11 Aralık 2016 Pazar

Vadeli Şeker Satış Sözleşmesi

TARAFLAR: İşbu sözleşmede........................A.Ş veya Bağlı Ortakları (Satıcı), şeker müşterisi (Alıcı) olarak adlandırılacaktır.

1- MİKTAR VE TESLİM YERİ:

a- Alıcı’ya tahsis edilen kristal şeker miktarı................tondur. Teslim edilecek şeker miktarına........................Şeker Fabrikası tartısı ve ambalaj sayısı esas olacaktır.

b- Teslim yeri..............Şeker Fabrikası ambarı ve deposudur. Şekerin tesilmat süresi azami ................gündür. Günlük teslimat miktarı: Satıcı ile alıcı’nın karşılıklı imzalayacakları ve bu sözleşmenin eki olacak teslimat programına göre tespit edilecektir. Satıcının kusuru olmaksızın teslimatta meydana gelebilecek akşamlar dışında temin programına uygun olarak şekerini teslim almayan alıcıya bakiye şekerinin teslim edilip edilmemesine satıcı yetkilidir. Şeker teslimatı fabrika ambarında yapılacağı gibi aynı zamanda kiralık depolardan da yapılabilir. Alıcı buna itiraz edemez.

c- Alıcı şekerini teslim almaya veya adına hareket etmeye yetkili olduğuna dair gerçek veya tüzel kişilere ait noterden tasdikli vekâlet örneğini bir yazı ekinde satıcı’ya vermekle yükümlü olup alıcı vekiline yapılan teslimat alıcı’ya yapılmış sayılır. Alıcı aracın ruhsatında yazılı istihab haddinden fazla yükleme yapılmasını talep edemez.

d- Alıcı herhangi bir neden ileri sürerek sözleşme konusu şekerin sözleşme süresince tamamının veya teslim almadığı kısmının bir başka şeker fabrikasından verilmesini talep edemez. Ancak yeni sözleşme aktinden önce veya yürürlükteki sözleşmede yazılı fabrikalardan herhangi birinde stoklarının elverişli olmaması durumunda veya satıcı’nın uygun görmesi halinde şeker başka bir fabrikadan teslim edilebilir. Alıcı bu durumda hiçbir şekilde itirazda bulunamaz.

2- FİYAT

Alıcı’nın işbu sözleşme ile satın almayı taahhüt ettiği....kg.lık polipropilen torbada TSE 861 standardında kristal şekerin sözleşme tarihindeki fabrika teslimi cari satış fiyatı (KDV hariç) TL/Ton ....................................liradır.

Sözleşmenin imzalanmasından sonra teslimat süresi içerisinde şekerin fabrika teslimi satış fiyatlarının değişmesi halinde henüz teslimatı yapılmamış şekere yeni satış fiyatı uygulanacaktır. Alıcı bundan dolayı herhangi bir hak iddiasında bulunamaz.

3- VADE VE TESLİMAT SÜRESİ:

Sözleşmenin akti esnasında satıcı tarafından belirlenen teslim alma süresi.............gün vade süresi ise..............gündür. Vade başlangıcı şekerin teslim edildiği gün başlar. Sözleşmede belirtilen teslimat ve vade süresi piyasa ve satış koşulları dikkate alınarak satıcı tarafından tek taraflı olarak değiştirilebilir. Bu durumda teslim edilecek bakiye şeker miktarlarına yeni vade ve teslim süresi uygulanır. Alıcı bu duruma herhangi bir itirazda bulunamaz.

4- ÖDEME

Katma Değer Vergisi şekerin teslimi anında peşin olarak tahsis edilir. Teslim edilen şeker bedelinin azami............günün akşamı saat 16:00’ya kadar satıcı’nın veznesine yatırılması veya................................Bankası.....................Şubesi nezdindeki hesabına yansımış olması şarttır. Ödeme gününün hafta tatili veya resmi tatil gününe rastlaması halinde takip eden ilk iş günü ödeme günüdür. Alıcı ödemeyi başka bir banka kanalıyla yapsa dahi ödemenin aynı gün satıcı’nın bankasındaki hesabına yansıması esas olacaktır. Borcun ödeme gününde ödenmemsi halinde ertesi iş günü teminatı nakte çevrilerek tahsil edilir. Ayrıca borç tutarının Satıcısının hesabına geçinceye kadar her geçen gün için aylık %6 gecikme faizi alınır.

Alıcı her ne şekilde olursa olsun borcunu vade gününde ödemek zorundadır. Ödenmesi gereken borç tutarının vadesinde ödenmemesi halinde alıcını mevcut teminat nakte çevrilerek tahsil edilir.

5- TEMİNAT

Teminat; Türk Lirası, Döviz ve Banka teminat mektubu şeklinde olabilir. Alıcı işbu sözleşme ile satınalmayı taahhüt ettiği şekerin (KDV hariç) cari satış fiyatı üzerinden hesaplanacak %100 oranındaki mal bedeli teminatı ile ayrıca mal bedelinin %2 ‘si tutarındaki ifa teminatı sözleşmenin imzalanmasından önce satıcı’ya verecektir. Teminatın banka teminat mektubu şeklinde verilmesi halinde bir yıl süreli veya süresiz olacaktır. Sözleşmenin yürürlüğe girmesinden sonra şeker satış fiyatlarının değişmesi halinde teslim edilmemiş şekere isabet eden fiyat farkından doğan tutardaki ikinci bir teminat aynı koşullar altında satıcı’nın talebini takip eden 5 işgünü içerisinde alıcı tarafından verilecektir. Ancak alıcı’nın fiyat değişikliğinin meydana geldiği tarihteki geri ödeme durumu dikkate alınarak mevcut teminatının fiyat farkından doğan ilave teminatı kapsayacak miktarda olması halinde ilave teminat alınmaz. İlave teminatı vermekten imtina eden veya süresi içerisinde teminatını teslim etmeyen alıcının sözleşmesi fesh edilir.

6- CEZAİ ŞART:

Alıcı, forsmajör halleri dışında bu sözleşme ile şekere zam gelse dahi satınalamayı taahhüt ettiği şekerden sözleşmede belirlenen süre içerisinde tesellüm etmediği kısım bulunduğu takdirde, tesellüm edilmeyen şekerin KDV hariç satış fiyatı üzerinden bulunacak tutarın %2’i oranında tazminatı satıcı’nın yazılı ihbarı üzerine derhal ödeyecektir. Aksi halde teminatı nakde çevrilerek borcu tahsil edilir.

7- FORSMAJÖR:

Bu sözleşmede harp, abluka, yangın, sel, deprem, grev ve benzeri olaylar ile kanunların öngördüğü diğer haller forsmajör olarak kabul edilmiştir. Taraflar olayın vuku bulunmasını takip den 15 gün içerisinde yazılı bilgi vermek zorundadır.

8- SÖZLEŞMENİN DEĞİŞTİRİLMESİ:

Bu sözleşme maddeleri tek taraflı olarak değiştirilemez, talep edilen değişiklik ancak karşılıklı olarak teati edilecek birbirine uygun yazılı irade beyanları veya değişikliği ihtiva eden bir belgenin müştereken imzalanması suretiyle yapılabilecektir. Ancak ekonomik kriterler ve piyasa koşulları doğrultusunda Türk şeker yönetimi tarafından alınacak kararlar uyarınca vade süresi azaltılıp çoğaltılabileceği gibi peşin satış uygulamasınada geçilebilecektir.

9- DEVİR

Alıcı bu sözleşmeden doğacak her türlü hak ve menfaatlerini hiçbir şekilde üçüncü bir kişiye devredemeyecektir.

10- SÖZLEŞMENİN FESHİ:

Alıcı, iş bu sözleşmeden doğan vecibelerin yerine getirmediği veya borçlarını zamanında ödememeyi alışkanlık haline getirmesi halinde satıcı sözleşmeyi hiçbir kanuni merasime hacet kalmaksızın feshe yetkili olacaktır. Sözleşmesi feshedilen alıcı’nın tahakkuk etmiş borçları mevcut teminatlarından karşılanır. Ayrıca satıcı’nını aynı konuda tekrar sözleşme yapmama hakkı saklıdır.

11- TEMİNATIN NAKTE ÇEVRİLMESİ VE GECİKME FAİZİ:

Alıcı’nın sözleşme hükümlerini ihlal etmesi veya borcunu 4. maddeded belirtilen vade süresi içerisinde ödememesi halinde mevcut teminatları nakte tahvil edilir. Satıcı tarafından teminatın nakte çevrilmesi talebine arşın ilgili bankanın işlemleri geciktirmesi veya işi ağırdan alması nedenleri ile nakdin belirtilen günün akşamına kadar satıcı’nın banka hesabına yansımaması halinde nakde çevirme talebinin yapıldığı gün ilk gün sayılmak suretiyle alıcı’nın borcuna ayrıca aylık %6 gecikme faizi uygulanır.

12- MEVCUT TEMİNATINYENİ SÖZLEŞMEDE KULLANILMASI:

Alıcı’nın talebi ve sözleşme şartlarının tam olarak yerine getirilmesi ve şeker teslimine mani herhangi bir durumun mevcut olmaması vadeli şeker satış uygulamasının yürürlükte olması halinde vade süresi ve içerik bakımından mevcut teminatların şeker teslimine uygun olması halinde geri ödemelerin tamamlanması beklenilmeden teminatın boşa çıkan miktarı kadar yeni sözleşme yapılabilir. Ancak sözleşme yapıp yapmamak satıcı’nın tamamen ihtiyarında olup alıcıya herhangi bir mutalebe hakkı vermez. Alıcı sözleşme aktinden önce aynı teminatı birden çok sözleşmede kullanmak istediği takdirde banka teminat mektubunun birden çok vadeli şeker satış sözleşmesini kapsayacak şekilde düzenlenmesi alıcı tarafından sağlanır.

13- VERGİ, RESİM VE HARÇLAR:

Bu sözleşmeden doğan %07.5 (bindeyedibuçuk) nispetindeki damga vergisi tutarı Alıcı’ya ait olup, sözleşme anında peşin olarak tahsil edilir. Ayrıca kanunların öngördüğü diğer vergi, resim ve harçlar alıcı’ya aittir.

14- YASAL ADRES:

Alıcı, bu sözleşmede yazılı adresinin yasal adresi olduğunu ve satıcı’ya taahhütlü mektupla yeni adres bildirmedikçe sözleşmedeki adresine yapılan tebligat alıcı’nın kendisine yapılmış sayılacak, kanunen hüküm ifade edecektir.

15- İHRACAT YASAĞI:

Alıcı satıcı aldığı şekeri yalnızca yurtiçinde satabilecek, ihracat veya ihraç maksatlı satış bu sözleşme kapsamında söz konusu olmayacaktır.

16- YETKİLİ MERCİLER:

İşbu sözleşmenin uygulanmasından doğan bütün ihtilafların halinde ............................. Mahkeme ve İcra Daireleri yetkilidir.

17- DELİLLER:

İşbu sözleşmede yazılı işlemler ve taahhütlerin ifa edilip edilmediği, alacak ve borç hesapları hakkında Teşekkülümüzün yetkili memurları tarafından tanzim edilecek evrak ve Teşekkülümüzün tastikli defterleri, bunların muavin kayıtlar vs. her türlü Teşekkül belgeleri HUMK’un 287. maddesi gereğince taraflarca yegane esas ve delil kabul edilecektir.

18- YÜRÜRLÜK VE İMZA:

İşbu sözleşme .../.../.... tarihinde bir nüsha olarak tanzim ve imza edilmiştir. Sözleşmenin 5. maddesinde belirtilen teminatın alıcı tarafından satıcı’ya tevdi edilmesi ve teminat mektubunun teyidinin alınmasını müteakip yürürlüğe girer. Alıcı bankadan teyit alınmadan şeker teslim edilmesini talep edemez veya herhangi bir hak iddiasında bulunamaz.

Şeker.......................................deposundan teslim edilecektir. .../.../...

Ek: 1 Teslimat programı

     SATICI                                                                                               ALICI

    Ad Soyad                                                                                                Ad Soyad
        İmza                                                                                                         İmza

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder