3 Ocak 2017 Salı

İş Sağlığı Ve Güvenliği Ve Sosyal Güvenlik Hükümleri

A) İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ;

YÜKLENİCİ, İş ve Sosyal Sigortalar Yasaları  ile bu kanunlara bağlı olarak çıkartılan ilgili tüm yönetmelikleri, yaptığı işle ilgili diğer tüm mevzuatı bilerek işe    başlamış mevzuatta üzerine düşen tüm sorumlulukları bildiğini iş bu sözleşmeyi   imzalamakla kabul, beyan ve taahhüt etmiştir.

YÜKLENİCİ işini yürütürken,doğan mükellefiyetlerini eksiksiz yerine getirmek suretiyle işçilerin sağlıksız ve tehlikeli şartlar altında çalışmalarına meydan vermeyecek, çevrenin korunmasına dair tüm mevzuata tam olarak uyacaktır. 

Yapılacak işin niteliği açısından; öncelikle ve özellikle 4857 sayılı İş Yasası ve yasanın ilgili İş Sağlığı ve Güvenliği maddeleri (77,78,79,80,81,82,83,84,85,86,87,88,89) gereğince ve bu maddelere ilişkin olarak çıkarılan ve yürürlükte olan tüm tüzük,yönetmelik,yönerge,standartlara ve yasanın sosyal hükümlerini içeren diğer ilgili maddeleri gereğince davranmakla yükümlüdür. Özellikle,İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği (09.12.2003/25311 tarih ve sayılı Resmi Gazete),Yapı İşlerinde Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliği(23.12.2003/25325 tarih ve sayılı Resmi Gazete), Kişisel Koruyucu Donanımlarının İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik (11.02.2004/25370 tarih ve sayılı Resmi Gazete) ve İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği (11.02.2004/25370 tarih ve sayılı Resmi Gazete) gibi yönetmelikler ile , 506 ve 4857 sayılı yasalar öncelikli olmak üzere, ilgili tüm mevzuatta yer alan bütün hususları yaptığı işte uygulamakla yükümlüdür.

YÜKLENİCİ işyerinde, inşaat işlerindeki genel esaslar çerçevesinde, sağlık ve güvenlik gibi, işçilerin çalışma şartları ile ilgili hususları belirten afiş ve ilanları, işyeri ve eklentilerinde işçiler tarafından kolayca görülebilecek yerlerde, Şantiye faaliyetlerinin fiilen başladığı tarihten itibaren ilan tahtalarına asmak suretiyle duyurur ve İŞVEREN tarafından asılan tüm uyarılarada harfiyen uyar.

YÜKLENİCİ, kendisini ayrıca ikaza gerek kalmaksızın gerekli tüm iş sağlığı ve güvenliği ve güvenlik tedbirlerini almakla ve İŞVEREN’in gerekli görmesi halinde  bu iş için  eleman buludurmakla yükümlüdür.İŞVEREN’in  iş sağlığı ve güvenliği konularında işyerinde bulunan yetkililerine ve şantiye yetkililerinin,bu konularındaki talimatlarına YÜKLENCİ ve çalışanları kesinlikle uyacaklardır.YÜKLENİCİ ve çalışanları ,iş sağlığı ve güvenliği ve güvenlik konularında kendilerine İŞVEREN yetkilileri tarafından bildirilen sözlü ve yazılı talimatlara uymamaları halinde İŞVEREN tarafından kendilerine uygulanacak ve hakedişlerinden mahsup edilecek tüm para cezalarını,çalışanın işten uzaklaştırmasını,işin geçici durdurulmasını ve işin feshini de kapsayacak yaptırımları kabul eder.

İşyerinde bulunan veya YÜKLENİCİ’nin iş için getirdiği tüm iş makineleri,kurulu tesisat ve küçük el aletleri(ekskavatör, loader, kompresör, kompaktör, kırıcı, delici, traktör, kamyon, iskele, elektrik pano ve bağlantıları, kaynak makinası, şalümo, kalıp vs.) YÜKLENİCİ tarafından kontrol edilerek ve güvenlikli olarak çalışabilecekleri  ilgili resmi kurumlarca belgelendirildikten sonra işlerini yapmaya başlayacaklardır ve işçi çalıştırmaya devam edeceklerdir. YÜKLENİCİ, iş makinelerini kullanan operatörlerin kullandıkları makine için uygun sınıfta bonservis ve ehliyetlerinin olmasını sağlamak zorundadır. 

YÜKLENİCİ,çalışanlarının standartlara uygun kişisel koruyucu kullanmasını sağlayacak ve takibini yapacaktır ayrıca kişisel koruyucuların kullanımına ilişkin İŞVEREN veya yetkilileri tarafından verilecek tüm talimatlara uyacaklardır.YÜKLENİCİ çalışanlarının kişisel koruyucuları kullanmaması halinde İŞVEREN tarafından kendisine uygulanacak tüm yaptırımları şartsız ve kesinlikle kabul edecektir.İŞVEREN,eksik bulduğu YÜKLENİCİ çalışanlarına ait kişisel koruyucu malzemeleri YÜKLENİCİ adına tamamlayacak ve hakedeşinden mahsup edecektir.

İşyerinde,YÜKLENİCİ’nin yürüttüğü işe ilişkin olarak , iş sağlığı ve  güvenliğinin sağlanması amacıyla,İŞVEREN ve yetkilileri tarafından gerekli görülebilecek,iş sağlığı ve  güvenliği tedbirlerini alması için YÜKLENİCİ’ye ayrıca bir ödeme yapılmaz. İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin sözleşme fiyatlarına dahil olduğu kabul edilmiştir.İŞVEREN yüklenicinin almadığı yasal mevzuattaki tüm iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini YÜKLENİCİ adına alır ve maliyetini YÜKLENİCİ’ye hakedişinden mahsup edilmek üzere yansıtır

YÜKLENİCİ çalışan personeline ait sabıka kaydı, ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir sağlık raporu, sigortalı işe giriş bildirgeleri, 4’er adet fotoğraf ve ikametgâh ilmühaberini işin başlamasından önce İŞVEREN’e teslim edecektir.  

YÜKLENİCİ kendi personeli ile ilgili olarak iş sğlığı ve güvenliği mevzuatında istenilen işe giriş sağlık kontrolleri ile periyodik muayenelerini işin başında yaptırarak raporlarını İŞVEREN’in yetkililerine sunmakla mükelleftir. Bu işle ilgili ayrıca bir bedel ödenmez. İşe giriş sağlık raporlarını  İŞVEREN’in kendi İşyeri Hekimince  düzenlenmesi veya ilgili sağlık kuruluşuna düzenlettirilmesi halinde oluşacak maliyetler YÜKLENİCİ’ye maliyet olarak yansıtılacak ve hakedişinden mahsup edilecektir.

YÜKLENİCİ’ye ait tüm elemanların şantiye içi ve dışı geliş/gidişini YÜKLENİCİ sağlayacaktır

YÜKLENİCİ’nin çalıştırdığı işçilerine karşı ilgili tüm kanunlardan ve mevzuattan doğan herhangi bir yükümlülüğünü yerine getirmemesi veya YÜKLENİCİ’nin istihdam ettiği işçinin iş kazası sonucu ölümü, maluliyeti veya her ne nam altında olursa olsun bir zararın ortaya çıkması halinde,İŞVEREN’e husumet veya teknik sorumluluk yüklenmesi ve bunun sonunda İŞVEREN'ten istenecek her çeşit tazminat ve alacaktan dolayı YÜKLENİCİ ,İŞVEREN'e karşı sorumlu olacaktır. Bu konularda İŞVEREN'ten tazminat veya alacak talep edilmesi veya idari-adli-maddi-manevi  para cezası tahakkuk ettirilmesi halinde ödeme YÜKLENİCİ tarafından (tüm fer’ileri ile birlikte) derhal ve defaten yapılacaktır. Aksi halde İŞVEREN bu miktarları YÜKLENİCİ’nin istihkakından veya alacağından, bu mümkün olmadığı takdirde teminatlarından tahsil edilecek, bunun da mümkün olmaması halinde yasal yollara başvuracaktır 

YÜKLENİCİ’nin, işyerinde sorumlu olduğu iş bölümünde;bir iş kazası meydana gelmesi halinde ya da her ne şekilde olursa olsun 3’ncü şahıslara madd,-manevi zarar verilmesi durumunda;İŞVEREN-kamunun veya ilgili yasal makamların veya SSK’nın veya  işçi varislerinin veya   üçüncü şahısların İŞVEREN aleyhine açacağı maddi ve manevi tazminatlarla ilgili olarak davanın sonucuna kadar YÜKLENİCİ’nin bu işle ilgili veya üçüncü şahıslar nezdindeki tüm hak ve alacakları ile teminatlarını alıkoymak hususunda yetkilidir. YÜKLENİCİ, İŞVEREN bu iş kazası nedeniyle herhangi bir şekilde tazminat ödemeye mahkum olması halinde , bu bedelin(fer’ileri ile birlikte) hak ve alacaklarından tazmin edileceğini, alacakları yetmediği halde teminatlarının nakte çevrilmesi suretiyle ödeneceğini, teminatlar yetmediği takdirde İŞVEREN'in bakiye alacağını İcra yolu da açık olmak üzere talep ve tahsil edeceğini, kabul ve taahhüt eder

Bu itibarla taahhüdün yerine getirilmesinde gerek ihmal, dikkatsizlik ve tedbirsizlikten ve gerekse ehliyetsiz işçileri kullanmaktan veya herhangi bir teknik sebepten meydana gelebilecek iş kazasından  herhangi bir ihmali veya kusuru ve teknik  kusuru olmasa bile tamamen veya müteselsilen  YÜKLENİCİ sorumludur. 

B) SOSYAL GÜVENLİK HÜKÜMLERİ;

YÜKLENİCİ, İşverenin işyeri sigorta numarası üzerinden, işverenin bağlı olduğu ilgili SSK-Müdürlüğüne müracaat ederek taşeronluk dosyası açtıracaktır. Taşeron sigorta dosyası açtırılması veya kapatılması için yapılan müracaatlarda problem ile karşılaşmamak için, İŞVEREN’e bağlı ilgili Personel Birimi yetkilileri bilgisi dahilinde YÜKLENİCİ+İŞVEREN birlikte SSK-Müdürlüğüne müracaat edilecektir. 

YÜKLENİCİ, işin yapıldığı yerin bağlı olduğu ilgili Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne  müracaat edip  ayrıca  bölge dosya numarası alacak  ek-1 ve ek-2 bildirimlerini süresi içinde yapacaktır. 

YÜKLENİCİ hiçbir şekilde işe girişini yapmadığı çalışanlarını iş sahasına sokamaz, işe girişi yapılmamış çalışanlarının iş sahasında gizlice getirilmesi sonrasında işçinin uğrayacağı iş kazası vb. durumlarda tüm hukuki sorumluluk yükleniciye aittir. Sigorta girişi yapılmamış işçilerin sahaya girmemesi veya girdiği tespit edilmesi durumunda sahayı terk ettirilmesi veya cezai işlem yapmak konusunda işveren tam yetkilidir.

YÜKLENİCİ, kendi personelinin  ücretlerinin, mesailerinin, tazminatlarının, yolluklarının ödenmesi ve personel istihdamı ile ilgili bilcümle vergi, fon, gelir vergisi, SSK/İşsizlik sigortası primi, sosyal yardım, katkı payı, harç, ceza ve her ne nam altında olursa olsun masraf ve giderlerinin yürürlükteki ve değiştiğinde yeni yürürlüğe girecek olan mevzuata uygun olarak zamanında temini, beyan edilmesi ve ödenmesinden sorumludur. 

Keza, YÜKLENİCİ şantiyede çalıştıracağı personel ile ilgili sigorta işlemlerini İŞVEREN’in S.S.K Müdürlüğünden almış olduğu işyeri sicil numarası üzerinden, şantiye yetkililerinin bilgisi doğrultusunda yapacak ve aşağıdaki belgeleri tahakkuk ayının son günü işveren-personel birimine teslim edecektir.

a) işe giriş bildirgeleri (onaylı) 

b) Ücret bordroları (işçi imzalı, işveren onaylı)

c) Aylık sigorta prim ve hizmet  belgesi, (normal sigortalı + emekli) (onaylı) Kanun gereği 2 (iki) ve üzeri işçi çalıştıran işyerleri ilk giriş hariç tekrar işe giriş bildirgelerini ve tüm sigorta bildirimlerini (tahakkuk işlemleri gibi) internet üzerinden yapacaklardır, bu nedenle tüm bildirgeler evrak kayıt anlamına gelen barkot numaralı olacaktır. Yüklenici ilgili Sigorta Müdürlüğüne müracaat ederek işveren kodu ve şifresi alacaktır. Şifreler müracaatı müteakip eden 10-15 gün içerisinde geldiğinden cezalı duruma düşmemek için gereken hassasiyet gösterilecek ve zamanında müracaat edilecektir. 

d) Normal Sigorta Primi, Emekli Sigorta Primi ve İşsizlik Sigortası primlerine ait ödeme makbuzları,

e) Eksik gün bildirim formları ve ekindeki belgeler, (SSK onaylı)

f) Muhtasar beyanname ve ödeme makbuzu.

Teslim edilmediği taktirde İŞVEREN, YÜKLENİCİ’nin ödemeleri yapmadığını kabul ederek Hakediş ödemesini bu vecibeler yerine getirilinceye kadar alıkoymaya veya yüklenici adına ilgili müdürlüklere yüklenici adına ödemeleri yapmaya yetkilidir. 

YÜKLENİCİ, bu sözleşmede belirtilen yapmayı taahhüt ettiği konuları bir alt yükleniciye devredemez, gerçek ve tüzel 3. şahıslara yaptıramaz, İŞVEREN’in onayı ile ALT-YÜKLENİCİ’lere işin bir kısmı veya bölümünün verilmesi durumunda yukarıda belirtilen tüm sorumlulukların yerine getirilmesinden ALT YÜKLENİCİ nin yanında YÜKLENİCİ direkt ve müteselsilen sorumludur.

YÜKLENİCİ, İşverenin SSK.’na açtırmış olduğu dosya üzerinden yapacağı işçilik bildirimlerinde, İŞVEREN’in sorumlu olduğu işçilik nispeti oranı üzerinden sigorta primini tutturmak zorundadır. Aldığı hakedişler üzerinden hesaplanacak işçilik nispetinin tutturulmaması durumunda, İŞVEREN, YÜKLENİCİ’nin hak edişinden karşılık gelen sigorta primini kesmeye yetkili kılınmıştır.

YÜKLENİCİ, Bölge Çalışma Müdürlüğü, İş Kur Müdürlüğü ve SSK Müdürlüklerinde bildirim ve ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi (ör. Sigorta primi borcunun ödenmemesi gibi) nedeniyle işverenin uğrayacağı her türlü zararı (ör. Borcu yoktur yazının alınamaması nedeniyle teminatın ihale makamınca irat kaydedilmesi nedeniyle tüm teminat tutarı, yasal faizleri ve masrafları, ihalelere girememe cezası alınması nedeniyle İŞVRENİN uğradığı tüm maddi ve manevi zararlar, ihale için yapılan masrafların tümü) ödemeyi peşinen kabul eder.

YÜKLENİCİ’nin SSK mevzuatına aykırı veya eksik işlemleri/ödemeleri nedeniyle SSK nezdinde İŞVEREN’e yükümlülük atfedilmesine sebep olması durumunda, doğacak tüm yükümlülükler ferileri ilşe birlikte tamamen YÜKLENİCİ tarafından ifa edilecektir. 

İŞVEREN, YÜKLENİCİ’nin ödemesini bu vecibeler yerine getirilinceye kadar alıkoyabilir. 

YÜKLENİCİ, çalıştırmış olduğu personellerinin iş akitlerinin feshedilmesi durumunda her türlü kanuni haklarını ödedikten sonra (ücret, fazla mesai, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin vs.) personel ile karşılıklı olarak ibralaşacak ve imzalı ibraname ile birlikte yapmış olduğu ödemelerin birer kopyasını İŞVEREN’e verecektir. (Kendi isteği ile ayrılmaları durumunda ibraname ile birlikte istifa dilekçelerinden birer nüsha da İŞVEREN'e verilecektir.)

İş Sağlığı ve güvenliğine ilişkin resmi kayıt ve belgelerin, Kanun, Tüzük, Yönetmelik ve bu konuda yürürlükte olan İdari Genelgelere uygun olarak tutulmamasından dolayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu Bakanlığa bağlı ilgili Bölge Çalışma Müdürlükleri, İş ve İşçi Bulma Kurumu Müdürlükleri ve Sosyal Sigortalar Kurumu Müdürlüklerince tahakkuk ettirilecek, idari para cezaları ve faizlerinin sorumlusu YÜKLENİCİ olacaktır. 

YÜKLENİCİ’nin söz konusu borçlarını ödememesi halinde veya herhangi bir sebeple resmi merciler İŞVEREN'den bir ödeme talebinde bulunduğu takdirde, YÜKLENİCİ mezkur borçlarını ilk ihtarda tüm fer’ileri ile birlikte ödeyecektir. Ödemenin yapılmaması durumunda İŞVEREN isterse borcu ilgili kuruluşa ödeyecek ve YÜKLENİCİ’nin ilk istihkakından kesecektir. Bu tür resmi kayıt ve belgeleri İŞVEREN’in kendisi düzenlemesi  halinde oluşacak maliyetler YÜKLENİCİ’ye maliyet olarak yansıtılacaktır. 

Ödemelerin tediyesinde, YÜKLENİCİ işçi ücretlerinin ve bunlara ilişkin vergi, SSK sigorta primlerinin, eksiksiz ödendiğini tevsik etmek mecburiyetindedir. YÜKLENİCİ’nin bu maddede yazılı vecibelerini yerine getirmediği tespit edildiği takdirde ödemeler bu vecibeler yerine getirilinceye kadar durdurulabilir. Bu durumda YÜKLENİCİ yukarıda yazılı müddetler içinde ödemelerin yapılmadığını sebep göstererek geri kalan işlerden dolayı hiçbir surette zarar, ziyan, tazminat namı altında herhangi bir hak iddiasında ve talepte bulunamaz.

YÜKLENİCİ çalıştıracağı personellerine fazla mesai yaptırması durumunda mutlaka yazılı izinlerini alacaktır,ilgili resmi kurumlardan bu durumu belgelendirecek ve birer kopyasını İŞVEREN’e verecektir.

YÜKLENİCİ, sigortasız ve 18 yaşını doldurmamış yaşı tutmayan personel çalıştıramaz.

YÜKLENİCİ, yeni çıkan tüm mevzuatı takip edecek ve mevzuat gereklerini harfiyen uygulayacaktır. Mevzuattan dolayı İŞVEREN’İN uğrayacağı maddi ve manevi zararları peşinen ödemeyi kabul ve taahhüt eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder