13 Ocak 2017 Cuma

Radyoaktif Madde Kontrol Prosedürü

1. AMAÇ

Bu prosedürün amacı tesise gelen veya tesiste bulunan  radyasyon yayıcı / üretici cihazlar veya radyoaktif malzemelerin kontrollu ve emniyetli bir şekilde kullanılması ve tesise giriş-çıkışının yapılmasını sağlamaktır. 

2. PROSEDÜR

2.A Radyasyon yayan proses ekipmanlarının kontrolu:

Radyasyon yayması mümkün olabilecek doğal gaz filtrleri, santralın planlı bakım faaliyetleri kapsamındaki her büyük bakım (major overhaul)  esnasında TAEK elemanlarınca radyasyon kontrolundan geçirilir. Bu kontrol sonunda teknik  rapor istenir. Raporda ciddi bir radyasyon kaynağı olduğu belirtilirse, TAEK yetkililerinin önerileri doğrultusunda gerekli işlemlere başlanır ve koruyucu tedbirler alınır.

2.B Radyasyon yayıcı veya üretici cihaz ve ekipmanların tesiste çalıştırılacağı zaman gelecek ekip ve ekipmanlar için bulundurulması ve uyulması gereken kurallar: 

2.1 Gelen firmanın Radyasyon Güvenliği Tüzüğü ve Radyasyon Güvenliği Yönetmeliklerine göre Radyoaktif malzemelerin kullanılması, bulundurulması ve taşınması için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından verilmiş lisans belgesinin bulundurulması gerekir.

2.2 Ekip elemanlarının dosimetre ve batch filmlerinin üzerlerinde bulundurmaları zorunludur.

2.3 Radyografik film çekimi için film çekim operatörünün en az ASNT / RT / Level-1 sertifikası olması gerekir. 

2.4 Radyasyon ölçer cihazı bulundurulmalıdır.

2.5 Işıklı ikazlar, uyarı / ikaz afişlerinin ve kırmızı/beyaz naylon şerit bulundurulması gereklidir.

2.6 Çalışılacak bölge için iş izni alındıktan sonra radyasyon etki alanının çevresi kırmızı/beyaz şerit ile çevrilip yasak bölge oluşturulacak. (Min. 30metre çapında) Cihaz aktif durumdayken radyasyon ölçümü yapılıp, yasak bölge sınırları belirlenecektir.

2.7 Çalışmaya başlanmadan önce cihazların işler durumda olup olmadığı kontrol edilecek. Lisansta gösterilen cihaz olup olmadığı karşılaştırılılacaktır.

2.8 Cihazlar, mutlaka sağlam ve emin bir yere kurulup, gerekirse sabit bir yere bağlanıp sabitleştirilecektir.

2.9 Her ışınlama sonunda veya iş bitiminde cihaz mutlaka koruma altına alınıp, mümkünse kilitlenecektir, açıkta bırakılmayacaktır. 

2.10 Herhangi bir kaza anında olay yeri koruma altına alınıp, derhal Vardiya Amiri haberdar edilecektir. 

Radyasyon kaynağının herhangi bir nedenle düşürülmesi / kaybedilmesi durumunda TAEK (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu)  ACİL DURUM BİLDİRİM HATTI 172 ARANACAKTIR.

Radyasyon ölçümü yapılıp, yasak bölge şeritle çevrilecektir. Uzmanlar haricinde hiç kimse yasak bölgeye sokulmayacaktır. 

Kazaya ilişkin aşağıdaki kayıtlar tutulmalıdır:

1-) Kazanın yeri, tarihi ve saati.
2-) Kazanın oluş şekli.
3-) Maruz kalınan radyasyon dozları
4-) Kazaya maruz kalan görevlilerin tıbbi muayene sonuçları
5-) Kazaya maruz kalan görevlilere yapılan tıbbi müdahaleler
6-) Kazaya ilişkin rapor

3. SORUMLULUK

Bu prosedürde ifade edilen hususların yerine getirilmesinden, kontrolundan Teknik Emniyet Sorumlusu ve/ veya İşi yaptıran mühendis sorumludur.

4. REFERANSLAR:

4.1 Safety and Health Guidelines SAF-040 Naturally Occuring Radyoactive Material (NORM)  Safeguards.

4.2 Türkiye Atom enerjisi Kurumu Radyasyon Güvenliği Tüzüğü (Resmi gazete Tarih: 07/09/1985, Resmi Gazete no: 18861)

4.3 Türkiye Atom enerjisi Kurumu Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği (Resmi gazete Tarih: 06/09/1991, Resmi Gazete no: 20983)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder