23 Şubat 2017 Perşembe

Kekliklerde Yemleme ve Besleme

Kuluçkadan alınan civcivlere % 5 şekerli su verildikten 3-4 saat sonra civciv yemi    verilmeye başlanmalıdır. Yemlemeyi teşvik gayesiyle civciv başlatma yeminin karton tabakalar üzerine dökülmesi faydalıdır (Woodard 1982).  Keklikler tabiatta ufak kurtçuk, böcekler, besin değeri yüksek tane yemlerle beslendiklerinden protein ve enerji ihtiyaçları yüksektir (Çetin ve ark. 1997).

Keklikler, susuzluğa karşı diğer kanatlılarla kıyaslandığında çok dayanıklıdırlar. Amerika’da Utah eyaletinde yapılan bir çalışmada 8 haftalık yaşta 25 keklik tamamen kapalı bir kümeste 8 gün boyunca susuz bir şekilde hemen hemen vejetasyonu tükenmiş bir yerde tutulmuşlar ve bu 8 gün sonunda hayvanlarda hiçbir hastalık belirtisi olmadığı gözlemlenmiştir. Yine bir başka çalışmada 8 yetişkin keklik sadece bitkilerin bulunduğu 282 m2’lik  bir alanda susuz bir şekilde 81 gün boyunca hayatta kalmışlardır. Bu durum kekliklerin dışkılama sisteminin su tutma özelliği bakımından bir hayli özelleşmiş olduğunu göstermektedir (Bohl 1957).

Besin maddesi ihtiyaçları

Keklik civcivlerine başlama yemi olarak, % 28 HP içeren hindi büyütme yemi verilebilir (Beer 1989, Embury 1996, Kırıkçı ve ark. 1999, Nakaue ve arscott 1991). Bu yem 5 haftalık yaşa kadar verilmelidir. Büyütme döneminde 2600 kcal/kg metabolik enerji ve % 22-24 HP içeren yemlerle beslenebilirler (Embury 1996, Monetti ve ark. 1985, 1987,1988, Nakaue ve arscott 1991) Bu dönemde aminoasit  yönünden dengeli, bitkisel protein içeren rasyonlar daha uygundur (Hermes ve ark. 1980). Kekliklere bitirme yemi olarak da %16-18  HP içeren yemler verilebilir (Beer 1989, Nakaue ve Arscott 1991). Rasyondaki protein oranı arttıkça ölüm oranıda azalmaktadır (Mori ve Ceragioli). Rasyonda % 0.095 sodyum maksimum büyüme için yeterlidir (Anthony ve ark. 1978).

Keklik rasyonları

Tablo: Kekliklerin Beslenmesinde Tavsiye Edilen Bir Rasyon Örneği

İÇERİK BAŞLATMA (%) BÜYÜTME (%) DAMIZLIK (%)
Sarı mısır 46,22 54,04 61,25
Soya fasulyesi küsbesi 47,47 26,84 18,59
Kırık buğday --- 14,19 10,46
Metionin 0,1 0,17 0,23
Kireç taşı 1,65 1,76 7,38
Yağ 1,56 --- ---
Tuz 0,5 0,5 0,5
Kalsiyum fosfor 2 2 1,09
Premix* 0,5 0,5 0,5
 
ANALİZDE BULUNAN DEĞERLER
HP (%) 25 20 16
ME (kcal/g) 2,8 2,7 2,7
HY (%) 3,7 2,7 2,8
HS(%) 4,5 3,8 3,2
Ca (%) 1,2 1,2 3
P(%) 0,8 0,7 0,5
* 1kg ‘da Vit. A 5000 IU, Vit. D3  1500 IU, Vit. E 20 IU, Menadione bisulfide 2,0 mg, Riboflavin 6.0 mg, Niacin 40.0 mg, Calcium pantothenate 20.0 mg, Folacin 0.5 mg, Vitamin B12, MNSO4.H2O 140 mg, Zno 120 mg, Gallomycin 10.0 mg, BHT 40.0 mg,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder