24 Kasım 2016 Perşembe

AKÜ ŞARJ ALANLARI İLE İLGİLİ ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER


Akü şarj alanındaki risklerin giderilebilmesi için aşağıdaki tedbirler alınmalıdır.

Çeşitli akü üreticilerinin internet sayfasında aküler ile yapılmış olan uyarılar eski mevzuat maddeleri ve yurtdışı kaynaklardaki gereklilikler ile örtüşmektedir. Bu uyarıların derlenmiş halleri aşağıda görüldüğü gibidir:

1. Redresör imalatçısının belirtmiş olduğu gereklilikler ve iş güvenliği gereklilikleri göz önünde bulundurularak talimat hazırlanmalıdır.

2. Uyarı işaretleri tamamlanmalıdır (ateşle yaklaşmayınız, sigara içmek yasaktır, kişisel koruyucu donanım kullanınız, kısa devreye sebep olabilecek saat-yüzük-bilezik vb. metal eşya kullanmayınız vb.).

3. Şarj alanları ile yangın-patlama riski olan bölgelere emniyetli mesafelerin bırakılması gerekmektedir. “Ticaret ve Lojistik Sektörü için Alman Sosyal Kaza Sigortası Kurumu”nun “Endüstriyel Araçlar için Pil Şarj Sistemleri” ile ilgili yayınlamış olduğu dokümanındaki “Tablo 2”de şarj alanları ile ilgili mesafeler belirtilmiştir.



4. Şarj esnasında açığa çıkan yanıcı-patlayıcı hidrojen gazının ortamda birikme riskinin ortadan kaldırılabilmesi için ortamın yeteri kadar havalandırılması (http://www.hse.gov.uk/pubns/guidance/sr18.pdf - charging batteries for electrically powered vehicles – elektrik tahrikli araçların akülerinin şarj edilmesi – bu dokümanda saatte 5, 10 kere emiş yapılarak havalandırma yapılması gerektiğini belirtmektedir) gerekmektedir.



5. Aküler asidik elektrolit çözeltisi içermektedir. Akülerle ya da akülerin yakınında çalışırken uygun kişisel koruyucu donanımların kullanılması gerekmektedir.


Aside dayanımı olan uygun göz, el, vücut koruması sağlanmalıdır

6. Göze asidik elektrolitik sıvı sıçraması riskine karşı sabit seyyar göz duşu sistemleri bulunmalıdır.

 
 

Seyyar göz duşu solüsyonları ve kullanımının görünümü


 
   
Sabit göz duşu sisteminin ve kullanımının görünümü

7. Yangın riskine karşı şarj bölgesinde yangın söndürme tüpü veya yangın söndürme sistemleri bulundurulmalıdır.



Akü şarj alanında bulunan ve yangın söndürme tüpü ile beraber taşınabilir göz temizleme solüsyonu, kişisel koruyucu donanımların bulunduğu emniyet standının görünümü.

8. Yere elektrolit dökülmesi durumunda zeminin aside dayanıklı olması gerekmektedir. Yere dökülen elektrolit uygun malzemeler kullanılarak mümkün olan en kısa zaman içinde nötralize edilerek zeminden uzaklaştırılmalıdır. Ya da uygun absorban malzemeler kullanılarak uzaklaştırılmalıdır.


Bu malzemeler ile ilgili örnekler aşağıdaki gibidir:

 Dökülen asitler için absorbent ve temizlik kiti kullanılması

 
 



 
 Dökülen asitler için absorbent ve nötralizer kullanılması

 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder