19 Mayıs 2017 Cuma

Patlatma Önlemleri

DOLDURMA VE SIKLAMA İŞLEMİ

1. Patlatma delikleri herhangi bir tıkanıklık olasılığına karşın, doldurma işlemi başlamadan kontrol edilmelidir.

2. Delik çapı patlayıcı kartuş çapından daha büyük olmalıdır. Delik içerisine konan kartuşlar birbirleri ile temas etmelidir.

3. Doldurma işlemleri ateşçi tarafından veya denetiminde yapılmalıdır.

4. Patlayıcıların kartuş ambalajı kesinlikle açılmamalıdır.

5. Sıkılama çubuğu olarak sadece ahşap sopa kullanınız. Demir dışı malzemelerin güvenli olduğu söylensede, bu tam olarak doğru değildir.

6. Doldurma sırasında herhangi bir kartuş delik içerisinde takılırsa delici tiji veya başka metal aletlerle müdahale etmeyiniz. Ahşap sopa ile kurtarmak mümkün olmadığında uygun sıkılama yapılmalı ve komşu deliklerin şarjı mümkünse arttırılmalıdır.

7. Yemleyici patlayıcı madde delik içerisine yerleştikten sonra, ana patlayıcının dolumu esnasında kapsül kabloları veya fitil iyi korunmalıdır.

8. İnfilaklı fitil kullanıldığında, yemleme ve fitil delik içine yerleştirilince fitil makaradan kesilmelidir. Bu herhangi bir beklenmeyen patlamada makaranın tamamına ve oradan diğer patlayıcılara sıçramasını önleyecektir.

9. Elektrikli kapsüllerin kablolarının düğümlenmesinden sakınınız. Düğümlenme olduğu takdirde, kapsülün 75mm yukarısından bir eliniz ile tutarak açınız. Bu kapsülden kabloların kopması olasılığına karşı önlem olacaktır.

10. Doldurma ve sıkılama işlemleri sırasında kablolara veya fitillere zarar vermekten kaçının. Bu hatalı patlamayı önleyecektir

ATEŞLEME İŞLEMİ

1. Şok tüp kapsüller (elektriksiz) ile ateşlemede şok tüplerin bütün bağlantıları ehliyetli bir ateşçi tarafından yapılmalıdır.

2. Elektrikli kapsül ve bağlantı kabloları yeterli uzunlukta olmalıdır. Çok fazla bağlantı akım kaçağına sebep olacak kaynaktır. Tüm bağlantıları ehliyetli bir ateşçi tarafından yapılmalıdır.

3. Ateşçi, patlatma yapılıncaya kadar manyetoyu emin bir yerde saklamalıdır.

4. Islak ve sulu ortamlarda kablo bağlantıları bantla izole edilmelidir.

5. Kabloları taşırken yerde sürüklemeyin, bu kablo koruyucusunun zarar görmesine neden olacaktır.

6. Kablolardaki düğümlenmeler, kablonun içten kırılmasına neden olacaktır.

7. Kabloları, elektrikle çalışan aygıtların veya kabloların yanına yaklaştırmayınız.

8. Bağlantı kablosu olası kısa devrelere karşı test edilmelidir.

9. Devre manyeto kullanılmadan önce ohmmetre ile test edilmelidir.

10. Emniyetli fitil ile ateşlemelerde fitil, yakma işleminden sonra güvenli uzaklığa ulaşabilecek uzunlukta kesilmelidir.

11. Güvenli olarak yakılabilecek sayıdan fazla fitil ateşlemeyiniz.

12. Ateşleme işlemi için uygun bir fitil kullanınız.

13. Emniyetli fitillerin ve infilaklı fitillerin uçlarının ıslak veya nemli olmamasına dikkat edilmelidir.

14. İnfilaklı fitil, elektrikli kapsül veya özel ateşleme cihazları ile ateşlenebilir. Bağlantılar özel bağlama tekniği ile yapılmalıdır.

PATLAYICI MADDELERİN DEPOLANMASI İŞLEMİ

1. Patlayıcı maddeler, kapsüller ve infilaklı fitil gibi ateşleme sistemleri, kanun ve tüzüklere uygun, temiz, kuru, rutubetsiz ve iyi havalandırmalı depolarda klitli olarak korunmalıdır.

2. Patlayıcı maddeler ve kapsüller birbirlerinden ayrı olarak depolanmalıdır. İnfilaklı fitil kapsül ile birlikte değil, patlayıcı maddelerle birlkte korunmalıdır.

3. Patlayıcı maddeler ve ateşleme sistemlerinin yakınında, taşınmasında ve depo içerisinde sigara içilmemeli, açık alev çıkartılmamalıdır.

4. Depo içerisinde metal aletlerle çalışmayınız.

5. Patlayıcı kutularını örselemeyin, düşürmeyin ve sürüklemeyin.

6. Patlayıcı kutu ve sandıklarını üretim tarihine göre istifleyiniz.

7. Kutu ve sandıkları depo içerisinde açmayınız.

8. Açılmış kutuları öncelikle tüketiniz.

9. Depo içerisinde atım öncesi patlayıcı kartuşu hazıramayınız.

10. Patlayıcı ve ateşleyici maddeleri başka malzemelerle birlikte taşımayınız.

11. Patlayıcı madeler ve kapsller ayrı ayrı taşınmaıdır.

12. Bir seferde kullanılacak patlayıcı miktarından fazlasını depodan çıkarmayınız.

13. Patlayıcı maddelerde bozulma farkedildiğinde, kullanılmamalı ve yerinden kaldırmadan üretici firma ile temas kurulmalıdır.

PATLATMADAN ÖNCE ALINACAK ÖNLEMLER

Patlatma sahasına gerekli miktarda kapsül ve patlayıcı getiriniz.

1. Mümkün olduğu sürece kapsüller ve patlayıcılar en son ana kadar ayrı ayrı korunmalıdır.

2. Patlayıcıları deliklerin gerisine küçük miktarlar halinde dağıtınız.

3. Her seferinde delik başına bir patlayıcı kutusu getiriniz. Boşalan kutu ve artıkları toplayınız, yeni patlayıcı almaya giderken bunları da artık biriktirme yerine bırakınız. Böylece delik başlarında karışıklık önlenecektir.

ATEŞLEMEDEN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

1. Ateşçi ateşleme hattına elektrik akımını vermeden önce bütün önemli güvenlik kurallarının yerine getirildiğinden emin olunmalıdır.

2. Açıkca anlaşılır bir sinyal verilmelidir.

3. Patlatma alanına girişler tamamen kontrol altına alınmalı, patlatmadan önce  kimse bu alana sokulmamalıdır. Patlatma aynasının önünde kimsenin durmasına izin verilmemelidir. Ateşçinin ve patlatma sırasında saklanan kişilerin saklanacakları bölgeleri çok iyi seçmeleri gerekir. Patlatmada meydana gelen kazaların çoğu yanlış yer seçiminden meydana gelmektedir.

ATEŞLEMEDEN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

1. Patlatma sahasına atımdan hemen sonra girmeyiniz. Emniyet açısından elektrikli kapsül kullanılan alanlara beş dakika, emniyetli fitil kullanılan alanlara otuz dakika sonra girilmesi gerekmektedir.

2. Geçerli bir süre geçtikten sonra patlatma alanında patlamamış, kesilmiş delikler veya patlamamış patlayıcı maddelerin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Tecrübeler sayesinde alana bakarak bütün deliklerin patlayıp patlamadığı anlaşılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder