeler MGBF ( Malzeme Güvenlik Bilgi Formu) ile getirecektir. MGBF da belirtilen tüm kullanma ve ambarlama güvenlik önlemlerini almak durumundadır.

Her tehlikeli madde için Yanıcı ve Tehlikeli maddeler ile ilgili yöntem raporunu doldurup **** İNŞAATIN İSG Sorumlusuna verecektir.


11.8 **** İNŞAATIN Artıklarının ve Çöplerin Atımı

Alt İşverenlere ait tüm **** İNŞAATIN artıkları ve çöpler, oluşmalarından itibaren 24 saat içinde **** İNŞAATIN kurallarına uygun ayırımlı çöp kaplarına koyarak çalışma ortamından kaldırılacaktır.  Aksi halde, **** İNŞAAT tarafından yapılacak masraflar Alt İşverenin hak edişinden kesilecektir. 

YÜKLENİCİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder