19 Şubat 2017 Pazar

‘Mesleği bilmeyen, rehber öğretmen oldu’

Prof. Dr. Nilüfer Volkan Acar, mesleği bilmeyen, başka bölümlerden mezun kişilerin rehber öğretmenliğe atanmasının yanlış olduğunu bildirdi. Acar, "Mesleği bilmeyen, başka bölümlerden mezun kişiler rehber öğretmen olarak atanıyor" dedi.

 Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı ve Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Prof. Dr. Acar, yaptığı açıklamada, 8 yıllık kesintisiz eğitim uygulaması çerçevesinde 8. sınıfta öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre yönlendirilmesinin öngörüldüğünü hatırlattı. Prof. Dr. Acar, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Eğitimde Psikolojik Hizmetler ve Psikoloji bölümü mezunlarının rehber öğretmen olarak atanabileceği koşulu bulunmasına karşın, buna uyulmadığını kaydetti.

 "Öğrencilere öğüt veriyorlar"

 Meslekle hiç ilgisi bulunmayan başka bölümlerden mezun kişilerin rehber öğretmenliğe atanmasının yanlış olduğunu bildiren Prof. Dr. Acar, "Rehber öğretmen olarak atananlar görevlerini yapamıyorlar. Tarih bölümünden mezun biri nasıl Fransızca öğretemezse, Psikolojik Danışma ve Rehberlik mezunu olmayan bir kişi de rehber öğretmen olamaz" diye konuştu. Prof. Dr. Acar, şunları kaydetti:

 "Rehber öğretmenliğe atanan başka bölüm mezunları, meslek kurallarını bilmiyor. Öğrencilere öğüt veriyorlar. Yanlış mesleğe yöneltiyorlar. Ölçme ve değerlendirmeyi yapamıyorlar. Oysa rehber öğretmen öğüt vermez. Öğrencilerin sırlarını başkalarına anlatmaz. Böyle olunca, rehber öğretmenliğe de iyi gözle bakılmıyor. Başka alanlardan mezun olarak bu işi yapan öğretmenlerin görev yaptığı okullarda veliler rehber öğretmenlere ateş püskürüyor."

 "Gelişme yok"

 Temel eğitim süresinin 8 yıla çıkarılmasından sonra "rehber öğretmenlere çok önem verildiğinin" söylenmesine karşın hala bu konuda gelişme sağlanamadığını belirten Prof. Dr. Acar, "Çocukları bu işi bilmeyen kişilerin eline emanet ediyoruz. Sonra da onlardan umut bekliyoruz" dedi.


 "Ergenlik çağındaki çocuğun yaşı gereği çevreyle, okulla birtakım uyum sorunları olabilir. Bu yaşlardaki çocukların desteğe ihtiyacı vardır" diyen Prof. Dr. Acar, iyi hizmeti Psikolojik Danışma ve Rehberlik mezunlarının verebileceğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder