12 Aralık 2016 Pazartesi

Ümman Neneden Mektup

Ey benim deruni dilden, cani gönülden,gözümün incisi, bagrimin zencisi mercan gözlüm,datli sözlüm, yuva agizlim, kirez genizlim, gara benizlim, aslanim, tosunum, gaplanim, dilbarim, topan baslim, sümbül saslim, kemen gaslim, inci dislim, uzun boylum, yaviz huylum, aslan soylum, elimin asasi, gönlümün tasasi, evlerimin yakisigi, gizlarin asigi, eli biçaklim, beli saçaklim, avlimin harimi,kövümün yarimi, kimsesizim, yitimim, gara gevregim benim.

Nasilsin, eyi misin? Eyi olmani, bizleri yaratanimdan dova ve neyaz eylerim. Bizleri sorarsan çok sükürler ossun hindilik çok eyiyiz. Sen gara gevregimin de bu münval üzre olmasini dileriken, namaz arkalanda dova ediyoz. Gevregim meddubunu aldim, ne gadar sevindim bi görsen, goca kövle benim oluvedi sandim. Bu meddubun vadiginda Allah seni sevindiri issaallah. Amat, meddubunu çok gözel yazmissin gari, mallim oglan bile çok begendi. Meddubundaki sözlen hepicigi hökümet gonusmasi gibi. Mallime "Tesgür ederim, Irmizan ehendi, Hatma Hanim ne yapiyi artik?" gibi naflar yazmissin. Naha datli dillerne gurban olen senin. Basindaki ehendiler mi ögretti gari o hökümet konusmalarni? Allah onnan hepicigine uzun ömürler vessin. Eh gari o hökümetimizin sayasinda ne eyi seyle ögrenili-bati, Allah dövlete millete bas agrisi vemesin.

Amat, ben yalinizliga accik alistim gari. Sen benden ötürü heç merak etme; basindeki ehendiler ne derse onu yap, kendini sevdir, esgerligne hile etme, gözünü dört aç. Deden iramatli; "Esgerligine hile eden onmaz." deridin, dogrudur. Topal Osmanca severberlikde esgerden haç yol gasdi geldi, gasdi emme eyi mi eddi? Gadir Mevlam bile irazi olmadi da bi zirtilcan derdi verdi de. Topal Günüs zimbara godu. Gevregim, biz sizlere fatan millet üçün dovurduk, esgerligine hile gatarsan hakgimi halal etmem. Mallim oglan bile bazi esgerlik üçün neler annadiyo duymadin mi? Türkler çok ceseretlidir, harb edili batan meydan yerinden ölür de dönmez demey yommu? Amadim, Deden iramatli bile severberlikde zirf basina otuz cavir öldürmüs. Iste Amat, ona göre düsün, dediklerini gulandan çikarma. Amat, burdei havadislerden sorarsan, Habbili Giz'i bu yil meddaba verdik. O utangeç Habbili, fildir fildir oldu açildi. Eveli tancindan yere bakar duruydun. Hem çok akilli gi Amat... Kitapdaki goca yazilari bile okumeye basladi. Ah, dayim bi yol esgerden gelse, ona nele okuy vercen deyyo. Hem bazi gaydali gaydali bi seyler söyleyo, o ne deye soruyon da, "Maris bu, ögretmenimiz örediyo." deyyo. Hem meddaba girelden çok temiz oldu. Her gün elleri, ayaklarini sabinneyo, saslarini dareyyo. Habbili her gün olur duru mu bu? deyon da ; "Sen ne bilcen, her hasdalik pislikden gelir, hem pis olannari sevmezler, temizleri herkes sever." deye bene goca issan gibi çekisiyo. Bu meddap isi çok eyi canim!.. evelinden olmaliymis, bizim zamanimizda böyle seyler mi varidin? Bizler dünnadan kör gelip kör geçibatiriz. Hindiki zaman çok eyi, dövletimiz durumuyo, masallah boyuna çalisiyo, golelikle buluyo. Amat, kövlüler Caminin etrafini duvarilan çevirdiler, mezerlige ziriyaddan agaç getirip dikdiler, çesmilere çimentodan havdan yapdila. Kes Durmus dayin, Eyibin Irzaoglan, Savinaz deyzen, Güccük Osman'in Hasan, Gocu bas Üsen dayin kiremitle evler yapdila. Her biri saray gibi. Topurak örtü de ev mi canim? Amat, hem kelesde çok gidiyo, hem yagmir da yas da akiyo, hem de tevlikeli. Sag olur gelirsen evin üsdünü biz de kiremit edelim. Gara Salif'in oglan düvün eddi. Üsence'nin Iraz gizi aldi. Düvünü çok eyi oldu. Çok okucu varidin. Iraz gizin kinasi çok galibaligdin, gizlar garilar, zabahlara gadar oynadila. Eyib'in Elifce'nin golu da mi yorulmadi bilmen? Durmidan iliyen çaldi. Hem gözel hava çekiyo gi Amat... Galam gestim kirezden Gez dolan gel birezden Sen gelmezsen gelmeyi ve Ben varirim birezden. deyi deyi verdi aldi gari. Salif'in Gadir oglangil mallarni, mülklerni, saddila da Denizli'ye göçüp giddile. Evlerni, yedi bin pangilota Ayrif oglan aldi. Tarlilani Camalca, Guru Salif, Gaz Amat, Hörüce'nin Köroglu paylesdile. Amat, Durgadin'a yarin Mallim oglan, Gara Durmus, Çünük amcangili Ismel'in yanna dünürlüge salcen.

Degcegmiz bu gadar.

Ben, çocuklar, bütün gonsular selam ederiz.

Çabik covap yolla.

Nenen Umman

" Özay Gönlüm Derlemesi "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder