13 Ocak 2017 Cuma

İSG Uzmanlığı Hazırlık Soruları

1.Aşağıdakilerden hangisi işçiler için göz önünde bulundurularak, sağlık gözetimine tabi tutulacakları hususlar hakkında doğru bir bilgi değildir?

a. Çalışanlardan birinde kanserojen veya mutajen maddelere maruziyet nedeniyle oluştuğu şüphesi bulunan bir sağlık sorunu görüldüğünde, aynı şekilde maruz kalan diğer kişiler de sağlık gözetiminden geçirileceklerdir. Bu durumda, maruziyet riskini belirlemek üzere yeniden risk değerlendirmesi yapılacaktır. 
b. Çalışanların sağlık gözetimi ile ilgili kişisel sağlık kayıt sistemi bulunacaktır. İşyeri hekimi her çalışan için, alınması gerekli koruyucu önlemler konusunda önerilerde bulunacaktır. 
c. Sağlık gözetimi, maruziyet başlamadan önce yapılacak ve daha sonra da düzenli aralıklarla sürdürülecektir. İşyerinde kişisel ve mesleki hijyen önlemlerinin derhal alınabilmesi mümkün olacak şekilde gerekli düzenleme yapılacaktır. 
d. Çalışanın kendisi veya işveren, sağlık gözetimi sonuçlarının yeniden değerlendirilmesini isteyemez. Çalışanlar, kendilerine ait sağlık gözetimi sonuçlarına ait bilgileri alma hakkına sahip değildir. 

2.Aşağıdakilerden hangisi kanserojen ve mutajen maddelerle ilgili hijyen ve kişisel korunmaya ilişkin doğru bir bilgi değildir?

a. Koruyucu araç ve gereçler özel yerlerde ve uygun şartlarda saklanacaktır. Bu araçlar kullanılmadan önce ve her kullanımdan sonra kontrol edilecek ve temizlenecektir. Arızalı olanlar tamir edilecek veya değiştirilecektir. 
b. Çalışanlara, işe özel koruyucu giyim eşyası verilecek ve kendi elbiseleri ile koruyucu giyim eşyalarının ayrı yerlerde saklanması için iki ayrı elbise dolabı verilecektir. 
c. Bu önlemler çalışanlara bir miktar maddi yük getirecektir. 
d. Kanserojen ve mutajen maddelerle kirlenme olasılığı bulunan yerlerde çalışanların sigara içmeleri, yemeleri ve içmeleri önlenecektir. 

3.Aşağıdakilerden hangisi özellikle deri yoluyla maruziyete neden olabilecek maddelerdendir? 

a. Benzen 
b. Vinilklorür Monomeri 
c. Sert ağaç tozları 
d. Kömür tozları 

4.Kanserojen ve mutajen maddelerle çalışmalarda sağlık ve güvenlik önlemleri hakkında yönetmelik'te madde-17 kayıtların saklanması ile ilgilidir. Buna göre, bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin (c) bendinde ve 16 ncı maddesinin (d) bendinde belirtilen kayıtlar, maruziyetin sona ermesinden sonra en az kaç yıl süre ile saklanacaktır?

a. 40 
b. 50 
c. 25 
d. 10 

5.Aşağıdakilerden hangisi İşveren için, kanserojen veya mutajen maddelerin kullanıldığı işlerde alınacak önlemlerden değildir?

a. İşyerinde kullanılacak kanserojen veya mutajen madde miktarı belirlenecek ve yapılan iş için gereken miktardan fazla madde bulunması önlenecektir. 
b. Atıkların işçiler tarafından güvenli bir şekilde toplanması, depolanması ve uzaklaştırılıp zararsız hale getirilmesinde açıkça ve görünür şekilde etiketlenmiş, sızdırmaz kapalı kaplar kullanılacaktır. 
c. Kanserojen veya mutajen maddelerin güvenli şekilde depolanması, taşınması veya işlem görmesi için bu maddeler açıkça ve görünür şekilde etiketlenmiş, sızdırmaz kapalı kaplarda bulundurulacaktır. 
d. Mutajen maddelere maruz kalan veya kalabilecek işçilerin sayısı artırılacaktır. 

6.Aşağıdakilerden hangisi çalışanların kanserojen ve mutajen maddelere yüksek düzeyde maruziyetine neden olabilecek beklenmedik bir olayda veya kaza halinde yapılacaklardan değildir?

a. Yüksek düzeydeki maruziyet nedeni ortadan kalkıp, durum normale dönünceye kadar etkilenmiş alana, sadece onarım ve diğer zorunlu işleri yapacak kişilerin girmesine izin verilecektir. 
b. İşveren, çalışanlarına durum hakkında kesinlikle bilgi vermemeli onları şüphelendirmemelidir. 
c. Koruyucu araç ve gereci bulunmayan işçilerin etkilenmiş alanda çalışmasına izin verilmeyecektir. 
d. Etkilenmiş alana girecek kişilerin koruyucu giyim eşyası ve solunum cihazı kullanmaları sağlanacaktır. Her bir işçi etkilenmiş alanda mümkün olduğunca kısa süreli çalıştırılacak ve bu durum süreklilik arz etmeyecektir.

7.Aşağıdakilerden hangisi işverenlerin kanserojen ve mutajen maddelerle çalışmalarda sağlık ve güvenlik önlemleri ile ilgili kullanımın azaltılmasına yönelik yükümlü oldukları hususlardan değildir? 

a. İşveren, kanserojen veya mutajen maddelerin değiştirilmesi konusunda yapılan araştırma sonuçlarını, istenmesi halinde Bakanlığa vermek zorundadır. 
b. Kanserojen veya mutajen madde veya karışımların veya bu maddelerin kullanıldığı prosesin değiştirilmesinin teknik olarak mümkün olmadığı hallerde, bu maddelerin üretiminde ve kullanılmasında teknik imkanlara göre açık sistemler kullanılacaktır. 
c. İşveren, teknik olarak mümkün olduğu hallerde, işçilerin sağlığı ve güvenliği açısından kullanım koşullarında tehlikesiz veya daha az tehlikeli madde, karışım veya proses kullanarak işyerindeki kanserojen veya mutajen maddelerin kullanımını azaltacaktır. 
d. Kanserojen veya mutajen maddelerin çalışma ortamına yayılmasını önlemek veya en aza indirmek için proses tasarımı uygun şekilde yapılacak ve gerekli mühendislik kontrol önlemleri alınacaktır. 

8.İşveren, işçilerin ve/veya temsilcilerinin yeterli ve uygun eğitim almalarını sağlayacak, işçilere özellikle, kanserojen ve mutajen maddelerle çalışmalarda sağlık ve güvenlik önlemleri ile ilgili gerekli bilgi ve talimatı verecektir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu bilgi ve talimatlardan değildir?

a. Maruziyeti önlenmek için alınması gerekli önlemler 
b. Hijyen kuralları 
c. kanserojen ve mutajen madde içeren açık tesis veya kapların tehlike teşkil etmediği 
d. Kazaların önlenmesi ve kaza halinde kurtarma çalışmaları da dahil yapılması gereken işler 

9.Mutajen madde aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

a. Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deriye nüfuz ettiğinde kalıtımsal genetik hasarlara yol açabilen veya bu etkinin oluşumunu hızlandıran maddeleri 
b. Kronik rahatsızlığa neden olabilecek mikroorganizmalar için üretilmiş antijenleri 
c. Kanserojen ve mutajen maddenin, işçinin solunum bölgesinde bulunan havadaki, Ek-III’de belirlenen referans zaman aralığındaki, zaman ağırlıklı ortalama konsantrasyonunu 
d. Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deriye nüfuz ettiğinde kanser oluşumuna neden olan veya kanser oluşumunu hızlandıran maddeleri 

10.Kanserojen ve mutajen maddelerle çalışmalarda sağlık ve güvenlik önlemleri hakkında yönetmelikle 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu kapsamına giren hükümlere ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a. Bu Yönetmelikte belirtilen daha sıkı ve özel önlemler saklı kalmak kaydı ile, bu Yönetmelik kapsamına giren işyerlerinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği hükümleri de uygulanır. 
b. Asbest ile çalışmalarda, Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelikte belirtilen hükümlerle birlikte bu Yönetmeliğin daha iyi koruma öngören hükümleri de uygulanır. 
c. Çalışanların kanserojen ve mutajen maddelere maruz kalma riski bulunan işlerin yapıldığı işyerlerinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır. 
d. Radyasyona maruziyetin söz konusu olduğu çalışmalarda uygulanır. 

11.Aşağıdakilerden hangisi bir olayın kaza olarak nitelendirilebilmesi için, düşük derecelerine sahip olması beklenenler arasında yer almaz?

a. Kasıt (kazaya sebep vermeye eğilimi) 
b. Kaçınılabilirlilik 
c. Kesinlik 
d. Beklenilirlilik 

12.Aşağıdakilerden hangisi kaza sebeplerini açıklamak için geliştirilen en genel teorilerden değildir?

a. Domino Teorisi 
b. İnsan Faktörleri Teorisi 
c. Sistem Teorisi 
d. Permütasyon Teorisi 

13.Aşağıdakilerden hangisi kazanın cinsine göre kazalardandır?

a. Ön kol, el bileği, el içi, parmak yaralanmaları 
b. Yaralanma ile sonuçlanan kazalar 
c. Ölüm ile sonuçlanan kazalar 
d. Ezilme ve sıkışma 

14.Aşağıdakilerden hangisi ülkemiz araştırmacılarından Aslanoğlu'nun kazaya neden olan faktörleri “3 E Kuralı” ile açıkladığı faktörlerden değildir?

a. Etki faktörü (Effect) 
b. Araç faktörü (Engineering) 
c. Çevre faktörü (Environment) 
d. Eğitim ve insan faktörü (Education) 

15.Aşağıdakilerden hangisi yaralanmanın ağırlığına göre kazalardan değildir?

a. Sürekli iş görmezliğe neden olan kazalar 
b. Yaralanma ile sonuçlanan kazalar 
c. Bir günden fazla işten uzaklaşmaya neden olacak tedavi gerektirmeyen kazalar 
d. Ruhsal ve sinirsel tahribat yapan kazalar 

16."......kaza sonunda alınması gereken istirahat (tedavi) süresi ile ölçülür" cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a. Kaza Sıklık Hızı/Oranı
b. İş Güvenliği Aktivite Oranı
c. Kaza Ağırlık Hızı/Oranı
d. Genel Kazalanma Oranı
17.Aşağıdakilerden hangisi kaza soruşturmasına nasıl yaklaşılacağına karar vermek için dikkate alınan faktörlerden değildir?

a. Kazanın ciddiyeti 
b. Sağlık ve güvenlik için şirketin taahhütleri 
c. Şirketin büyüklüğü 
d. Ulusal konjonktürdeki durumlar 

18.Simonds'a göre "Lokal olarak sağlanan ilkyardım, $100’dan az mülk ziyanı ya da sekiz saatten az olmak üzere toplam mesai saati üstünden kayıplara neden olan kazalar" hangi grupta incelenir?

a. Dördüncü Grup 
b. Birinci Grup 
c. Üçüncü Grup 
d. İkinci Grup 

19.İş kazasını oluşturan faktörler hakkındaki literatürdeki yaklaşımlar kategorilere ayrılırsa, genel başlıklar halinde kaç sınıfta incelenebilir?

a. 4 
b. 6 
c. 5 
d. 3 

20."5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 27. maddesine göre; işveren, iş kazasını, o yer yetkili zabıtasına ...... ve Sosyal Sigortalar Kurumu’na da en geç kazadan sonraki ....... içinde yazı ile bildirmekle yükümlüdür" cümlesinde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisinin gelmesi uygundur?

a. beş gün - on gün 
b. derhal - iki gün 
c. iki gün - beş gün 
d. üç gün - bir hafta 

21.11.7.1947 tarihli ve 81 sayılı Sanayi ve Ticarette İş Denetimi Uluslararası Çalışma Örgütü Sözleşmesinin 10. maddesi aşağıdakilerden hangisinden bahsetmektedir?

a. Yetkili makamın ihtiyaca göre donatılmış yerel bürolar ve ulaşım olanağı olmayan durumlarda, görevlerini yapabilmeleri için taşıt kolaylıkları sağlanması ile yolculuk ve diğer giderlerinin kendilerine ödenmesi yükümlülüğü getirilmiştir. 
b. Sözleşmenin geçerli olduğu ülkelerde sanayi işyerleri için bir denetim sisteminin oluşturulması istenmektedir. 
c. Denetim elemanlarının kamu görevlilerinden oluşması istenmiştir. 
d. Müfettiş sayısının, müfettişlik görevlerini etkin olarak gerçekleştirecek düzeyde ve denetlenecek işyerlerinin sayı ve özellikleri, işçi sayısı, denetim mevzuatın genişliği ve müfettişin kullanımına sunulan olanaklar dikkate alınarak belirlenmesi öngörülmektedir. 

22.Aşağıdakilerden hangisi gerek iş kanunu ve gerekse de İSG mevzuatı gereğince işyerlerinde yapılacak olan Resmi Denetimler sırasında liste halinde istenen dökümanlardan değildir?

a. Ecza Dolaplarının İçerisinde Bulunan Malzemeleri Belirten Liste 
b. Personelin Özgeçmişi 
c. Sağlık Birimi Yıllık Çalışma Planı 
d. İşe Giriş Muayene Kayıtları 

23.İş denetiminin uluslararası dayanağını oluşturan, 11.7.1947 tarihli ve 81 sayılı Sanayi ve Ticarette İş Denetimi Uluslararası Çalışma Örgütü Sözleşmesi kaç maddeden oluşmaktadır?

a. 39 
b. 49 
c. 69 
d. 59 

24.Sosyal denetim açısından; işyerinde işin yürütümü yönünden çalışma hayatı ile ilgili tüm mevzuat hükümlerine uyulup uyulmadığı yönünden yapılan, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından ise; işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevzuat hükümlerinin uyulup uyulmadığının tespitine ilişkin yapılan denetimlere ne ad verilir?

a. Kontrol Teftişi 
b. İnceleme Teftişi 
c. Özel Teftiş 
d. Genel Teftiş 

25."İş teftiş kurulu başkanı en az ....... müfettişlik yapmış olanlar arasından atanır." cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a. Beş yıl 
b. On yıl 
c. Onbeş yıl 
d. Yirmi yıl 

26.28/08/1979 tarihinde yayımlanan 16738 sayılı iş teftiş tüzüğüne göre Madde-21; müfettişlerin teftiş edemeyecekleri işyerlerinden bahseder. Buna göre aşağıdakilerden hangisi müfettişlerin teftiş edemeyecekleri işyerlerinden değildir?

a. Müfettişlerin ortağı bulundukları işyerleri 
b. Müfettişlerin eşlerine ait işyerleri 
c. Müfettişlerin herhangi bir ailevi hısımlarına ait olmayan veya ekonomik bağının olmadığı işyerleri 
d. Müfettişlerin üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımlarına ait işyerleri 

27.İş yeri hekimleri için olan mevzuata göre, işyeri hekimleri öncelikle aşağıdakilerden hangisinin kontrolünü yapmaktan sorumludur?

a. İşe giriş muayeneleri 
b. Servis araçlarının kontrolü 
c. Kişisel koruyucu malzeme sarfiyatı 
d. İçme suyu kimyasal kontrolleri 

28.Periyodik sağlık kontrolleri hangi mevzuata göre yapılmalıdır?

a. TS 266/Gıda Maddeleri Tüzüğü Madde 425/İçilebilir Nitelikteki Suların İstihsali, Ambalajlanması, Satışı ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik Madde-35 
b. İSİG Tüzüğü Madde 22 
c. Sağlık kontrollerinin birimlere göre dağılımı tablosunda belirtildiği gibi... 
d. İSİG Tüzüğü Madde 529 

29.Ortam gürültüsünün ölçümü (maruz kalmalar),aşağıdaki mevzuatlardan hangisine göre kontrol edilmez?

a. Gürültü Yönetmeliği (Madde 5) 
b. İSİG Tüzüğü Madde 22 
c. İSİG Tüzüğü Madde 131 
d. Gürültü Kontrol Yönetmeliği (Tablo2) 

30.Kaç tür denetim vardır?

a.5
b.6
c.3
d. 4

31."İş yerinde herhangi bir soruna yönelik, hazırlanacak eylem planı güvenlik önlemleri açısından en az ....., kontroller için en az ....., eğitim için en az ..... ve uyarı-ikaz için en az ..... gibi oranlar dahilinde bir kompozisyonda gerçekleştirilmelidir." cümlesinde boşluklara gelecek uygun değerler, aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?

a. %30, %30, %30, %10 
b. %25, %25, %25, %25 
c. %30, %30, %20, %20 
d. %40, %30, %20, %10 

32.Aşağıdaki şartlardan hangisi, kendinden hareketli iş ekipmanı hareket halinde iken kişiler için risk oluşturuyorsa geçerli değildir?

a. Ekipmanda yetkisiz kişilerce çalıştırılmasını önleyecek donanım bulunacaktır 
b. Aynı anda hareket eden birden fazla elemanı bulunan iş ekipmanında bu elemanların çarpışmasının etkilerini en aza indirecek önlemler alınacaktır 
c. Uzaktan kumandalı iş ekipmanı, kontrol sınırlarının dışına çıkması halinde manuel olarak duracak şekilde olacaktır 
d. Uzaktan kumandalı iş ekipmanı, normal şartlarda çarpma ve ezilme tehlikelerine karşı korunaklı olacak, bunun sağlanamadığı hallerde diğer uygun araçlarla çarpma riski kontrol altına alınacaktır 

33.İş ekipmanlarında bulunacak asgari genel gereklerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a. İş ekipmanında bulunan ve güvenliği etkileyen kumanda cihazları açıkça görülebilir ve tanınabilir özellikte olacak ve gerektiğinde uygun şekilde işaretlenecektir 
b. İş ekipmanının yüksek veya çok düşük sıcaklıktaki parçaları, işçilerin teması veya yaklaşması riskine karşı korunacaktır 
c. İş ekipmanına ait ikaz donanımları yalnızca yetkili uzmanlar tarafından kolay algılanır ve anlaşılır olacaktır 
d. Bütün iş ekipmanı, işçilerin doğrudan veya dolaylı olarak elektrikle temas riskinden korunmasına uygun olacaktır 

34.İş kazasının oluşmasında iki temel unsur aşağıdakilerden hangisidir?

a. Riskli durum ve riskli hareket 
b. Tehlikeli durum ve tehlikeli hareket 
c. Kuralsızlık 
d. Dikkatsizlik 

35.Aşağıdakilerden hangisi işçileri kaldırma veya taşımada kullanılan iş ekipmanlarında alınacak önlemler arasında yer almaz?

a. Kabin içinin dış ortamla bağlantısı önlenecek 
b. Taşıma kabininin düşme riski uygun araçlarla önlenecek 
c. Herhangi bir olay neticesinde kabin içinde mahsur kalan işçilerin tehlikeye maruz kalmaması ve kurtarılması sağlanacak 
d. Kullanıcının kendisinin kabinden düşme riski önlenecek 

36.Aşağıdakilerden hangisi halat kullanılarak yapılan çalışmalar için geçerli değildir?

a. Halat kullanılarak yapılan çalışmalarda mutlaka bir kancalı halat bulundurulmalı 
b. Acil durumda işçinin kurtarılma planı yapılmalıdır 
c. işçilere paraşütçü tip emniyet kemeri verilmeli 
d. Güvenli iniş ve çıkış araçları düşmeyi önleyecek kendinden kilitlenen sisteme sahip olmalıdır 

37.Aşağıdakilerden hangisi iş ekipmanının kontrolü için geçerli değildir?

a. İlgili kontrollerin kayıt altına alınması ve belgelendirilmesi usul ve esasları TMMOB tarafından belirtilen doğrultuda yapılmalıdır 
b. Ekipmanların uzun süre kullanılmaması ve arıza durumunda, sağlık ve güvenlik koşullarının korunması amacıyla gerekli bakımları yapılmalıdır 
c. İş ekipmanının kurulma şartlarına uygun kurulması sağlanacak, uzman kişiler tarafından ilk çalıştırması yapılacak ve doğru kurulup, çalıştığı belgelenmelidir 
d. Uzman kişilerce periyodik bakımları yapılmalıdır 

38.Aşağıdakilerden hangisi yüksekte yapılan geçici işler için geçerli değildir?

a. iş ekipmanları kullanılmasında kullanılan platformların ergonomik koşullarda yapılması sağlanmadığı durumda ise kişisel korumaya önem verilmelidir 
b. Düşüşleri engelleyecek koruyucular kullanılmalıdır 
c. iş ekipmanları kullanılmasında kullanılan platformların ergonomik koşullarda yapılması sağlanmalı 
d. Platformlar, katlar, ara geçitler düşme riskine göre düzenlenmelidir 

39.Her makine için bulundurulması gereken işletme talimatlarının içerdiği bilgiler için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a. Makinanın onarımı ile ilgili teknik resimler ve diyagramlar hariç güvenlikle ilgili olan faydalı talimatları ihtiva etmelidir 
b. Bütün makinalar, servise alındıklarında, orijinal dilindeki bir talimat veya bu talimatın makinanın kullanılacağı ülkenin dili veya dillerindeki bir tercümesi ile verilmelidir 
c. Makinayı tarif eden herhangi bir doküman, güvenlik bakımından, talimatlarla ters düşmemelidir 
d. Gerekli durumlarda talimat, titreşim ve gürültüyü azaltmak için gereken tesisat ve montajla ilgili kuralları sağlamalıdır 

40.Aşağıdakilerden hangisi Bakanlık tarafından, makinaların ve emniyet parçalarının piyasaya arzı veya dağıtımı aşamasında veya makine veya emniyet parçaları piyasada iken, bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak üretilip üretilmediğinin ve güvenli olup olmadığının denetlenmesi veya denetlettirilmesini, ifade eder?

a. Uyumlaştırılmış Ulusal Standart 
b. AT Tip İncelemesi Belgesi 
c. Piyasa Gözetimi ve Denetimi 
d. AT Uygunluk Beyanı 

41.Aşağıdakilerden hangisi inşaat işlerinde etkili bir iş sağlığı ve güvenliği yönetiminden beklenmez?

a. Çalışanların güvenlik konusunda bilinçlendirilmesi 
b. İş güvenliğinin sağlanması 
c. Çevre güvenliğinin sağlanması 
d. Yalnızca riskli çalışmaların risk düzeyi konusunda bilgilendirmesi 

42.Aşağıdakilerden hangisi inşaat işlerinde güvenlik planlarının içeriğinde olması gerekli olan bileşenlerden değildir?

a. Sağlık ve Güvenlik Politikası 
b. Kriz Tahminleri 
c. Disiplin Politikası ve Cezai Sorumluluklar 
d. Kaza İncelemesi 

43.Aşağıdakilerden hangisi İşveren tarafından görevlendirilen ve işveren adına projenin hazırlanmasından, uygulanmasından ve uygulamanın kontrolünden sorumlu gerçek veya tüzel kişiyi İfade eder?

a. Uygulama Koordinatörü 
b. Hazırlık Koordinatörü 
c. şantiye şefi 
d. Proje Sorumlusu 

44.İnşaat işlerinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları sonucu aşağıdakilerden hangisi elde edilemez?

a. Kalite artar 
b. Maliyetler düşer 
c. Üretkenlik artar 
d. Müşteri taleplerine cevap verme süresi artar 

45.İnşaat işlerinde hangi durumda koordinatör atanmayabilir?

a. Yapı alanında iş sağlığı ve güvenliği risklerini içeren çalışmalar yapılmıyorsa koordinatör atanmayabilir 
b. Çalışanların iş verimine göre koordinatör atanmayabilir 
c. Altyapıya yönelik tüm planlama çalışmaları tamamlanmışsa koordinatör atanmayabilir 
d. Proje sorumlusu iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerekli tüm tedbirleri almışsa 

46.Aşağıdakilerden hangisi Acil tepkilerden yangın tepkisi kapsamında değildir?

a. Acil durum telefon numaraları görünür bir yere yapıştırılır 
b. Kendine özgü her iş mahallinde gerekli yangınla mücadele ekipmanları hazır bulundurulur 
c. Tüm işyerlerinde tüm çalışanlar yangın koruma işlemleri ve tepki mekanizması üzerine eğitilirler 
d. Yangın esnasında bulunulan mahal içerisinde yalnızca itfaiyenin gelmesi beklenir 

47.Aşağıdakilerden hangisi güvenlik uzmanlarının sorumluluk kapsamında değildir?

a. Güvenlik denetimleri 
b. Sağlık ve güvenlikle ilgili şirketin taahhüdünü tesis etmek ve yürütmek 
c. Eğitim 
d. Tehlike Analizi 

48.Aşağıdakilerden hangisi inşaat işlerinde güvenlik disiplini kapsamında, dört basamaklı sisteme göre yapılacak 3.ihlalin karşılığıdır?

a. Yazılı uyarı, ücretsiz bir gün uzaklaştırma 
b. Sözlü uyarı, dosyasına not etme 
c. Yazılı uyarı, dosyasına yada personel işlerine bir kopya 
d. Yazılı uyarı ve bir hafta uzaklaştırma yada yetki varsa işten çıkarma 

49.Aşağıdakilerden hangisi örnek inşaat güvenlik planının içeriğinde yer alması gereken bilgilerden dökümanlardan değildir?

a. İş Güvenliği Eğitimi 
b. Güvenlik ve Sağlık Politikası 
c. Güvenlik ve Sağlık Amacı 
d. Riskli çalışmalar 

50. Aşağıdakilerden hangisi İnşaat işlerinde, inşaat şirketlerinin sağlık ve güvenlik planlarında yer alabilecek hedef çeşitlerine örnek teşkil etmez?

a. Çalışanların güvenlik eğitimlerine katılma oranını %100’e çıkarma, 
b. İşçilerin tazminat taleplerinde %30 artma 
c. Yıl boyunca sıfır ölümcül kaza 
d. Eşya ve ekipman hasar masrafında %20 azalma 

51.Aşağıda belirtilen çalışma şekillerinden hangisini gerektiren işler, sırt ve bel incinmesi riski oluşturan işlerden değildir?

a. özellikle vücudun belden dönmesini gerektiren aşırı sık veya aşırı uzun süreli bedensel çalışmalar 
b. işlemin gerektirdiği, işçi tarafından değiştirilemeyen çalışma temposu 
c. Yetersiz ara ve dinlenme süresi 
d. Sık sık mola vermek 

52.Aşağıdakilerden hangisi bel ağrısının en yaygın nedeni olarak kabul edilmektedir?

a. Sırt ve bel kaslarının güçsüzlüğü 
b. Kondisyon yetmezliği 
c. Çok çalışmak 
d. Kas ve bağların aşırı gerilmesi 

53.Aşağıdakilerden hangisi elle taşımada dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer almaz?

a. Yükü önce aşağı bırakın, sonra istediğiniz pozisyona getirecek şekilde kaydırın 
b. Kaldırırken yavaş ve temkinli hareket ediniz, ani hareketlerden kaçınınız 
c. Ayakta iken belinizi sağa veya sola doğru rotasyon yaptırıp eğilerek yerden bir şey almayınız. 
d. Köşeler dönerken bedeninizi bükünüz 

54.Aşağıdakilerden hangisi işçiler için bireysel risk etmenleri arasında yer almaz?

a. Uygun olmayan giysi, ayakkabı veya diğer kişisel eşyalar kullanması 
b. Yeterli ve uygun bilgi ve eğitime sahip olmaması 
c. Yapılacak işi yürütmeye fiziki yapısının uygun olmaması 
d. Ortam havalandırmasının olmaması 

55.Aşağıdakilerden hangisi yükle ilgili risk faktörleri arasında yer almaz?

a. Yükün özellikleri 
b. İşin gerekleri 
c. Fiziksel güç gereksinimi 
d. Çalışanların işe uyumları 

56.Aşağıdakilerden hangisi bel ağrısının oluşumunu kolaylaştıran etkenlerden işle ilgili etkenler arasında yer almaz?

a. Sık olarak öne eğilme ve dönme hareketleri 
b. Tekrarlamalı hareketler 
c. İş baskısı 
d. Kötü duruş 


57.Aşağıdakilerden hangisi bel ve sırt incinmeleri için dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer almaz?
a. Ayakta çalışırken mümkün olduğunca yardımcı araç kullanın 
b. Yükü önce aşağı bırakın, sonra istediğiniz pozisyona getirecek şekilde kaydırın 
c. Yüksek iskemlelerde veya benzeri yüksek yerlerde oturmak bele binen yükü artırır. Bundan kaçınınız 
d. Otururken pozisyon değiştirmemeniz iyi olur 

58.Aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

a. Yüzüstü yatınız 
b. Yan veya sırtüstü pozisyonda yatarak uyuyunuz 
c. Sırtüstü dümdüz uzanmak da doğru değildir 
d. Sırtüstü yatarken yüksek yastık kullanmayınız 

59.Aşağıdakilerden hangisi elle taşıma kaidelerinden biri değildir?

a. Uygun kaldırma pozisyonuna hazırlanın 
b. Kaldırma işini planlayın 
c. Ayakların arasında mesafe bırakın 
d. Yükü gevşekçe kavrayın 

60.Aşağıdakilerden hangisi bel ağrısının oluşumunu kolaylaştıran etkenlerden kişisel etkenler arasında yer almaz?

a. Aşırı kilo 
b. Yetersiz amir ve arkadaş desteği 
c. Sigara içmek 
d. Sırt-bel kaslarının güçsüzlüğü 

61.1974 Sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünde madde 317 'ye göre "...... maddelerin imal edildiği, taşındığı ve depolandığı yerlerde, elektrikli el aletleri kullanılmayacaktır" cümlesindeki boşluğa, aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

a. Islak 
b. Kuru 
c. Kıvılcım çıkartmayacak malzemeden yapılan 
d. Parlayıcı, patlayıcı 

62.1974 Sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünde madde 365'e göre krikolarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

a. Yüklerin kriko ile indirilmesinde gerekli tedbirler alınmalı 
b. Yükler istenilen yüksekliğe kaldırıldıktan sonra, krikolar dayanıklı ve uygun takozlarla beslenmedikçe bu yüklerin altında veya üstünde çalışılmamalı 
c. Krikolar, yük kaldırılırken yere sağlam bir şekilde konulmalı 
d. Krikolar, yük kaldırılırken yatay olarak konulmalı 

63.Aşağıdakilerden hangisi bileme ve taşlama çarklarının kullanımında meydana gelen kaza sebepleri arasında yer almaz?

a. Elektrik motorunun topraklanmaması 
b. Toz ve çapakların elle temizlenmesi 
c. Hasarlı çarkların kullanılması 
d. Sağlam tutulduğundan dengesiz salınımlar yapmaması 

64.Aşağıdakilerden hangisi matkapların kullanılması sırasında meydana gelebilecek iş kazaları ve sebepleri arasında yer almaz?

a. Matkap ucunun matkaba gevşek ve uzun bağlanması sonucu ucun yerinden fırlaması 
b. Matkapla çalışma sırasında kollu elbise giyilmemesi 
c. Titreşim ve sese karşı iyi korunma sağlanmalıdır 
d. Malzeme cinsine göre matkap ucu seçilmemesi 

65.Aşağıdakilerden hangisi elektrikli el aletlerinin kullanımı sırasında güvenli bir çalışma yapılabilmesi genelde alınması gereken emniyet tedbirleri arasında yer almaz?

a. Elektrikli matkap, testere ve taşlama çarkları gibi döner aletleri kullananlar, eldiven (iş eldiveni dışında), kravat, kolye takmamalı, bol elbise giyinmemeli 
b. Topraklaması yapılmış elektrik motorları kullanılmamalıdır 
c. Ağır olan elektrikli aletlerin düşürülmesi riskine uygun çalışanlar tedbirli (özel koruyucu ayakkabı giymek vb.) olmalı 
d. Keski, matkap, bileme, parlatma çarkları ve fırça gibi aletlerin kullanılması sırasında oluşan tozlar için gözlük, yüz siperi vb. kullanılmalı 

66.İşçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünde madde 359'a göre "El aletleri, yerlerde, merdivenlerde, geçitlerde veya işçilerin geçit olarak faydalanabileceği herhangi bir yer üzerinde ortada bulundurulmayacak ve bunlar için uygun dolap, askı tablosu veya en az ....... yükseklikte etekliği bulunan raflar yapılacaktır" cümlesindeki boşluğa, aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

a. 10 santimetre 
b. 2 santimetre 
c. 1 santimetre 
d. 8 santimetre 

67.Aşağıdakilerden hangisi çalışma yerlerinde uyulması gereken genel hususlar arasında yer almaz?

a. Aynı tezgahta birden fazla kişi çalışırken tezgahın kontrolü bir kişi tarafından yapılmalı 
b. Çalışma düzenine uymayan davranışlarda bulunulmamalı, diğer çalışanlar rahatsız edilmemeli veya onların ilgisi dağıtılmamalı 
c. Çalışır durumdaki tezgah, elle veya gövde ile durdurulmalı 
d. İş parçasının veya kalıbın emniyetli bağlanıp bağlanmadığı kontrol edilmeli 

68.Aşağıdakilerden hangisi el aletlerinin güvenli kullanımı hakkındaki genel prensipler arasında yer almaz?

a. El aletleri sürekli bakım isteyen aletler olduğu için, hemen her iş başlangıcında ve bitiminde bu aletlerin sağlamlığı kontrol edilmelidir 
b. Takımlar kullanılmadan önce muayenesi yapılıp gerekli tamiratları yapılmalıdır 
c. İşçi, işin gerektirdiği her aletin kullanımını kendi kendine öğrenmelidir 
d. Aletler temizlendikten ve gerekenler yağlandıktan sonra yerlerine konmalıdır 

69.Aşağıdakilerden hangisi, eğe kullanımında dikkat edilecek hususlar arasında yer alır?

a. Eğelemede titreşim olmaması için iş parçası mengeneye bağlanmalı 
b. Eğelemede, bacaklar çabuk yorulmaması için vücudun hareketi sabit olmalıdır 
c. Eğe talaşları üflenerek dikkatlice temizlenmelidir 
d. Eğe sol el ile tutulur (bu elin dört parmağı alttan, başparmağı da üstten olmak üzere eğe sapı kuvvetlice tutulduktan sonra eğenin dişli kısmı iki el yardımıyla sürtülür) 

70.Aşağıdakilerden hangisi atölye düzeni ile ilgili dikkat edilecek genel hususlar arasında yer almaz?

a. Takım dolapları tezgâh aralarındaki geçitleri kapamalı 
b. Dikine duran malzemelerin devrilmemesi için tedbir almalı 
c. Malzemeler takılıp düşme tehlikesi olmayacak şekilde depo edilmeli 
d. Tezgâhlar sıkışık ve gelişigüzel yerleştirilmemeli 

71.Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğe göre aşağıdakilerden hangisi ekranlı araçlarla çalışmalarda aranacak asgari gereklerden değildir?

a. Ekran, sabit bir şekilde monte edilmiş olacaktır. 
b. Operatörün oturma şeklini değiştirebilmesi ve rahatça hareket edebilmesi için çalışma merkezi yeterli genişlikte olacak ve uygun şekilde düzenlenecektir. 
c. Oturma yerinin yüksekliği ayarlanabilir olacaktır. 
d. Çalışma merkezindeki ekipmanlar çalışanları rahatsız edecek düzeyde ortama ısı vermeyecektir. 

72.Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğe göre aşağıdakilerden hangisi "Çalışanların Bilgilendirilmesi ve Eğitimi Konuları" ile ilgili değildir?

a. Gözleri en az yoran yazı karakterleri ve renkler 
b. Doğru oturuş 
c. Bel ve boyun dinlendirilmesi 
d. Çalışma sırasında gözleri kısa sürelerle dinlendirme alışkanlığı 

73.Ergonomik oturuş düzeninde ekran ile göz arasındaki mesafe hangi aralıkta olmalıdır?

a. 32-62 cm 
b. 20-40 cm 
c. 25-80 cm 
d. 15-30 cm 

74.Statik duruş gerektiren işlerde her ... dakikalık dilimde postürel (duruş ve oturuş biçimi) değişiklik yapmak kas-iskelet sistemini rahatlatır. Boşluğa gelecek uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

a. 16 
b. 30 
c. 8 
d. 45 

75.Koldan gelen bir sinir ve kas bağları el ayasının tabanında, bilek bölgesinde dar bir kanal ya da tünelden geçerek ele ulaşır. Bu dar kanala .... denir. Boşluğa gelecek uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

a. Ulnar Tünel 
b. Osteoartrit TÜnel 
c. Ganglion 
d. Karpal Tünel 

76.Aşağıdakilerden hangisi klavye kullanıcıları arasında yorgunluğa ve çeşitli sıkıntılara yol açacak risk faktörler arasında gösterilemez?

a. Bileğin yanal sapmaları 
b. Yararsız sıklıkta dinlenme aralıkları 
c. Değişken postürler 
d. Mesleki stres 

77.Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğe göre aşağıdakilerden hangisi yönetmeliğin hükümlerinin uygulanamaz olduğu araçlardan değildir?

a. Hareketli makine ve araçların kumanda kabinleri ve sürücü mahallinde 
b. İşyerinde, kullanımı sürekli olan ekranlı sistemlerde 
c. Ekranlı daktilolarda 
d. Hesap makineleri, yazar kasa ve benzeri, data veya ölçüm sonuçlarını gösteren küçük ekranlı cihazlarda 

78.Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğe göre aşağıdakilerden hangisi ekranlı araçlarla yapılacak işin düzenlenmesinde ve kullanılacak programların seçiminde uyulacak hususlardan değildir?

a. Programlar açık kodlu olacaktır. 
b. Programlar, özellikle verilerin algılanması ve kullanılması konusunda ergonomi prensiplerine uygun olacaktır. 
c. Programlar işe uygun olacaktır. 
d. Sistemler çalışanların verimini artıracak ve kolaylık sağlayacak şekilde geri beslemeli olacaktır. 

79.Ergonomik oturuş düzeninde yer ile masa arasındaki mesafe hangi aralıkta olmalıdır?

a. Zorlayıcı Travma Bozukluğu 
b. Psikolojik Travma Bozukluğu 
c. Birikimli Travma Bozukluğu 
d. Zihinsel yorgunluk 

80.Ergonomik oturuş düzeninde yer ile masa arasındaki mesafe hangi aralıkta olmalıdır?

a. 80-90 cm 
b. 60-70 cm 
c. 82-92 cm 
d. 72-82 cm 

81."Yürürlükteki mevzuatta Türkiye'de en küçük çalışma yaşı 15 olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak 16 ile 18 yaş arasındaki çocuklar da çalışma hayatı bakımından ........ olarak ifade edilmekte ve bu yaştaki çocukların çalışmalarına bazı kısıtlamalar konmaktadır" cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a. kısmi vasıflı grup 
b. özellikli bir grup 
c. nitelikli bir grup 
d. nicelikli bir grup 

82.Çocuk ve genç işçilerin çalıştırılma usul ve esasları hakkında yönetmelikte madde-6'ya göre çocuk ve genç işçilerin günlük çalışma süreleri, yirmidört saatlik zaman diliminde, kesintisiz kaç saat dinlenme süresi dikkate alınarak uygulanır?

a. 12 
b. 15 
c. 14 
d. 13 

83.Çocuk ve genç işçilerin çalıştırılma usul ve esasları hakkında yönetmelikte madde-9'ya göre, emziren işçinin doğumu izleyen kaç ay boyunca gece çalıştırılması yasaktır?

a. 6 
b. 4 
c. 3 
d. 8 

84.Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağduru İstihdamı Hakkında Yönetmelik (25 Mart 2004 tarih, 25412 sayılı RG) özürlülüğü bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerindeki engelleri nedeniyle çalışma gücünün en az yüzde kaçından yoksun olduğu sağlık kurulu raporuyla belgelenmiş kişiler olarak tanımlamaktadır

a. 40 
b. 30 
c. 50 
d. 60 

85.Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 182 numaralı En Küçük Çalışma Yaşı Sözleşmesine (1973) göre en küçük çalışma yaşı aşağıdakilerden hangisidir?

a. 14 
b. 16 
c. 13 
d. 15 

86."......insan yapı ve biçiminin fizikî yönlerinde herhangi bir bozukluk veya eksiklik oluşturarak yine onun bedensel yeteneklerini engelleyen veya bütünüyle kaldıran durum veya durumlardır" cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a. Kronik hastalık 
b. zihinsel problemler 
c. Ruhsal ve duygusal bozukluklar 
d. Özürlülük 

87.Aşağıdakilerden hangisi başlıca risk gruplarından değildir

a. Özürlüler 
b. Yaşlılar 
c. Gençler 
d. Kadınlar 

88.Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'ne göre, 70-79 yaş grubu aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanmaktadır?

a. young old 
b. oldest old 
c. old old 
d. younger old 

89.Okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üzere, en fazla günde kaç saat olabilir?

a. 3 
b. 4 
c. 5 
d. 2 

90.Çocuk ve genç işçilerin hafta tatili izinleri kesintisiz kaç saatten az olamaz?

a. 40 
b. 35 
c. 30 
d. 45 

91.".......virüsü olan Hepatit-B’nin bulaşma yolu kan ürünleri ile temas ve cinsel ilişkidir" cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a. RNA 
b. DNA 
c. Beyin 
d. Borrelia burgdorferi 

92."Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik’e göre;.......... ile İnsanda hastalığa neden olabilen, çalışanlara zarar verebilecek, ancak topluma yayılma olasılığı olmayan, genellikle etkili korunma veya tedavi imkanı bulunan biyolojik etkenler tanımlanmıştır “cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a. 2. Grup biyolojik etkenler 
b. 1. Grup biyolojik etkenler 
c. 4. Grup biyolojik etkenler 
d. 3. Grup biyolojik etkenler 

93."Hepatit-B, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, su Çiçeği veya Varisella Zoster, Herpes Enfeksiyonları, Sitomegalovirüs Enfeksiyonları, Edinsel Bağışıklık Yetersizliği Sendromu,......... Enfeksiyonlara örneklerdir" cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a. Tüberküloz 
b. Viral 
c. Tetanos 
d. Bakteriyel 

94.Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik’e göre; İnsanda hastalığa yol açma ihtimali bulunmayan biyolojik etkenler hangi grupta tanımlanmıştır?

a. 2. Grup biyolojik etkenler 
b. 1. Grup biyolojik etkenler 
c. 4. Grup biyolojik etkenler 
d. 3. Grup biyolojik etkenler 

95."Küf ve Maya, çok hücreli bir .......dır" cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a. Helmintler 
b. Basil 
c. Artropodlar 
d. Mantar 

96."Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik’e göre;.......... İnsanda ağır hastalıklara neden olan, çalışanlar için ciddi tehlike oluşturan, topluma yayılma riski yüksek olan ancak etkili korunma ve tedavi yöntemi bulunmayan biyolojik etkenler tanımlanmıştır" cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a. 4. Grup biyolojik etkenler 
b. 3. Grup biyolojik etkenler 
c. 1. Grup biyolojik etkenler 
d. 2. Grup biyolojik etkenler 

97."Hepatit-B, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, su Çiçeği veya Varisella Zoster, Herpes Enfeksiyonları, Sitomegalovirüs Enfeksiyonları, Edinsel Bağışıklık Yetersizliği Sendromu,......... Enfeksiyonlara örneklerdir" cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a. Viral 
b. Bakteriyel 
c. Tetanos 
d. Tüberküloz 

98."Menengokoksik Menenjit, Gastrointestinal Sistem Enfeksiyonları, Lejyoner Hastalığı, Difteri, Boğmaca ....... enfeksiyonlara birer örnektir" cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a. Tetanos 
b. Bakteriyel 
c. tüberküloz 
d. Viral 

99.Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik’e göre;İnsanda ağır hastalıklara neden olan, çalışanlar için ciddi tehlike oluşturan, topluma yayılma riski bulunabilen ancak genellikle etkili korunma veya tedavi imkanı olan biyolojik etkenler aşağıdakilerden hangisinde tanımlanmıştır?

a. 4. Grup biyolojik etkenler 
b. 1. Grup biyolojik etkenler 
c. 3. Grup biyolojik etkenler 
d. 2. Grup biyolojik etkenler 

100."Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik’e göre; ........, genetik materyali replikasyon veya aktarma yeteneğinde olan hücresel veya hücresel olmayan mikrobiyolojik varlığı ifade eder" cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin gelmesi en uygundur?
a. Mikroplar 
b. Mantarlar 
c. Bakteriler 
d. Mikroorganizmalar

1-D 11-C 21-D 31-D 41-D 51-D 61-D 71-A 81-B 91-B
2-C 12-D 22-B 32-C 42-B 52-D 62-D 72-C 82-C 92-A
3-A 13-D 23-A 33-C 43-D 53-D 63-D 73-A 83-A 93-B
4-A 14-A 24-D 34-B 44-D 54-D 64-B 74-C 84-A 94-A
5-D 15-D 25-B 35-A 45-A 55-D 65-B 75-D 85-A 95-D
6-B 16-C 26-C 36-A 46-D 56-D 66-B 76-C 86-D 96-A
7-B 17-D 27-A 37-A 47-B 57-D 67-C 77-B 87-C 97-A
8-C 18-C 28-C 38-A 48-A 58-A 68-C 78-A 88-C 98-B
9-A 19-A 29-C 39-A 49-D 59-D 69-A 79-C 89-D 99-C
10-D 20-B 30-C 40-C 50-B 60-B 70-A 80-D 90-A 100-D

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder