1. Maden, taşocakları ve tünellerde ancak bakanlığın izin verdiği türden patlayıcı maddeler kullanılabilir.
2. Patlayıcı maddelerin teslim alınması, taşınması, depolanması, kullanılması ve geri alınması vb. Işler, bu amaçla eğitilmiş ve görevlendirilmiş en az ilkokul mezunu yeterlilik belgesine sahip ateşleyiciler tarafından yapılır.
3. Patlayıcı maddelerin taşınması, depolanması, kullanılması izne tabii olup ateşçi ve mühendislerin bilgisi haricinde taşımak, depolamak, kullanmak kanunen suç olup kesinlikle yasaktır.
4. Patlatma yapılmadan once her türlü güvenlik önlemi kontrol edilecek olup, yetkili mühendis, formen gibi teknik personel bulunmadan patlatma yapılmayacaktır.
5. Dinamit ve kapsüller ayrı taşınacak, statik elektrik için gerekli ölemler alınacaktır.
6. Donmuş veya bozuk patlayıcı maddeler derhal özel ve güvenli bir yere konulur ve mevzuat gereği imha edilir.
7. Patlatmadan sonra duman ve gazlar iyice temizlenmedikçe ve tehlike kalmadığı bildirilmedikçe bu yere hiç kimsenin girmesine izin verilmeyecektir.
8. Patlatma sonrası yetkili teknik personel olmadan tünel içerisine giriş kesinlikle yasaktır.
9. Patlatma sonrası patlamamış halde dinamit, kapsül, infilaklı fitil kalması halinde derhal yetkili teknik personele bildirilecektir.
10. Patlatmalarda tünel içerisinde hiç kimse bulunmayacak, ateşleme düzeneği tünel dışına kurulacaktır.
11. Patlayıcı madde taşınması, kullanılması esnasında cep telefonu, telsiz gibi manyetik dalga, elektrik ve ısı yayan hiçbir ekipman kullanılmayacaktır.
12. Açık uçlu elektrik kabloları ortada bırakılmayacak ve gereken önlemler alınacaktır.
13. Patlayıcı madde şarj işlemleri esnasında tünel içerisine izinsiz ve yetkisiz girilmeyecektir.
14. Patlayıcı maddelerin kayıt defter tutulur. Teslim alma, kullanma ve geri verilmeye(iade) ilişkin bilgiler, bu işle ilgili kimselerin imzası ile kayıt defterine yazılır. Kayıt defterinin hesap dengesi her patlatmadan sonra yapılır.
15. Emniyetli ve kurallara uygun olarak lağım deliklerinin patlayıcı madde şarjı yapıldıktan sonra gözle kontrol yapılır. Gözle kontrol yapıldıktan sonra, elektrikli kapsülü bağlamadan once sorumlu amire patlatmaya hazır olunduğu bildirilecektir., sorumlu amirin talimatı doğrultusunda elektrikli kapsül bağlantısını yapmadan once civardaki tüm elekrikli sistemi devre dışı bıraktıracaktır.patlatma yapılacak bölgede tüm emniyet tedbirleri alınmışsa ateşleme devresi bağlantıları yapılır. Ateşleme devresi ve patlatma yapılacak bölge son kez kontrol edildikten sonra patlatma yapılmak üzere güvenli yerlere gidilir., sorumlu amirin talimatı alındıktan sonra ateşçi’ PATLATMA VAR’ diyerek üç kez bağırır ve patlatma işlemi gerçekleştirilir.
16. Patlamayan bir lağım bulunuyorsa veya bundan kuşku duyuluyorsa fitille ateşlemeden en az 1 saat , elektrikle ateşlemeden 5 dakika geçmeden iş alanına hiç kimse girmeyecektir. Patlamamış patlayıcı madde kaldığı veya bundan kuşkulanıldığı taktirde patlamamış lağım deliğinin en az 30 cm yakınında ona paralel başka bir delik delinip doldurularak ateşlenir.
17. Kapsül tellerinin uçlarının temizlenmesi, birbirlerine ve ateşleme tellerine bağlanması ve ateşlenmesi işini bizzat ateşleyici yapar. Kapsül telleri ancak atım yapılacağı zaman ateşleme kablosuna bağlanır. Lağım ypılacak yeri en son ateşleyici terk eder. Elektrikli ateşleme araçları ayda bir kez muayene edilir ve güvenle işler durumda tutulur.
18. Pasa boşaltımı sırasında hiçbir personel içeride bulunmayacaktır.
19. Geri tepmeyle boşalmış veya patlamaya rağmen kalmış lağım deliklerini kısmen veya tamamen kazımak, oyarak temizlemek veya yakınında bu deliklere rastlayacak biçimde yeni delikler açmak yasaktır ve tehlikelidir.
20. Patlayıcı maddenin kaybı veya çalınması halinde mesul mühendise derhal bildirilir. Durum derhal mahalli güvenlik kuruluşuna da bildirilir.
21. Patlayıcı maddeleri yükleme boşaltma işlerinde çalışan işçiler çalışma günlerinde alkollü içki kullanmayacaklar ve iş başında sigara içmeyeceklerdir.
22. Daha önce ıslanmış olan patlayıcıları kurumuş gibi görünse de kullanmayın. Kullandığınız patlayıcı madde kutularını yeniden kapatın.
23. Elektrik yüklü ve fırtınalı havalarda doldurma işlemi yapmayın.
24. Doldurma işlemi öncesinde her deliğin derinlik, sıcaklık ve su durumunu kontrol edin.
25. Patlatma deliğine doldurduğun patlayıcıyı sıkılaştırmak için kum, toprak veya yanmayan başka bir madde kullanın. Asla metal sıkılama çubuğu kullanmayın.(Tahta çubuk kullanın)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder