20 Şubat 2017 Pazartesi

Kamyon Şoförü Talimatı

1- Arabanın klaksonu çalışıyormu ? Dikiz aynan geriyi gösteriyormu ? Araçta görüşünü engelleyecek bir şey varmı? Kontrol et. Eksik varsa sorumlu amirine bildir.

2- Arabayı kullanırken direksiyon ve frende veya başka bir yerinde hissedeceğin arızayı sorumlu amirine bildir. Kontrol ettir.

3- Betoniyer altında finişeye yaklaşırken, elek tesisine yanaşırken veya başka bir durumda geri manevra yapılan yerlerde muhakkak işaretçi bulundur. İşaretçiyi görmeden ve işareti almadan kendi başına hareket etme. Rampalarda veya meyilli yerlerde geriye yanaşırken yanaşacağın yere takoz koydur.

4- İşaretçinin damperi kaldır ve indir ikazlarına muntazam  uy.

5- Araç hareket halinde iken basamak üzerine kimseyi bindirme.

6- Aracı atelye ve işletme sahasında düzenli park et. Arızadan sonra hareket ettirmeden önce kontrol için tamircinin araba civarında bulunabileceğini düşünerek ustabaşının talimatını bekle. Kendi başına hareket etme.

7- Aracı stop ettiğin zaman gerekli emniyet tedbirlerini al.

8- Karayolunda araç kullanan şoförler trafik kurallarına harfiyen uyacak ve trafikçe gerekli teçhizatı yanında bulundurulacaktır.

9- Özel hizmet gören vasıtaları kullanıyorsan onların çalışma prensibine uy. Çimento tankeri kullanıyorsan, çimento boşaltma sırasında size söylenen basıncın üzerinde tanka hava basma vasıtayı daima temiz tut. Hava filitrelerini sık sık temizle, Mikser kullanıyorsan, mixser içinde beton bırakıp dondurma, mixer durmadan diğer yöne hemen çevirme, kuru boşaltma yapma, vasıtanı sık sık yıka traktör kullanıyorsan - Traktör üzerine, çamurluk üzerine, çekici ve römork arabasına adam bindirme.

10- İlgili amirin haberi ve izni olmadan kendi aracından başka araç kullanma.

11- Aracın yapılış amacının dışında başka bir iş yapma.

12- Size verilen araç bakım kartlarını muntazaman tut, gerekli işlemleri işaretleyerek ay sonu imzalayarak amirine teslim et.

13- Vasıtanın periyodik bakımlarını bu kartlardan takip ederek yaptır.

14- Aracı hareket ettirmeden önce, park ettiğiniz alanda aracın altını kontrol edin ve eğer  yağ sızıntısı var ise makina ikmal Müdürlüğüne haber verin. Yağ sızıntısı olan bölgeyi (toprak vs) kazıyarak tehlikeli atık sahasına gönderin.

Kamyonlarla Çalışmada Güvenlik Kuralları

1- İşe başlarken bu güvenlik programını her gün okuyun ve bu kurallara uyun.

2- Kullanacağınız vasıtayı el kitabından okuyun ve iyice tanıdıktan sonra kullanın.

3- Bu iş için uygun elbise ve kişiyi koruyucu baret, gözlük, eldiven gibi özel koruyucularınızı giyerek işe başlayın.

4- Aracınızın kapasitesinde yük taşıyın, fazla yüklenmeyin. Aracınızda emniyet kemeri varsa mutlaka takın.

5- Çalışma sahanızı iyi tanıyın. Yol durumunu, virajları, çamur, buz, çukur, menfezleri, kalın toz, duman, sisli durumlarda dikkatli olun.

6- Çalışma sahasındaki bütün işaret ve işaretçilere, işaretçilerin uyarılarına ve genel tarafik kurallarına mutlaka uyun.

7- Aracınızdaki yangın söndürme cihazı ve ilkyardım çantasını kullanmayı, acil durumlarda nereye nasıl haber verileceğini öğrenin. Dalgın ve dikkatsiz aracınızı kullanmayın.

8- Hiçbir zaman aşırı hız yapmayın. Arkadaşlarınızla yarışa girmeyin, çalışma sahasındaki hız limitlerine aynen uyun.

9- Çalışmaya başlarken aracınızı iyi kontrol edin. Lastik havalarını, sinyalleri, geri vites sinyalini, korna ve diğer sesli uyarıları kontrol edin.

10- Yanınızda yetkisiz kişileri ve aracın basamağında adam taşımayın. Araca binişte ve inişte basamaklara dikkatli basın.Yüzünüz araca dönük vaziyette inin ve binin.

11- Aracınızın hava sistemini, hidrolik sistemini, yakıt sistemini iyi kontrol edin. En ufak bir sızıntı var ise çalıştırmayın, gerekli tamiri yaptırın.

12- Yağ sızıntısı varsa, motordaki düşük yağ basıncı başınıza iş açar. Gereğini yapın.

13- Şehirlerarası veya şehir içi yola çıkacaksanız, yükün üzerini örtmeniz gerekir. Trafik müsaade etmez.

14- Ağzınızda sigara ile yakıt ikmali yapmayın.

15- Camlarınızı silin. Aynalarınız daima ayarlı olsun görüş alanınızı daima kontrol edin.

16- Yağışlı havalarda şev kenarlarına ve boşatığınız alandaki dolgu malzemeye dikkat edin. Yağış nedeniyle toprak kayabilir ve kamyon devrilebilir.

17- Soğuk havalarda çalıştırmada eter veya diğer sıvıları ağzınızda sigara ile ve imalatçının tavsiyesinden fazla kullanmayın.

18- Eğer aracınız başka aracı çekecekse veya sizin aracınız başka araçla çekilecekse mutlaka çeki demiri kullanın, halat kullanmayın.

19- Duruş esnasında ayak pedalını devamlı körüklemeyin. Yokuş aşağı inişte hava basıncınızı tehlikeli ölçüde azaltırsınız. Devamlı fren yerine motor frenini veya yardımcı freni kullanın. Vites küçültün.

20- Park frenini sadece park durumunda kullanın; acil durumlarda kamyonu yavaşlatmak için gerekebilir. Kamyonu durdurmak için park freninize güvenmeyin.

21- Yükleme sahasına girerken çalışan personele ve diğer vasıtalara dikkat edin. Çalışan dozer taş yuvarlayabilir, enerji hatlarına ( Havai elektrik hatlarına ) dikkat edin.

22- Boşaltma sahasına geri geri yanaşırken mutlaka işaretçi (bayrakçı) bulundurun ve onun işaretine uyarak geri yanaşın. Boşaltma sahasında tumba yerlerinde arka lastiklerin dayanacağı 30 cm. yüksekliğinde sedde bulunacak şekilde tanzim ettirin.

23- Damper tam inmedikçe boşaltma yerinden ayrılmayın . Damper havada iken elektrik veya telefon hatlarına hasar verebilirsiniz. Yüksek gerilim hatlarında elektrik atlama yapacaktır.

24- Yokuş aşağı inerken motoru durdurup vitesi boşa almayın.Daima küçük vitesle inin. Çalışma sahasında yolu tam kapatarak gitmeyin özellikle basamak şeklinde çalışmalarda  karşıdan gelenleri tehlikeye atmış olursunuz.

25- Yükleme esnasında vasıtanızın kapısından çıkarak yüke bakmayın. Kepçeci farkedemez, başınıza düşebilir. Koltuğunuzu terk etmeyin.

26- Arkadaşlarınızın sinyallerine dikkat edin. Sinyallerin anlamını anlayın. Her durumda hız/yük durumuna göre durma mesafesini ayarlayın. Her zaman yol hakkını yüklü vasıtalara verin. Yokuşlarda araç sollamayın.

27- Engebeli arazide ve ray üzerinden geçerken engelleri çapraz vaziyette geçin. Yavaşlayıp önce bir tekeri engebeli araziye sokun ve yavaşça devam edin.

28- Boşaltma sahasında daima düz vaziyette boşaltma yapın. Meyilli vaziyette damperi kaldırmayın. Park ederken de düz seviyede park edin.

29- Arıza durumunda vasıtanızı bırakırken tarafik kurallarına harfiyen uyun. Işıklı ikaz levhaları reflektörlerinizi kullanın, gerekirse ikaz ışıklarınızı yanık bırakın.

30- İşletme alanı içindeki hız limitlerine , diğer uyarı levhalarına bakın ve bu kurallara uyun.

31- İş bitiminde vitesi boşa alın, park frenini takın, kaldırma levyelerini kilitleyin, sıcak motoru soğutun, sonra motoru durdurun.

32- Yollar üzerindeki şev kenarlarına fazla yaklaşmayın. Şev kenarları çökebilir ve aracınız devrilebilir.

33- Yükleme yapılırken kazı kenarına en az 1 metre mesafede kamyonunuzu durdurun. Yükleme yapıldıkca aracınızın tonajı artacaktır ve kazı kenarı çökecektir bunu dikkate alın.

................... ‘ın ………………  projesi için hazırlanmış olan Kamyon Şöför Talimatı  ‘nı okudum ve anladım. Bir suretini  aldım. Diğer suretinide işyerine verdim. Yukarıda açıklanan kurallara uyacağımı bildirerek, kabul ederek kendi rızamla isteyerek ve bilerek imzalaladım.                                                                                                                       



ADI SOYADI :

ŞİRKETİ/GÖREVİ :

İMZASI :

TARİH :…/…/....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder