19 Mayıs 2017 Cuma

İşyerinde uyulacak İşçi sağlığı ve işçi güvenliği kuralları


GENEL KURALLAR:

  1. İşyeri ilan tahtası veya panosuna, işyerinin muhtelif kısımlarına asılmış bulunan ve asılacak olan işçi sağlığı ve işçi güvenliği kuralları okunacak ve bu kurallara uyulacaktır.
  2. İşyerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda alınmış bulunan tüm tedbirlere tam olarak uyulacaktır.
  3. İşyeri sorumlu ve ilgilileri tarafından, zaman zaman tarafınıza bildirilecek yazılı ve sözlü kurallara uyulacaktır.
  4. Şahsınıza verilen görev, size tarif edildiği şekilde yapın, kendi işinizden başka bir işe karışmayın, amirinizin verdiği emirlere uyun.
  5. İşyerinin muhtelif yerlerine, çeşitli maksatlar için asılmış bulunan uyarı(ikaz) levhaları tek tek okunacak ve bu levhalardaki uyarılara muhakkak uyulacaktır.
  6. Uyarı (ikaz) levhalarının yerleri ilgili ve sorumluların habeir ve izni olmadan değiştirilmeyecaktir.
  7. İşin gereği olarak şahsınıza verilen kişiselkoruyucuları, Örneğin; Baret (miğfer) emniyet (güvenlik) kemeri, lastik çizme, gözlük,... vs’yi devamlı olarak kullanın. Bu malzemeleri eskitir, kırar veya kaybederseniz amirinize haber vererek ve izin alarak anbardan yensisini alınız. İşinizin gereği ve kendinizin can güvenliği için çok lüzumlu olan bu koruyucuları almadan işbaşı yapmayın.
  8. Düşme ve kayma tehlikesi olan ve 3 metereden daha yüksek kısımlarda çalışırken muhakkak surette güvenlik kemerini belinizetakın ve halatı biryere geçirdikten sonra kancaya takın. Güvenlik kemerinin halatı kısa geldiği taktirde, anbardan kendir halat alın ve bunu  güvenlik kemerinin kancasına sıkıca bağladıktan ve ilave kendir halatın diğer ucunu yine sağlam biryere tutturduktan sonra çalışmaya başlayın.
  9. Şahsınıza verilen kişsel kuruyucu malzemeleri iyi ve temiz bir şekilde kullanın, muhafaza edin.
  10. Şahsınıza verilen kişisel koruyucu malzemeleri kaybetmemek için icabında anbara teslim edin.
  11. Beraber çalıştığınız işçi arkadaşları ve işyerinde çalışan diğer işçileri kazaya uğratmayacak şekilde çalışır.
  12. İşyerinde çalıştığınız sürece sivri uçları veya keskin kenarları bulunan malzeme ve artıkları, gelişigüzel atmayın ve ortalıkta bulundurmayın.
  13. İşyerinde çalıştığınız sürece sivri uçları veya keskin kenarları bulunan malzeme ve artıkları, gelişigüzel atmayın ve ortalıkta bulundurmayın.
  14. İşyerinde çalıştığınız  sürece kazaya sebep olacak veya çalışanları tehlikeli durumlara düşürecek şekilde malzeme istif etmeyin ve araçları gelişigüzel yerlere bırakmayın.
  15. Cam, saç ve çimento harçlı levhalardan yapılmış veya eskimiş, yıpranmış ve dayanıklığı azalmış çatılarda, çalışacağınız zaman ilk önce işyeri ilgili ve sorumlulardan çatı merdiveni temin edin ve bunu kullanın ve buralarda tam güvenlik sağlamadıkça çalışmayın.
  16. İnşaat süresince, betonarme merdiven ve sahanlıklarının boşluk taraflarına ahşaptan, sağlam şekilde korkuluk yapınız.
  17. Bu korkulukları esas korkulkuk yapılıncaya kadar sökmeyin.
  18. İnşaatın veya işin yürütümü sırasında geçitlere sağlam şekilde korkuluk yapın ve bu korkulukları geçit sökülünceye kadar sökmeyin.
  19. Tavan veya döşemelerdeki çeşitli maksatlar için bırakılan boşluk va deliklere (Örneğin; Asansör, aydınlık.. vs boşluğu) korkuluk yapın veya bu deiklerin üstlerini geçici bir süre için uygun şekilde kapatın. Korkuluk veya kapakları işyeri ilgili ve sorumlularının haberi ve izni olmadan sökmeyin.
  20. İnşaatın kenarında, boşluk veya delik civarında korkuluk veya kapak yok ise herhangi bir nedenle gezmeyin, bulunmayın, oturmayın ve yatmayın.
  21. İşyeri sahası içinde hiçbir şekilde yatmayın ve uyumayın.
  22. İşyerinde şaka yapmayın.
  23. Yürürken önünüze bakın.
  24. Girilmesi yasaklanan yerlere girmeyin.
  25. Kuvvetli rüzgar alan ksıımlarda yetkili ve sorumluların izni ve haberi olmadan çalışmayın.
  26. İşyeri içinde veya civarında bulunan havuz, su birikintisi, dere, nehir gibi yerlere kati surette girmeyin. İşyeri sahası içinde bu gibi yerlerde çalışmanız gerekiyorsa, işyeri ilgili ve sorumlularının gerekli güvenlik tedbirlerini almasından sonra sadece işin gereği olarak girin.
  27. İşyerinden izinsiz ayrılmayın. İşyerinde misafiri hemşeri akraba kabul etmeyin.,
  28. Vukua gelecek en ufak bir iş kazasını işyeri ilgili ve sorumlularına haber verin.

YANGIN İLE İLGİLİ KURALLAR:

  1. Sigara içilmesi yasaklanaan yerlerde, sigara içmeyini ateş yakmayın, açık alevli cihaz kullanmayın, kaynak yapmayın.
  2. İşyerinde vukua gelen en küçük bir yangını derhal sorumlu ve ilgililerine haber verin veya verdirin
  3. Yağ, akaryakıt, boya veya organik tozlar gibi parlayıcı maddlerin yangınlarında ve alçak gerilim elektrik tesislerindeki yangınlarda su kullanmayın.
  4. Parlayıcı sıvılar, yağlar veya boyalardan doğacak yangınlarda, içinde köpük, karbon tetraklorür, karbondioksit ve bikarbonat tozu veya diğer etkili maddeler bulunan yangın söndürme cihazları kullanın.
  5. Gerilim altındaki elektrik tesis ve cihazlarında çıkan yangınlarda, karbondioksitli, bikarbonat tozlu veya benzeri etkili diğer tiplerde yangın söndürme cihazı kullanın.

KAZI İLE İLGİLİ KURALLAR:

  1. Kazı sırasında elektrik kabloları, gaz boruları, su boruları veya su yolu, kanalizasyon ve benzeri tesisata rastladığınız taktirde kazı işlemini derhal durdurun, sorumlu ve ilgililere haber verin.
  2. Kazı sırasında zehirli ve boğucu gaz bulunduğu anlaşıldığı hallerde, derhal buradan uzaklaşın. Sorumlu ve ilgililere haber verin.
  3. Sorumlu ve ilgili şahıslar tarafından gerekli önlemler alındıktan sonra kazı işlemine devam edin.
  4. Kazı sırasında üst taraftan herhangi bir kayma veya göçme ihtimali belirdiği zaman derhal çalışma mahallini terkedin. Sorumlu ve ilgililere derhal haber verin. Gerekli önlemler alındıktan sonra kazı işlemine devam edin.
  5. Birbuçuk metreden daha derin kazıları şevli yapın. Bu derinliktan sonra kazı şevsiz yapıldığı taktirde iksa (tahkimat) yapın.
  6. Birbuçuk metreden daha derin olan kazı işlerinde, el merdivenleri ile inip-çıkın.
  7. Kuyu ve lağım çukurları gibi derin yerlerde güvenlik kemeri ve sinyal ipleriini yanınıza alın ve kullanın. Temiz hava sağlanmadıkça çalışmayın.
  8. Kazı işlerinde yağış sırasında çalışmayın. Yağışın durmasından ve güvenlik tedbirleri alındıktan sonra çalışın.
  9. Islak elbise ile çalışmayın.
  10. Su içinde çalışmanız gerekiyorsa çizme kullanın.
  11. Kazıdan çıkan toprağı, kazı kenarından en az bir metre uzağa atın.
  12. Kazı sahası içinde, çalışma dışında bulunmayın, oturmayın. Yatmayın ve uyumayın.
  13. Kazı işlemi sırasında ters şev vererek üst tarafı göçertmeyin.
  14. Kazının üst kenarında bulundurmayın.
  15. Ekskavatör, buldozer ve benzeri iş makinalarının hareket alanı içine girmeyin ve yaklaşmayın.
  16. İş makinaları üzerine kati surette binmeyin. Bu gibi makinaların üzerinde operatörden başkası bulunamaz.

İSKELE İLE İLGİLİ KURALLAR:


  1. İskeleleri sağlam malzemeden yapın.
  2. İskeleden çalışmaya başlamadan önce kontrol edinç herhangi bir arıza mevcutsa durumu sorumlu ilgililere haber verin ve giderilince çalışmaya başlayın.
  3. İskelede herhangi bir nedenle kaygamlık meydana gelmişse bunu giderin, sonra çalışın.
  4. İskeleler üzerinde moloz ve artıklar bırakmayın.
  5. İskelelerde korkuluksuz çalışmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder