20 Mayıs 2017 Cumartesi

Bakım ve Onarım İşleri Güvenlik Talimatı



1.    Çalışanlar bina, makine, tesisat, alet ve edevatta göreceği noksan ve tehlikeli durumu, bakım ve onarım işleri ile görevli olanlara hemen bildirmeli, bakım onarım işleri ile görevliler ise en kısa zamanda bu tehlikeyi gidermelidirler.
2.    Bakım ekibine; makinelerin korunması ilkeleri, elektrik ve mekanik güvenlik, bakım işlerinde çalışma izni vb. hususlarında yeterli eğitim verilmelidir.
3.    Etkili bir DENETİM SİSTEMİ kurulmalıdır. Çünkü insanlar sadece bilmedikleri için hata yapmazlar. Daha çok bildikleri konularda, yanlış ve hatalı olduklarını bile bile hata yaparlar.
4.    Beklenmedik bir arızayı giderirken, kaza riski daha fazladır. Çünkü gerekli malzemelerin temin edilememesi vb. nedenler kazalara zemin hazırlanmış olmaktadır.
5.    Kendi içinde uyumlu, yeterli eğitimi almış ekipler oluşturulmalıdır.
6.    Ortaya çıkabilecek arızalar ve ekstra durumlar karşısında yapılacak işlemler önceden tasarlanmalı, gerekli malzeme ve personelin nasıl tedarik edileceği planlanmalıdır.
7.    Bakım ve onarım işlerine başlamadan önce gerekli tedbirler alınmalı, tehlikeler gözlenmeli, işe apar topar dalınmamalıdır.
8.    İş bitiminde ise, gerekli kontroller yapılmalı, sökülmüş sistemler yerine yerleştirilmeli, düzeltilmeli, sonra çalışmaya başlanmalıdır.
9.    Bakım ve onarın esnasında yapılmış olan değişikliklerden operatör haberdar edilmelidir.
10.  Makine tezgah ve tesislerde normal çalışmalar esnasında görülen değişik durumlar, arızalar, kayda alınmalı, büyük revizyon ve bakım çalışmalarında bu kayıtlardan istifade edilmelidir. İşletmelerin, şahıslara ve şahısların hafızalarına güvenerek çalışması doğru değildir.
11.  Koruyucuların kaldırılması gerekiyorsa güç kesilmeli, şalter kilitlenmelidir.
12.  Bakım ve onarım sonrası koruyucular yerlerine takılmalı ve gerekli kontroller yapılmalıdır.
13.  Büyük çaptaki makina ve tesislerde, tehlikeli alana giren ve tesisat çalıştırıldığında gözden uzak olduğu için görülemeyen bakımcıların korunması için özel tedbirler alınmalıdır.
14.  Her makina ve tesis için bakım, onarım ve kontrol talimatları hazırlanmalıdır. Bu talimatlarda hangi periyotlarda hangi tür bakımların yapılacağı, değiştirilmesi gerekli parçalar, bu parçaların hangi sürelerde veya hangi durumlarda değiştirileceği belirlenmelidir.
15.  Kaliteli malzeme kullanılmalıdır. Kalitesiz malzeme bakımı kötü hale getirir, kötü bakım arızalara ve kazalara davetiye çıkarır.
16.  Sistemin enerjisi kesilmiş olmalı, ortam çok iletken olmamalı, kullanılan seyyar elektrikli cihazların izolasyonu uygun olmalı, uygun ve yeterli aydınlatma sağlanmalı ve rutubetli ve iletken ortamlarda düşük gerilimli (24 volt) aydınlatma lambaları kullanılmalıdır.
17.  Bakım ekibi, bütün malzemelerini koyabileceği ve kolaylıkla taşıyabileceği takım çantaları, kullanılan büyük aletlerin taşınması için el arabaları bulundurmalıdır.
18.  Bina ve tesisatta yapılacak bakım ve onarın işlerinde, geçici olarak uygun ve güvenli sabit merdivenlerle platformlar, geçit ve iskeleler yapılmalıdır.
19.  Hareketli kısımlarda (Kayış-kasnak sistemleri, dişli, kaplin, operasyon noktalarında) kazaları önlemek için makina veya tezgah durdurularak tamir bakım yapılmalıdır. Bakım ve onarım, çalışmalar durdurulmadan yapılmak zorunda ise, gerekli ek güvenlik tedbirleri alınmalıdır.
20.  Zararlı, zehirli gazların bulunduğu, havalandırmanın yeterli olmadığı yerlerde (tehlikeli gaz, buhar veya sislerin meydana gelebileceği tank veya depolarda) yapılan çalışmalarda, gerekli KKD kullanılmalıdır. Bu gibi yerlerde tecrübeli ve usta işçiler çalıştırılmalı, bir veya birkaç kişi gözlemci olarak görevlendirilmelidir. Muhtemel bir zehirlenme durumunda ilk yardım yapacak malzeme ve kişiler hazır bulundurulmalıdır.
21.  Hendek, çukur ve diğer kazı işlerinin yapıldığı durumlarda, uygun şekilde payandalar ve korkuluklar yapılmalı ve buralar geceleri ışıklandırılmalıdır.
22.  Basınçlı kaplar basınç altında iken onarılmamalıdır.
23.  Onarılacak tank veya depoların diğer tank veya depolarla olan bağlantıları kesilmelidir.
24.  Tank veya depoların içinde mekanik karıştırma tertibatı varsa, onarıma başlanmadan önce karıştırma tertibatının gücü kesilmeli, karıştırıcı uygun şekilde takozlanmalı veya bağlanmalıdır.
25.  İçinde parlayıcı, patlayıcı maddelerin bulunduğu kapların kaynakla tamir bakımının yapıldığı durumlarda, bu depolar tamamen buharla temizlenmeli, içine su doldurulduktan (veya azot veya karbondioksit gibi asal gazlar ile doldurulacak) sonra kaynak işleri yaptırılmalıdır.
26.  Zararlı, zehirli gaz, toz ve sisler dolaysıyla zehirlenme ve boğulmaların meydana gelmemesi için uygun havalandırma yapılmalı, yeterli olmazsa koruyucu maskeler kullanılmalıdır.
27.  Parlama, patlama ve yanma ihtimali bulunan işlerde çalışma öncesi sıkı tedbir alınmalı, iş izni sistemi uygulanmalıdır.
28.  KKD ler (Baret, eldiven, emniyet ayakkabısı gibi) mutlaka kullanılmalıdır.

29.  Makina yapımcılarının tavsiyelerine dikkat edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder