24 Kasım 2017 Cuma

İŞ AKDİ



Taraflar
1- İşveren
a) Ticaret Ünvanı          :
b) Adresi                          :
c) Şantiye Adresi           :
2- Personel
a) Adı Soyadı                :
b) Baba Adı                   :
c) Doğum Yeri                :
d) Öğrenim Durumu      :
e) Medeni Hali               :
f) SSK No.                       :
g) Adresi                          :
h) Telefon No                 :
Madde 1- Taraflar
.......... ile .......... arasında aşağıdaki şartlarda işbu hizmet akdi düzenlenmiş olup, Akid’de adı geçen .......... işçi, .......... İşveren deyimi ile anılacaktır. İşveren ise işçi deyimi ile anılacaktır.
Madde 2- Sözleşmenin Konusu
İşbu hizmet akdi; yukarıda adresi yazılı işyerinde çalışacak olan işçi ile kendisini çalıştıracak işveren arasında niteliği yazılı iş için çalışma ve çalıştırılmaya ilişkin esas ve şartları, karşılıklı hak ve borçları belirtmek amacıyla düzenlenmiştir.
Madde 3- Hizmet Akdinin Süresi
Bu sözleşme taraflar arasında işçinin işe başladığı ../../.... Tarihinden itibaren muteber olup; iş başı tarihinden itibaren 3. ayın bitimi olan ../../.... tarihinde sona erer.
İş bu hizmet akdinin belirtilen sürede sona ermesi durumunda ihbar tazminatı ödenmez.
Taraflar sözleşmenin bitiminde fesih bildiriminde bulunmadığı takdirde iş bu sözleşme aynı koşullarda 3 ay daha uzar.
Madde 4- Deneme Süresi
Deneme süresi işçinin işe başladığı tarihten itibaren iki aydır. Deneme süresi içerisinde taraflar iş akdini tazminatsız ve ihbarsız feshedebilir. Ancak bu süre içerisinde işçinin hak ettiği ücreti ve diğer hakları işverence ödenir.
Madde 5- İşin Niteliği ve İşyeri
İşçi .......... olarak .../…/... tarihinde işe başlayacaktır. İşçinin teorik ve işbaşı eğitim dönemleri sonunda iki ay içinde yapılacak değerlendirmede başarılı görülmesi halinde görevine devam edecektir.
İşveren göreceği lüzum ve iş durumu nedeniyle işçiyi ücretinde değişiklik yapmadan kendisine ait aynı il hudutları dâhilinde veya başka bir il'de kurulu herhangi bir başka işyerine geçici veya devamlı olarak görevlendirilmekte serbest olup, işçi işverenin bu görevlendirilmesini peşinen kabul eder.
İşçi bildirim tarihinden aynı il hudutları dâhilinde en geç üç gün, diğer illerde beş gün içinde işe başlamadığı takdirde, işveren bu hizmet akdini ihbarsız ve tazminatsız feshetme yetkisine sahip olacaktır. Bu nedenle işçi herhangi bir tazminat talep edemeyecektir.
Ayrıca işveren iş şartları icabı işçiyi ücretinde bir indirim yapmaksızın fiziki yapısına, becerisine uygun başka işlerde çalıştırabilirle hakkına sahip olup, işçi bu iş değişikliğini de peşinen kabul eder.
Madde 6- Ücret
İşçiye aylık net .......... TL/Ay/Net ücret ödenecektir. İşçi işe başladığı günden itibaren ücrete hak kazanacaktır.
İşçinin hafta tatilinde çalıştırılması durumunda işçiye hafta arasında bir gün izin verilir. İşçi Pazar günü çalışıp hafta arasında hafta tatili iznini kullandığı takdirde Pazar günü çalışması için ayrıca fazla mesai ücreti talep edemez.
Madde 7- Çalışma Süresi ve Şekli
Haftalık çalışma süresi, kanunda belirtilen süre olup bunun günlere dağılımı, vardiyaların düzenlenmesi işe başlama ve bitim saatleri ile yemek ve ara dinlenme saatleri işveren tarafından tespit edilen saat ve sürelerdir. Ancak işçi kendisine verilen görevleri çalışma saat ve sürelerine bağlı kalmaksızın sonuçlandırmak zorundadır.
İşçi, işverenin gerekli gördüğü hallerde hafta tatili, Ulusal Bayram ve Genel Tatil günleri ile zaruri hallerde fazla çalışma yapmayı peşinen kabul eder. Bu husustaki ödemeler yürürlükteki iş kanunu hükümlerine tabidir.
İşverenin yazılı onayı olmayan fazla çalışma saatleri için fazla mesai ücreti talep edilemez.
İşin mahiyetinden doğmayıp da işveren tarafından sırf sosyal yardım gayesiyle mesai saatleri dışında (işverence belirlenecek güzergahtan alınıp işyerine getirilmesi ve işyerinden aynı güzergaha bırakılması) işyerine götürülüp getirilme esnasında yolda geçen süre iş süresinden sayılmaz.
Madde 8- İzin
İşçiye 1 yıl hizmet süresinden sonra yürürlükteki kanun hükümlerine göre yıllık ücretli izin verilir. Hizmet süresi bir yıldan az olanlar ile bir yıldan az süreli hizmet akdi yapılanlara yıllık izin verilmez. Yıllık izin amirin uygun göreceği zaman ve tarihlerde, sözleşme süresi içerisinde ve kanun hükümlerine uygun olarak kullandırılır.
İşveren işin konusuna göre toplu izin uygulaması yapabilir.
Madde 9- Yasaklar
İşçi, mevzuat ve işverence çıkarılan yönetmelik, tamim, sirküler, talimatsız hükümleri ile tespit edilen çalışma şartlarında iş disiplinine, iş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına ve önlemlerine uymak zorundadır.
İşçi sözleşme süresince yasalarca izin verilen işler dışında başka işlerle meşgul olamaz, ücretsizde olsa dışarıdan geçici ve sürekli görev kabul edemez.
İşçi iş hukuku kapsamı dışında toplu müracaat, eylem ve hareketlerinde bulunamaz ve destekleyemez. İş aksatmak amacı ile birlikte çekilme, göreve gelmeme, işi yavaşlatma eyleminde bulunamaz. Aksi durum; sözleşmenin haklı nedenle ihbarsız ve tazminatsız feshini gerektirir.
Madde 10- İşçinin Yükümlülükleri
İşçi, “iş akdi”nin diğer maddeleri yanında;
İş isteme belgesi veya müracaat formu veyahut diğer evrakı müsbite de beyan ettiği hususların doğruluğunu teyit eder.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına ve önlemlerine uymakla yükümlüdür.
İş disiplini ile çalışma şartlarına uymak zorundadır.
Görevinin gerektiği işler ile verilecek diğer görevleri yürürlükteki yasa, tüzük, yönetmelik, genelge ve işverenin düzenleyici kural ile amirleri tarafından verilecek talimatlara uygun olarak yapmak, gerekli özen ve bağlılığı göstermek zorundadır.
İşveren tarafından şantiyede gösterilecek yatacak yerde kalmayı kabul ettiğini şantiye dışında ikamette ise herhangi bir talebi olmayacağını beyan, kabul ve taahhüt eder.
İş ve iş emniyeti yönünden kendisine verilen koruyucu iş malzemesini işyerinde mutlak surette kullanmak makine ve ekipmanın kullanılması, işyerinin yönetimi ve işin yürütümü ile ilgili yazılı ve sözlü talimatlara aynen uymak zorundadır.
İşçi teslim aldığı koruyucu iş malzemelerini işin gerektirdiği yerde kullanacağını aksi hareketinden doğacak bütün zarar ve sorumluğun kendisine ait olacağını beyan, kabul ve taahhüt eder.
Madde 11- Sözleşmenin Sona Ermesi ve Feshi
a) Sona erme: Bu sözleşme süre sonunda, işçinin emekliye ayrılması, ölümü, muafiyet askerlik sebebiyle ayrılması ile işin bitimi hallerinde kendiliğinden sona erer.
b) Sözleşmenin feshi: 4857 sayılı iş kanununun 25. maddesinde belirtilen nedenler ile;
-     9. maddede belirtilen yasaklara aykırı hareketlerin tespit edilmesi,
-     Görev yerinin değişmesi halinde aynı il hudutları içinde 3 gün aynı il hudutları dışında 5 gün içinde kabul edilebilir haklı bir neden olmaksızın yeni göreve başlanılamaması İşten çıkarılmayı gerektirecek bir ceza ile cezalandırılacak şekilde disiplin cezası alınması ve benzeri ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlarda bulunması.
-     İşverenin gerekli göreceği zamanlarda işçi hakkında yetkililer aracılığı ile bizzat veya savcılık ve güvenlik makamlarına yaptıracağı tahkikatlar sonucunda resmi makamlarca işyerinde çalışması açıkça veya zımmen sakıncalı görülenler ile bu tahkikatlar sonucu sabıka kaydı tespit edilmesi
veya benzeri durumlarda işverence işçinin hizmet akdi ihbar ve kıdem tazminatı ödenmeksizin tek yan ve bildirimsiz olarak fesh edilir.
Madde 12- Süresinde Evvel Fesih ve Cezai Şart
Haklı fesih nedenlerine dayalı olarak taraflar hizmet sözleşmesini tazminatsız ve bildirimsiz olarak her zaman feshedebilir.
Bununla birlikte, işveren ve işçi hiçbir neden göstermeden de sözleşmeyi tek taraflı olarak fesh etme hakkına sahiptir. Ancak; sözleşmeyi fesheden taraf 4857 sayılı iş Kanununun 17. Maddesinde belirtilen ihbar süreleri veya tazminatına uymak zorundadır. İşveren işçinin sözleşmesinin feshedildiği tarihe kadar olan haklarını ödemekle mükelleftir. Sözleşmenin feshinden itibaren işçi, sözleşme süresinin bilimine kadar olan süre içinde ücret veya tazminat isteyemez.
Madde 13- Sair Hükümler
Bu akidde işçi; işçinin görev, yükümlülük ve sorumluluğunu düzenleyen mevzuatta yapılan değişiklikler işverence yürürlüğe konulacak kuralların kendisine de uygulanmasını kabul eder.
Madde 14- Bu akidde yer almayan hususlarda yürürlükte olan veya yürürlüğe girebilecek iş kanunu ve borçlar kanunu hükümleri uygulanır.
Madde 15- İşçi belirtmiş olduğu adresin kanuni tebligat adresi olduğunu bu adreste olabilecek değişiklikleri iş verene yazılı olarak en geç 7 gün içinde bildireceğini bildirmediği takdirde adrese yapılacak tebligatların kendisine yapılmış olduğunu kabul eder.
Madde 16- İşçi ve işveren arasında meydana gelecek uyuşmazlıklarda taraflar .......... Mahkemelerinin ve İcra Dairelerinin yetkili olduğunu peşinen kabul eder.
İş bu; ... sayfa 16 (onaltı) maddeden oluşan hizmet akdi ../../.... tarihinde taraflarca tanzim ve imza edilmiş olup. yukarıda belirtilen şartlarda işveren işçi'ye belirtilen işi vermeyi ve işçi de işverenin işyerinde işçi olarak çalışmayı karşılıklı olarak kabul ve taahhüt etmişlerdir.

İŞVEREN                                                                                          İŞÇİ
Adı ve Soyadı                                                                                  Adı ve Soyadı
İmza                                                                                                  İmza

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder