1 Ocak 2017 Pazar

İŞÇİLİK TAŞERONLUĞU SÖZLEŞMESİ (I)

İşbu Taşeronluk Sözleşmesi, … adresinde mukim A (bundan böyle “A” olarak anılacaktır) ile … adresinde mukim ……………….. (bundan böyle TAŞERON olarak anılacaktır) arasında, aşağıdaki şartlar altında akdedilmiştir.
1. SÖZLEŞMENİN KONUSU
İşbu Taşeron Sözleşmesi’nin konusu A ile B (asıl işveren) arasında imzalanan … onarım işlerinin yapılmasına ilişkin Sözleşme (ana sözleşme) kapsamında A tarafından ifası taahhüt edilen işlere dair işçilik hizmetlerinin temini için taşeron tarafından işçi (personel) sağlanması ve bu iş kapsamında işçilerin taşeron tarafından sevk ve idaresi işidir.
2. İŞÇİLERİN SAĞLANMASI
Bu Sözleşmenin 1. maddesinde belirtilen ana sözleşme konusu işlerin A tarafından uygun bir şekilde ifa edilmesi için gerekli olan iş gücü taşeron tarafından temin edilecektir.
Söz konusu işin bulunduğu ülkede çalışmak üzere taşeron tarafından belirlenen işçilerin isim, adres ve nitelikleri A’ya bildirilecektir.
İsimleri bildirilen işçilerin A tarafından onaylanmasını takiben söz konusu işçiler fiili olarak taşeron nam ve hesabına çalışacak olup bu işçilerin sevk ve idaresi taşeron tarafından gerçekleştirilecektir.
Ancak söz konusu işçiler, her ne kadar fiili olarak taşeron nam ve hesabına çalışacak olsalar da, bu işçiler A’nın bünyesinde sigortalı olarak çalışacaklar ve işçilerin hizmet akitleri A ile akdedilecektir. Bu bağlamda işçilerin özlük hakları da A tarafından belirlenecektir.
3. PERSONELE YAPILACAK ÖDEMELER VE PERSONEL İÇİN YAPILACAK MASRAFLAR
A bünyesinde sigortalı olarak çalışan işçilerin maaş ve sair alacakları ile yeme, içme, ulaşım, konaklama, vergi, pasaport ve vize masrafları A’ya ait olacak, SSK primleri ve yurt dışına gönderilecek işçilere ilişkin olarak ilgili mevzuat gereğince yapılacak tüm masraflar yine A tarafından karşılanacaktır.
Ancak bu işçilerin esasında fiilen taşeron nam ve hesabına çalışacak olmaları nedeniyle, bu işçiler için A tarafından yapılacak tüm ödemeler taşeronun hakedişinden kesilecek, alacaklarından karşılanamaması durumunda teminatından karşılanacaktır.
4. İŞÇİLERİN İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞINA MARUZ KALMALARI
Taşeron, A bünyesinde kendi nam ve hesabına çalışacak işçiler açısından ilgili mevzuat gereğince gerekli tedbirleri almak ve uygulamakla yükümlüdür.
A bünyesinde taşeron nam ve hesabına çalışacak işçilerin geçireceği kaza ve bu kazaların sebep olacağı idari, hukuki, mali ve cezai bilimum neticelerden ve doğacak zararlardan doğrudan doğruya işçilerin nam ve hesabına çalıştıkları taşeron sorumludur.
İşin ifası nedeniyle 3. şahıslara karşı meydana gelebilecek muhtemel zararlar neticesinde ortaya çıkabilecek idari, hukuki, mali ve cezai bilimum zararlardan da taşeron doğrudan doğruya sorumlu olacaktır.
5. TAŞERONUN DİĞER SORUMLULUKLARI
5.1 Taşeron, kendisi tarafından temin edilen işçilerin gerek asıl işveren gerekse A tarafından belirlenen iş disiplini ile şantiye nizam ve disiplinine tam ve kayıtsız bir şekilde uymalarını sağlamak zorundadır.
Belirlenen kurallara aykırı hareket eden veya A ve/veya asıl işveren tarafından uygunsuz davrandığını veya görevlerini tatminkar olarak yerine getirme bakımından yetersiz ya da ihmalkar olduğu veya şantiyede bulunmasının uygun olmayacağı düşünülen işçi bütün masrafları taşerona ait olmak üzere derhal Türkiye’ye geri gönderilecektir. Bu şekilde geri gönderilen işçi yerine mümkün olan en kısa sürede uygun nitelikteki bir başka işçi taşeron tarafından temin edilecektir.
5.2 A bünyesinde Sigortalı olarak taşeron nam ve hesabına çalışacak olan işçilerin yurt dışına gönderilmeleri için ilgili mevzuat uyarınca gereken tüm bilgi ve belgeler taşeron tarafından sağlanacaktır. Söz konusu bilgi ve belgelerin işçilerin şantiyeye hareket tarihlerinden en az 15 (on beş) gün önceden A’ya ulaştırılması gerekmektedir.
Sağlanacak olan bu bilgi ve belgelerde herhangi bir yanlışlık veya hata bulunması sonucu ortaya çıkabilecek idari, hukuki, mali ve cezai bilumum zararlardan taşeron doğrudan doğruya A’ya karşı sorumlu olacak, bu bağlamda yapılacak tüm ödemeler de taşeron hakedişlerinden kesilecek, alacaklarından karşılanamaması durumunda teminatından karşılanacaktır.
5.3 Taşeron işbu Sözleşme kapsamındaki yükümlülük veya sorumluluklarından hiç birini A’nın yazılı iznini almaksızın temlik edemez.
7. İŞİN BEDELİ
Taşeron … onarım işleri için temin ettiği her işçi/personel için ekte sunulan işçi saat ücreti tarifesinden %_ indirim yapılarak tespit edilecek olan saat ücretleri üzerinden hakediş hazırlayacaktır.
Taşeron hakedişleri aylık olarak, asıl işverenin A’ya yapacağı hakediş paralelinde ve düzeninde tanzim edilir. Bu hakedişlerden, işbu Sözleşmenin ilgili maddelerinde belirtilen A tarafından taşeron nam ve hesabına yapılmış ödemeler ile her türlü borç ve kesintiler düşüldükten sonra taşerona ödeme yapılır.
Taşeron, A’ya isim ve adreslerini bildireceği bu işçilere ilişkin yukarıdaki maddelerde sayılan ve hakedişlerinden kesileceği belirtilen ödemelerin tüm hukuki ve mali sorumluluğunun kendisine ait olduğunu, bu konuda A’dan hiçbir talepte bulunmayacağını, rücu etmeyeceğini, ödenmiş ve ödenecek rakamlara itiraz etmeyeceğini şimdiden kabul ve taahhüt eder.
7. KESİN TEMİNAT
Bu Sözleşmede yer alan taahhütler ve sorumlulukların Sözleşmede belirtilen şartlara uygun bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak amacıyla ve Taşeron Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesinin bir ön şartı olarak; taşeron, ……….. tutarındaki kesin teminatı işbu Taşeron Sözleşmesi’nin imzalandığı tarihte A’ya verecektir. İşbu Kesin Teminat; gayr-i kabil-i rücu, kayıtsız, şartsız, süresiz ve A tarafından kabul edilebilir bir bankadan alınmış bir Kesin Teminat Mektubu olacaktır.
Bankadan alınmış Kesin Teminat Mektupları A’nın onayı alınmak suretiyle nakit teminata çevrilebilir.
Kesin Teminat, Taşeron Sözleşmesi dışında kalmış fakat yapılması Taşeron Sözleşmesi tarihinden sonra kararlaştırılmış işlerde, artan iş ve/veya fiyat farkı olarak ödenecek bedel oranında arttırılır. Arttırılan teminat miktarı için hakedişlerden nakit teminat kesintisi yapılır ve mevcut teminata ilave edilmek suretiyle kesin teminat tamamlanır. A tarafından uygun görülmesi veya onay verilmesi halinde bu nakit teminat kesintisi banka teminat mektubu ile değiştirilir.
8. KESİN TEMİNATIN GERİ VERİLMESİ
Bu Sözleşmede yer alan taahhütler ve sorumlulukların sözleşmede belirtilen şartlara uygun bir şekilde taşeron tarafından yerine getirildiği, taşeron’nun bu işten dolayı A’ya herhangi bir borcunun olmadığı ya da iş kazası nedeniyle açılmış veya açılabilecek davalardan dolayı ortaya çıkabilecek borcunun bulunmadığı anlaşıldığında ve ana sözleşme konusu işin kesin kabul işlemlerinin tamamlanmasından sonra taşerona iade edilir.
9. UYGULANACAK KANUN VE İHTİLAFLARIN HALLİ
İşbu Taşeronluk Sözleşmesi Türk Hukukuna göre yorumlanacak ve yürütülecek olup, bu Sözleşme ile ilgili olarak ortaya çıkan her tür ihtilaf, 4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu hükümleri çerçevesinde, söz konusu hükümlere istinaden atanmış olan üç hakem tarafından çözümlenecektir.
Tahkim Ankara’da Türkçe lisanında yürütülecektir.
10. TAŞERON SÖZLEŞMESİNİN YÜRÜRLÜLÜĞE GİRMESİ
İşbu Taşeron Sözleşmesi, taşeron’nun kesin teminatının A tarafından kabulünü takiben yürürlüğe girecektir.
İşbu Taşeron Sözleşmesi, 10. maddeden ibaret olup tarafların mutabakatı ile (1) nüsha olarak düzenlenmiş ve ……… tarihinde imza Ankara’da edilmiştir.
İş bu Taşeron Sözleşmesi’nin aşağıda belirtilen ekleri taraflarca imzalanmış olup, ……….. sahifeden oluşmaktadır. …/…/…


ASIL İŞVEREN                                                                     TAŞERON
Kaşe                                                                                         Kaşe
İmza                                                                                         İmza

Ekler: …



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder