12 Aralık 2016 Pazartesi

Yurtdışında çalışma iş sözleşmesi




Sayı                                       :
İlgi                                          :
Tarih                                      :

İŞVEREN
Şirket  ünvanı                      :
Ticaret sicil no (varsa)       :
SSK işyeri sicil no               :
Vekili                                     :
Türkiye’deki adresi             :
Telefon, faks, e-mail          :
Yurtdışındaki adresi           :
Telefon faks, e-mail           :



İŞÇİNİN
Adı, soyadı                           :
T.C. kimlik no                      :
Baba adı                               :
Doğum yeri ve tarihi          :
Nüfusa kayıtlı olduğu yer  :
Adresi                                   :
Telefon, faks, e-mail          :
Mesleği                                 :
Eğitimi                                  :
Bölümü                                 :
Sigorta sicil no                    :
İşyeri özlük no                     :
Pasaport no                         :
İş başlangıç tarihi               :
İş bitim tarihi                        :
Yapacağı iş                          :
Bölümü                                 :
Çalışacağı işyeri adresi     :



1.            SÖZLEŞME KONUSU
               
İşbu  sözleşme; ………….. tarihli iş sözleşmesinde  yazılı işte çalışacak olan işçi ile işveren arasındaki çalışma ve
çalıştırmaya ilişkin yöntem ve temel koşulları, karşılıklı hak ve borçları belirlemek amacı ile düzenlenmiştir.


2.            İŞVERENİN BİLGİ VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Sözleşme imzalanması sırasında işverenin; işin yapılacağı ülkedeki çalışma, fazla çalışma süreleri ile hafta tatili ve genel tatillere ilişkin koşulları içeren açıklayıcı belgeyi yazılı olarak işçiye vermesi ve verdiğini  belgelemesi gerekir.


3.            GÖREV/İFA EDİLECEK İŞ

3.1          İşçi, yukarıda adresi yazılı işyerinde/şantiyede............................. görevinde çalışacaktır. İşçinin  sözleşmede yer alan işyerinde/şantiyede ve belirtilen meslekte çalışması esastır. Ancak, işçinin de kabul etmesi halinde mevcut ücreti düşürülmemek şartıyla, işçi, işveren tarafından aynı ülke sınırları içerisindeki diğer işyerlerinde/ şantiyede çalıştırılabilir.

3.2          İşveren, işyerine varmasını takiben işçiye derhal iş vermek zorunda olup, iş vermediği durumlarda da, işçinin  ücretini  ödemek zorundadır. Sözleşmenin süresi sona ermeden taraflardan biri feshini istemez ise, sözleşme belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüşür.


4.            ÜCRET

İşçinin ücreti, saat/aylık üzerinden ...........................’dır. Ücret, ödeme tarihindeki kur üzerinden Yeni Türk Lirası karşılığı olarak da ödenebilir. İşçinin talebi üzerine, işveren tarafından avans verilebilir. İşçinin aylık ücretinden varsa verilen avans ile 11 inci maddede yer alan esaslar çerçevesinde, topluluk sigortası veya isteğe bağlı prim tutarı kesildikten sonra geriye kalan kısım işveren tarafından işçinin bildirdiği Türkiye'deki banka hesabına döviz veya karşılığı  Yeni Türk Lirası olarak yatırılır veya mutemet tayin ettiği şahsa ödenir.  


5.            DENEME SÜRESİ

Deneme süresi işçinin işyerinde/şantiyede işe fiilen başladığı tarihten itibaren 2 (iki) aydır. Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirimsiz ve tazminatsız feshedebilir. Ancak, İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır. İş sözleşmesini deneme süresi içinde fesheden taraf Türkiye’ye dönüş ücretini öder. 


6.            ÇALIŞMA SÜRESİ

İşçilere, çalıştıkları ülkede uygulanan çalışma saatleri ve fazla çalışma saatleri ile ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. Fazla çalışma için işçinin onayının alınması gerekir. Her bir fazla çalışma saati için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının % 50 yükseltilmesi suretiyle ödenir.


7.            HAFTA TATİLİ VE GENEL TATİLLER

Hafta tatilleri ve genel tatiller konusunda çalışılan ülke mevzuatı uygulanır. Bu günlerde tatil yapmayarak çalışan işçiye, çalışılan her gün için ayrıca bir günlük ücret ödenir.


8.            YILLIK ÜCRETLİ İZİN

8.1          İşçi, Türk İş Mevzuatı’nda belirtilen süre ve esaslar dahilinde yıllık ücretli izin hakkına sahiptir. Yıllık ücretli izinlerin başlangıç tarihi işçinin görüşü de alınarak işveren tarafından tespit edilir.

8.2          İşçi, yıllık ücretli iznini Türkiye'de geçirirse gidiş-dönüş yol parası işverence karşılanır. Yıllık ücretli izni hak etmeyen işçiye Türkiye’de evlenmesinde ve/veya ana baba eş çocuk ve kardeşlerinin ölümünde altı (6) güne kadar ücretli mazeret izni verilir.

8.3          Bu izin nedeniyle Türkiye’ye gidiş-dönüş yol bedeli işverence karşılanır. İşçinin bu izni hak edebilmesi için işyerine dönüşünde evlilik veya ölüm olayının resmi belge ile kanıtlanması zorunludur. Aksi halde kullandığı izin ücretsiz izin kabul edilir ve yol bedeli işçinin ücretinden kesilir.

8.4          Yıllık ücretli izni hak etmeyen işçiye zorunlu durumlarda bir defaya mahsus olmak üzere en çok 15 gün süreyle ücretsiz izin verilebilir. Bu durumda gidiş dönüş yol parası İşçi tarafından karşılanır.


9.            SOSYAL GÜVENLİK

İşveren, .......................... istihdam  edeceği işçiler için bu ülkeye hareketlerinden önce Türkiye Cumhuriyeti ile ............................ arasında ............................ tarihinde imzalanan Sosyal Güvenlik Sözleşmesi hükümleri gereğince işçilerin sosyal güvenliklerini sağlar.


10.          İŞ DÜZENİ VE DİSİPLİNİ:

İşçi, işyeri/şantiye yetkililerince; çalışacağı ülkenin saat ayarına göre belirlenecek iş saatleri ve çalışma araları ile işin vardiya  halinde belirlenen usul ve esasları ile iş sağlığı ve iş güvenliği hükümlerine uymayı, ayrıca taraflar iş düzeni ve iş disiplini ile ilgili yerel mevzuat, gelenek ve göreneklere aykırı davranışta bulunmamayı kabul ederler.

11.          PASAPORT, VİZE, YOL MASRAFLARI VE DİĞER MASRAFLAR:
                                                        
İşçinin çalışacağı ülkeye kadar gidiş-dönüş yol parası, vize uygulanması halinde vize işlemleri, çalışma ve oturma izninin alınması için gerekli masraflar ile gerekiyorsa sağlık muayenesi ve tetkik ücretleri işverene aittir. Pasaport masrafları İşçiye aittir. İşveren, işçi için yaptığı masraflara karşılık olarak işçinin ücretinden herhangi bir kesinti yapamaz. Ancak işçinin, işverene kasten zarar vermesi nedeniyle işine son verilmesi veya sözleşme süresini doldurmadan dönmekte ısrar etmesi halinde dönüş yol parası işverence işçinin ücretinden kesilerek ülkeye dönmesi sağlanır. Aynı şekilde işçinin, işverenden kaynaklanan (haklı) nedenle sözleşmeyi feshetmesi halinde dönüş yol parası İşverence karşılanır.

12.          YATACAK YER, LOJMAN VE YEMEK:
                           
Sağlık şartlarına uygun lojman veya yatacak yer ücretsiz olarak işveren tarafından sağlanır. Lojman ve yatacak yerin şantiyeden  uzakta olması halinde işçilerin toplu veya tek olarak işyerine ulaşımı ücretsiz olarak işverence sağlanır. Yatacak yerin ısıtılması, aydınlatılması ve temizliğinin sağlanması  işverene aittir. İşçiye ücretsiz olarak günlük üç öğün yemek verilmesi işveren tarafından sağlanır.
 
13.          İKİNCİ  SÖZLEŞME:
                                                                                                
Taraflar arasında ikinci iş sözleşmesi; ancak çalışılan ülke mevzuatı, Türk İş Mevzuatı ve bu sözleşme hükümlerine aykırı ve işçinin haklarını sınırlayıcı olmamak koşuluyla imzalanabilir. Anlaşmazlık durumlarında işbu sözleşme hükümleri dikkate alınır.

14.          UYUŞMAZLIK:

İşbu sözleşmeden doğan uyuşmazlıklarda Türk Hukuku geçerlidir. Uyuşmazlık halinde işverenin Türkiye’deki şirket merkezinin bulunduğu yer mahkemesi ve icra müdürlükleri yetkilidir.


Toplam iki (2) sayfa ve ondört (14) maddeden ibaret işbu sözleşme üç (3) nüsha hazırlanmış, imzalı ve kurum yetkilisinin onayını havi birer suret sözleşme taraflarına ve bir nüshası da Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü’ndeki dosyasında saklanmak üzere teslim edilmiştir. ………………… (imza yeri) ……………. (imza tarihi).


İŞVEREN/Vekili                                                                                 İŞÇİ
Adı, soyadı, imza, kaşe                                                                    Adı, soyadı, imza



…………………………….                                                                 ……………………………
TÜRKİYE İŞ KURUMU tarafından onaylanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder