1 Ocak 2017 Pazar

BANKACILIK İŞLEMLERİ SÖZLEŞMESİ

I. GENEL HÜKÜMLER:
Bir tarafta…………………………………………………………………………… adresinde mukim..... A.Ş. …………………………. Şubesi (aşağıda kısaca Banka diye anılacaktır) ile diğer tarafta ……………………………………...... adresinde mukim …………………….. (aşağıda kısaca müşteri diye anılacaktır) arasında aşağıdaki koşullarla işbu “Bankacılık İşlemleri Sözleşmesi” akdolunmuştur.
1. Bu sözleşme uyarınca açılacak hesap/hesaplar aşağıda yer alan ve ayrıca bu sözleşmede düzenlenmemiş olmakla birlikte uygulanan ve Banka’nın ileride uygulayacağı tüm yeni ürünler ve işlemler için aşağıda yer alan hükümler uygulanacaktır. Ekleri işbu sözleşmenin ayrılmaz parçaları olup, birlikte uygulanırlar.
2. Banka tarafından tek taraflı ve serbestçe açılabilecek bilcümle hesaplarla ilgili olarak da bu sözleşme hükümleri uygulanır. Banka, bir sebep ya da gerekçe göstermeksizin ürünlerin bir kısmını ya da tamamını kullandırıp, kullandırmama veya ürünlerin bir kısmının veya tamamının kullanılmasına dilediği zaman derhal son verme, hesapları tasfiye hakkına sahiptir. Banka müşteriye, hesap cüzdanı vermekle yükümlü değildir. Banka kabul ettiği takdirde müşteri hesabın açıldığı şubeden hesap cüzdanı alabilir.
3. Müşteri işbu sözleşmenin imzası ile birlikte ve Banka’nın serbest kabulü halinde sözleşmenin kapsamındaki tüm ürünleri, birlikte ya da ayrı ayrı kullanacağını kabul ve ikrar etmiştir. Ürünlerin müşteriye kullandırılması, Banka tarafından o ürünle ilgili işlem yapılması yolu ile gerçekleşir ve arz olunan ürüne ilişkin özel hükümler kendiliğinden yürürlüğe girerler. Müşterinin bu konuda ayrıca yazılı talebine, kabulüne veya imzasına ihtiyaç bulunmamaktadır.
4. Sözleşmede, ürünlerin başlıkları esas alınarak tasnif yapılmış olması birden fazla bağımsız sözleşmenin bulunduğu anlamını taşımaz. Sözleşme bir bütün olup, müşterinin herhangi bir hükme aykırı davranışı, diğer hükümlerin ihlali anlamını da taşır. Bu nedenle müşterinin bir itiraz, defi hakkı yoktur. Bu sözleşmede yer alan ürünler ile ilgili hükümlerden her biri, diğerleri hakkında da uygulanır.
5. Banka tarafından, müşteriye herhangi bir kredi tahsis edildiği takdirde müşteri bu sözleşme uyarınca, hesaplardan çekilecek meblağların ödemenin fiilen yapıldığı günün valörü ile hesaplarına zimmet kaydedilmesini ve hesaplara nakdi ödeme suretiyle alacak kaydedilecek tutarların, tevdi veya mahsup edildiği günün bir sonraki iş gününün valörü ile hesaplara işlenmesini kabul etmiştir. Müşteri tarafından Banka’ya keşide edilmiş çeklere karşı yapılan ödemelerde ödeme tarihi, çekin herhangi bir Banka şubesine veya takas odasına ibraz edildiği tarihtir. Ancak Banka’ya, tahsil, ödeme vs. amaçlarla devir, temlik ve ciro edilmiş çeklerin ödeme tarihleri, fiili tahsilatlarını takip eden ilk iş günüdür.
6. Müşteri adına açılmış hesapların zimmeti ile veya adına tahakkuk eden herhangi bir meblağın mahsubu suretiyle yapılacak tediyeler için Banka’ya verilecek her talimatın, lehdar adını, tediye miktar ve şeklini açıkça ihtiva etmesi zorunludur. Banka, lehdara doğrudan postayla ihbar yapılması hakkındaki talimatları uygulamak, yerine getirmek zorunda değildir. Lehdarın borcundan ötürü tediye tutarına haciz veya ihtiyati tedbir konması yahut haciz veya tedbir yolu ile tahsil edilmesi halinde Banka’nın veya muhabirlerinin herhangi bir sorumluluğu olmayacaktır.
7. Müşteri, hesaplarının vekili tarafından kullanılmasına razı olduğu veya işbu sözleşme hükümlerinin ifası, icrası amacıyla vekil tayin ettiği takdirde, vekilin adı, yetki belgesi ve sınırları Banka’ya yazılı olarak derhal bildirilecektir. Bununla beraber, Banka’nın hesaplara tasarruf etmek yetkisini haiz kişilerin ibraz edecekleri usule ve kanuna uygun belgelere göre, o kişilerle muamele yapma hakkı vardır. Müşteri, sona erdirildiği veya ölüm halinde mirasçıları tarafından yazılı olarak Banka’ya bildirilmediği sürece vekil tarafından yapılan işlemlerle bağlıdır. Vekâletnamenin tahrif edilmiş olmasından veya sahteliğinden, doğmuş, doğabilecek zararlardan Banka’nın sorumluluğu yoktur. Banka ibraz olunan vekâletname ya da yetki belgesindeki imzaların sıhhatini tahkikle yükümlü değildir. Diğer taraftan Banka dilerse vekille,
Temsilciyle işlem yapmayı bu şekilde başlatılmış işlemlere vekil, temsilci ile devamı, bir sebep göstermeksizin her zaman reddedebilir.
8. Banka’ya karşı yanlızca Banka’ya imza örnekleri verilmek suretiyle hesap üzerinde tasarrufa yetkili oldukları müşteri tarafından bildirilmiş olan kimseler tasarruf yetkilisi sayılacaklardır. Müşterinin ya da üçüncü kişinin yetki ve/veya ehliyetsizliğinden doğan bütün sonuçlar Müşteri’ye aittir. Ehliyetsizlik ve yetkisizlikler ilgili hususlar, yapılan değişiklikler Banka’ya gerekli yasal belgeler ile birlikte, yazılı olarak ulaştırılmış olmadıkça Banka’ya bu yüzden hiç bir sorumluluk atfolunamaz. Özellikle ehliyetsizliğin, yetki değişikliklerinin ilan edilmiş ya da Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde veya sair yayın organlarında yayınlanmış olması Banka’yı bağlamayacaktır. Banka anılan özel yazılı bildirim bulunmadıkça Müşteri’yi ya da onun temsilcilerini tam ehliyetli ve her türlü tasarruf yetkisini haiz saymaya yetkili olup bu yüzden sorumlu tutulamaz.
9. Banka, Müşterisine önceden haber vermeksizin herhangi bir Genel Kredi Sözleşmesi altında açılacak her türlü kredilere veya başka türlü her cinsten kredi kolaylıklarına ve teminatlara önceden bir ihbara ihtiyaç olmaksızın yetkili merciler tarafından tespit edilmiş, edilecek veya serbestçe tayin edeceği oranlarda faiz, komisyon, fon ve müteferrik masrafları ve her ne nam altında olursa olsun sair teferruat ve ayrıca gider vergisi uygulama ve bu oranları dilediği zaman tek yanlı olarak artırma hakkına sahiptir. Müşterinin, bu hususlardan ötürü, herhangi bir talep, iddia, itiraz veya şikayet hakkı yoktur. Banka tarafından, hesap edilecek her çeşit komisyonlar ve gider vergileri fatura veya senedin, hisse senetleri ve bonoların nominal değeri üzerinden hesaplanacaktır. Teminatların değeri bunların takdir edilen kıymeti olarak veya bunlarla ilgili yönetmeliklere uygun olarak belirlenecek, komisyon ve vergiler Müşteri tarafından ödenecek, her ne sebeple olursa olsun iade edilmeyecektir. Banka, kredi işlemlerinden doğacak faiz meblağını, kredi taahhütnamesinde/sözleşmesinde belirlenen şekilde ve tarihlerde (tek taraflı olarak belirleyeceği bir ya da üç aylık devre sonlarında) müşterinin hesabına borç kaydederek mahsup edecektir. Tahsil için Banka’ya teslim edilen senetlerin, tahsil edilmek üzere Banka şubesinin olmadığı yerlerdeki diğer bankalara gönderilmesi halinde, tahsil eden bankanın komisyonu, masrafları ve tahakkuk eden gider vergisi Müşteri tarafından derhal nakden ödenecektir. Ayrıca işbu sözleşmenin inikadı, icrası ve verilmiş veya verilecek her türlü teminatlarla, kefaletlerle ilgili işlemlerin gereği her tür masraf, vergi, harç, rüsum ve ücretler (daha önce mevcut veya sonradan konmuş, artırılmış olsun) yahut tahakkuk eden cezalar, sigorta primleri ve bunlarla ilgili ödenecek masraflar ile miktar ve rayiçlerdeki her nevi artışlar Müşterinin zimmetine borç kaydedilecektir. Müşteri, bu meblağları Banka’nın takdirine göre nakden ödemeyi veya hesabına borç kaydedilmesini kabul etmiştir.
10. Banka, üçer aylık dönemleri takip eden ayın ilk 15 günü içinde ya da dilediği zamanlarda müşteriye bir hesap özeti (ekstre) gönderebilir. Ancak, Banka dilediği takdirde belirli dönemler için hesap özeti göndermemek veya hiç hesap özeti göndermemek hakkına sahiptir. Banka’nın hesap özeti göndermesi halinde Müşteri noter aracılığıyla gönderilen hesap özetlerinin, hesap veya faiz tahakkuk dönemlerini takip eden 15 gün içinde notere tevdi edilmesinin yeterli ve geçerli olduğunu kabul eder. Müşteri, hesap özetinin muhtevasına, hesap özetini aldığı tarihten itibaren bir ay içinde itiraz etmezse, hesap özetinin gerçeğe aykırılığını Banka’ya karşı ancak borcunu ödedikten sonra iddia, dava edebilir. Diğer taraftan sebep ve ayrıntılı gerekçe göstermeksizin yapılan itirazlar hiç yapılmamış sayılır. Bunun gibi hesap hataları da Müşteriye ödemeden kaçınma hakkını vermez.
11. Banka aşağıda yazılı işlemleri de yapmaya yetkilidir:
a. Banka, işbu sözleşmeyi dilediği zaman, bir sebep dahi göstermeksizin derhal sona erdirmek, herhangi bir hesabı kapatmak, herhangi bir kredi tahsisini anında iptal etmek veya azaltmak, kullanma sahasını daraltmak, kullanma sahasını belli konulara tahsis etmek veya vadeli senetlerin tamamı veya bir kısmı için derhal teminat gösterilmesini talep hakkına sahiptir.
b. Banka, her zaman, bir sebep göstermeksizin Müşterinin hesaplarından birisinin veya hepsinin borç bakiyesinin tamamen veya kısmen ödenmesini istemek, süresi dolmamış teminat mektuplarını derhal geri istemek, teminat mektuplarının iptal edildiğinin bildirilmesini ve bunun Banka’ya teyit edilmesinin sağlanmasını istemek, Banka tarafından verilen garanti mektuplarının toplam miktarına eşit bir miktarın faizsiz, bloke bir hesaba derhal nakden yatırılmasını istemek haklarına sahiptir. Banka’nın yukarıda (a) ve (b) bentlerinde sözü edilen haklardan herhangi birisini kullanması halinde, Müşteri, belirtilen devredeki faiz ve masraflar ile birlikte borç bakiyesini derhal nakden ve tamamen ödemeyi, verilen teminat mektuplarını geri vermeyi bu teminat mektuplarının müddeti dolmamış eşit bir tutarını Banka’ya nakden yatırmayı kabul ve taahhüt etmiştir. Banka tarafından herhangi bir hesabın iptal edilmesi sadece o hesap bakiyesini derhal ödenmesi gereken muaccel bir borç haline getirecek ve bu hesap veya hesapların borç, bakiye veya bakiyelerinin tamamen ödenmesi gerekecektir. Müşteriye gönderilen ihbarlarda açıkça bildirilmedikçe diğer herhangi bir Genel Kredi Taahhüdünün/Sözleşmesinin yahut başka bir kredi kolaylığının iptali olarak yorumlanmayacaktır. Hesaplardan herhangi birisinin Banka tarafından iptal edilmesi halinde, hesabın iptal edildiği anda Banka’ya masraflardan, faizlerden, komisyonlardan, gider ve vergilerinden vesair masraflardan doğmuş veya nereden kaynaklanırsa kaynaklansın herhangi bir şekilde ortaya çıkmış meblağlar ile ilgili borçlar, ihbarın tebellüğü tarihinde derhal ödenecektir. Asıl meblağın ödendiğini bildiren bir makbuzun verilmesi yahut asıl tutarın ödendiğini bildiren hesap özetinin gönderilmesi halinde dahi, Banka’nın bakiye alacağını ve bu alacağı için faiz istemek hakkı saklıdır. Banka tarafından iptal edilen hesapların borç bakiyesi ödenmediği takdirde yahut başka türlü bir kredi kolaylığının hangi sebepten olursa olsun, iptali gerekli gördüğü takdirde Banka, bütün hesapları iptal edebilir. Banka tarafından iptal edilen hesapların borç bakiyesi ödenmediği takdirde, diğer herhangi bir Genel Kredi Sözleşmesi veya başka bir kredi kolaylığı önceden olduğu gibi geçerli olmaya devam edecektir. Ancak bakiye borçların ödenmesi, Banka’nın Genel Kredi Sözleşmesini veya başka bir kredi kolaylığını serbestçe ve derhal iptal etmek hakkına engel olmayacaktır. 12. Müşteri’nin Banka’da birden fazla hesabı varsa Banka, Müşteri’nin herhangi bir talimatı olması gerekmeksizin bu hesaplar arasında dilediği şekilde ve zamanlarda kendi takdirine göre, her türlü virmanları ve hesap aktarmalarını yapabilir. Sözü geçen hesapları birleştirerek tek hesap halinde getirebilir. Banka bundan başka Müşterinin nezdindeki birden fazla hesabını bir kül olarak mütalaa etmeye, gerek Banka ile Müşteri, gerek Banka ve üçüncü kişiler ile olan ilişkilerde, birden fazla hesabı bir tek hesap gibi işleme tabi tutmaya yetkilidir. Bu Banka’ya tanınan bir yetki olup, Banka bunu kullanıp kullanmamakta serbesttir.
13. Kredi tutarının veya herhangi bir açık hesap kredi kolaylığının maksat, limit, kullanma tarzı, Banka’nın bir taahhüdünü teşkil etmez. Banka istediği takdirde, şarta bağlı olmaksızın kredi miktarını azaltmaya, kullanma tarzını değiştirmeye, kredi miktarının çeşitli konulara göre nispi kullanılışını ve kredi konusunu değiştirmeye yetkilidir. Değişiklik halinde önceki kredi kolaylığının vadeleri, kayıt ve şartları aynen geçerli olacaktır. Banka, kredi limiti içinde olmak üzere, krediyi kullandırmak için bir veya daha çok hesap açabilecek, bu hesapların limitlerini eski hesapları hareketlendirmek için arttırıp azaltabilecek, böylece bakiyeleri tasfiye edebilecektir. Banka, Müşteri adına açılmış birçok hesaplar arasında virmanlar yapabilecek, mevcut cari hesapları kapatabilecek ve Banka’ca uygun görülecek limitlerde yeni hesaplar açabilecek ve krediyi kullandırmak için diğer her türlü bankacılık muamelelerini yapabilecektir. Banka kararları, alındığı tarihten itibaren geçerli olacaktır. Müşterinin, Banka’nın kararlarına ya da krediyi hesaba katarak işe girişmesi veya taahhütlerde bulunması yüzünden Banka’ya karşı itirazda bulunmak ve bu kararlardan ötürü Banka’dan herhangi bir talep ve iddiada bulunmak hakkı yoktur. Banka, tek taraflı olarak herhangi bir ihbar veya ihtara gerek olmaksızın bu hakları kullanmak hakkına sahip olduğu gibi Banka’nın kararları kat’i ve nihai kararlardır. Ayrıca, Banka ilave ve değişikliklerden, Müşteriye bilgi verip vermemekte serbesttir. Banka tek taraflı takdir hakkını kullanarak herhangi bir Genel Kredi Taahhüdüne/Sözleşmesine veya başka herhangi bir taahhüde göre, herhangi bir krediyi kullanılır hale getirebilir, yahut aynı kayıt ve şartlarda başka bir şube veya ajansta kullandırabilir.
14. Müşteri Banka aracılığıyla veya Banka sistemleri üzerinden tanımlanan Banka’nın serbestçe belirleyeceği yetki ve limit dâhilinde yapacağı/yaptıracağı havale/virman/EFT uygulaması vs. işlemler esnasında; havale/virman/EFT, vs. işlemlerin yapılacağı hesapta yeterli bakiyenin bulunmaması, hesap üzerinde haciz ve/veya ihtiyati tedbir olması nedeniyle bu işlemlerin yapılmamasından dolayı Banka’nın hiçbir sorumluluğunun olmadığını, buna rağmen herhangi bir nedenle havale ve/veya EFT, vs. işlemlerin gerçekleşmesi durumunda, lehdarına ödeme yapılmazdan önce Banka’nın hatayı anladığı takdirde işlemleri tek taraflı iptal etmek hak ve yetkisine sahip olduğunu ancak hata anlaşılmadan lehdarına ödeme yapılmış ise, işlem tarihinden itibaren, bu bedele bu sözleşmenin hükümlerinin uygulanmasını, nakit karşılığı havale/virman/EFT, vs. işlem talimatı vermiş olsalar dahi Banka’nın bu talimatı yerine getirip getirmemekte tamamen serbest olduğunu, nakdin Banka’ca kabulünün, talimatın kabul edildiği anlamına gelmeyeceğini, hata tarihinin temerrüt tarihi olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder. 15. Müşteri, tarafına hesabından herhangi bir şekilde sistem, personel hatası veya herhangi bir sebeple fazla ödeme yapıldığının Banka’ca tespit edilmesi halinde, fazla ödenen tutarı ilk yazılı talepte faiz ve diğer fer’ileri ile birlikte derhal geri ödeyeceğini, aksi halde borcuna temmerrüt faizi, fon ve gider vergisi tahakkuk edeceğini, kabul ve taahhüt eder. Banka Müşteriye bir hesap cüzdanı vermeyebilir. Müşteri hesabının alacak ve borç bakiyelerini takiple yükümlüdür. 16. Banka, önceden haber vermeksizin serbestçe tayin edeceği tutar ve aralıklarda Müşterinin vadesiz mevduat hesaplarından Hesap İşletim Ücreti tahsil etmeye yetkilidir. Banka, bu tutarı dilediği zaman tek yanlı olarak artırma hakkına sahiptir.
II. MÜŞTEREK MÜTESELSİL HESAPLAR:
1. Müşterek bir hesabın sahiplerinden her biri (ister bir şirket veya iki veya daha fazla şahıstan ibaret olsun) ayrıca bir talimata ihtiyaç olmaksızın münferiden tek başına hesapta ve tamamında Müşteri sıfatıyla tasarrufta bulunmaya, hesaptan para çekmeye, hesabı kısmen veya tamamen kapatmaya, başka bir şubeye ya da hesaba nakle, başka hesaplara transfer etmeye, kısmen veya tamamen kendi borçları için veya üçüncü kişilerin bankaya olan borçları için rehin ve bloke etmeye, vekâlet vermeye, vekâleti iptal etmeye, ya da sınırlamaya ve genel olarak hesapta bulunabilecek tüm değerlere tek başına ve tek imzasıyla dilediği işlem, eylem ve tasarrufta bulunmaya yetkilidir.
2. Birden fazla müşteriye ait olan hesaplar, müşterilerden her birinin tek başına tasarrufta yetkili olduğu müşterek hesap niteliğinde sayılır.
3. Müşterilerin hep birlikte tasarruf edebileceği hesaplar ancak Banka’nın muvaffakatiyle açılır.
4. Banka, bu hesap müşterilerinden herhangi birinin işlem, tasarruf, talimat veya emrini yerine getirmekle diğer bütün müşterilere karşı ibra edilmiş olur.
5. Müşterilerden biri tarafından verilen vekâletler bütün diğer müşteriler için de bağlayıcıdır.
6. Banka, aksine yazılı talimat verilmedikçe, müşterilerden birinden ve/veya birkaçından alınan tutarlar için müşterek hesabı alacaklandırmaya mezun ve yetkilidir.
7. Banka, müşterilerden birine veya birkaçına verilebilecek kredileri, aksine yazılı bir talimat olmadıkça müşterek hesabın alacağına yazmaya mezun ve yetkilidir. Diğer müşteriler bu hususun ve genel kredi taahhütnamesi/sözleşmesi hükümlerinin müşterek hesaplar için de aynen uygulanacağını peşinen kabul etmişlerdir.
8. Müşterilerden her biri çek ve/veya diğer kambiyo senetlerini ve karşılığında para ödenmesini gerektiren vesair kıymetli evrakı ciro etmeye ve hesaba yatırmaya mezun ve yetkilidir.
9. Banka bir Hesap Cüzdanı verirse, hesaptan ödeme yapılırken hesaba ait cüzdanın ibrazını, Banka talep edebilir ve Hesap Cüzdanı ibraz edilemediği takdirde Banka ödemede bulunmayabilir. Şu kadar ki, bu hüküm Banka’nın takdirine göre kullanacağı bir yetki olup Banka dilerse Hesap Cüzdanı ibraz edilmeden de ödemede bulunabilir ve bu nedenle hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Müşteriler ellerindeki Banka cüzdanını kaybettikleri takdirde durumu derhal Banka’ya hep birlikte yazı ile bildireceklerdir. Müşteriler, cüzdanı kaybettikleri veya ellerinden rıza dışında çıktığını derhal yazılı olarak bildirmezlerse Banka’nın cüzdana dayalı olarak yapacağı ödemelerin zarar, hasar ve sorumluluğu münhasıran Müşterilere ait olup Banka yapacağı ödemeleri hesabın borcuna işleyebilir.
10. Mevcut tek kişiye ait bir hesaba ya da müşterek bir hesaba başka bir veya birkaç kişinin katılması Müşterilerin tümünün birlikte ve yazılı olarak Banka’ya yapacakları istek üzerine mümkündür. Banka böyle bir talebi kabul edip etmemekte, müşterilere kabul haberini gönderip göndermemekte serbesttir. Hesaba yeni katılanlar da müşterek hesap müşterisi olarak işlem yapmaya mezun ve yetkilidirler.
11. Müşteriler, müşterek hesaplar üzerindeki haklarını hiçbir suretle başkasına devir ve temlik edemezler. Şu kadar ki Banka dilerse Müşterilerden birinin veya birkaçının veya tümünün hesabı ve temlik konusundaki tasarrufunu ve/veya talimatını yerine getirmeye ve Müşterilerden yalnız birini dahi tek başına hesabın tümünü kül olarak ya da kısmen başkalarına temlik ve devre mezun ve yetkili saymaya ve buna göre işlem yapmaya mezun ve yetkili olup bu yüzden hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
12. Müşterilerden her biri yazılı olarak Banka’ya bildirmek ve Banka da bunu kabul etmek şartıyla müşterek hesap ilişiğini kesebilir. Müşterilerden birinin ya da birkaçının hesapla ilişiğini kesmesi, bu hesaptan doğan bütün hak ve alacaklarını hesabın diğer sahiplerine terk ve temlik etmiş olması sonucunu yaratır. Ancak hesabı kesen Müşterinin işbu sözleşme ve/veya genel kredi taahhütnamesi/sözleşmesi ile üstlendiği yükümlülükleri, borçları devam eder. Banka, müşterek hesap müşterilerinden birinin ya da birkaçının hesapla ilişkisini kesmesi halini diğer müşterilerin, hesap üzerinde münhasır hak sahipleri durumuna gelmesi olarak yorumlamakta ve uygulamakta serbest kalır. Şu kadar ki Banka dilerse, müşterilerden birinin ya da birkaçının hesapla ilişkisini kesmesini kabul etmeyebilir ve ilişkisini kesmek isteyen müşteri ve/veya müşterilerin hesaptaki tasarruf yetkisini devam ettirebilir.
13. Müşterilerden biri veya birkaçı müşterek hesaptaki tasarruf haklarıyla ilgili olarak yasal yollara başvurursa, ya da Banka, müşterilerden biri, birkaçı veya tümü aleyhine yasal yollara başvurursa veya üçüncü kişiler tarafından müşterilerden birine, birkaçına veya tümüne karşı yasal yollara başvurulup, Banka’ya ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz, icrai haciz, iflas, konkordato ve diğer yasal kısıtlamalar yetkili merciler tarafından bildirilirse Banka kesin hükme bağlanmış olmadıkça, müşterilerden hiçbirine ödemede bulunmaz ve hesabın üzerindeki tasarrufları tümüyle durdurur.
14. Banka, müşterilerden birine karşı mevcut ve olabilecek hak, alacak ve her türlü taleplerinden ötürü müşterek hesaptaki alacak bakiyesinin ve değerlerin tümünü takas ve mahsup edebilir, teminat olarak tutabilir. Banka’nın tüm hak, alacak ve talepleri yönünden müşterek hesap müşterileri, her biri hesabın tamamının sahibiymiş gibi işlem görür ve Banka bu esasa göre tüm haklarını kullanabilir.
15. Hesaba, Müşteriler tarafından ya da üçüncü kişiler tarafından yatırılan paralar ve değerleri ve tevdi edilen kıymetli evrak ve yine hesaptan yapılan bilcümle ödemeler ve hesap üzerindeki her türlü tasarruf, işlem ve eylemleri için yalnızca müşterek hesap Müşterilerinden birine Banka’nın hesap dekontu, ekstresi, mutabakat isteği veya başkaca bir bildirim göndermesi yeterli olup müşterek hesabın diğer müşterilerine ayrıca bildirim, ihtar, tebligat yapılması gerekmez. Müşteriler içlerinden her birinin her türlü bildirimlerin alınması konusunda tüm müşterileri temsil ettiğini, içlerinden yalnız birine belgelerin gönderilmesinin yeterli olduğunu kabul etmektedirler.
16. Müşterilerin müşterek imzalarını gerektiren hallerde, hesabın tabi olacağı şartları kapsayan ayrı yazılı bir anlaşma hazırlanacaktır.
17. Müşterek Hesap Müşterilerinden Birinin ve Birkaçının Ölümü, Gaipliğine Karar Verilmesi ya da Ehliyetinin Kısıtlanması veya İflas Etmesi, Konkordato Akdetmesi, Başkaca Bir Şekilde Tasarruf Ehliyetinin veya Yetkisinin Sınırlanması
a. Müşterilerden birinin ölümü, gaipliğine karar verilmesi ya da ehliyetinin kısıtlanması veya iflas etmesi, konkordato mehli alması veya akdetmesi, başkaca bir şekilde tasarruf ehliyetinin veya yetkisinin sınırlanması halinde, Banka’nın bu durumlardan bilgisi olsun veya olmasın Müşterilere yapacağı ödemelerden dolayı vergi dairelerine, kamu makamlarına, kamu tüzel kişileriyle özel kişilere karşı doğabilecek tüm sorumluluklar ve sonuçları diğer Müşteriler müteselsilen yüklenmiş sayılırlar. Müşterilerin tümü bu gibi durumlarda kendisine yükletilmek istenen sorumluluk ve taleplerin tamamı için Banka’ya müteselsilen sorumludur.
b. Müşterilerden birinin ölümünden haberdar edildiğinde Banka veraset vergi daireleriyle ilişki kesilinceye kadar hesabın tümünü bloke edebilir. Şu kadar ki, Banka uygun görürse kendi takdirine göre Müşterilerden her birinin hesaptaki paylarının eşit olduğunu kabule ve hesaptan tevkif edilerek ilgili mercilere yatırmakla yükümlü olduğu veraset ve intikal vergisinin, mali denge vergisinin ve ileride ihdas edilebilecek diğer vergilerin karşılığını buna göre kesmeye mezun ve yetkilidir.
Müşterilerden birinin ölümü, gaipliğine karar verilmesi ya da ehliyetinin kısıtlanması, iflas etmesi veya konkordato mehli alması veya akdetmesi halinde Banka hesabın tümünü bloke etmeye ve hesap üzerindeki tasarrufları durdurmaya mezun ve yetkilidir. Şu kadar ki Banka dilerse Müşterilerden her birinin hesaptaki alacak bakiyesindeki paylarının eşit olduğunu kabule ve ölen, gaipliğine karar verilen ya da ehliyeti kısıtlanan veya iflas eden veya konkordato mehli alan veya konkordato akdeden müşteri ve müşterilerin payını bu esasa göre ayırt ederek hesabın alacak bakiyesinden geri kalanı diğer müşterilerin müşterek hesabı olarak işletmeye mezun ve yetkilidir. Yetkili yargı ve/veya icra organlarından alınmış bir karar Banka’ya tevdi edilmiş olmadıkça Banka Müşterilerin hesaptaki alacak bakiyesindeki paylarının eşit olduğunu kabul ederek veya buna göre ölen ya da gaipliğine karar verilen ya da ehliyeti kısıtlanan veya iflas eden ve konkordato akdeden veya başkaca bir şekilde tasarruf ehliyeti veya yetkisi sınırlanan Müşterinin payını ayırt etmek ve hesabın bakiyesini diğer Müşterilerin müşterek hesabı olarak telakki etmekten ötürü sorumlu tutulamaz.
18. Müşterek Hesap Müşterileri Banka’ya karşı tüm borç ve yükümler ile bilcümle ferilerinden, tamamından ötürü müteselsil olarak sorumludurlar.
III. ÇEKLERLE İLGİLİ HÜKÜMLER:
1. Banka Müşteri’ye kendi takdirine göre hesabında çek ile tasarrufta bulunma yetkisini tanıyıp tanımamakta ve Müşteri’ye çek karnesi verip vermemekte, herhangi bir teminat isteyip istememekte serbesttir. Banka hiçbir neden göstermek zorunda olmaksızın Müşteri’nin hesabında çek ile tasarruf etmesini ve Müşteri’ye çek karnesi vermeyi reddedebilir. Banka evvelce çekle tasarruf yetkisini tanıdığı Müşteri’nin bu yetkisini dilediği zamanda hiçbir neden göstermeksizin kaldırabilir ve çek karnesini istirdat edebilir. Müşteri bu nedenle hiçbir talepte bulunamaz, zarar ve ziyan ileri süremez.
1. Çekler Banka tarafından bastırılacak ve yalnız müşteriye veya Banka uygun bulursa temsilcisine verilecektir. Banka üzerine keşide edilecek çekler, Banka tarafından verilecek çek yaprakları üzerine MÜREKKEPLE okunaklı bir şekilde yazılacaktır. Silinebilir mürekkeple yazan kalemler kullanılmayacaktır. Aksi halde, bundan doğacak hiçbir neticeden Banka sorumlu olmayacaktır. Ayrıca, Banka, kendisi tarafından düzenlenmemiş çek yaprakları kullanılmak suretiyle keşide edilmiş çek bedellerini ödememek hakkını haizdir.
2. Keşide edilmiş çek üzerindeki maddi değişiklikler müşterinin tam imzası ile teyid edilecektir. Sadece isimlerin ilk harfleriyle imza atılmayacaktır.
3. Bankanın, çek bedellerini öderken çek hamilinin kimliğini araştırıp saptamak yetkisi var ise de, böyle bir araştırma yapmak zorunluluğu ve mükellefiyeti yoktur.
4. Banka tarafından ödenen çekin bedeli, çek tutarının doğru yazılıp yazılmadığına, çek hamilinin kimliğinin, yetkisinin ve kimliğini ispat için ibraz ettiği belgelerin sahte veya tahrif edilmiş olup olmadığına bakılmaksızın ve bu konuları araştırmak zorunluluğu yüklenmeksizin, müşterinin zimmetine borç kaydedilir. Müşteri bu yüzden Banka’ya hiç bir sorumluluk yükleyemez ve hiçbir talepte bulunamaz.
5. Çek defteri müşteri tarafından emin bir yerde muhafaza edilecektir. Kaybolmuş veya çalınmış çek defterleri yahut çek yapraklarının imzalı ya da imzasız olsun hileli şekilde kullanılmasından, sahteliğinden, çek ve belgelerin, tahrif, suistimal edilmesinden doğan bilcümle zararlar veya sorumluluklar müşteriye aittir.
6. Müşteri, sahtekarlık riskini azaltmak için, çek defterinin kaybolması veya çalınması halinde Banka’yı derhal, yazılı olarak durumdan haberdar edecektir. İmzalı veya imzasız çeklerin kaybolması veya çalınması halinde kaybolan veya çalınan çekin numarası, tarihi, tutarı ve kendisine çek verilen kişinin
7. Adı, herhangi bir usulsüz ödemenin yapılmasını önlemek üzere Banka’ya derhal bildirilecek, ödemenin reddi için yazılı talimat verecektir. Böyle bir kaybolmanın veya çalınmanın Banka’ya bildirilmemesi halinde ya da bildiriminden önce ödeme vaki olursa, ödenen çek bedeli yukarıda III/5 hükmünde belirtildiği üzere müşterinin zimmetine borç kaydedilecektir.
8. Banka, yıpranma, silinme belirtileri taşıyan, veya çek bedelini ödemeye yeterli olmayan veya banka tarafından daha sonra tasfiyesine karar verilen bir hesaba keşide edilmiş çek bedelini ödemeyi reddedebilir. Müşteri çek bedelini karşılamayan, yeterli fonlara dayanmayan hesaplara çek keşide etmenin ağır bir suç teşkil ettiğini, hukuki ve cezai sorumluluklarını bildiğini ikrar etmiştir.
9. Banka’daki hesaplardan herhangi birinin iptal edilmesi halinde, Müşteri yedinde kalan kullanılmamış çek formları derhal iade edilecektir.
10. Banka, müşterinin bu maddede açıkça belirtilen hususlara veya Türk Ticaret Kanunu’nun çekler, çeklerin karşılıkları ve geçerlilikleri ile ilgili 692., 695. ve 708. maddeleri hükümlerine veya diğer mevzuat hükümlerine uymaması halinde ya da bir gerekçe göstermeksizin serbestçe müşterilerin elindeki çek defterini geri almaya ve daha önce müşteriye tanınan çek keşide etmek hakkını iptal etmeye yetkilidir.
11. Çekten cayma hakkı doğsa bile, bu ihbar, Banka’ya ulaşıncaya kadar ibraz süresi geçmiş çekleri müşteriye sormadan ödeyebilir.
12. Hesapta yeter karşılığı olmadığı halde ve Müşteri’nin ödeme talimatı olmamasına karşın, Banka’ca ödenen çekler için ödeme tarihinden itibaren işbu sözleşmede yer alan oranda temerrüt faizi tahakkuk ettirilir ve vergi, fon vesair mükellefiyetler toplamıyla birlikte Müşteri’den tahsil edilir.
13. Hesabın kapatılması halinde kullanılmayarak Müşteri’nin elinde kalmış olan çeklerin Banka’ya iade edilmemesi halinde doğacak her türlü riskin Banka tarafından tespit edilen faizlerin de eklenmesi suretiyle kendisi tarafından karşılanacağını, Müşteri, Banka ile arasında çek defterinin teslimi sırasında yapılmış olan dönülemeyecek bir gayrinakdi kredi sözleşmesinin olduğunu, hesapta yeterli bakiye olmaması halinde her çek yaprağı için Banka’ca ödenecek meblağ kadar kredi kullanmış sayılacağını ve bu halde tüm bu sözleşme hükümleri ile kredili mevduata ilişkin hükümlerin geçerli olacağını beyan ve kabul eder. Ayrıca iade edilmeyen her çek yaprağı için 3167 sayılı Kanun’da veya diğer mevzuatta belirtilen ve Banka’nın ödeme yükümlülüğü içerisinde bulunduğu meblağın hesabından düşülmesini hesabında yeterli bakiye mevcut değil ise hesabına borç kaydedilmesini Müşteri kabul ve taahhüt eder.
14. Müşteri, Banka’ya ödeme için ibraz edilen tahsile verilen, istira edilen çekin kısmen karşılığı bulunması halinde Banka’nın bu kısmi karşılığı ödemeye, kabule kısmen ödenen çeki hamiline iade etmeye yetkili olduğunu kabul eder.
15. Hesaba yatırılmak veya tahsil edilmek üzere Banka’ya tevdi edilmiş bulunan çekler kontrol edilmeden teslim alınmış olup, müteakip inceleme ve teyide tabidir. Dolayısıyla banka, bu işlemle ilgili olarak neticede husule gelecek herhangi bir hatadan Müşteriyi haberdar etmek veya bu hatayı düzeltmek konusundaki hakkını mahfuz tutar.
16. Tevdiata tatbik edilen valör sadece faiz hesaplanması ile ilgili olup, müşteriye bu fonların kullanılması hususunda herhangi bir hak kazandırmaz. Müşteri, bu işlemi yalnızca Banka tarafından muhasebe kolaylığı bakımından yapıldığını kabul eder.
17. Yurt dışında bulunan bankalar veya mahalli takas odası üyesi olmayanlar üzerine çekilen çekler tahsile alınır. Tahsile gönderilen kalemlerin hasılası paranın tahsilinden sonra ödenecektir. Ancak, Banka dilerse, bu fonları çekler tahsil edilmeden kullandırabilir. Ödenmeme halinde Banka’nın bütün hakları ile kanuni yollara başvurma hakları saklıdır.
18. Tahsile gönderilen kalemlerle ilgili olarak Banka sadece gönderenin vekili olarak hareket eder ve bu kalemlerin tahsili hususunda hiçbir mesuliyet kabul etmez. Eğer herhangi bir tahsil meblağı herhangi bir sebepten Banka tarafından alınmışsa bu meblağ ve yapılan masraflar tutarı gönderenin hesabına borç kaydedilir.
19. Söz konusu çekler, Milletlerarası Ticaret Odası tarafından tanzim olunan en son yürürlükteki Ticari Vesikaların Tahsiline ilişkin Yeknesak Kurallara tabidir.
20. Tahsil edilmeden önce hesaba yazılan çek tutarını Banka dilediği zamanda ve özellikle bunların ödenmeden geri gönderilmesi ya da ödenmemesi halinde hesabın alacağından çıkarmaya mezun ve yetkilidir. Tutarı alacağına yazılmış çek herhangi bir nedenle muhatabı tarafından ödenmediği takdirde Müşteri bu çekin hesabına alacak kaydedilmesine dayanarak bankadan çekmiş olabileceği tutarı Banka’nın ilk talebinde derhal Banka’ya, Banka’nın uygulamakta olduğu faiz oranı üzerinden ve çekiş gününden geri ödeme gününe kadar hesaplanacak faizi ile ve varsa kur farkı ile bankaya geri ödemeyi kabul eder.
21. Banka, tahsil edilmek üzere verilen çeklerin zamanında ibraz edilmemesinden ya da protesto edilmesinden veya ihbarların ve ihtarların yapılmamasından veya rücu haklarının kullanılmamasından sorumlu değildir. Özellikle Banka’ya verilen çeklerin üzerindeki metin eksik, yetersiz, müphem veya şüpheye yer verecek nitelikteyse ya da bu belgeler, Banka’nın kendi takdirine göre ibraz için gerekli görülen makul sürede Banka’ya tevdi edilmemiş ise veya hal ve şartlar ibraz, protesto, ihbar, ihtar veya rücu zorlaştırıyorsa protesto, ihbar, ihtar, rücu veya başkaca hakların korunmasına yönelik yasal işlemlerin yapılmamasından ötürü Banka sorumlu tutulamaz.
22. Banka ibraz ödevini tahsil için verilen çeki, şube veya muhabirine göndermekle yerine getirmiş sayılır. Banka çekleri taahhütlü posta ile veya uygun göreceği herhangi bir diğer şekilde göndermeye mezun ve yetkilidir. Banka çeklerin geç ulaşmasından veya hiç ulaşmamasından sorumlu değildir.
23. Banka yukarıda belirtildiği üzere ibraz ettiği çeklerin ödenmemesi halinde, bunları protesto etmeye, ihbar/ihtarda bulunmaya ya da rücu hakkını kullanmaya, karşılıksız olduğunu tesbit ettirmeye mezun ve yetkilidir. Banka’nın bu yasal işlemleri yapmamasından, yapmasından ya da yaptırmasından ötürü herhangi bir sorumluluk, zarar ve hasar doğarsa, bu tamamen hesap sahibine ait olup, üçüncü şahısların ya da ibraz, ihbarname, protesto, ihbar, ihtar ve rücu muhataplarının Banka’ya karşı ileri sürebileceği talepler için Banka Müşteri’ye rücu etmeye mezun ve yetkilidir.
24. Banka çeklerin ziya ve hasarından veya kaybolmasından ya da Banka’nın kullandığı ulaştırma ve iletişim araçlarında yok olmasından sorumlu değildir. Banka sözü geçen belgeleri normal bir dikkatle muhafaza edecektir. Ziyaı halinde, kıymetli evrakın iptalini sağlamak için yapılması gereken yasal işlemler tamamen Müşteri’ye ait olup, Banka bunları yapmakla ya da yaptırmakla yükümlü değildir.
25. Müşteri Banka’ca belirlenen ve ileride belirlenecek limitler dâhilinde keşide ettiği çekler için provizyon alınmadan ve hesabında karşılığı olup olmadığına bakılmaksızın Banka veya Banka’nın anlaşma yaptığı Banka şubeleri tarafından ödeme yapılmasını kabul eder. Müşteri, Banka’nın herhangi bir talimat veya hesabında para olmasa dahi, provizyon almadan ödediği çek bedelleri ile borçlu olduğunu ve bu borcunu aşağıdaki şekilde ödeyeceğini kabul ve taahhüt eder. Çekler’in hesapta yeterli karşılığı bulunmasa dahi, Banka belirlediği veya ileride belirleyeceği limitler dâhilinde keşide edilmiş çek meblağını keşideci dışındaki hamiline ödeyebilir. Bu suretle ödenen meblağlar için Banka ile müşteri arasında çek karnesinin veriliş tarihinden başlamak üzere, bir kısa vadeli kredi sözleşmesi akdedilmiş sayılır. Bu halde Banka’nın genel kredi sözleşmesi hükümleri de aynen geçerli olacaktır. Karşılığı bulunmamasına rağmen Banka’ca ödenen çek tutarları, kredi hesabından karşılanacak ve müşteri o miktar kadar kredi kullanmış sayılacak ve bu halde kredili mevduata ilişkin hükümler geçerli olacaktır. Söz konusu kredinin geri ödeme şartları, hesap ektresi ya da sair hususlar müşteriye bildirilecektir.
26. Süresi içinde ibraz edilen çekleri Banka, müşteri hilafına talimat verse dahi ödeyip, ödememekte serbesttir.
27. Müşteri tarafından imzalanmış veya imzalanmamış veya hiç kullanılmamış çek rızası hilafına elinden çıktığını T.K.K.’nun 711/3. maddesine dayanarak hamile ödenmemesini temin amacıyla Banka’ya derhal ödemeden men talimatını sebeplerini açıklayarak bildirmeye mecbur olduğunu, işbu talimatın şubeye ibrazına kadar geçen zaman zarfında sözü edilen çek ödenmiş olduğu takdirde Banka’nın hiçbir sorumluluğu olmayacağını, Banka’nın ödemeden men talimatı verilen çek bedellerini işbu hesabından alıp muvakkat bir hesapta ihtilafın halline kadar bloke etmeye yetkili olduğunu, çeklerin ödenmesinde Banka’nın hamilin kimliğini, çekin geçerli olup olmadığını araştırmaya yetkili bulunmakla birlikte zorunlu olmadığını kabul ve beyan eder.
IV. MENKUL KIYMET ALIM-SATIM VE SAKLAMA:
1. Müşteri dilerse, Banka nezdinde yazılı talepte bulunarak ve/veya Banka’nın dağıtım kanallarından güvenlik adımlarını izleyerek, kartını ve şifresini kullanarak, Devlet Tahvili, Hazine Bonosu, Gelir Ortaklığı Senedi, Özel Sektör Tahvili, Varlığa Dayalı Menkul Kıymet, Finansman Bonosu, Yatırım Fonları, Hisse Senedi vesair menkul kıymetlerin alım satımını yapabilir ve Banka’nın Halka arzına aracılık edeceği hisse senetleri için talepte bulunabilir, yapabilir. Alım emri işlemi, Müşteri’nin menkul kıymetin alınması için dağıtım kanallarını, kartını ve şifresini kullanarak yaptığı bildirim, satım emri işlemi Müşteri’nin menkul kıymetin satılması için dağıtım kanallarını, kartını ve şifresini kullanarak yaptığı bildirimdir. Emir; alım emri, satım emri veya alım satım emridir. Borsa; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve Kanun uyarınca kurulmuş ve kurulacak diğer Menkul Kıymet Borsalarıdır. Kürtaj Ücreti; menkul kıymet alım satımlarından ötürü Borsa tarafından tahakkuk ettirilen her türlü ücrettir.
2. Banka’nın aracılık işlemlerini yapma konusunda bir taahhüdü, mükellefiyeti yoktur. Banka Müşteri’nin emir, istek ve taleplerini hiçbir gerekçe göstermeksizin kısmen ya da tamamen kabul ve reddetmekte serbest olup, kabul etmediğini Müşteriye bildirme mükellefiyeti yoktur. Banka Müşteri’nin satın alınmasını istediği menkul kıymet tutarının nakden ve peşinen ödenmesini, satılmasını istediği menkul kıymetlerin kendisine teslimi, Müşteri emrini Borsa’ya intikal ettirmenin ön şartı olarak ister. Emir limitsiz fiyatlı ise, tutar hesabında bir önceki gün kapanış fiyatının %10 fazlası kullanılır. Müşteri’nin belirli bir meblağı menkul değerler hesabına yatırması halinde, bu meblağ ile sınırlı kalmak kaydı ile verdiği talimatlar Banka tarafından işleme konur. İşlem gerçekleştirildikten sonra artan meblağ Müşteri tarafından istenildiği takdirde, bu sözleşmedeki hakları saklı kalmak kaydıyla iade edilebilir veya bir sonraki emirlerde yeterli olmak kaydıyla kullanılabilir.
3. Banka, Müşteri’nin adına veya hesabına, Müşteri’nin kendi adına Borsa’da işlem gören menkul kıymetlerin alım satımını yapabilir. Müşteri, Banka’ya yapacağı bütün bildirimlerini ve vereceği emirlerini, açık ve tereddüde yer vermeyecek şekilde ve yazılı olarak yapmakla yükümlüdür. Banka kendi münhasır takdir ve anlayışına göre Müşteri’nin açık olmayan ya da tereddüde yer veren emir ve bildirimlerini yerine getirmekle yükümlü değildir.
4. Alım satım işlem ve talimatlarında menkul kıymetlerin bütün niteliklerinin belirtilmesi ve işlemin, talimatın her yönü ile tam ve açık olarak yazılmış olması zorunludur. Açıklık taşımayan hususlar Banka’nın tercihine bırakılmış demektir. Böyle bir durumda Müşteri, Banka’nın seçim hakkını doğru ya da gereği gibi kullanmadığını asla ileri süremeyeceğini, bu nedenle Banka’da her ne nam altında olursa olsun bir talep hakkının bulunmadığını peşinen kabul ve taahhüt etmiştir. Müşteri Banka’nın kendi nam ve hesabına veya başka yatırımcıların hesaplarına ve kendi namına alım ve satımlar yapabileceğini ve yaptığı işleri de kabul ettiğini şimdiden beyan eder. Müşterinin alım, satım işlem ve talimatları, verdikleri Borsa seansı için gerçekleştirilmemişler ise kendiliğinden geçersiz olurlar ve Müşteri onları yazılı olarak yenilemedikçe işleme konulamazlar. Banka aracının menkul kıymetleri teslim etmemesi veya bedellerini ödememesinden, menkul kıymetlerin sahte, eksik ve yıpranmış olmalarından, çalınmasından, kaybolmasından, yanmasından, hukuka, ilgili yasa ve mevzuata uygun ihraç edilip, edilmemesinden, içeriğinden, saklama ve çalışma sisteminden kaynaklanan ya da diğer bütün zararlardan, değiştirilmeleri söz konusu olduğu halde eski menkul kıymetlerin tesliminden, muhabirlerin ve/veya 3. kişilerin verecekleri her türlü zararlardan, alım ve satım talimatlarında menkul kıymetlerin her türlü niteliklerinin açıkça ve doğru olarak bildirilmemesinden, herhangi bir nedenle doğacak, doğrudan ve dolaylı zararlardan dolayı hiç bir şekilde sorumlu değildir. Banka, Müşteri’nin açık ve doğru olmayan işlem ve talimatını yerine getirmek zorunda değildir. Banka bu gibi işlem ve talimatları yerine getirecek olsa bile, bundan doğacak hiç bir zarardan sorumlu olmayacaktır. Alım ve satımların ifası sırasında veya ifasından dolayı Borsa tarafından Banka’ya tazmin ettirilecek meblağlar her ne miktarda olursa olsun Banka’nın ilk yazılı talebinde Müşteri tarafından nakden ve tamamen Banka’ya derhal ödenecektir.
5. Müşteri’nin talimatları, işlemleri “Serbest Fiyatla”veya “Limitli”olabilir. Serbest Fiyatlı talimatlarda herhangi bir fiyat kaydı yoktur. Bu tür talimatlar Banka’ya en geniş anlamda davranış ve işlem özgürlüğü verir. Limitli talimatlarda işlemin yapılacağı fiyat bizzat Müşteri tarafından belirlenir. Bildirilen fiyat alışlarda en yüksek, satışlarda en düşük fiyat anlamını taşır. Alışlarda Borsa’da oluşan fiyat, limitli fiyatın altında veya bu fiyata eşit olduğu, satış durumunda ise Borsa fiyatı limitli fiyata eşit veya onun üstünde olduğu takdirde emir yerine getirilir. Limit fiyatın Borsa fiyatına eşit olması hallerinde bu fiyattan işlem gören senet miktarı sınırlı ise talimat kısmen icra edilebilir veya hiç gerçekleşmeyebilir. Müşteri işlem ve talimatlarında fiyat konusunda hiç bir açıklık yoksa, serbest fiyatlı olduğu kabul edilecektir.
6. Müşteri Banka’ya satım konusu olan menkul kıymetleri veya alım bedelini teslim ettiğinde Banka ona bir makbuz verecektir. Banka Müşteri’ye satmış olduğu menkul kıymetleri teslim ettiğinde de Müşteri Banka’ya bir makbuz veya tesellüm belgesi verecektir. Bu belgelerin biçimleri ve içerikleri Banka tarafından belirlenecektir. Müşteri Borsa’ya ilişkin bütün yasalar, yönetmelikler, genelgelere de uymayı kabul ve taahhüt eder.
7. Borsa’da yapılan işlemlerde, eski–yeni farklılığı söz konusu olduğu taktirde, kürtaj ve meblağ, hisse senedinin işlem fiyatı (eski fiyatı) üzerinden hesaplanacaktır. Banka, teslimatlarında, işlem tarihinde Borsa tarafından yazılı olarak tesbit edilmiş aradaki farkı ödemek kaydıyla eski veya yeni tip hisse senedi teslim etmekte serbesttir.
8. Müşteri, menkul değerlerinin Banka’da ve/veya Menkul Değer Borsaları Takas Merkezlerinde saklamada bırakılmasına muvafakat eder. Bununla beraber Banka herhangi bir biçimde mehile tabi bulunmaksızın her an Müşteri portföyünde bulunan Menkul Değerleri teslim almasını isteyebilecektir. Müşteri, kendisine yapılacak bir ihtar üzerine Menkul Değerlerini derhal teslim almayı, aksi takdirde Banka’nın talep edeceği muhafaza ücretini ve bununla ilgili vergiler vb. giderleri ödemeyi peşinen kabul eder. Menkul Değer Borsaları ve Takas Merkezlerinde saklamada bırakılan Menkul Değer Borsalarınca bir saklama ücreti veya başka bir ücret talep edilmesi bu tutarı da Banka’ya derhal ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
9. Müşteri hesabında emenet olarak kalan hisse senetleri ile ilgili rüçhan hakkı kullanımı söz konusu olduğunda bu hakkın kullanımı için belirlenen sürenin sona ermesinden en az onbeş gün önce Banka’ya, aksine tekrar yazılı bir talimat vermediği takdirde; adına rüçhan hakkı kullanılıp kullanılmaması yetkisi Banka’ya aittir. Banka’nın rüçhan hakkının kullanılması yönünde karar vermesi durumunda rüçhan hakkı bedeli hesabındaki serbest bakiyeden ya da hesabında yeterli bakiye bulunmaması halinde sermaye artırımına giren şirkete ait hisse senedinin ve/veya portföyünde mevcut bulunan diğer hisse senetlerinde rüçhan hakkı bedelini karşılayacak kadar kısmının satılmasına ve rüçhan hakkının adına kullanılmasında Banka yetkilidir. Müşteri hesabında hisse senedi veya serbest bakiye bulunmaması durumunda rüçhan hakkı kullanımının Banka kaynaklarından yapılmasına Banka tarafından karar verilmesi halinde kullanılan Banka kaynağına Banka’nın en yüksek cari kredi faiz oranının %100 fazlası üzerinden faiz ödemeyi ve faizin üçer aylık dönemlerle ana para ilave edilerek tekrar faiz tahakkukuna tabi tutulmasını, bu işlemden dolayı Banka’nın hiç bir sorumluluğunun bulunmadığını kabul ve taahhüt eder.
V. REPO VE TERS REPO:
1. Taraflar arasında Sermaye Piyasası Kurulunun tebliğleri ve bu tebliğlerde yapılan degişiklikler (Aşağıda kısaca ‘‘Tebliğ” olarak anılacaktır) çerçevesinde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (Aşağıda kısaca ‘‘Borsa” olarak anılacaktır) ve/veya Borsa dışında yapılacak repo ve ters repo işlemlerinin genel esaslarını belirlemektedir.
2. Tanımlar: Repo: Banka’nın geri alma, Müşteri’nin geri satma taahhüdü ile Banka’nın Müşteri’ye menkul kıymet satışını, Ters Repo: Banka’nın geri satma, Müşteri’nin geri alma taahhüdü ile Banka’nın Müşteri’den menkul kıymet satın alınmasını,
Vade: Dekont’ta yer alan menkul kıymetin geri alma veya satma tarihini ifade eder.
3. Taraflar, münferid her repo ve ters repo işlemleri için ikişer nüsha Repo ve Ters Repo İşlemleri Dekontu’nu (Aşağıda kısaca ‘‘Dekont” olarak anılacaktır) düzenlerler ve Dekont’un bir nüshası karşı tarafa verilir veya gönderilir, diğer nüsha ise taraflarca saklanır. Taraflar düzenlenen Dekont’un içeriğine uygun olarak hareket etmeyi kabul ederler.
4. Banka ve Müşteri her münferid repo veya ters repo işlemi için düzenlenecek olan Dekont’un içeriğine uygun olarak menkul kıymeti satmayı veya almayı ve vadesinde geri almayı veya geri satmayı kabul ve taahhüt ederler.
5. Tebliğ hükümleri uyarınca repo işleminde, Müşteri’ye satılan menkul kıymetlerin fiziken teslimi yapılmaz. Repo konusu menkul kıymetler T.C. Merkez Bankası düzenlemelerine uygun olarak Banka tarafından T.C. Merkez Bankası ve/veya İ.M.K.B Takas ve Saklama A.Ş.’de depo edilir.
6. Ters repo işleminde Banka’nın Müşteri’den satın aldığı menkul kıymetler Banka’ya işlem anında teslim edilir. Banka bu menkul kıymetleri T.C. Merkez Bankası düzenlemelerine uygun olarak T.C. Merkez Bankası ve/veya İ.M.K.B. Takas ve Saklama A.Ş.’de depo eder. Banka ters repo işlemi ile satın aldığı menkul kıymetleri işlem tarihi ile vade tarihi arasında kalmak ve vadesi geri satma vadesini geçmemek koşuluyla repo işlemi ile yeniden satabilir.
7. Tarafların repo ve ters repo işlemi nedeniyle yüklendikleri edimlerini ifada temerrüde düşmeleri durumunda temerrüde düşen taraf karşı tarafa temerrüt gününden başlamak üzere …………. temerrüt faizi ve..... cezai şart ödemekle yükümlüdür. 8. Banka, repo ve ters repo işlemlerini Borsa’da veya Borsa dışında Banka portföyünde bulunan menkul kıymetler üzerinde de yapabilir.
VI. VADELİ MEVDUAT:
1. Banka tarafından yazılı olarak izin verilmedikçe vadeli hesaplardan, tespit edilen vade sonundan önce kısmen veya tamamen para çekilemez. Banka vadeli bir hesaptan, vadesi dolmadan önce para çekilmeslne izin verip vermemekte serbesttir.
2. Bir vadeli hesaba yatırılmış meblağın vadesinden önce kısmen veya tamamen çekilmesine Banka tarafından müsaade edilmesi halinde, çekilen miktarlara ödenecek faiz oranı, o paranın çekildiği vadeli hesaba tatbik edilen vade, süre ve şartlara göre verilecek faizden Banka’ca belirlenecek oranda bir ceza düşülecektir. Banka tek taraflı takdir hakkını kullanarak vadeli hesaplardan vadesinden önce çekilmesine müsaade edilen hesaplara uygulanacak cari faiz oranlarını ve şartlarını belirleyebilir ve bunları her zaman değiştirebilir.
3. Vadeli bir hesaba vadenin dolmasından önce faiz tahakkuk ettirilmesi ve bu hesaptan vadesinden evvel para verilmesi veya hesaptan herhangi bir şekilde tasarrufta bulunulması halinde Banka tarafından tahakkuk ettirilen faiz, masraf ve vergiler tenzil edilecek ve hesabın çekilmesine müsaade edilmeden önce Banka Müşterisinden tahsil edilecek ve/veya Banka’nın kendi insiyatifi ile esas ödeme meblağı tutarından mahsup edilecektir.
4. Vadeli hesaplarda, hesabın açılış tarihindeki vade durumuna göre Banka tarafından belirlenen faiz oranları uygulanır. Banka faiz oranlarını her zaman tek taraflı olarak düzenleme ve değiştirme hakkına sahiptir.
5. Vadeli hesaptaki alacak bakiyesi çekilmediği veya Banka’ya, vadenin son gününün son iş saatine kadar hesaptaki paranın tasarrufu ile ilgili yazılı talimat verilmediği takdirde, Banka kendi takdirine göre ve halen çekilmemiş faizler de dâhil olmak üzere toplam meblağı aynı şartlar ile vadeli yahut vadesiz bir hesaba geçirebilir. Banka, müteakip dönemlerde de yukarıdaki şekilde hareket etmek hakkını haizdir. Bankanın bu hakkını kullanmış ya da kullanmamış olması müşteriye bir talep hakkı vermez.
6. Vadeli hesaplarda faiz, vade sonunda tahakkuk ettirilir. Bununla beraber Banka faiz tahakkuku için değişik süreler tespit etmekte serbesttir.
7. Banka dilediği takdirde, vadeli hesaplardaki paranın tahakkuk eden faizini geçici hesaplara nakledebilir.
VII. YABANCI PARA (DÖVİZ) TEVDİATI:
1. Bu gibi hesaplarla ilgili tüm ödemeler ve muameleler, hesap hangi paraya göre açılmışsa o para üzerinden yapılır. Bununla beraber T.C. Kanunlarının veya yönetmeliklerinin zorlayıcı hükümler getirmesi halinde veya Banka dilerse hesap yabancı bir para ile açılmış olsa dahi Türk parasıyla ödeme yapılır.
2. Uygulamadaki kanun ve yönetmelikler gözönünde tutulmak şartı ile ve Banka Müşterisinin aksine talimatı yoksa, hesabın açıldığı paradan başka bir para ile hesaba yatırılan mevduat, hesabın açıldığı paraya çevrilebilir. Banka, kendi takdirine göre hesaba, hesabın açıldığı paradan başka bir para ile yatırılan mevduatı emaneten tutabilir ve gerektiğinde bu maksatla ve kendi insiyatifi ile aynı şartlara tabi olmak üzere başka hesap veya hesaplar açabilir.
3. Banka kendi takdirine göre, yürürlükteki kanun ve yönetmelikleri gözönünde tutarak yabancı paraların birbirine çevrilmesinde uygun gördüğü herhangi bir oranı tatbik edebilir. Banka, bir hesabın açıldığı paradan başka bir para ile ödemede bulunmak zorunda olmayıp, bu gibi talepleri reddedebilir. Çeşitli paraların birbirlerine çevrilmesindeki değişme oranlarında meydana gelecek kayıp ve zararlar Müşteriye ait olacak ve Müşteri bu yüzden Banka’dan hiçbir talepte bulunamayacaktır. Banka, tamamen kendi ihtiyarında olarak bir parayı başka bir paraya çevirirken dilediği miktarlarda komisyon ve masraf tahsil edebilir.
4. Türk Parası Kıymetini Koruma Kanunu’na uygun olarak yürütülen muameleler veya benzer bir kanun veya karar, veya yabancı paralarla ilgili başka mevzuat veya başka memleketler ile ilgili kararlar dolayısıyla Banka’ya karşı herhangi bir talepte bulunulamaz ve yukarıdaki kanun ve kararlara göre mecburi olan muamelelerin yürütülmesinde Banka tam yetkili olarak önceden herhangi bir talimat olmaksızın tek taraflı dilediği şekilde hareket edebilir. Bu gibi işlemlerin her türlü sonucundan Müşteri sorumludur.
5. Yabancı paralarla açılmış hesapların bakiyesi, Banka’nın takdirine göre yabancı para ile başka şubelerde veya yabancı memleketteki şubelerde o para sahası içinde olsun veya olmasın Banka adına Müşteri hesabına açılacak hesaplarda ve riski Müşteriye ait olmak üzere muhafaza edilebilir. Bu kurallar, Türkiye’de ikamet eden kişilere tahsis edilecek kredileri de içerir. Bu gibi bakiyeler, o paranın veya mevduatın ait olduğu memleketin bütün vergilerine, resimlerine, tahditlerine ve o memleket makamlarının alacağı diğer tedbirlere tabi olup paranın yatırıldığı ülkedeki masraflar, sınırlamalar ve Banka’nın kontrolü dışındaki diğer olaylardan dolayı Banka’nın hiçbir sorumluluk ve yükümlülüğü yoktur.
Banka kabul ettiği takdirde, (Banka bu kabulünü önceden ihbarda bulunmadan istediği zaman kaldırabilir) yabancı para ile açılmış olan hesaplar sadece, Banka’ya çek keşide ederek veya yazılı talimat vererek kullanılabilir. Keşide edilen çek veya transfer emri hesaptaki para ile aynı türden olmalıdır. Bununla beraber Banka, tamamen kendi ihtiyarında olarak, hesabın açıldığı paradan başka paralarla çekler düzenleyebilir veya transfer emirleri verebilir. Banka tarafından alınan her tediye talebi, usulüne uygun olduğu takdirde, Bankanın, deniz aşırı ülkelerdeki şubeleri ve/veya muhabirleri tarafından ifa edilecektir.
6. Mahalli kanunla başka türlü belirlenmemişse Banka, istediği anda ve tamamen kendi ihtiyarında herhangi bir sebep göstermeye gerek duymaksızın bir yabancı para ile açılmış hesaptan doğan yükümlülüğünü sona erdirebilir. Bunun için mahalli resmi makamların belirleyeceği mahalli para veya yabancı para ile tanzim edilmiş ve Banka’nın deniz aşırı ülkelerdeki şube veya muhabirine keşide edilmiş bir çek vererek bu gibi bir hesaptan doğan bütün yükümlülüklerinden kurtulmuş olur. Banka, bütün faiz, masraf, komisyon ve diğer borçları Müşteriden nakden talep edebileceği gibi hesaptan da tahsil edebilir. Banka, tamamen kendi ihtiyarında olarak, bir yabancı para ile açılmış hesapla ilgili yükümlülüklerinden, paranın yatırıldığı ülkedeki Banka şube veya muhabirine hesabın transfer edildiğini belirten belgeleri göstererek kurtulabilir.
7. Vadeli Döviz Tevdiatında ayrıca Vadeli Mevduat hükümleri de uygulanır.
8. VADELİ DÖVİZ SİGORTALI HESAPLARI: Vadeli Döviz Sigortalı Hesabı açılması halinde döviz DTH (USD, EURO) hesaplarının vadesi taraflarca üç ay veya üç aydan daha uzun olmak üzere karşılıklı kararlaştırılır. Banka, kendi belirleyeceği sigorta şirketinden Müşteri ya da Müşterinin beyan edeceği birinci dereceden yakınlarından birinin adına, döviz mevduatlarının miktarına ve vadesine göre Banka’nın serbestçe belirleyeceği şartlarda ve sigortacının talep ettiği dökümantasyonu da tamamlamak kaydıyla Bankaca belirlenecek sigorta tiplerinden herhangi birini en fazla bir yıl geçerli olmak üzere maksimum sigorta limitlerine kadar yaptıracak ve bu hizmetler için müşteriden para talep edilmeyecektir. Banka her bir hesap için bir tane sigorta yaptıracaktır. Banka müşterek hesaplarda Müşterinin beyanına göre sigortayı hesap sahiplerinin bir tanesine ya da beyan edeceği birinci dereceden yakınlarından birinin adına yaptıracaktır. Müşterinin Banka tarafından müsaade edilmemesi halinde sigorta türünü ve sigorta şartlarını değiştirmeyecektir. Müşterinin Banka tarafından yaptırılan sigortadan bedel ödemeden faydalanabilmesi vade sonundan önce kısmen veya tamamen para çekmeme kayıt ve şartına bağlıdır. Müşteri vadesinden önce kısmen veya tamamen para çekerse Banka’nın işbu sigortayı tek taraflı olarak iptal etmeye yetkili olduğunu; sigorta şirketinin poliçe ile ilgili uygulayacağı tüm kural ve yönetmeliklere uyacağını gayri kabili rücu kabul, beyan ve taahhüt eder. Vadeli Döviz Sigortalı Hesaba vadeli mevduat ve döviz tevdiatı hükümleri uygulanır.
AYLIK ANA PARA YATIRMALI UZUN VADELİ DÖVİZ HESABI (OKULLU/YARINLI HESAP):
1. Aylık Ana Para Yatırmalı Uzun Vadeli Döviz Hesabı geçerlilik süresi taraflarca karşılıklı olarak kararlaştırılacak olup, ekteki ve taraflarca serbestçe tesbit edilecek para yatırma planı çerçevesinde belirlenen meblağları, belirlenen tarihlerde Banka’ya tevdi etmeyi kabul ve beyan eder.
2. Para yatırma planında öngörülen tarihlerden daha geç para yatırılması halinde yıllık faiz, paranın yatırılma tarihi esas alınarak hesaplanır. Aylık tevdiat tutarlarından birinin planda öngörülen tarihten 30 gün geç yatırılması halinde Müşteri işbu hesabın hükümsüz olduğunu ve hesabın bu tarih itibariyle vadesiz mevduat hesabına döneceğini gayrıkabıli rücu kabul ve beyan eder.
3. Müşteri para yatırma planı çerçevesinde aylık tevdiatları düzenli olarak gerçekleştirdiği ve vade bitiminden önce para çekmediği takdirde Banka’ca; ekli para yatırma planında belirtilen oranlarda faiz hesabın açıldığı tarihten itibaren birer yıllık dönemlerin sonunda tahakkuk ettirilecektir. Hesaba yatırılan paralar için ertesi iş gününden itibaren faiz işletilir. Ancak para yatırma planında öngörülen tarihten daha önce yatırılan paralar için, yatırıldığı tarih ile planda belirtilen tarih arasında kalan dönem için faiz işletilmez. Müşteri dilediği anda bu hesaptan para çekme hakkına sahiptir. Ancak vade bitiminden önce para çekmesi veya hesabı tamamen kapatması halinde Banka’ca vadesiz hesaplara uygulanan faiz oranlarının uygulanacağını kabul eder.
4. Banka, kendi belirleyeceği sigorta şirketinden müşteri adına hayat sigortasını ekteki para yatırma planında belirlenen aylık para yatırma miktarının 100 katı tutarında teminatlı olarak yaptıracak, vade süresince yenileyecek ve bu hizmetler için müşteriden para talep etmeyecektir. Banka hayat sigortası hediyesini verip vermemekte serbesttir. Aylık tevdiatlar dışında hesaba yatırılan paralar sigorta teminatını arttırmaz. Müşteri yarınlı hesapla ilgili olarak aylık yatırılan tutarı değiştirirse sigorta teminatı bu değişikliğin yapıldığı tarihten itibaren yeni belirlenen aylık tevdiat tutarının 100 katı olarak değiştirilir ve bir önceki sigorta teminatı geçersiz olur. Müşteri adına yaptırılacak olan hayat sigortasının maksimum teminatı Okullu Hesap için 100.000.- Amerikan Dolarını, Yarınlı Hesap için 460.000.-Amerikan Dolarını ya da karşılığı Euro’yu geçmeyecektir. Bu maksimum tutarın hesaplanmasında bir kişiye birden fazla açılan hesaplar tek hesap gibi değerlendirilecektir. Müşteri taraflarca tesbit olunan para yatırma planı çerçevesinde düzenli tevdiatta bulunmadığı takdirde, Banka’nın işbu hayat sigortasını tek taraflı olarak iptal etmeye yetkili olduğunu; sigorta şirketinin poliçe ile ilgili uygulayacağı tüm kural ve yönetmeliklere uyacağını gayrı kabıli rücu kabul beyan ve taahhüt eder.
5. Müşteri Yarınlı Hesap para yatırma planında yer alan tevdiatlar dışında da dilediği anda hesaba para yatırabilir. Hesabın açıldığı tarihten itibaren birer yıllık dönemler içinde ara tevdiatların toplamı aylık para yatırma tutarının 100 katını aşamaz. Banka dilediği zaman ara ödeme ve toplu para ile hesap açma işlemlerini sınırlandırılabilir ya da tamamen kaldırılabilir. Müşteri aylık tevdiatların dışında toplu para yatırarak hesap açmışsa ya da ara tevdiatlar yapmışsa bu tutarların çekilmesi halinde hesabın bu tarihten itibaren vadesiz mevduat hesabına dönüştürüleceğini ve 3. madde hükümlerinin uygulanacağını kabul eder. 6. Müşteri Yarınlı Hesapta dilerse hesabın açıldığı tarihten itibaren birer yıllık dönemler içinde bir kez olmak kaydıyla aylık tevdiat tutarını aynı döviz cinsinde 100 ve 100’ün katları şeklinde azaltabilir ya da yükseltebilir.
VIII. KREDİLİ MEVDUAT
Banka uygun görürse müşteri serbestçe tahsis ettiği kredi limitlerinin dışında kısa vadeli olarak işleyecek bir kredi limiti tahsis ederek buna ilişkin bir kredili mevduat hesabı açabilir. Kredi, müşterinin bu cari hesabında takip edilecek, Banka’da parası olmasa dahi Banka’ca tahsis edilecek bu kredi limitine kadar, müşteri bu hesabından dağıtım kanallarını, Kart’ını ve şifresini, güvenlik adımlarını kullanarak para çekebilecek ve bu hesabı borç bakiye verebilecektir. Söz konusu kredi borcunun geri ödeme şartları Banka tarafından hesap ekstreleri yolu ile müşteriye bildirilecektir. Banka dilediğinde hesap sahibine ayrıca ihbara gerek olmaksızın kredi limitini her an için serbestçe arttırıp eksiltme ve kat etme, krediyi kullandırıp, kullandırmama hakkına sahiptir. İşbu hesap müşteri adına alacaklı bakiye verdiği sürece bir alacaklı hesap gibi çalışacak, ancak Banka tarafından alacak bakiyesine faiz ödenmeyecektir. Hesap sahibinin bu hesabı yukarıda belirtilen ürün ve hizmetleri kullanarak veya başka bir şekilde gerçekleştirdiği işlemlerle borçlu bakiye verdirmesi halinde Banka serbestçe belirleyeceği faiz dönemlerinde Banka’ca tayin edilecek oranlarda faiz, komisyon, KKDF, BSMV vs. teferruatı uygular. Bu suretle uygulanan faiz vesair teferruat nakden ödenir. Müşterinin bu yönden ileride hiçbir iddia itiraz ve şikayet hakkı olmayacaktır. Faiz adat üzerinden aylık tahakkuk ettirilir, nakden ödenir. Aksi halde Banka’nın, faizi anaparaya ekleyerek toplam tutara tekrar faiz yürütme hakkı vardır. Faiz tahakkuku kendiliğinden gerçekleşir, herhangi bir faiz dönemine ilişkin faiz tahakkukunun Banka’ca müşterinin hesap kayıtlarına fiilen intikal ettirilmemiş olması o döneme ilişkin faiz tahakkukundan feragat ettiği anlamına gelmez. İlgili ayın sonunda gerçekleşen tahakkuk anından itibaren geçerli olmak ve hüküm doğurmak üzere bu tahakkuk Banka’ca ve herhangi bir süre sınırlamasına tabi bulunmaksızın kayıtlara sonradan geçirilebilir. Banka faiz oranını ve faiz ödeme dönemlerini müşteriye ayrıca bir ihbara gerek kalmaksızın değiştirmeye, 3 aylık uygulamaya, arttırıp, eksiltmeye her zaman yetkilidir. Banka dilediği anda ve ayrıca bir neden belirtmeksizin re’sen tayin edeceği süre içinde bu krediyi kesip, faizli borç bakiyesinin ödenmesini derhal talep etmeye yetkilidir. Müşteri, Banka’nın belirlediği süre içinde borcunu ödememesi halinde, söz konusu borcun, talep tarihinden itibaren İşleyecek kredi faizinin, %100 fazlası oranında temmerrüt faizi, BSMV, KKDF, vesair teferruatı ile birlikte ödemeyi kabul ve taahhüt eder. Hesabın iki veya daha fazla isme açılmasını Banka kabul ettiği zaman, hesap sahibi olarak müşteriler her biri tek başına hesaptan (hesaba dâhil tüm ürün ve hizmetler dâhil) tasarruf yetkisi bulunacak, bu sözleşme ve ekleri ile üstlenilen yükümlülüklerden müteselsilen sorumlu olacakdır. Ortak olarak bu hesabı kullanacak her müşteri bu sözleşme hükümlerine tabidir.
IX. OTOMATİK HESAP:
Müşteri, Banka nezdinde Banka’nın serbestçe belirleyeceği, değiştirebileceği hesap açma alt limitinde açtıracağı Otomatik Hesabı’nın aşağıdaki hükümlere tabi olacağını beyan ve kabul eder.
1. Otomatik hesap: Bankaca sunulan bazı yatırım araçlarında kullanılmak üzere Müşteri tarafından Banka nezdinde açılan vadesiz tasarruf mevduat hesabıdır. Müşterinin yararlanacağı yatırım araçları, Başvuru Formunda belirttiği yatırım araçlarıdır.
2. Banka, Otomatik Hesap açıldıktan sonra dilediği taktirde Otomatik Hesap alt limitini serbestçe değiştirebilir. Bankaca alt limit yükseltildiği taktirde, Müşteri bu limit farkını tamamlayacağını, tamamlamadığı taktirde bu farkın Banka’ca mevcut fonların veya yatırım araçlarının satılması suretiyle karşılanacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.
3. Müşteri, Banka nezdinde adına açılacak Otomatik hesabının Banka tarafından kendisine sunulacak ve Başvuru Formunda belirleyeceği yatırım araçlarında kullanılmak üzere kendi adına ve hesabına, bir Hesaptan para çekilmesi, çekilen bu para ve Bankanın belirleyeceği kurlar üzerinden adına dövizler satın alması, satın alırsa bu dövizlerin Bankaca açılacak bir DTH hesabına yatırılması, DTH hesabındaki bu dövizlerin yine bankanın uygun göreceği zaman ve miktarda TL.na çevrilerek Otomatik hesabına yatırılmasıdır. Keza Otomatik hesabından Bankaca çekilecek paraların Banka nezdindeki Yatırım Fonlarından Katılma Belgesi satın alınması, satın alınan Katılma Belgelerinin adına emanete alınarak Emanet Makbuzuna bağlanması, uygun görüldüğü zamanda ve miktarda ve fiyatta bu Katılma Belgelerinin Fon’a iade edilerek paraya çevrilmesi veya “Pay değerlerinin”tahsili ile Otomatik Hesaba yatırılması konularında Bankayı yetkili kıldığını beyan ve kabul eder.
4. Banka bu yetkilerini, Müşterinin Başvuru Formunda belirteceği ve Banka’nın belirlediği alt bakiye tutarından az olmayan, azami bakiye tutarını dikkate alarak kullanacak ve bu tutarı aşan meblağları Yatırım Fonlarına, vb. Yatırım araçlarına yönlendirecektir.
5. Banka işlemler ve hizmetlerle ilgili olarak, işlem anında yürürlükte bulunan oranlarda ve tutarlarda komisyon talep etmeye, keza Müşteriye herhangi bir ihbarda bulunmaksızın değiştirebileceği miktarda bir “Otomatik Hesap işletme ücreti” tahakkuk ettirmeye ve bunları müşterinin Banka nezdindeki hesabından resen tahsile yetkilidir.
6. Müşteri, Otomatik hesabındaki mevcut paralarının bu sözleşme nezdinde dövize çevrilmesi ve dövizlerin tekrar TL.’na çevrilmesi işlemlerinde işlemin yapıldığı gün Banka’ca belirlenmiş kotaların uygulanmasını, keza fon alım satım işlemlerinin ve diğer yatırım araçlarının alım satım işlemlerinin Banka’ca uygun görülecek fiyatlar ile gerçekleştirilmesini kabul ettiğini, buna dair her türlü itiraz ve def’i haklarından feragat ettiğini beyan ve kabul eder. Müşterinin döviz hesaplarındaki tutarlar Başvuru Formunda belirtilen yatırım oranları nispetinde TL.’na çevrilecektir.
7. Müşteri, Başvuru Formundaki talimatı doğrultusunda Banka’ca yapılacak işlemler sebebiyle Banka’nın herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığını ve bu işlemler sebebiyle Banka’yı peşinen ibra ettiğini beyan ve kabul eder.
X. ELEKTRONİK BANKACILIK (Sesli Yanıt Sistemi/Telefon Bankacılığı, Internet Bankacılığı ve Diğer Bankacılık Hizmetleri):
1. Müşteri ve/veya Müşterinin tüzel kişi olması halinde yetkililerince bildirilen kişi/kişiler, Elektronik Bankacılık hizmetlerinden güvenlik adımlarını geçerek, özel, gizli ve her an değiştirebileceği bir şifreyi ve Kart numarasını, telefon tuşlarını, diğer iletişim araçlarını kullanmak suretiyle dağıtım kanallarında bizzat ya da Telefon Bankacılığı müşteri danışmanları aracılığıyla mevcut, sistemin olanak tanıdığı, ileride olanak tanınacak, her türlü bankacılık işlemini yapabilir, bilcümle hizmet ve ürünlerden yararlanabilir. Müşterinin tüzel kişi olması halinde, Müşteri, tüzel kişiyi temsile yetkili kişilerin bildirdiği kişi/kişilerin her türlü dağıtım kanalında tüm işlemleri yapmaya, tasarrufta bulunmaya tam yetkili olduklarını ve bu yetkiye dayanılarak veya Bankaca bildirilen şifre ve güvenlik adımları kullanılarak yapılan bütün işlemlerin Müşteriyi bağlayıcı olduğunu, şifrelerin imza yerine geçtiğini, işlem ve tasarruflara hiçbir şekilde itiraz etme haklarının bulunmadığını gayrikabili rücu olarak, beyan kabul ve taahhüt etmektedir. Banka, Müşterinin nam ve hesabına, işlem yapan talimat veren, tasarrufta bulunan kişilerin, daha önce kendisine bildirilmiş olsa da, kimliğini ve yetkilerini araştırmakla yükümlü olmayıp, Müşteri şifrenin yetkisiz kişilerce kullanılması neticesinde doğabilecek zararlardan Banka’nın sorumlu olmayacağını ve Banka’yı peşinen ibra ettiğini kabul, beyan ve taahhüt etmektedir. Müşteri, dağıtım kanallarında yapacağı işlemlerin, ancak hesabında mevcut nakit paradan ve/veya tanınmış limitteki kredilerden virman yapılarak gerçekleşeceğini kabul ve taahhüt eder. Müşterice yaptırılacak havalelerin lehtarlarının havaleyi kabul etmemesi durumunda Banka sorumlu olmayacaktır.
2. Müşteri güvenlik adımlarının, şifrenin ve Kart numarasının 3. şahıslar tarafından öğrenilmemesi için gerekli tüm önlemleri alacağı gibi, bunların herhangi bir nedenle başkası tarafından öğrenilmesi, kullanılması ve bunun sonucunda hesabından tasarruf ve işlemlerin yapılması durumunda uğrayabileceği zararlardan, işlem ve tasarrufların sonuçlarından Banka’nın hiçbir şekilde sorumluluğu olmayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder. Banka’nın dilediği zaman ya da periyodik olarak güvenlik nedeniyle şifreyi, kart numarasını değiştirme ve işbu sözleşmede yazılı müşteri adresine bildirme hakkı bulunmaktadır. Müşteri, şifrenin, güvenlik adımlarının vb.nin herhangi bir şekilde 3. kişilerin eline geçmesi ya da elektronik bankacılık sisteminden öğrenilmesi hallerinde her türlü sorumluluğun tarafına ait olacağını, Banka’nın bu konuda hiçbir sorumluluğu bulunmadığını kabul ve beyan eder.
3. Müşteri’nin elektronik bankacılık hizmetlerinden yararlanabilmesi için kendisinin gerekli donanım ve yazılı programının bulunması gerekmektedir. Yazılım, donanım ve işleyişi konusunda Banka’nın hiçbir taahhüdü ve sorumluluğu bulunmamaktadır. Ayrıca Müşteri görevlendirdiği kişilere hesapları üzerinde işlem yaptırmak isterse İnternet Bankaclılğı aracılığı ile bu kişilerin isimlerini Banka’ya bildirecektir. Bu durumda Müşteri, Banka’nın koyduğu sınırlamalar saklı kalmak kaydıyla, Müşteri adına işlem yapabilecek herbir kişi için “İnternet” ortamında, yetkilerini ve günlük toplam işlem limitlerini de ayrı ayrı belirlemek zorundadır. Müşteri yetkisini veya işlem limitini kaldırdığı limitini, yetkilerini değiştirdiği kişileri derhal Banka’ya yazılı olarak bildirmek zorunda olup, bu sebeple doğacak zarar ve ziyandan Banka’nın hiçbir sorumluluğu olmayacaktır. Banka da Müşteri tarafından isimleri bildirilen kişilere bireysel şifre verecek ve kendilerine teslim edecektir. Banka Müşteri’ye sunduğu Elektronik Bankacılık kapsamındaki tüm hizmetlerini, önceden bildirimde bulunmaya ve Müşteri’nin rızasını almaya gerek kalmaksızın, gerekli gördüğü hallerde kısmen veya tamamen durdurabilir ve Müşteri’nin yetkilendirdiği kişilerin telefon ve internet telefon ve internet kanalıyla anılan hizmetlere ulaşmasını engelleyebilir.
4. Müşteri Banka’nın vermiş olduğu elektronik ve internet bankacılığı hizmetlerinden yararlanmak suretiyle üçüncü şahıslardan almış olduğu mal ve hizmetlerdeki ayıplardan Banka’nın hiçbir şekilde sorumlu olmadığını, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri dâhilinde Banka’ya yöneltilebilecek her türlü sorumluluk karşısında Banka’yı şimdiden ibra etttiğini kabul, beyan ve taahhüt eder.
XI- DÜZENLİ HAVALE VE FATURA ÖDEMELERİ
Müşteri, Kart, şifresini ve güvenlik adımlarını kullanarak dağıtım kanalları yoluyla Banka’nın ve/veya anlaşma yaptığı kuruluşlarla ilgili fatura ödemeleri ve düzenli havale hizmetlerinden yararlandırılabilir. Banka’nın sağladığı bu hizmetlerden faydalanabilmek için müşteri, Fatura Ödemeleri ve Otomatik Ödeme Başvuru Formu’nu doldurup imzalayarak Banka’ya verecek ya da elektronik bankacılık hizmetleri yolu ile bu ödemeleri yapabilecektir.
1. Banka ile kişi ve/veya kuruluşlar arasındaki sözleşmenin sona ermesi veya kişi veya kuruluşların Banka’daki hesabı herhangi bir nedenle kapandığında, bu kişi ve kuruluşlara o tarihten itibaren havale gönderemeyeceğinden müşteri, bu işlemlerin yapılmamasından dolayı hiçbir şekilde Banka’nın sorumlu olmayacağını, Banka’ya karşı bu konuda hiçbir itiraz ve talep hakkının bulunmadığını kabul, beyan ve taahhüt eder.
2. Müşteri, yapılacak havalelerde, ilgili kişi veya kuruluşların hesabına geç ya da eksik ulaşmasından veya hiç ulaşmamasından dolayı Banka’nın hiçbir şekilde sorumlu olmayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.
3. Müşteri, yapılacak bu havale işlemlerinin yanlızca normal ve dönemsel kullanıma ait faturaların süresinde yapılacak ödemelerine ilişkin olacağını; devir bedeli, nakit bedeli, depozito vesair borçlar gibi normal kullanım borcu dışındaki ödemeler için, dağıtım kanalları aracılığı ile havale işlemi yapmayacağını, aksi takdirde taahhütname dışı işlem yapılmış olması üzerine Banka’nın hesaba iade edilebileceğini, fatura tutarının tamamının ödenmemesi durumunda kapatma, gecikme bedeli gibi işlemler açısından hiç ödenmemiş sayılabileceğini, böyle bir durumda bu işlemlerden dolayı Banka’nın hiçbir hukuki, cezai, mali sorumluluğunun olmayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.
4. Müşteri, düzenli ödeme hizmetlerinden yararlanmak için Banka’ya başvurmasından sonra, Banka’ca müşteriye gönderilecek ya da dağıtım kanallarındaki bilgilerin yanlış olduğunu iddia etmeye hakkı bulunmadığını kabul ve beyan eder.
5. Müşteri, ödeme ve havale yapmak için belirteceği kuruluş ve kişilerin herhangi bir sebeple yapacağı havaleyi kabul etmemesi durumunda ödeme yapmamasından dolayı Banka’nın hiçbir şekilde sorumlu olmayacağını kabul ve beyan eder. Havale lehdarının havaleyi reddetmesi halinde, Banka’nın bu tutarı ilgili hesabına (masrafların üstünde kalmak kaydıyla) iadeten bila faiz alacak kaydetmesini peşinen kabul ve taahhüt eder. 6.Müsteri, yapacağı havalelerde, tarafından yanlış kodlama yapılması nedeniyle, havalenin istediği şekilde gerçekleşmemesi halinde, Banka’nın hiçbir şekilde sorumlu olmayacağını, bu hususta Banka’ya karşı hiçbir iddia ve itirazda bulunmaya hakkı olmadığını, hatalı olarak parayı tahsil eden aleyhine yasal takibin, tarafından yapılacağını kabul ve beyan eder. 7. Müşteri gerek havale gönderdiği hesaba, gerekse diğer hesaplarına haciz veya tedbir konulması halinde, havale yapamamasından veya havalenin lehdarın eline geçmemesinden dolayı Banka’nın hiçbir şekilde sorumlu olmadığını ve bu hususta Banka’ya karşı itiraz ve talep hakkının bulunmadığını diğer taraftan müşteri ile havale lehdarı arasındaki her türlü uyuşmazlıkta Banka’nın taraf olamayacağını ve Banka’nın bir sorumluluğunun bulunmadığını kabul ve beyan eder.
XII. KARTLAR (KREDİ KARTLARI, BANKA KARTI, MAĞAZA KARTLARI/SANAL KART VE DİĞER KARTLAR)
1. TANIMLAR
Banka: MASTERCARD EUROPE/VISA INTERNATIONAL (Banka’nın doğrudan üyesi bulunduğu uluslararası kredi kartı sistemi olup, aşağıda kısaca uluslararası kuruluş diye anılacaktır.) ile imzalamış olduğu üyelik sözleşmesi, gereği MASTERCARD/VISA sistemini Türkiye’de temsile tam yetkili olan ve Kredi Kartı, Banka Kartı, Mağaza Kartları, Sanal Kart ve diğer kartları çıkaran ......... Bank A.Ş.’yi ifade eder.
Üye: Banka tarafından adına kredi kartı hesabı/hesapları açılan ve MASTERCARD/VISA kredi kartlarını ve/veya Banka Kartı, Mağaza Kartları, Sanal Kart ve diğer kartları doğrudan kullanmaya yetkili olan ve bu sözleşmeyi borçlu sıfatıyla imzalayan gerçek kişidir.
Üye Şirket/Şirket Kredi Kartı: Banka’ya yapmış olduğu talep doğrultusunda belirlediği elemanlarına kart verilen ve bu kartlar nedeniyle adına hesap/kredi hesabı açılan ve bu kartlarla ilgili harcama, nakit çekiliş ve kendilerine tanınan diğer tüm işlem ve tasarruflardan bu sözleşmedeki şartlarla bizzat sorumlu olan tüzel kişidir. Şirket’çe belirlenen elemanlara, Banka’ca tanınan azami kredi limiti dâhilinde Şirket kredi kartı/kart hesabından tahsil edilmek üzere alışverişlerde, yararlanılan hizmetlerde ödeme aracı olarak kullanılmak, nakit çekme ve kendilerine tanınan/tanınacak diğer tüm işlem ve tasarruflarda bulunmak üzere verilen kartlar Şirket kredi kartıdır.
Kredi Kartı veya Kart: Banka’nın üyeye, Banka’ca tanınan azami kredi limiti dâhilinde yurtiçinde veya yurtdışındaki üye işyerlerinde yaptığı alışverişler veya yararlandığı hizmetlerde bir ödeme aracı, kredi aracı olarak kullanmak veya işbu sözleşmede belirtilen yerlerden, dağıtım kanalları vasıtası ile tüm bankacılık işlemlerini yapabilmek ve kendilerine tanınan/tanınacak diğer tüm işlem ve tasarruflarda bulunmak üzere verilen, Kredi Kartı, Banka Kartı, Mağaza Kartları, Sanal Kart ve diğer kartlar ile MASTERCARD/VISA’dır.
Ek Kart/Ek Kart Hamili: Banka’nın, sözleşmenin devamı süresince üyenin talebi halinde değerlendirme yapmak suretiyle uygun göreceği kişilere, Banka’ca üyeye tanınan azami kredi limiti dâhilinde, mal ve hizmet alımı ile işbu sözleşmede belirtilen yerlerden nakit çekmede ve kendilerine tanınan/tanınacak diğer tüm işlem ve tasarruflarda kullanılması için verdiği kartlar olup, ek kart hamili, sözleşme içeriğine göre kendine tanınan/tanınacak tüm işlem ve tasarrufları yapmaya yetkili olup, kendi borcu için üye ile birlikte müşterek ve müteselsil borçlu olan gerçek kişidir. (Aşağıdaki kısaca kart hamilleri olarak alınacaktır.)
Şirket Kredi Kartı Hamili: Şirketin Banka’ya yapmış olduğu talep doğrultusunda, Banka’ca kendisine şirket kredi kartı verilen, bu kart ile şirket kredi kartı/kart hesabından tahsil edilmek üzere Banka’nın belirleyeceği limitlerde nakit çekme, harcama (mal ve hizmet alımları) ve kendilerine tanınan/tanınacak diğer tasarruflarda bulunma yetkisine sahip ve kendi borcu için, şirket ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olan gerçek kişidir. (Aşağıda kısaca kart hamilleri olarak anılacaktır.)
Üye İşyerleri: Uluslararası kuruluş ya da diğer sistemlerle ilgili herhangi bir banka veya mali kuruluşla, Banka ile sözleşme imzalamış olup, kredi kartları veya kart hamillerine her türlü mal ve hizmetleri sunan veya Banka’nın verdiği yetki dâhilinde nakit verebilen gerçek ve tüzel kişilerdir.
Satış Belgesi: Üyenin/kart hamillerinin, satın aldığı mal veya hizmet bedelini yahut Banka’ca kendilerine ödenen nakit tutarını gösteren ve bu meblağı üye veya üye şirketin ödeme taahhütünü içeren belgedir.
Alacak Belgesi: Kredi kartları, kart kullanılarak alınmış bir mal veya hizmet iadesi ya da iptali veya hataen yapılan fazla tahsilat halinde üye işyerleri tarafından 3 nüsha olarak doldurulup imzalanan belgedir.
Nakit Çekme: İmkan vermesi halinde kart ile Banka ve otomatik veznelerden (ATM) ve dağıtım kanallarından, güvenlik adımlarını kullanarak, işlem yapmalarına izin verilen tüm üye işyerlerinden, uluslararası kuruluş ve benzeri sistemler üyesi mali kuruluş ve bankaların şube veya ofislerinden veya bunların ATM’lerinden veya yetkili üye işyerlerinden nakit çekme işlemidir.
Nakit Ödeme Belgesi: Nakit ödeme karşılığında, üye/kart hamillerince imzalanan veya otomatik vezne ile işlem halinde, otomatik veznenin ürettiği belgedir.
Hesap Kesim Tarihi: Banka’nın; üyenin/üye şirketin/kart hamillerinin yapmış olduğu borç hareketlerini, hesap özetine dökerek; üyenin/üye şirketin borcunu saptadığı tarihtir.
Son Ödeme Tarihi: Üyenin/üye şirketin/kart hamillerinin kredi kartları ile yaptığı harcama ve nakit avans çekmelerinden doğan borcunu ödeyeceği; hesap özetinde bildirilen son gündür.
Azami Harcama Limiti: Aylık hesap özeti dönemlerinde üye/üye şirket/kart hamilleri tarafından yapılacak toplam harcamalarda ve/veya nakit çekmelerde toplam olarak aşılmaması gereken tutardır.
Hesap Özeti:
1. Banka tarafından belirli dönemlerde üyeye/üye şirkete gönderilen harcama, akdi faizleri, nakit çekme faizi, gecikme faizleri; nakit çekim ücreti, limit aşım ücretleri, kayıp çalıntı ücreti, vb. borç ve/veya alacak tutarları ile bir sonraki döneme ait hesap kesim ve son ödeme tarihi ile işlem, tasarruf kayıtlarını gösteren posta ile veya dağıtım kanalları vasıtasıyla gönderilen hesap dökümüdür.
2. İşbu sözleşmenin konusu uluslararası kuruluş, Banka’nın uyguladığı sistemlere dâhil yurtiçi veya yurtdışı banka ve mali kuruluşların yabancı ülkelerdeki ve yurtiçindeki anlaşmalı üye işyerlerinde mal ve hizmet alımı karşılığı ödeme aracı olarak geçerli olmak ve yurtiçi ve yurtdışı bankalardan, otomatik veznelerden, dağıtım kanallarından güvenlik adımlarını kullanarak nakit çekmelerinde ve kendilerine tanınan/tanınacak diğer tüm işlem ve tasarruflarda kullanılmak üzere; üyeye/üye şirkete/kart hamillerine Banka’ca kredi kartları, kartlar verilme ve kullanılma şartlarının belirlenmesi aralarındaki ilişkilerin düzenlenmesidir. Kart hamillerinin üye işyerlerindeki satış noktası terminalini Kart, üye tarafından teslim alındığı anda arka yüzü derhal imzalanır.
3. Üyenin bu sözleşmeyi imzalaması banka’ya kart hesabı açma ve/veya kart verme yükümlülüğü getirmez. İşbu sözleşmenin imzalanmasından sonra verilecek kartlarda bu sözleşme kapsamındadır. Üye/üye şirket/kart hamilleri kartları kullanma tarihinde yürürlükte olan ve daha sonra yürürlüğe girecek olan tüm mevzuata (Kanun, kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğ vb.) Uluslararası kuruluş, diğer kuruluşların tüm dünyada geçerli olan kurallarına, uygulamalarına, bu sözleşme içeriğine ve Banka’nın belirleyeceği, hesap özeti ve diğer yöntemlerle bildirebileceği kurallara ve bu yolla yapacağı değişikliklere göre kullanacaklardır.
4. Üye/üye işyerinin/üye şirket/kart hamilleri, Banka’nın belirlediği nitelikteki işlemlerde, Banka’nın ve üye işyerinin belirlediği tutarlarda elde edeceği ödül puanlarını, Banka tarafından kendilerine bildirilen/bildirilecek olan üye işyerlerinde kullanabileceklerdir. Üye/üye şirket/kart hamilleri söz konusu ödül tutarlarını 3.Şahıslara devredemez, kredi kartı borçlarına mahsup edilmesini talep edemezler. Üye/üye şirket/kart hamilleri Kredi Kartı borçlarının ödenmemesi veya kendi talepleri üzerine veya herhangi bir nedenle kartının kullanıma kapatılması, yenilenmemesi, Banka’nın herhangi bir sebeple sözleşmeyi fesih etmesi halinde kazanmış oldukları ödül puanlarını da kullanamayacaklarını ve bu hususta Banka’dan herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacaklarını kabul, beyan ve taahhüt ederler.
5. Banka, üye/üye şirket/kart hamilleri ile arasındaki kart ilişkisine ait bilgileri, Kanunun yetkili kıldığı kurum/kuruluşların yanısıra banka’nın uygun göreceği kişi, kurum/kuruluşlara aktarmaya, bunlardan üye/üye şirket/kart hamilleri’ne ait tüm bilgi/belgeleri talep etmeye/almaya yetkili ve muhayyer olup, bu hususlar bankanın “Müşteri Sırrı Saklama Yükümlülüğü’ne aykırılık teşkil etmez.
6. Tüm kartlar üzerinde yazılı olan son kullanma tarihindeki ayın son gününe kadar geçerli olup, bu tarihten sonra kullanılamaz. Geçerlilik süresi dolan kartların ve/veya kart numara ve şifrelerinin kullanılmasından, kartın imzalanmamasından doğacak her türlü mali, hukuki ve cezai sorumluluk üye/üye şirket/kart hamillerine aittir. Banka uygun gördüğü takdirde; işbu sözleşme şartlarına göre; üyenin/üye şirketin/kart hamillerinin kartlarını yenileyebilir, yenilemediği takdirde herhangi bir ihbarda bulunmak zorunda değildir.
7. Banka; üyenin/üye şirketin/kart hamillerinin üye işyerlerinden aldığı malların ve yararlandığı hizmetlerin cinsi, niteliği, içeriği, miktarı, bedeli, taksit, tutar ve sayısı, ayıplı çıkması, iptali, iadesi vb. konularda herhangi bir sorumluluk taşımadığı gibi, herhangi bir araştırma yapmak ya da garanti vermekle yükümlü tutulamaz. Banka bu hususlarda, Üye/üye şirket/kart hamilleri ile üye işyeri arasında doğabilecek ihtilaflardan hiçbir şekilde sorumlu değildir. Bu nedenlere dayalı olarak Banka’ya karşı bu sözleşmeden doğan borçların ödenmesi aksatılamaz ya da defi olarak Banka’ya karşı ileri sürülemez.
8. Üye/üye şirket/kart hamillerinin kartlarını ve/veya kart numara ve şifreleri kullanmak suretiyle hesap özeti dönemlerinde yurtiçi ve yurtdışı üye işyerlerinde yapabileceği harcamalar ve nakit çekmeler, diğer işlem ve tasarruflar için faiz, ücret, komisyon, bunların vergi, fon tahakkukları dâhil kullanım limiti her üye/üye şirket için ayrı ayrı belirlenir ve hesap özeti aracılığıyla üyeye/üye şirkete bildirilir. Banka dilerse, kart hamilleri için ayrıca alt limitler belirleyebilir. Üye/üye şirket/kart hamilleri tarafından ödeme yapıldıkça; kredi limiti, ödeme, işlem tutarı kadar boşaltılır. Ancak Banka, kredi limitini, diğer limitleri günün koşullarına ve/veya üyenin/üye şirketin mali durumuna, göre artırıp, azaltabilir veya limitine bloke koyabilir. Banka’nın bu değişiklikleri üyeye/üye şirkete yazılı olarak veya dağıtım kanalları vasıtasıyla bildirmesinden itibaren üye/üye şirket, limitleri veya limitlerindeki değişikliklerin bildirilmediği iddiasında bulunamaz. Üye/üye şirket/kart hamilleri müşterek ve tek olan kullanım limitine uymayı, limiti aşmamayı ve hesap kesim tarihi itibariyle limitleri aşan tutar üzerinden Banka’ca belirlenen oranda bir limit aşım ücreti ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
9. Üye/üye şirket/kart hamilleri, Banka’nın kendilerine özel zarf ve talimatlarla vereceği özel şifreleri, güvenlik adımlarını kullanarak Banka’ya ait Finans 24 Otomatik veznelerinden, uluslararası kuruluş sistemlerine veya Banka’nın dâhil olduğu diğer sistemlere bağlı ve/veya anlaşmalı ATM’lerden, Sesli Yanıt Sistemi/Telefon Bankacılığı ve benzeri elektronik bankacılık kapsamındaki sistemlerden, dağıtım kanallarından kart ile gerekli güvenlik adımlarını kullanarak nakit çekebilir, mal/hizmet alabilir, kendilerine tanınan/tanınacak diğer tüm işlem ve tasarruflarda bulunabilir. Kumarhaneler, hisse senedi alım satımı gibi; harcamaların derhal nakde dönüşebileceği veya Ganyan, Loto gibi şans oyunlarının oynandığı Üye İşyerleri’nde yapılan işlemler ile kart hesabından başka Kart hesabı veya diğer hesaplara yapılan virman ve ödemeler nakit çekme hükmündedir. Ayrıca Üyenin/üye şirketin, banka’ca imkân tanınan düzenli ödeme/fatura ödemeleri (cep telefon faturası, üyelik aidatlarının ödenmesi gibi) talimatını başvuru formunda veya daha sonra yazılı veya sözlü olarak (internet, çağrı merkezleri, telefon sistemleri vb.), Banka’ya vermesi halinde provizyon alınmak suretiyle KART hesabı banka’ca re’sen borçlandırılacak, provizyon verilmesi ile banka’ya karşı borç kesin olarak doğacak ve anılan tutarlara ilişkin itirazlar banka’ya karşı ileri sürülemeyecektir. Üye; ek/üye şirket/kart hamilleri kredi kartı ve diğer kartların şifre numaralarını, güvenlik adımlarını başkalarına vermeyeceğini ve kullandırmayacağını, bunların yukarıda zikredilen otomatik veznelerde, Sesli Yanıt Sistemi/Telefon Bankacılığı’nda ve benzeri elektronik bankacılık kapsamındaki sistemlerde her ne şekil ve surette olursa olsun başkaları tarafından kullanılması halinde tüm hukuki, mali ve cezai sorumluluğun kendilerine ait olacağını, bu nedenle Banka’nın uğrayacağı tüm zararları tazmin etmeyi ve ödemeyi ve Banka’ca kart şifre değişikliği yapılıncaya kadar hesabında yapılacak bütün işlemlerin, tarafından yapılmış olacağını; hafta içinde mesai saatinden sonra, hafta sonu ile diğer tatil günlerinde otomatik veznelerden ve diğer elektronik bankacılık sistemlerinden nakit çekme işlemlerinde valörün aynı güne ait olacağını, vefatından sonra dahi Banka’daki kredi kartlarının ve şifre numaralarının kullanılması suretiyle çekilecek paralar nedeniyle Banka’nın hiçbir sorumluluğunun bulunmayacağını, mirasçılarının bu nedenle Banka’dan talep hakkı olamayacağını beyan, kabul ve taahhüt ederler.
10. Üye/üye şirket/kart hamilleri, hamili bulundukları kartlarını ibraz ederek yaptıkları alışveriş ve yararlandıkları hizmetler sonucunda üye işyerlerince düzenlenen satış belgesini; nakit çekmelerde ise Banka şube veya kendilerine nakit ödeme, işlem, tasarruf yetkisi verilen üye işyerlerince düzenlenen nakit çekme belgelerinin tüm nüshalarını imzalayacaktır. Üyenin/üye şirket/kart hamillerinin satış belgesine ve nakit çekme belgesine atacağı imza ile kartının arka yüzünde yer alan imza bandındaki örnek imzanın aynı olması gerekir. İmzalar arasında uygunluk bulunmadığı takdirde veya lüzumu halinde sebep göstermeksizin Banka yahut üye işyerinin kart hamilinden nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport gibi resmi dairelerin yetkileri dâhilinde düzenlenmiş, kimlik tespitine yarayan belgelerin gösterilmesini talep hakkı bulunmaktadır. Banka üye işyerinin müşterinin harcama yaptığına ilişkin beyanına ve miktara itibar ederek ödemek yetkisine sahiptir.
11. Üye/üye şirket/kart hamillerinin sorumluluğu, kartların teslim alınması ile, fiziki olarak kartı gerektirmeyip, sadece numara ve şifre kullanımının yeterli olduğu işlemler açısından ise henüz kart teslim edilmemiş olsa dahi kart numara ve şifresinin kullanılması ile başlar. Ek kartın üyeye/üye şirkete teslimi de Ek kart hamiline teslimi hükmündedir. Üye/üye şirket/kart hamillerinin satış belgesini ve nakit çekme belgesini imzalaması sonucunda; Banka’nın bu belgede yazılı tutarı ve/veya dağıtım kanallarında kart numarası ve/veya şifre bilgilerinin kullanımı ile internet ve her türlü sesli, görüntülü ve/veya data transferi sağlayan şebeke ağları ile elektronik ortamlarda yapılacak bankacılık işlemlerinde, alışverişlerde ve kart numarası belirterek; telefon faks vs. aracılığı ile gerçekleştirilecek işlemlerde, üye/üye şirket/kart hamilleri tarafından işlemi gösteren belge imzanlaması mümkün olmadığından, işlem/borç kesin olarak siparişin verildiği, görüşmenin yapıldığı ya da sair suretteki bankacılık/ödeme işleminin Banka kayıtlarında tamamlandığı anda doğacağını, yaptığı işlem ve tasarruflara ilişkin tutarları üye işyerine/üye işyerinin bağlı olduğu bankaya ve mali kuruluşa, diğer muhataplarına ödemeye yetkili olduğunu, belgedeki elektronik Banka sisteminde kayıtlı tutar kadar Banka’ya borçlandığını ve bu borcu ikrar ettiğini; Banka’nın nezdindeki üyeye/üye şirkete ait hesaplarda, elektronik kayıtlarda tasarruf hakkı bulunduğunu ve belgedeki tutarların mezkür hesaplara faiz, kaynak kullanımı destekleme fonu, banka sigorta muameleleri vergisi gibi tüm ferileri vb. ile Banka tarafından re’sen borç kaydedileceğini, yapılacak ödemelerin de aynı hesaba alacak kaydedileceğini, yukarıda belirtilen belge düzenlenemeyen işlemlerin ancak Banka’nın bilgisayar kayıtları, bilgisayar çıktıları, mikrofilm, mikro fişleri ile ispat edilebileceğini, bu kayıtların kesin delil teşkil edeceğini ve bunun bir delil sözleşmesi niteliğinde olduğunu ve kendileri için bağlayıcı olduğunu kabul ve taahhüt ederler. ATM’ler ile kart hesabı’na nakit yatırılması halinde, ATM’ye beyan edecekleri meblağ ile banka yetkilileri tarafından zarf açılırken tutulacak tutanak arasında farklılık durumunda ise banka yetkililerince saptanacak tutarın esas olacağını beyan ve kabul ederler. Üye, kart’ını banka nezdindeki bir veya birden fazla hesabına bağlatabilir ve kart’ı ve/veya şifresi ile bu hesaplarına (ATM’ler veya internet kanalı ile) ulaşarak banka’ca olanak sağlanacak bankacılık işlemlerini yapabilir. Bu durumda üye/üye şirket/kart hamil(ler)’nin de kart’ları ile üye/üye şirket’e ait kart hesabına bağlı vadesiz hesap bilgilerine ulaşarak işlem yapabileceğini ve bundan banka’nın hiçbir sorumluluğu olmayacağını kabul ve taahhüt eder.
12. Üye/üye şirket/kart hamilleri tarafından, kart kullanılarak alınmış bir malın veya üye işyerince sehven fazla alınan bedelin iadesi ya da hizmetin, mümkün olan hallerde işlemin, tasarrufun iptali veya fazla alınan kısmın iadesi halinde, üye işyerince düzenlenen alacak belgesinin Banka’ya ulaşmasından sonra, üyenin/üye şirketin hesabı, alacak belgesindeki tutar kadar alacaklandırılır. Ancak, alacak belgesinin düzenlenmesi, üyenin/üye şirketin adı geçen mal ve hizmet bedelleri için daha önce imzalamış olduğu satış belgelerinden doğan sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.
13. Satış belgelerinden ve nakit çekme ile diğer işlemlerinden, tasarruflarından ötürü üyenin/üye şirketin bu sözleşmede Banka’ya re’sen verdiği yetkiye binaen, hesabına yapılacak borç ve alacak kayıtları Banka’ca belirlenecek tarih ve sürelerde hesap özetine dökülerek gönderilir. Üye/üye şirket, istek tarihinden üç ay ve öncesine ait hesap özetlerinin ekstrelerin kendisine gönderilmesini isteyemez. Üye/üye şirket/kart hamilleri 3 ay ve öncesine ait hesap özetlerini talep etmesi halinde Banka’ca belirlenecek ücreti ödemekle yükümlüdür. Üyeye/üye şirkete yapılacak bildirimler, kart hamilleri içinde bağlayıcı olarak hüküm ifade eder.
14. Hesap Özeti hesap kesim tarihinden itibaren son ödeme gününe kadar üyenin/üye şirketin/kart hamillerinin eline geçmese bile, Banka’nın kendisine sunduğu imkânları (telefon, ATM, internet vs.) kullanarak borcunu öğrenmek veya son ödeme tarihine kadar Banka’nın elinde olacak şekilde noter aracılığı ile veya yazılı olarak Banka’dan talep etmek zorundadır. Üye/üye şirkete gönderilen bir önceki döneme ait hesap özetinde takip eden dönemin hesap kesim ve son ödeme tarihi bildirilmiş olduğundan ödeme yapmayan üye/üye şirket/kart hamilleri temerrüde düşmediklerini iddia edemez. Üye/üye şirket/kart hamilleri son ödeme tarihinden itibaren 10 gün içinde noter aracılığıyla veya yazılı olarak hesap özetini talep etmediği/itiraz etmediği taktirde, hesap özetini almış ve muhtevasını kabul etmiş sayılır. Bu halde hesap özeti, İcra İflas Yasası’nın 68/1 maddesinde belirtilen kesin belgelerden sayılır ve ödeme de yapılmamış ise, Banka üyeye hiçbir bildirimde bulunmaksızın diğer talep ve dava hakları saklı kalmak kaydı ile sözleşmeyi derhal feshederek kart/ek kart/şirket kredi kartlarını iptal eder. Üyenin/üye şirketin borca itiraz etmesi, yapması gereken ödemeyi durdurmaz. Hesap kat ihtarından sonra aynı hesaba yeni gelen borç kayıtları için hiçbir ihbara gerek kalmaksızın işlem tarihinden itibaren madde 15’de belirtilen gecikme faizi işletilir.
15. Üye/üye şirket/kart hamilleri, kartla yaptığı harcamalarından ve nakit çekimlerinden, işlem ve tasarruflardan, doğan tüm borcunun hesap özetinde bildirilen asgari ödeme tutarını, dilerse toplam borcunun tamamını, belirtilen son ödeme tarihine kadar ödemekle yükümlüdür. Üye/üye şirket/kart hamilleri, son ödeme tarihine kadar hesap özetindeki asgari ödeme tutarını ödemediği takdirde toplam borcu ayrıca ihbara gerek kalmaksızın kendiliğinden muaccel hale gelir ve borca Banka akdi faiz oranının %30 fazlası oranında gecikme faizi tahakkuk ettirme hakkına sahiptir. Daha sonra yürürlüğe girecek olan tüm mevzuata (kanun, kararname, tüzük, yönetmelik, tebliğ vb.) göre gecikme faiz oranlarının değişmesi halinde, değişen faiz oranları uygulanacaktır. Üye/üye şirket/kart hamilleri, hesap özetinde bildirilen borcunun kredilendirilmesini tercih etmesi ve Banka’ca kabul edilmesi halinde, toplam borcunun hesap özetinde gösterilen asgari ödeme tutarını, son ödeme tarihine kadar ödemekle yükümlüdür. Bu takdirde üye/üye şirket, borcunu Banka’nın serbestçe belirleyeceği asgari ödeme tutarından az olmamak kaydıyla öder ve bakiye borca hesap özetinde üye/üye şirkete bildirilen oranda akdi faiz uygulanır. Banka’nın belirlediği asgari ödeme tutarının, veya toplam borcu ödemede birbirini izleyen iki döneme ilişkin ödemede temerrüde düşülmesi halinde, tüm borç muaccel hale gelir ve Banka herhangi bir teminat göstermeksizin ve ihbarda bulunmaksızın ihtiyati tedbir/ihtiyati haciz kararı almaya yetkilidir. Üyenin/üye şirketin son ödeme tarihinde toplam borcun tamamını yatırması halinde herhangi bir faiz işlemez. Nakit çekme işlemlerin de işlem yapılan tarihten itibaren, hesap özetlerinde bildirilen faiz oranı üzerinden bir faiz günlük olarak uygulanır. Üye/üye şirket, döviz olarak yapılan harcama ve nakit çekilişlerde borçlarını hesap özetinde bildirilen son ödeme gününde ödemediği takdirde, ödenmeyen bakiye için hesap kesim tarihinden, Banka’ya ödeyeceği tarihe kadar geçecek günler için hesap özetinde belirlenen oranda gecikme faizi ve K.K.D.F ödemeyi kabul eder. Üye/üye şirket/kart hamilleri, Banka’nın dilediği takdirde aşağıda yer alan faiz ve ücretlerin, yıllık üyelik bedellerinin oran, miktar ve asgari ödeme tutarlarını tayin etme, artırma ve eksiltmeye tek taraflı yetkili olduğunu, bunlarda yapılacak değişlikliklerin hesap özeti ile bildirilmesinin yeterli olacağını, faiz arttırımının 30 gün önceden hesap özeti ile bildirilerek değiştirilmesine aynen uyacaklarını kabul ve taahhüt ederler. Faiz, komisyon ve ücretler; Akdi faiz oranı: İlk hesap özeti ile bildirilinceye kadar kredilendirilen Türk Lirası harcamalara uygulanan akdi faiz oranı (BSMV, KKDF hariç) (yıllık ….),Döviz harcamalarında yıllık %….’dır. Nakit Çekme faiz oranı: Nakit çekim işlemlerinde (BSMV, KKDF hariç) faiz (yıllık %….)’dır. Hesap özetinde bildirilen faiz oranı üzerinden günlük olarak uygulanır. Nakit çekim ücreti: Nakit çekim ve dağıtım kanalları işlemlerinde uygulanacak ücret minimum …….TL. ve/veya %…….’dır. Gecikme faiz oranı: Muacceliyet tarihinde yürürlükte olan yıllık akdi faiz oranına bu oranın %30’nun ilavesi suretiyle uygulanacak faiz oranıdır. Limit aşım ücreti: Toplam kullanım limitinin aşılması durumunda limiti aşan kısım üzerinden %…..’dir. Kart Ücreti: Kart(lar)’ın verileceği ilk yıl için …………..TL’dir. Ek Kart Ücreti: Ek kart(lar)’ın herbiri için ……………TL’dir. Yıllık Üyelik Bedeli: Kartların verildiği yılı izleyen her yıl ve o yıl için belirlenen tutar olup, asıl ve ek kart sayısına göre alınır. Yıl içerisinde kayıp/çalıntı dâhil yeniden basılmasını gerektiren hallerde basılacak kart sayısına göre kart yenileme ücreti alınır. Banka, her kart türü için kart/ek kart ücreti, yıllık üyelik bedeli ile kart/ek kart yenileme ücretlerini farklı olarak belirleyebilir. Ödül kuponu: Mağaza Kartı, Sanal Kart ya da Banka’nın belirleyeceği diğer kart sahiplerinin ödül vermeyi taahhüt eden işyerlerinde yaptıkları alışverişler sonucu almaya hak kazandıkları kuponlardır.
Yukarıdaki faiz oranları ile ücret tutarları, işbu sözleşme tarihi itibariyle cari bulunan oran ve tutarlardır.Karta, hesaba yapılacak ödemeler öncelikle ücret ve faizlere mahsup edilecektir.
1. Üyenin/üye şirketin/kart hamillerinin yükümlülükleri:
a. Üye/üye şirket, kart hamilleri, Kredi Kartı/kartlarla yapmış oldukları harcama (mal ve hizmet alımı) ve nakit çekme, dağıtım kanalları yoluyla yaptığı işlemler ve tasarrufların bedellerini ödemediği takdirde, kart hamilleri kendi borçları için üye/üye şirket ile birlikte işbu sözleşmedeki şartlarla müştereken ve müteselsilen Banka’ya karşı sorumludurlar.
b. Üye/üye şirket/kart hamilleri kredi kartı/kartlarını kullanma tarihlerindeki mevzuata uluslararası kuruluş, diğer sistem kurallarına ve işbu sözleşme hükümlerine uygun olarak üye işyerlerindeki alışverişleri ile yararlandıkları hizmetler, işlem ve tasarruf karşılığında bir ödeme, işlem, tasarruf aracı olarak ve Banka’dan veya MASTERCARD/VISA, Banka’nın diğer sistemine bağlı Banka ve mali kuruluşlar ile bunların ATM’lerinden nakit çekişlerinde ve benzeri elektronik bankacılık sistemlerinde, kendilerine tanınan/tanınacak diğer işlem ve tasarruflarda kullanacaklardır.
c. Üye/üye şirket/kart hamilleri sağladıkları hizmet, işlem, tasarruf veya yaptıkları alışverişlerde ve/veya nakit çekimlerinde imzaladıkları satış belgesi veya nakit belgesinin kendilerine ait nüshalarını hesap kesim dönemlerinde gönderilen hesap özetlerinin mutabakatını yapmak amacıyla almak ve muhafaza etmek zorundadır.
d. Üye/üye şirket; Banka’nın merkez ve tüm şubelerinde, üyeye/üye şirkete ait bulunan ve ileride bulunabilecek olan vadesi gelmiş veya gelecek bilcümle alacak, mevduat ve bloke hesapları, nakit esham ve tahvillerle senet ve konşimentolar ve tahsile verilen çekler vesair tüm kıymetli evrak ve kredi hesaplarında gelmiş ve gelecek havaleler dövizli hesaplar üzerinde Banka’nın virman, takas, mahsup ve hapis hakkı olduğunu ve bunların Banka’ya bu sözleşmeden doğmuş ve doğacak veya tüm şubelerde her ne şekil ve mahiyette olursa olsun mevcut ve doğacak bütün borçlarını karşılayacak miktarını Banka’ya rehnettiklerini gayrikabili rücu kabul ve beyan ve taahhüt ederler. Üye/üye şirket tarafından yapılan ödemelerin üye/üye şirketin hangi borcuna, borcun aslına mı mahsup edileceğini, Banka tek taraflı olarak tayine yetkilidir. Gerek Banka’ca görülen lüzum üzerine, gerekse üye/üye şirketin talebi üzerine üyeliğin sona ermesi halinde ve/veya üye şirketin bu sözleşme hükümlerine uygun ödeme yükümlülükleri doğrultusunda, kart hesabında bulunan alacak bakiyesi, üyeliğin sona erişinden itibaren, en erken altı ay sonra üyeye ve/veya üye şirkete iade edilir.
e. Kartlarının kaybedilmesi, çalınması veya herhangi bir nedenle üçüncü kişilerce kullanılması, kullanılmayacak şekilde bozulması halinde, durumun üye/üye şirket/kart hamilleri tarafından 444 0 900 Telefon Bankacılığı’na veya hesap özeti ile bildireceği telefon numaralarına bildirilmesi ve akabinde de yazı ile teyit edilmesi zorunludur. Bu bildirime kadar, kart ve/veya kart numarası ve/veya şifre kullanarak yapılan işlemlerden doğan tüm sorumluluk üye/üye şirket/kart hamillerine ait olup, bildirimin Banka’ya ulaşmasından itibaren Kart’la üçüncü kişiler tarafından gerçekleştirilen işlemlerden üye/üye şirket/kart hamilleri sorumlu tutulmaz. Kayıp veya çalıntı bildirimi yaptıktan sonra üye/üye şirket/kart hamilleri kartını bulsa dahi, kartı Banka’ya iade etmek zorunda olup, geçersiz kartlar listesine (BUL) alınmış olan bu kartlar tekrar kullanılamaz. Üye/üye şirket, kartın yenilenmesi halinde, kart bedelini ödemeyi ya da bu bedelin mevcut hesabına borç kaydedilmesini kabul eder.
f. Üye/üye şirket, kartların, kart hamillerince veya üçüncü şahıslarca kötüye kullanılmasından doğacak zarar nedeniyle, tüm sorumluluğun kendilerine ait olacağını kabul ve taahhüt eder.
g. Üye/üye şirket/kart hamillerinin, kartların Banka’ya iade edildiği tarihe kadar yapılmış olan harcama ve nakit çekişlerden, işlem ve tasarruflardan kaynaklanan borcundan doğan sorumluluğu mutlak surette devam eder. Kart iade edilse bile bu kartın numarası ile posta ve telefon, dağıtım kanalları ile yapılan siparişlerinden kaynaklanan alışverişlerden, işlemlerden, ödemelerden üye/üye şirket/kart hamilleri sorumludur.
h. Üye/üye şirket, kartın kullanılması suretiyle karta, hesaba yapılan borç kayıtlarını aynen kabul ettiklerini, borç kayıtları nedeniyle Banka’nın hiçbir sorumluluğunun olmayacağını, bu nedenle Banka’dan hiçbir talep hakkının olmadığını peşinen kabul eder.
Üye/üye şirket/kart hamillerinin, alışveriş; yaptıklarını üye işyerlerinde kendilerine imzalatılacak satış belgesinin ve nakit çekişlerinde nakit ödeme belgesinin mutlaka imprinterden geçirilmiş olmasına; üye işyerlerinde, satış noktası terminali (P.O.S.) olması halinde, mutlaka P.O.S.’dan üretilen belge olmasına dikkat edeceklerini, aksi takdirde elle yazılmış veya kaşe kullanılarak üye işyerinin adının belirtildiği satış belgelerinden doğacak her türlü mesuliyeti peşinen kabul ettiğini/ettiklerini beyan ve taahhüt eder/ederler.
1. Üye/üye şirket/kart hamilleri, Banka’nın kabul ettiği sürece yurtdışı harcamalarını TL. olarak ödemek istediğinde ödemenin yapıldığı günkü Banka gişe döviz satış kurundan ödeyebilir. Üye/üye şirket/kart hamilleri, Banka’nın yurtdışı harcamalarında hesap kayıt tarihinde bu işlemler için kullanacağı kur ve kambiyo gider vergisini dikkate alarak Türk Lirasına çevirme konusunda izleyeceği yöntemi değiştirme hakkını kabul eder. Banka yapacağı değişiklikleri hesap özeti aracılığı kart hamiline duyurur. Üye/üye şirket/kart hamilleri yurtdışı hesap özetinde kendilerine bildirilen borcun tamamını son ödeme tarihine kadar ödememeleri durumunda ayrıca ihbara gerek kalmaksızın 11.08.1989 tarih ve 20249 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Parasını koruma hakkında 32 sayılı karar ve ileride yayımlanarak bu kararı değiştiren, kaldıran veya yerine yeni hükümler getiren karar ve tebliğ hükümleri uyarınca, Banka nezdinde bulunan diğer hesaplarından karşılığı alınarak, o gün için belirlenen Banka döviz satış kurları üzerinden döviz satışı yapılmak suretiyle bulunan borç tutarının ve bu satış işlemi ile ilgili komisyon vergi ve fonların karşılanabileceğini kabul ederler.
2. Bankalar Kanununun hükümleri uyarınca Banka mensuplarına verilecek kredilerin aylık ücretleri toplamının beş katını aşmayacağı hükme bağlanmış olduğundan, Banka mensubu olan kart hamili kartını kullanarak, nakit çektiği meblağ, takside bağlanan borçları, Banka’dan aldığı veya alacağı bireysel kredisi vb. işlemler, tasarruflar toplamının hiçbir zaman aylık brüt ücretleri toplamının beş katını aşamayacağını, kartını kullanırken bu limiti göz önünde bulundurarak sürekli ödeyeceğini, ayrıca Banka’nın kart hamilinin kendisine rehinli hesaplarından maaş, ikramiye vb. alacaklarından takas ve mahsup yoluyla bu aşımı gidermeye yetkili olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder.
3. Üye/üye şirket/kart hamilleri, başvuru formunda beyan etmiş olduğu isim, soyadı, ünvan, adres mali bilgiler (hesap durum belgesi dâhil) ile diğer bilgi ve belgelerin doğruluğunu taahhüt ettiği gibi bu bilgi ve belgelerdeki değişiklikleri derhal yazılı olarak Banka’ya bildirmekle yükümlüdür. Aksi halde doğabilecek tüm ihtilaflardan ve bunların sonuçlarından münhasıran sorumlu olacaklardır. Üye/üye şirket/kart hamilleri bu adres bildirimlerinde Türkiye dışında bir adres bildirse dahi mutlaka Türkiye’de bildirdiği son adrese yapılacak tebligatların geçerli sayılacağını kabul ederler. İşbu sözleşmeye ve kartlara ilişkin her türlü tebligatın üye/üye şirket/kart hamillerinden herhangi birine gönderimi yeterli olup, bu gönderim her ikisi içinde geçerli olacaktır.
4. Kartın mülkiyeti Banka’ya aittir. Banka, işbu sözleşme hükümlerine veya taraflar arasında diğer sözleşme hükümlerine aykırılık, asgari ödenmesi gereken tutarın ödenmemesi, kullanım limitlerinin aşılması, kart borcunun ödenmeyeceği veya ödenemeyeceğinin anlaşılması, üye/üye şirket/kart hamillerinin Banka’ca diğer bir işlem nedeniyle takibe alınması veya üçüncü kişilerce yasal takibe maruz kalması veya bu konuda duyum alınması, kartın kullanılmasındaki aksaklık dâhil, ancak bunlarla sınırlı olmaksızın vb. gibi hallerde herhangi bir neden belirtmeksizin Banka, üye/üye şirketten/kart hamillerinden kartın iadesini talep edebilir, Banka gerek gördüğünde kendisi veya otomatik vezne makineleri, uluslararası kuruluşları, üye işyerleri aracılığıyla karta el koyabilir, kartı iptal ederek kullanılmasını durdurabilir, kartları kullanıma kapatabilir, süresi dolan kartları yenilemeyebilir, sözleşmeyi tek yanlı olarak sona erdirebilir, borcun fer’ileri ile birlikte tamamen ödenmesini ve kredi kartı/kartların iadesini talep edebilir. Üye/üye şirket/kart hamilleri sözleşmeyi ancak bu hususu Banka’ya yazılı olarak bildirmek ve aynı zamanda kart/kartları iade etmek ve tüm borcu fer’ileri ile birlikte ödemek suretiyle sona erdirebilirler. İşbu sözleşmenin herhangi bir tarafca sona erdirilmesi veya başka herhangi bir nedenle son bulması halinde, tüm borç muaccel hale gelecek olup, borcun tamamı üye/üye şirket/kart hamilleri tarafından ayrıca ihbara gerek olmaksızın derhal ve nakden ödenecek, borç tamamen ödeninceye kadar sözleşme hükümleri aynen uygulanmaya devam edecek ve borcun tamamı ödeninceye kadar üye/üye şirket/kart hamillerinin gerek borç aslı, gerekse faizler, komisyon, ücretler ve diğer tüm fer’ilerinden doğan sorumlulukları aynen devam edecektir. Üye/üye şirket/kart hamilleri, iflas ve hacir altına alınma gibi hallerde de Banka’nın bu sözleşmeyi feshe ve bakiyeyi talep etmeye yetkili olduğunu kabul ederler. Üye/üye şirket/kart hamillerinin, Banka’ya olan kredi kartı/kart borçları nedeniyle Banka’nın yasal mercilere ihtiyati haciz/ihtiyati tedbir talebinde bulunması halinde Banka, teminatsız ihtiyati haciz/ihtiyati tedbir kararı almaya yetkilidir. Ancak buna rağmen Mahkemelerce teminat istendiği takdirde diğer Banka’larda alınacak teminat mektuplarından doğacak komisyon ve her türlü ücret de üye/üye şirket/kart hamilleri tarafından ödenecek ve buna karşı hiçbir itirazda bulunulamayacaktır.
XIII. FAKS TALİMATLARI:
1-Banka müşteriyi belirlediği, belirleyeceği işlemlerle ilgili olarak faksla talimat iletme kolaylığından yararlandırabilir. Banka herhangi bir neden göstermeksizin kendi takdirine göre faksla iletilen talimatı yerine getirmeyi reddetme hakkını saklı tutar.
2-Müşteri Banka’ya faksla talimat iletmesinin bütün sonuçlarını kabul ederek bundan doğacak sorumlulukları üstlenmiştir. Müşteri, Banka’da sağlanan kolaylıktan yararlanırken aşağıdaki hususları yerine getirecektir.:
Müşteri Banka’ya hangi faks numarasından talimat ileteceğini önceden yazılı olarak bildirecektir.
a. Müşteri, yalnız yetkililer tarafından Banka’ya faksla talimat iletilmesi için gerekli tedbirleri alacaktır.
b. Faksla iletilen talimatın bütün sayfaları müşterinin yetkilileri tarafından imzalanacaktır.
c. Faksla talimatın orijinal nüshası derhal teyit için Banka’ya gönderilecektir.
d. Müşteri işbu sözleşme ile sağlanan kolaylıktan yararlanırken yürürlükteki mevzuatın hükümlerine aynen uyacaktır. Banka, müşterinin faksla talimatını aldığında, yukarıdaki madde uyarınca gönderilen yazılı teyidi beklemeksizin faksla talimatı asıl kabul ederek talimatı yerine getirebilir. Müşterinin faksla ilettiği talimatın orijinal nüshasının bilahare Banka’ya göndermemiş olması Banka’nın faksla talimat uyarınca yaptığı işlemi geçersiz ve hükümsüz kılmayacağı gibi işlemi de durdurmaz ve bu nedenle Banka’ya herhangi bir sorumluluk yüklenemez. Bu cümleden olmak üzere, Banka Müşteri tarafından faksla gönderilen talimat uyarınca, Müşteri adına Müşterinin yetkililerince imzalanmış çek, senet vesair kıymetli evraka dayalı olarak Müşterinin Banka’daki hesabını borçlandırabilir veya bu hesaba alacak kaydedebilir. Faksın Banka’ya bildirilen numaradan çekilmiş olması yeterlidir.
XIV. MÜŞTEREK HÜKÜMLER:
1. Kullanılan hesap şekli ne olursa olsun işbu Sözleşme’nin kayıt ve şartları bütün hesaplara tatbik edilecektir. Genel Kredi Taahhütnamesi/Sözleşmesi hükümleri bu sözleşme hakkında da aynen uygulanır. İşbu Sözleşme’nin herhangi bir sebeple geçersiz olması halinde hesaplar için Banka’nın mevcut veya ileride uygulayacağı karar, tüzük ve yönetmelikleri geçerli olacaktır. Ancak, Genel Kredi Taahhütnamesinde/Sözleşmesinde yer alan hükümler saklıdır. Banka’nın iç tüzüğünde ve yönetmeliklerinde hüküm bulunmaması halinde, Türkiye’deki bankacılık işlemlerini düzenleyen mevzuat hükümleri uygulanacaktır. Bu hükümlere Türk Bankacılık sisteminin cari uygulaması ve usulleri de dâhildir.
2. Bu bölümdeki hükümler, yukarıda belirtilen tüm işlemleri ve hükümleri kapsamaktadır. Banka, yukarıda zikredilen işlem/ürün türlerinin bir veya birkaçının adını yahut işlem akışını veya sistem gereği sözleşme konusu hesabın numarasını tek taraflı olarak değiştirebilir. Müşterinin talebi ile yeni hesap açılıp açılmama hususu Banka’nın tek taraflı takdirine bağlıdır. Yeni hesap açılıp da yeni bir sözleşme imzalanmadığı takdirde o hesaba/hesaplara da işbu sözleşme hükümleri aynen uygulanır. Yukarıda her bir ürüne ait bölüm de yer alan hükümler, diğer ürünler hakkında da uygulanır. İşbu sözleşme bir bütün olup, müşteri, ürüne ilişkin bölümde hüküm olmadığı iddiasında bulunamaz. Müşteri, Banka’ya verdiği ve imzaladığı “Başvuru Formu"ndaki bilgilerin doğruluğunu kesin olarak beyan eder. Müşteri, Banka tarafından ürünler için kendisine verilen şifre/şifreleri, güvenlik adımlarını kendisinin dışında üçüncü bir kişi/kişilerce kullanılmasından, ele geçirilmesinden doğabilecek her türlü hukuki, mali, cezai sorumluluk ve sonuçlarının kendisine ait olduğunu kabul, beyan eder. Müşteri; Banka’nın, teknik ve/veya herhangi bir sebeple hizmet verememesi halinde Banka’dan hak kaybı, vs her ne nam altında olursa olsun talepte bulunmayacaktır.
3. Telefon, faks veya diğer iletişim sistemlerinin ya da taşıma ve ulaştırma araçlarının kullanılmasından ve özellikle iletişim ya da taşıma sırasında kaybolma, gecikme, hata, yanlış anlama, anlamı saptırma ya da çift veya daha fazla bildirim yapılmasından, dağıtım kanallarında, elektronik sistemlerde meydana gelebilecek her türlü arıza nedeniyle işlemlerin yapılmaması, tamamlanmaması veya iptal edilmesi halinde meydana gelen tüm zararlardan ve bunların sonuçlarından Banka sorumlu değildir.
4. Banka müşterinin telefon ve şifahi talimatını yerine getirirken, hile ve sahteciliklerin sonuçlarından, genel veya özel iletişim vasıtalarının işlememesinden veya arızalanmasından, telefon sistemiyle gelen, ya da müşteri tarafından yazılı olarak verilen bilgi ve talimatın yanlış ve yetersiz olmasından ya da yanlış, değişik veya eksik iletilmiş olmasından ötürü sorumlu değildir. Müşteri elektronik ortamda gerçekleşecek işlemlere her ne sebep ve nam altında olursa olsun itiraz edemez.
5. İşlemler sebebiyle Banka’nın ve personelinin ve/veya ifa yardımcılarının kullandığı ulaştırma vasıtalarının (PTT, DHL, Kurye, vs.), her türlü kusuru sebebiyle doğabilecek zararlardan sorumlu olmayacağını, bu konuda bir talep, dava hakkının doğmayacağını müşteri peşinen kabul etmektedir. Banka muhabirlerinin ve 3. kişilerin herhangi bir kusurundan sorumlu değildir. Banka, doğan zararlardan, kar mahrumiyetinden ve her nevi zararlardan ve gecikme faizlerinden sorumlu olmayacaktır.
6. Banka, Müşteri’nin Kartını kullanarak veya elektronik bankacılık sisteminin olanak tanıdığı herhangi bir işlemi, işlemleri yapması esnasında, yanlış veya fazla bildirim ve işlem yapılması, verilen bildirimin yerine getirilmemesi, işlemin tamamlanmaması ve her türlü teknik, sistem ve elektronik aksaklıkların ve üçüncü kişilerin kartı kullanmasının sonuçlarından sorumlu değildir. Müşteri yaptığı bildirimlerin yerine getirilmemesinden veya işlemin gerçekleştirilmemesinden, kart ve şifrenin kullanılarak işlem yapılmasından dolayı Banka’dan hiçbir hak iddia etmeyeceğini, yapılan işlemleri kabul ettiğini, kart ve şifrenin imza yerine geçeceğini ve tazminat talebinde bulunmayacağını kabul ve taahhüt eder.
7. Müşteri, Banka’nın her zaman isteyebileceği nakdi teminatı, garantiyi ve diğer teminatları vereceğini kabul eder. Banka kendi takdirine ve değerlendirmesine göre uygun göreceği nakdi teminat, garanti ya da diğer teminatları tespit edecektir. Banka bir sebep ya da gerekçe göstermek zorunda olmaksızın her zaman ek teminat ve/veya mevcut teminatların değiştirilmesini talep edebilir. Banka’nın her ne sebep ve nam altında olursa olsun mevcut, doğmuş veya doğabilecek bütün hak, alacak ve taleplerinin teminatı olarak Banka’nın kendi elindeki ya da şubelerinde ya da muhabirlerinde ya da başka yerlerde bulunan ve Banka’nın şubelerinln veya muhabirlerinin zilyetliğinde ve/veya emrinde bulunan teminat mektubu, çek, senet, açılmış açılacak bütün mevduat hesapları, bloke edilmiş hesapları, vs. dâhil bütün mal varlığı değerleri ve nakit üzerinde bloke, hapis ve rehin hakkı da vardır. Banka, bütün hak, alacak ve talepleri için (ister mevcut, ister doğmuş veya doğacak, muaccel ya da henüz muaccel olmamış) müşterinin Banka’da mevcut ve doğabilecek alacak, alacak bakiyeleri üzerinde takas ve mahsup hakkına sahiptir. Bu haklar Banka’nın özel teminat ve garantiler karşılığında yapmış olduğu işlemlere de şamildir. Müşteri, Banka’nın bu işlemleri yapmakta serbest olduğunu beyan ve kabul etmiştir. Banka, Müşteri’ye ait paraları kısmen ya da tamamen bloke bir hesaba aktarmaya, bloke edilmiş hesabın faizini arttırıp azaltmaya, faiz oranlarını serbestçe tespit etme hakkına sahiptir. Müşteri borç ve yükümlülüklerinin herhangi birini yerine getirmezse, Banka rehinleri ve hapis hakkı konusu malları hiçbir formaliteye ve usule tabi olmaksızın, bir ihtar ya da ihbarda bulunmaksızın, mehil tayinine de gerek olmaksızın dilerse kendisi özel satışla paraya çevirebilir, dilerse rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takipte de bulunabilir. Banka özel satış ya da icra satış hasılatını, tüm masrafları müşterinin borcuna geçmek suretiyle indirdikten sonra, uygun göreceği hak ve alacaklarına kısmen ya da tamamen mahsup edebilir.
Banka lehine tesis edilen her türlü nakdi teminat, garanti ya da diğer teminatlar, müşterinin Banka’ya karşı olan tüm yükümlülüklerinin güvencesi olup Banka’nın alacaklı bulunduğu tüm tutarlar ödendikten ve Banka’nın tüm risklerinin sona ermesinden sonra serbest bırakılacaktır.
8. Müşteri Banka’nın gerekli gördüğü hallerde kendisiyle ilgili olarak üçüncü kişilerden bilgi almaya yetkili olduğunu ve bu bilgilerin Banka’ya verilmesine bir itirazı olmadığını, ayrıca, Banka’nın da kendisine ait bilgileri Türkiye’de veya yurt dışında ilgili her türlü kuruluş veya kişilere, resmi makamlara verebileceğini, bu duruma muvafakatı olduğunu ve bu durumun Bankalar Kanunu hükümlerinin bir ihlali sayılmayacağını beyan ve kabul eder. Müşteri, ayrıca hesabı ile ilgili bilgi ve kayıtları, Banka’nın bilgi işlem gereksinimleri veya diğer sebeplerle Türkiye içinde veya yurt dışında herhangi bir yerde muhafaza edebileceğini kabul eder. Müşteri ayrıca, Banka’nın bu bilgi ve kayıtları, herhangi bir kısıtlama olmaksızın, Banka’nın bağlı ve ilgili kuruluşlarına açıklayabileceğini ve buna peşinen muvafakat ettiğini beyan ve kabul eder.
9. İşbu sözleşme ile ilgili tarafların tüm borç ve yükümlülüklerinin ifa yeri münhasıran işlemin yapıldığı Banka Şubesi’nin kanuni ikametgahının bulunduğu yerdir. Müşteri, işlemin yapıldığı Banka Şubesi dışında Banka’nın diğer herhangi bir şubesinden nakdi ödemelerin veya menkul kıymet teslimatının yapılmasını isteyemez. Müşteri repo ve ters repo, menkul kıymet alım satım, aracılık işlemleri ile ilgili ödemelerin Banka nezdindeki çeşitli mevduat hesaplarından veya hesaplarına yapılması hususunda Banka’yı yetkili kılabilir, talimat verebilir.
10. Banka, rızasını almak zorunda olmaksızın Müşterinin Banka’ya olan borçlarını Türkiye veya yurt dışında bulunan bir üçüncü tarafa temlik veya rehnedebilir. Bu temlik veya rehin işlemi üzerine ve Müşteriye durumun Banka’ca ihbarıyla Müşteri, bu sözleşmede Banka’ya karşı olan tüm borçlarını herhangi bir mahsup, takas veya karşı talep ileri sürmeksizin temellük edene veya rehin alana harfiyen yerine getirecektir. Yukarıdakilere ek olarak ve fakat bu hükümleri kısıtlamaksızın Banka işbu sözleşmeden doğan alacaklarla ilgili her türlü hesap bildirim cetveli gönderme ve tahsilat işlemlerinin yürütülmesini Türkiye veya yurt dışında bulunan bir üçüncü kişiye serbestçe devredebilir. Bu kişiye yapılan ödemeler Banka’ya yapılan ödeme sayılır.
11. Banka hiçbir gerekçe göstemeksizin işbu sözleşmeyi her zaman serbestçe ve tazminatsız olarak feshedebilir. Bu sözleşmenin son bulması halinde Müşteri, tüm borçlarını derhal ve defaten ödemeyi, borç bakiyesinin tamamı ödeninceye kadar bu sözleşmede belirtilen faizleri, Kaynak Destekleme Fonu, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi vb. diğer sorumluluklarının, yükümlülükleri, borçları tamamen tasfiye edilinceye kadar sözleşmedeki hükümler çerçevesinde devam edeceğini, Banka’ca yasal takibe başvurmak zorunda kalındığı takdirde, icra ve sair masrafları ile birlikte takip tutarının %10’unu avukatlık ücreti olarak ödemeyi ve icra yolu ile tahsilatta Banka’nın ödeyeceği cezaevi harcını da ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
12. Müşteri işbu sözleşmeden doğan borçlarını vadesinde ve tamamen ödemediği veya bu sözleşme hükümlerinden herhangi birini ihlal ettiği takdirde ya da hakkında üçüncü şahıslar tarafından hakkında icra takibine başlanması, haciz kararı alınması, karşılıksız çek vermesi ve/veya benzeri hallerde bakiye borcun tamamı herhangi bir ihbar ve ihtara mehil tayinine gerek olmaksızın muaccel hale gelir ve sözleşme kendiliğinden feshedilmiş ve borçlu muacceliyet kendiliğinden anında temerrüde düşmüş sayılır. Bu halde müşteri temerrüdün doğduğu tarihten itibaren borcunu Banka’ya ödeyeceği tarihe kadar geçecek günler için cari kredi faizi oranının %100 oranında arttırılması ile bulunacak oranda temerrüt faizi ve bu faizin fon ve gider vergisini ödemeyi beyan, kabul ve taahhüt eder.
13. Müşteri ödemelerinde gecikme olması, sözleşme hükümlerine aykırılık veya alacağın kısmen veya tamamen muaccel olsun, olmasın Banka’nın herhangi bir ihbar ve ihtara gerek olmaksızın ve teminat yatırmaksızın alacak için, taşınır rehni veya taşınmaz ipoteği tesis edilmiş olsa dahi aleyhine tüm borç için haciz veya iflas yolu ile takibe geçebileceğini, vadeleri henüz gelmemiş bulunsa bile senetleri takibe koyabileceğini ve alınan teminatların nakde çevrilmesi için takipte bulunabileceğini kefilleri de takip edebileceğini ve bu kanuni takip yollarından dilediğine ayrı ayrı veya hepsine birlikte bir sıra gözetmeksizin başvurma hakkına sahip olduğunu beyan, kabul ve taahhüt eder. Banka hangi takip yolunu seçerse seçsin, yapacağı tahsilatı alacaklarından istediğine kısmen veya tamamen mahsup etmeye ve borç tamamen kapanmadan rehin ve ipotekleri kaldırmamaya yetkilidir.
14. Müşteri rehin ve teminatların münasip olmayan zamanda satıldığını, paraya çevrildiğini iddia ile Banka’dan herhangi bir talepte bulunamaz. Banka, müşteriye herhangi bir ön ihbarda bulunmaksızın veya sonradan haber vermeksizin ve müşterinin muvafakati gerekmeksizin müşterinin borç veya taahhütlerinin tümünü veya bir kısmını satmaya, iskonto etmeye, rehnetmeye, temlik etmeye, devretmeye, nakletmeye, transfer veya başkaca herhengi dilediği şekilde tasarruf etmeye yetkilidir.
15. Şirket esas mukavelesinde değişiklikler, sözleşmenin devamı süresince Müşterinin bu sözleşmeden doğan sorumluluğunu etkilemeyeceği gibi bu gibi değişiklikler Müşteriyi sorumluluktan kurtarmayacaktır.
16. Müşteri Banka’nın ulusal bayram, hafta tatil ve genel tatil günlerinde ve Bankalar Birliği’nin kabul edeceği diğer günlerde kapalı olacağını ve Banka ile olan ilişkilerde bu günlerin iş günü sayılmayacağını kabul eder. Banka günlük çalışma saatlerinde dilediği şekilde tespite yetkilidir. Müşteri, bu sözleşmeden doğan uyuşmazlıklarda Banka defter, kayıt, belgeleri ve mikrofılm, mikrofış ve bilgisayar, elektronik bankacılık sistemi, vs. kayıtlarının ve çıktılarının teyid edilmiş olsun, olmasın geçerli ve bağlayıcı ve kesin delil olacağını Banka defter ve kayıtlarının bilgi işlem kayıtlarına müstenit tutulması halinde, bunlara karşı her türlü itiraz ve def’i haklarından ve dava halinde Banka defterlerinin usulüne uygun tutulduğu hususunda yemin teklif haklarından peşinen feragat ettiklerini kabul ve beyan eder. Her türlü Banka kayıtları (bilgi işlem, mikrofiş, mikrofılm vs dâhil) HMUK 287. maddesi uyarınca münhasır delil olup, başka delil ikame edilemez.
17. Müşteri, Banka’ca yapılacak her türlü bildirim ve tebligatlar için, aşağıda isim ve imzasının yanında yazılı adreslerin kanuni ikametgahı olduğunu ve bu adrese gönderilen bildirim ve tebligatların şahsına yapılmış sayılacağını, kanuni ikametgahını değiştirdiğinde yeni ikametgahını Noter kanalı ile Banka’ya bildirmeyi, aksi takdirde önceki ikametgahına yapılacak tebligatın geçerli olacağını kabul ve beyan eder. Banka’nın bildirimleri, müşterinin sözleşmedeki adresine gönderilmekle geçerli şekilde kendisine ulaştırılmış sayılır.
18. Banka’nın bu sözleşmenin içerdiği taahhütlerden herhangi birinin ifasını; doğal felaket, savaş, ayaklanma, terör, sabotaj, grev veya grev ihtimali, lokavt, işin yavaşlatılması, eylem, direniş, hükümetin, kamu ve kuruluşlarının tasarruf ve kararları, sebebi Banka’dan kaynaklansada sistemlerinin kısmen ve tamamen kesintiye uğraması gibi durumlara bağlı olarak yerine getirememesi sebebi ile herhangi bir sorumluluğu yoktur.
19. Müşteri, Banka ile arasındaki sözleşmenin uygulanmasından doğacak tüm uyuşmazlıklarda Türk Kanunları’nın uygulanacağını Mahkeme ve İcra Müdürlüklerinin yetkili olduğunu kabul ve beyan eder. Müşteriler ve Müteselsil Kefil/Kefiller ve Banka, ……….Sayfa, ……. maddeden oluşan işbu Bankacilik İşlemleri Sözleşmesi’nin tamamını okuduklarını, her sayfayı ayrı ayrı imza veya paraf etmeye gerek olmadığını, tüm Sözleşme hükümlerinin haklarında geçerli olacağını kabul ve beyan ederler. .../.../...

Müşteri(ler) İsim veya Ünvan:
Adres: Kaşe ve Yetkili İmzalar:
Adres:
Kaşe ve Yetkili İmzalar:
Tarih:
Müşterek Müteselsil Borçlu ve Müteselsil Kefiller:
Kefil Olunan Meblağ: İsim veya Ünvan:
Adres:
Kaşe ve Yetkili İmzalar:
Kefil Olunan Meblağ:
İsim veya Ünvan: Adres:
Kaşe ve Yetkili İmzalar:
Kefil Olunan Meblağ:
İsim veya Ünvan:
Adres:
Kaşe ve Yetkili İmzalar:
Pul Kaşesi:
İstisna Şerhi:
Kaşe ve Yetkili İmzalar:
Kaşe ve Yetkili İmzalar:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder