19 Mayıs 2017 Cuma

İş Sağlığı ve Güvenliği Talimat ve Taahhütnamesi

MADDE 1 - GENEL KURALLAR

1.1. İş bu talimat ve taahhütname; …………………………………………………………………A.Ş.(bundan böyle İşveren olarak anılacaktır) bünyesinde istihdam edilen tüm çalışanların iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun olarak sağlık ve güvenlik önlemlerinin sağlanması adına uymakla mükellef oldukları çalışma yöntemlerini belirlemek amacı ile düzenlenmiştir.
1.2. İmzalanan işbu taahhütnamede yazılı olan, bu talimatta ve taahhütnamede olsun veya olmasın iş yeri ilan panosuna veya iş yerinin muhtelif kısımlarına asılmış bulunan ve asılacak olan iş sağlığı ve güvenliği kuralları okunacak ve bu kurallara uyulacaktır.
1.3. İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu tarafından zaman zaman bildirilecek yazılı ve sözlü kurallara uyulacak ve işveren tarafından planlanan süreli veya periyodik iç ve dış eğitimlere iştirak edilecektir. 
1.4. Bir çalışan, işe başlamadan önce bu işi nasıl yapacağını ve bu işten kendisine ve/veya çevresine ne gibi bir zarar geleceğini ve kazaya karşı ne tedbir alması gerektiğini düşünecek, ondan sonra işe başlayacaktır. Yapılacak çalışmalarda İşveren tarafından belirlenmiş olan talimatlara ve prosedürlere uygun davranacak, sağlık ve güvenlik kurallarını ihlal etmeyecektir.
1.5. Her çalışan kendisine gösterildiği ve öğretildiği şekilde işini ifa edecek, bilmediği ve kendisine öğretilmeyen, görev tanımında yer almayan işleri hiçbir suretle yapmayacak ve/veya yapmaktan kaçınacaktır. Çalışma arkadaşlarından sağlık ve güvenlik konusunda uygunsuz davranan kişileri uyaracak, gerektiğinde durumu amirine bildirecektir.
1.6. İş yerinin muhtelif yerlerine asılmış bulunan; Güvenlik, Sağlık, Yasak, Bilgilendirme, Emredici, Uyarıcı, İlk Yardım, işaret, Işıklı, Sesli, Sembol vb. güvenlik ve sağlık işaretleri dikkatle okunacak ve bu levhalardaki uyarılara mutlaka riayet edilecektir. Güvenlik ve Sağlık işaretlerinin yerleri, ilgili sorumluların haberi ve izni olmadan değiştirilmeyecektir.
1.7. Çalışana İşin gereği olarak zimmet karşılığında verilen baret (miğfer), emniyet (güvenlik) kemeri, iş eldiveni, bot, tulum, lastik çizme, gözlük, her türlü koruyucu maske, koruyucu malzemeler, tüm gereçler vb. gibi kişisel koruyucular herhangi bir mazeret ortaya konmadan devamlı olarak kullanılacaktır. Bu malzemelerin yıpranması, eskimesi veya kaybedilmesi halinde amirlere haber verilerek yenisi talep edilecektir. İş sağlığı ve güvenliği için çok lüzumlu olan bu koruyucular alınmadan iş başı yapılmayacaktır. Aksi halde, kişisel koruyucu malzemelerin verilmesinin, değiştirilmesinin ve/veya yetersiz olduğunun bildirilmemesi ve/veya talep edilmemesi nedeniyle çalışan nezdinde oluşacak zararlardan münhasıran çalışan sorumlu olacaktır.
1.8. Patlama, yanma ve parlama tehlikesi olan yerlere gerekli kontrol, havalandırma ve kaçak tespiti yapmadan girilmeyecektir. Bu yerlerde patlayıcı ve yanıcı ortam oluşturacak alet, edevat ve malzemeler kullanılmayacaktır. Sigara içilmeyecektir. Açık alev ile yaklaşılmayacaktır.
1.9. Kimyasal maddeler, yasal mevzuatlardaki ilgili yönetmelik ve imalatçı firmaların kullanım talimatlarına uygun kullanılacaktır. Bu maddelerin aşındırıcı, tahriş edici, toksik, alerjik ve diğer tüm etkilerinden korunacak ve azami dikkat ve özen gösterilecektir. İşveren bünyesinde kullanılan her kimyasalın Malzeme Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) dikkate alınması gereken hususlar konusunda yönlendirici özellik taşıdığından, İşveren görevlilerince hazırlanmış olan MSDS formları içinde yer alan bilgiler kullanıcı kişi tarafından mutlaka bilinecek, tereddütte kalınabilecek durumlarda mutlaka amirlerden bilgi alınacaktır.
1.10. Düşme ve kayma tehlikesi olan her türlü kot farkı bulunan yüksek kısımlarda çalışırken muhakkak surette güvenlik kemeri (paraşüt tipi) takılacaktır. Yüksekte yapılacak çalışmalarda ve sıcak işlem yapılacak çalışmalarda (kaynak vb.) gerekli iş izin formları doldurulacak, ilgili sorumlulara bilgi verilecek ve sonrasında çalışmalar başlatılacaktır. Bu tarz risk arz eden durumlar için, yapılacak tetkikte uygunsuzluk bulunması durumunda, asla çalışma başlatılmayacaktır. Sıcak işlem çalışmalarında yangın güvenliği ön planda tutulacaktır.                                   
1.11. Sivri uçları veya keskin kenarları bulunan malzeme ve artıklar gelişi güzel atılmayacak, kazaya sebep olacak veya çalışanları tehlikeli durumlara düşürecek şekilde malzeme istif edilmeyecek veya gelişigüzel yerlere bırakılmayacaktır.
1.12. Malzeme kaldırılmasında ve taşınmasında ağır parçalar için hiç kimse kendisini zorlamayacak, ağır parçaların kaldırılmasında birden fazla kişi veya vinç, caraskal, forklift vb. kaldırma araçları kullanılacaktır.
1.13. İş yeri sahası içinde yatmak, uyumak, girilmesi yasak bölgelere girmek, diğer çalışanlara şaka yapmak, ciddiyetsiz hareketlerde bulunmak, misafir kabul etmek yasaktır.
1.14. Sağlam ve düşmeye mani olacak korkulukları bulunmayan geçit ve platformlardan geçmek yasaktır.
1.15. İşletme genelinde geçiş güzergahları olarak yasaklanmış bölge veya yollardan geçilmesi veya kontrollü olarak müsaade edilmesi kesinlikle yasaktır. Tereddütte kalınan durumlarda mutlaka amirlere danışılacaktır.
1.16. Güvenlik donanımını (makine koruyucusu, sensör vb.) iptal etmek kesinlikle yasaktır. Yetki dahilinde yapılacak temizlik, bakım ve tamirat çalışmalarında; makine ve tezgahın elektriği, hava tesisatı vb. gibi önem arz eden teçhizatlar kapatılmadan herhangi bir müdahalede bulunulmayacaktır. Bakımcıların işi bakımcılara bırakılacaktır. Arıza ve bakım işlerinde ilgili güvenlik levhalarının dikkat çekici yerlere asılması esastır.
1.17. Vinç ve kaldırma araçları ve muharrik araçların hareket ve tahdit sahasında bulunmak, bunlara asılmak, binmek, kaldırılan yüklerin altına girmek, yükleri insan üzerinden geçirmek ve askıda bırakmak yasaktır.
1.18. Çatı, cam ve benzeri yüksek yerlere izinsiz çıkmak, sarkmak tehlikeli hareketlerde bulunmak yasaktır.
1.19. Üretim alanında çalışma esnasında görevli bulunulan makine ve ekipmanı çalışır vaziyette bırakarak izinsiz terk etmek yasaktır.
1.20. Üretim alanları için belirlenmiş kural ve talimatlara uygun davranılmasına titizlik gösterilmelidir. Uygunsuz bir durum hemen amire haber verilmelidir.
1.21. Vukua gelecek tüm iş kazaları, yaralanmalar, tehlikeli haller işyeri sorumlularına ve amirlere haber verilecektir. Kaza vukuunda kazalıya ilk yardım ekibi gelene kadar dokunulmayacaktır.
1.22. Çalışan veya çalışmayan, kullanılan veya kullanılmayan hiçbir makine, teçhizat, tesisat, ekipman, cihaz, araç, sistem veya benzeri diğer üniteler üzerinde; orijinal mekanik ve elektrik şemalarında, kataloglarında veya teknik spesifikasyonlarında belirtilen unsurlara aykırı hiçbir değişiklik, tadilat, geçici veya kalıcı değişiklik, iptal işlemi veya benzeri herhangi bir tadilat yapılamaz.

Hangi sebepten olursa olsun:

Hiçbir çalışan, işçi, operatör, ustabaşı, posta başı, amir, makine bakım çalışanı, elektrik bakım çalışanı, yönetici veya benzeri herhangi personel, yukarıda belirtilenlere ve orijinal hallerine aykırı olacak şekilde hiçbir değişiklik, kısa devre, jamper, by-pass, ilave, eksiltme ile iş kazası, hasar, iş sağlığı ve güvenliği riski yaratabilecek işlem yapamaz.

Tamiri veya bakımı yapılacak hiçbir makine, ekipman ve benzerleri üzerinde orijinalliğine ve orijinal şemalarına aykırı olacak şekilde değişiklik yapılamaz. HİÇBİR UNSURU, ÖZELLİĞİ ve iş güvenliği özelliği YAZILI, İMZALI, TARİHLİ İZNİ OLMADAN DEĞİŞTİRİLEMEZ, TADİL EDİLEMEZ veya İPTAL EDİLEMEZ. Her türlü makine, elektrik, teçhizat vb. aksamın planlı bakımı ve orijinal hali ile işletmeye verilmesini bakım personeli gerçekleştirir. Arızalanan, eskiyen, veya yenilenmesi gereken unsurların, araçların, gereçlerin, ekipmanın ve benzerlerinin yerine orijinali bulunamadığı için muadili monte edilecekse, mutlaka Elektrik Bakım ile Makine Bakım Yöneticilerinin müştereken tanzim edecekleri YAZILI, İMZALI, TARİHLİ onayı bulunacak, işlemden yöneticiler müteselsilen sorumlu olacaklardır.

MADDE 2- BAKIM/ONARIM İLE İLGİLİ KURALLAR 

2.1. Bakım/onarım işleri sadece bakım grubu elemanları tarafından yapılacaktır. Çalışanın görevi; arıza, bakım ihtiyacı vb. halleri derhal bakım bölümüne ve amirlerine bildirmekle sınırlıdır.
2.2. Her türlü bakım/onarım istekleri yazılı müracaat ile amirlere iletilecektir. Çalışanın kendiliğinden makine, ekipman veya teçhizata müdahalesi nedeniyle kendisinde oluşacak zararlardan çalışan münhasıran sorumlu olacaktır.                                      
2.3. Arızalı ve bozuk makine ve ekipmanlar çalıştırılamayacak, çalışır vaziyette ise derhal kapatılacaktır.
2.4. Bakım/onarım işlerinin devamı ve/veya bitimi süresinde etrafta diğer çalışanlara zarar verici malzemeler bulundurulmayacaktır.

MADDE 3 - İŞ MAKİNELERİ KULLANIMI İLE İLGİLİ KURALLAR

3.1. Her türlü arıza ve aksama derhal sorumlu ve ilgililere haber verilecektir.
3.2. Arızalı alet, cihaz, makine ve tezgah kullanılmayacaktır. 
3.3. Çalışan makineye el ile veya başka bir malzeme ile müdahale edilmeyecektir. Makine üzerinde hiçbir suretle tamirat veya bakım işlerine girişilmeyecektir. Her türlü bakım, onarım, müdahale gereksinimleri öncelikle amirlere, çok acil hallerde bakım grubu çalışanlarına iletilecektir. Haber verilmeksizin her türlü makine veya ekipmana yapılan müdahaleler neticesinde oluşacak iş kazaları veya her türlü zararlardan ilgili çalışan münhasıran sorumlu olacaktır. 
3.4. Koruyucuları olmayan makine çalıştırmayacak veya kullanılmayacaktır. Makinenin çalıştırıldığı kısımdaki uyarı levhasına muhakkak uyulacaktır.
3.5. Malzemeler vinçlere, caraskallara, forkliftlere vb. yük taşıma kaldırma ekipmanlarına uygun ve emniyetli şekilde yüklendikten sonra taşınacaktır.
3.6. İş makinesi hareket ettirilmeden etrafta başkaca çalışan olup olmadığı kontrol edilecek, gerekli güvenlik tedbirleri eksiksiz alınacak, uyarılar yapılacaktır.
3.7. İş makineleri üzerine çıkmak kati surette yasaktır. Bu gibi makineler üzerinde operatörden başkası bulunamaz.
3.8. İş makineleri ve kaldırma ekipmanları ile insan taşınması kesinlikle yasaktır.

MADDE 4- ELEKTRİK İLE İLGİLİ KURALLAR 

4.1. Çalışanların elektrikle ilgili işlem ya da çalışma yapması yasaktır. Bu işlemler sadece elektrik bakım elemanları tarafından yerine getirilebilir. Elektrik ile ilgili bakım/onarım istekleri yazılı müracaat ile amirlere iletilecektir.
4.2. Ana elektrik dağıtım odaları zorunlu olmadıkça kullanılmamalı, pano kapakları hiçbir suretle açılmamalıdır.
4.3. Elektrik Panolarının çevresine su dökmek, su sıkmak kati surette yasaktır.
4.4. Elektrikli makine ve ekipman çalıştırılmadan önce eğer yeni ise kullanma kılavuzu okunmalı, iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.
4.5. Bütün makine ve ekipmanın elektrik şemaları elektrik bakım bölümünce dosyalanır.
4.6. Kullanılmayan uzatma kabloları fişten çekilmelidir.
4.7. İşyerinin muhtelif kısımlarında bulunan enerji nakil hattına herhangi bir nedenle yaklaşmak veya dokunmak, bu hatlara demir boru veya buna benzer malzemeleri yaklaştırmak veya dokunmak yasaktır. Ölüm tehlikesi vardır.
4.8. Hat, motor, sigorta ve diğer bütün elektrik tesis ve tesisatlarında tehlike mevcuttur. Bu gibi yerlerde yapılacak işlemler; sorumlu ve selahiyetli kişiler tarafından gerilim olmadığı zaman yapılacaktır.
4.9. Bakım, onarım, lamba takılması veya değiştirilmesi, şalter ve buna benzer elemanların takılması veya değiştirilmesi de ancak sorumlu ve selahiyetli elektrikçi tarafından yapılabilir. Yetkisiz kimseler kati surette bu işlerle uğraşamazlar.
4.10. Yeraltındaki elektrik kablolarına boru veya kazık çakmak veyahut başka bir işlem yapmak kati surette yasaktır. Ölüm tehlikesi vardır.
4.11. Elektrikli el aletlerinde uyulacak kurallar;

- Elektrikli aleti her kullanımdan önce kontrol edin.
- Güvenlik topraklaması arızalı olan aleti kullanmayın.
- Dar ve rutubetli yerlerde küçük gerilimle (24 volt) çalışın.
- Hareketli ve döner kısımları korunmamış aleti kullanmayın. 
- Elektrikli alet ile parlayıcı veya patlayıcı ortamda çalışmayın. 

4.12. Göreviniz olmadığı sürece transformatör, motor veya diğer makina aksamına ve sistemlere dokunmayın.
4.13. Kabloları çivi veya metal nesneler üzerine asmayın.
4.14. Prizlere el sokmayın.
4.15. Çıplak ayak veya ıslak elle doğrudan elektrikli aletlere veya tellere dokunmayın.
4.16. Birbirine usulsüz olarak ekli çıplak kabloları ve elektrik prizlerini kullanmayın. İlgili bakım onarım çalışanlarının değiştirmesi için amirlerinize talepte bulunun.

MADDE 5 - ZIMPARA TAŞlNDA ÇALIŞMA İLE İLGİLİ KURALLAR:

5.1. Operatör; zımpara taşında çalışırken baş ve gözlerini sıçrayan parçalardan koruyacak, kişisel koruyucu malzemelerini, koruyucu gözlüğünü mutlak suretle takacaktır. Kişisel koruyucu malzemeler çalışma mahallinde hiçbir şekilde çıkarılmayacaktır.
5.2.Zımpara taşının yanları muhafazalı olacak ve kesinlikle çıkarılmayacaktır.
5.3. Zımpara taşlarında yan yüzeyi incelen ve çapı küçülenler kullanılmayacak ve derhal yenisi ile değiştirilecektir.
5.4. Zımpara taşları yerine takılmadan önce kontrol edilecek, çatlak ve hasarlı olanlar kullanılmayacaktır.

MADDE 6- KAYNAK YAPIMI İLE İLGİLİ KURALLAR:

6.1. Kaynak işlemi sırasında çalışana zimmet karşılığı verilmiş olan uygun kaynak maskesi, gözlük ve diğer kişisel koruyucu malzemeler kullanılacaktır.
6.2. İşe başlamadan önce kaynak kabloları ile gaz ve oksijen hortumları kontrol edilecek, iş güvenliği tedbirleri alınacaktır. Kaynak yapılacak alanda mutlaka yangın söndürücü bulunacaktır.
6.3. İşin yürütüleceği makine, ekipman, boru ve/veya zeminin yanmaz madde ile örtülmesi sağlanmalı, ışınların etrafa ve diğer çalışanlara zarar vermemesi için paravan kullanılmalı, makine, ekipman ve boruların içerisinde yanıcı veya parlayıcı maddelerin olup olmadığı kontrol edilmelidir.
6.4. Elektrik kaynağı yaparken kablolar kısa devreyi önleyecek şekilde donatılmalıdır.
6.5. Kaynak işlemi sırasında kesinlikle sigara içilmemelidir.
6.6. Kaynak kesme lambaları ve hortumların iş bitiminde tüpler ile bağlantısı kesilmeli ve bu şekli ile muhafaza edilmelidir.
6.7. Gaz ve oksijen tüpleri başka bir yere taşınırken vanalar kapalı olmalı ve başlıklar takılı olmalı, bir araçla kaldırılması halinde bez sapanlar kullanılmalı, metal sapan kullanılmamalıdır.
6.8. Tüp arabasına bağlı olmayan Gaz ve Oksijen tüpleri kullanılmayacaktır. Tüp arabasında tüpler metal bir levha ile ayrılacak, arabada kuru kimyasal tozlu yangın söndürücü bulundurulacaktır.
6.9. Tüpler kullanım sırasında düşmeyi engelleyecek biçimde zincirle sabitlenmelidir.
6.10. Oksijen tüpleri, tüp valfleri, kaplinleri, regülatörleri, hortumu ve aparatları yağ ve gresten uzak tutulmalı, bunlarla temas etmemelidir. Yağ ve gres, basınçlı oksijenin olduğu ortamlarda aniden parlayarak yanabilir. Çalışanlar oksijen tüplerini veya aparatlarını yağlı el veya eldivenlerle tutmamalıdır.
6.11. Şaloma alevlendirilmeden tüpler açılırken, önce oksijen sonra yanıcı tüp (asetilen, LPG, propan vb) açılmalıdır. Tüpler kapatılırken de, önce yanıcı sonra oksijen vanası kapatılmalıdır.
6.12. Tüpler asla yatay konumlandırılmamalı ve/veya taşınmamalıdır.
6.13. Tüm hortum ve aksesuarlar kullanıcılar tarafından günlük olarak ve yetkili bir kişi tarafından en az haftada bir gevşemiş bağlantılara, sızdırma ve aşınmalara karşı kontrol edilmelidir.
6.14. Hem oksijen hem de asetilen hortumlarına ve regülatör bağlantısına onaylı alev tutucular (alev geri tepme valfi) konmalıdır. Eğer kullanılan hortum 6 metreden fazla ise, hortumlar arasına da ekstra bir alev tutucu konmalıdır.
6.15. Kaynak akımı dönüş devresi veya topraklamalar, akımı, sıcak veya kıvılcım çıkaran bir devre üzerinden taşınmamalı ve akımdan veya voltajından zarar görecek veya güvenliğini bozacak ekipman veya yapılardan geçmesine izin verilmemelidir.
6.16. Kaynak akımının, özellikle aşağıdaki malzemelerden geçirilmemesine dikkat edilmelidir:

- Asetilen, oksijen, yakıt gazı veya diğer basınçlı tüp ve aksesuarları
- Benzin, yağ veya diğer yanıcı ve parlayıcı madde tankları ve kapları
- Basınçlı hava, yanıcı madde taşıyan borular
- Elektrik kablosu taşıyan kanallar, tavalar
- Zincirler, örgü teller, metal trabzan ve merdivenler, makinalar, miller, rulmanlar veya tartı aletleri.

6.17. Kaynak devresi toprağı mekanik olarak sağlam ve elektriksel açıdan amacına uygun olmalıdır.
6.18. Elektrod ve toprak kabloları, çalışma yerine göre gerekliyse, ekipman ve personelin güvenli hareket etmesi ve geçmesi için yerden en az 2,5 m. yukarı alınmalıdır.
6.19. Kaynak devresi olarak birkaç kablonun birleştirilmesi veya bölünmesi gerekiyorsa, hem toprak kablosunda hem de elektrodu tutan kablo üzerinde izoleli kablo bağlantıları kullanılmalıdır.
6.20. Kaynak işlemleri sonrasında bir kişi en az 30 dakika yangın çıkmaması için gözlemci olarak kaynak yapılan alanda bulunmalıdır.

MADDE 7-YANGIN İLE İLGİLİ KURALLAR:

7.1. İşyerinde vukua gelecek her türlü yangın tehlikesi derhal sorumlu ve ilgililere haber verilecektir.
7.2. Dahili ve kapalı alanlarda, Sigara içilmesi yasaklanan yerlerde sigara içmek, ateş yakmak, açık alevli cihaz kullanmak, kaynak yapmak yasaktır.
7.3. Yağ, akaryakıt, boya veya organik tozlar gibi parlayıcı maddelerin yangınlarında ve alçak gerilim elektrik tesislerindeki yangınlarda su kullanmak yasaktır.
7.4. Parlayıcı sıvılar, yağlar ve boyalardan doğacak yangınlarda, içinde köpük, karbondioksit ve bikarbonat tozu veya diğer etkili maddeler bulunan yangın söndürme cihazları kullanılacaktır.
7.5. Gerilim altındaki elektrik tesis ve cihazlarında çıkan yangınlarda karbondioksitli, bikarbonat tozlu veya benzeri etkili diğer tiplerde yangın söndürme cihazı kullanılacaktır.
7.6. Herhangi bir yangın anında Acil durum panolarında asılı olan yangın talimatına uygun olarak hareket edilmelidir.

MADDE 8 - MERDİVEN, İSKELE PLATFORM VE KORKULUK İLE İLGİLİ KURALLAR

8.1. İskeleler ve platformlar kişileri ve cisimleri düşmekten koruyacak şekilde sağlam ve uygun malzemeden yapılacaktır. Çalışmaya başlamadan önce hareket ve oynama olup olmadığı kontrol edilecektir.
8.2. İskeleler çalışmaya başlamadan önce kontrol edilecek, herhangi bir arıza mevcut ise durum sorumlu ve ilgililere haber verilecek ve arıza giderilmeden çalışmaya başlanmayacaktır.
8.3. İskelede herhangi bir nedenle kayganlık meydana gelmiş ise giderilecek, iskeleler üzerinde moloz ve artıklar bırakılmayacaktır.
8.4. İskelelerde korkuluksuz çalışılmayacaktır. Korkuluklarda bir tırabzan, orta seviyede bir ara korkuluk ve tabanında eteklik bulunup bulunmadığı ve sağlamlığı kontrol edilecektir.
8.5. İskele montajı yukarıdan aşağıya doğru yapılacaktır. İskelede montajı sırasında alt tarafta hiçbir kimse bulundurulmayacak ve bir gözcü görevlendirilecektir. İskele elemanları tek tek ve dikkatle sökülecektir.
8.6. Merdivenlerin aşağıdaki biçimde kullanımı yasaktır:

- Sabitlenmemiş bir merdivende çalışmak.
- Merdivenin son iki basamağından birinde veya en üstünde durmak.
- Merdivenlerin üstünde oturmak.
- Merdivende çalışırken malzeme çekmek veya itmek.
- Merdiveni, iskele platformu üstüne veya başka bir nesne üstüne koyarak çalışmak.
- Merdivenin arkasından tırmanmak veya buradan çalışmak.
- Aynı merdivende iki kişinin olması.
- Ayaklı bir merdiveni kapalı veya kilitlenmemiş durumda kullanmak.
- Merdivenin üstünde ata biner gibi oturmak (A biçimli veya özel amaçlı merdiven değilse).
- Merdiven üstünde en az 3 temas noktası sağlamadan çalışmak. Bu durumda düşmeye karşı kemer ve şok emici halat ve sağlam bir bağlama noktası seçilmelidir.
- İskeleye benzer bir konumda, arada kalas vb. ile beraber birden fazla merdiven kullanılmamalıdır.
- Kutu, sandalye vb. merdiven olarak kullanılmamalıdır.
- Merdivene taşıyabileceğinden fazla yük binmemelidir.

8.7. İskelelerin düzgün biçimde kurulması çok önemlidir. İskele; kurulma aşamasında gerekli şartları sağladığı kontrol edildikten sonra ve belirli kurallar çerçevesinde kullanılmalıdır. İskelelerin kontrolü uzman bir kişi tarafından;

- ilk kullanımdan önce,
- önemli bir değişiklik olduğunda,
- iskelenin sağlamlığını etkileyecek herhangi bir olaydan sonra (kuvvetli rüzgar vb.)
- Düzenli periyotlarda (ayda bir kez tavsiye edilir), kontrol edilmeli ve bir aksaklık bulunduğu takdirde düzeltilmelidir.

MADDE 9 – FORKLİFT KULLANIMI İLE İLGİLİ KURALLAR

9.1. Tüm forklift operatörleri baret kullanacaklardır.
9.2. Tüm forklift operatörleri forklifte bindiklerinde emniyet kemerlerini takacaklardır.
9.3. Tüm forkliftler sadece ehliyetli ve görevli “forklift operatörü” tarafından kullanılacaktır.
9.4. Forklift hız sınırı; fabrika ara yollarında ve üretim sahalarında 10 km/saat ve diğer dış yollarda ise 20km/saat ile sınırlandırılmıştır, istisnasız uyulacaktır.
9.5. Forklifte sürüş hızı taşınan yükün durumuna ve zemin şartlarına göre azaltılacaktır.
9.6. Vardiya başında forklifte binmeden genel kontrol yapılacak bir uygunsuzluk varsa tutanakla tespit edilecektir.
9.7. Forklift ile keskin dönüş yapılmayacak, forkliftin arkası kesinlikle savrulmayacaktır.
9.8. Ani kalkış ve fren yapılmayacaktır.
9.9. Yaya yolu geçişlerine ve yol ağızlarına ilave dikkat edilecektir.
9.10. Forklift ile tümsek veya kapı eşikleri geçişlerinde en düşük hızla ve doğru açı ile geçiş yaparak taşınan yükün devrilmemesi sağlanacaktır.
9.11. Kapı giriş ve çıkışlarında çatalın sürecinden önce girmesinden dolayı; insan ve diğer hareketli nesnelere çarpmamak için daha yavaş ve daha dikkatli olunacaktır.
9.12. Devrilme şüphesi olan hiçbir yük kaldırılmayacaktır. Gerektiği durumlarda yük asansöre ve/veya çatallara bağlanacaktır.
9.13. Yükler çatallara ortalı ve dengeli bir şekilde kaldırılıp, taşınacaktır.
9.14. Çatallar yüke tam olarak girmiş olduğunda kaldırma ve taşıma yapılacaktır. Çatalın yüke girmesini engelleyen bir şey varsa yük kaldırılmayacaktır.
9.15. Çatallar yük genişliğinin en az 2/3'ü genişliğinde açık olacaktır.
9.16. Kaldırma sonrası yürümeye başlamadan önce bom (asansör grubu) 3 ila 5 derece arkaya eğilecektir. İndirmeden önce de normal konuma alınıp sonra yük bırakılacaktır.
9.17. Zeminde duran hiçbir nesnenin üzerinden geçilmeyecek, zemin temizlenip, daha sonra devam edilecektir.
9.18. Boş ve yüklü iken yürüme durumunda forklift çatalı yerinden 15 cm. yüksekte seyredilecektir.
9.19. Hareket etmeden evvel dört yön kontrol edilip, sonra harekete geçilecektir.
9.20. Bakmadan çok kısa dahi olsa geri gidilmeyecek, geri giderken mutlaka geri dönülerek, arka kolon elle tutulacaktır.
9.21. Taşınan yük önü görmeyi tamamen engelliyorsa, geri geri taşıma tercih edilecektir.
9.22. Boş forklift çatalı veya yük altından insan geçişine izin verilmeyecektir.
9.23. Tüm forklift arızaları “Yazılı Müracaatla ve Arıza Bildirim Formu” ile derhal bildirilecektir. Arızalı hiçbir forklift kesinlikle kullanılmayacaktır.
9.24. Kullanım sırasında forkliftlerin gündüz park lambaları, gecede park ve far lambaları tam zamanlı olarak yakılacaktır.
9.25. Tavan işaret lambası tam zamanlı olarak açık tutulacaktır.
9.26. Geri ikaz sinyallerinin çalışırlığı kontrol edilecek, çalışmadığı durumlarda gerekli bakım çalışmalarının yapılması için Bakım Bölümü’ne bildirilecektir.
9.27. Hiçbir yük tanımlı ve olması gereken yer dışında bir yere bırakılmayacaktır.
9.28. Çalışan forkliftlere 1 metreden fazla yaklaşılmaması sağlanacaktır.
9.29. İnsanların üzerine doğru forklift sürülmeyecektir.
9.30. Tüm forkliftlerin diğer çalışanlara bir risk oluşturmaması için gerekli tüm güvenlik tedbirleri, forklift sürücüleri tarafından alınacaktır.
9.31. Forklifte sürücü dışında ilave insan bindirilmeyecek ve insan taşınmayacaktır. Forklift operatörleri, iş güvenliğine uygun olmayacak şekilde malzeme ve/veya insan taşınması ya da kaldırılması talepleri ile karşı karşıya kaldıklarında, durumu mutlaka amirlerine bildireceklerdir.
9.32. Forklift çatallarının üzerine doğrudan basılarak veya paletler üzerinde insan kaldırılmayacaktır. Özel yapılmış çalışma sepeti dışında, palet ve benzeri açık platformlar ile insan kaldırılmayacaktır.
9.33. Forkliftle yüksekte çalışmalar yapılması gerekli durumlarda mutlaka uygun sepet içinde çalışmalar yapılacaktır.
9.34. Forklifti aşırı yüklememek için kaldırılacak yükün ağırlığı bilinecek veya hesaplanacak, ancak kapasitelerin altında ise taşınacaktır.
9.35. Kamyon sürücüsü, başka bir forklift sürücüsü vb. gibi çevrede beraber çalışan insanlar varsa, forklift operatörünün ne yapacağından haberdar olmaları sağlanacaktır. Sürpriz ve şaşırtıcı, beklenmeyen hareketlerden kaçınılacaktır.
9.36. Gerekli hallerde insanları korkutmadan korna ile ikaz edilecektir.
9.37. Kısa süre için dahi olsa el freni çekilmeden kesinlikle forkliftten inilmeyecektir.
9.38. Kontak anahtarı operatör olmayan kimselere kesinlikle teslim edilmeyecektir.
9.39. Park sadece tanımlı alanlara yapılabilecektir. Geçici de olsa giriş-çıkış veya acil kaçış kapılarının önüne, geçiş yollarına, yangın söndürücülerinin ve elektrik panolarının önüne park yapılmayacaktır.
9.40. Yüksek kaldırmalarda asansör sisteminin binaya ve elektrik, su ve gaz tesisatına zarar vermemesi için ilave dikkat gösterilecektir.
9.41. Uyarı levhaları ile belirtilen güvenlik tedbirlerine veya kurallarına harfiyen uyulacaktır.
9.42. Forkliftin kendisine, taşınan yüke, zemine, bina yapısına, elektrik panolarına ve tesisatlarına forklift kullanımı nedeniyle verilecek hasarlardan, forklift sürücüsü doğrudan sorumlu olacaktır.
9.43. Forklift kullanımı sırasında forklift sürücüsü; kafasını, kollarını ve bacaklarını forkliftten dışarı çıkarmayacaktır.
9.44. Yük taşınması sırasında kapıların yüksekliğine dikkat edilecektir. Yük taşınması sırasında tavanın yüksekliğinin yeterli olduğundan emin olunacaktır.
9.45. Forklift kullanılırken sigara içilmeyecektir.
9.46. Uykusuz olarak forklift kullanılmayacak, bu tür durumlarda mutlaka amire haber verilecektir.

MADDE 10 - NAKLİYE İLE İLGİLİ KURALLAR

10.1. İş yeri içerisinde azami sürat 10 km. dir. Kamyon damperleri kalkık şekilde kullanılmayacaktır.
10.2. Araçların manevralarında muhakkak surette işaretçi kullanılacak ve bu kişi; giriş - çıkış ve manevraları idare edecektir. İki araç veya makine arasında görünmeyi engelleyecek kör noktalarda çalışma yapılmayacaktır.
10.3. Araçlar, gerekli güvenlik tedbirleri alınmadan sürücüsüz bırakılmayacaktır.

MADDE 11 – VİNÇ KULLANIMI İLE İLGİLİ KURALLAR

11.1. Tüm vinçler sadece ehliyetli ve görevli Vinç Operatörü tarafından kullanılacaktır.
11.2. Vardiya başında vinçlerde genel kontrol yapılacak, bir uygunsuzluk varsa tutanakla tespit edilecektir. Yapılacak kontroller:

- Çelik halat, kanca aparatı, halat kılavuzu, kanca emniyet mandalı
- Üst ve alt limit şalterleri
- Vinç fonksiyonlarının testi
- Kaldırılan ilk yük ile fren kontrolleri

11.3. Vinçler yükün aşırı sallanmayacağı biçimde, kontrollü kullanılacaktır.
11.4. Yük kesinlikle dik açıda kaldırılmalıdır.
11.5. Vinç kullanılmadığı zamanlarda acil stop butonunun kapalı kalması gerekmektedir.
11.6. Vinç operatörü dikkati dağılacağından 2 hareketi aynı anda yapmamalıdır.
11.7. Bir sebepten ötürü yük sallanıyor ise, sallantının durması için salınım olan yöne doğru yürüme ikazı verilmelidir.
11.8. Vinç köprüsünde kaynak işlemi yapılması gerektiğinde şasenin tekerlek kullanımlarından geçmeyecek şekilde alınması gerekmektedir.
11.9. Vinçler birbirlerine, hol sonlarındaki köprü sınırlayıcı çelik tamponlarına ve kedi hareketi sınırlayıcı çelik tamponlara yaklaştığında yavaş hız tercih etmelidir.
11.10. Nakil edilen yükü yönlendirmek gerektiğinde yardımcı aparatlar kullanılmalıdır.
11.11. Kaldırma, indirme ve yürüyüşlerde fren mesafeleri uzunsa ters yöne ikaz verilmemeli, fren ayarlarının düzelttirilmesi sağlanmalıdır.
11.12. Yüke bağlanan ilave çelik, ip, bez sapanlarının kapasiteleri bilinmeli, sağlamlıkları kontrol edilmelidir.
11.13. Aşırı yağlı iş eldiveni ve ellerle kumanda kutusu tutulmamalıdır.
11.14. Taşıma arabasına taşıma kapasitesinin üzerinde malzeme yüklenmemelidir. Operatör taşıma arabasına çalışma sırasında refakat etmelidir. Taşıma arabasında hasar ve arıza olduğunda çalıştırılmayıp ilgili bakım bölümüne bilgi verilmelidir.
11.15. Devrilme şüphesi olan hiçbir yük kaldırılmayacak, taşınmayacaktır. Yükler askılarla ortalı ve dengeli şekilde bağlanıp taşınacaktır.
11.16. Birbirine kenetli olmayan iki parça yük tek seferde taşınmayacaktır.
11.17. İnsanların olduğu alanlara yakın yerlerde ilave dikkat edilecektir.
11.18. Hareket etmeden evvel dört yön kontrol edilip, sonra harekete geçilecektir.
11.19. Taşınan yük önü görmeyi engelliyorsa, yükün önünden yürünerek tam görüş sağlanacaktır.
11.20. Boş kanca ve yük altından insan geçişine kesinlikle izin verilmeyecektir.
11.21. Uzun mesafe geçişleri dışında vinç yavaş devir kullanılacaktır.
11.22. Pota taşınması gibi çok ağır ve riskli yüklerin taşınmasında ve dar alan hareketlerinde kesinlikle yavaş devir kullanılacaktır.
11.23. Vinç gezme mesafesi sonlarına yakın kısımlarda yavaş devir kullanılacaktır. Hız devrine ani kalkış yapılmayacaktır.
11.24. Tüm vinç arızaları ve “Yazılı Müracaatla ve Arıza Bildirim Formu” ile derhal bildirilecektir. Arızalı hiçbir vinç kesinlikle kullanılmayacaktır.
11.25. Hiçbir yük tanımlı ve/veya olması gereken yer dışında bir yere bırakılmayacaktır.
11.26. Yüklü vinçlerde taşınan yüke hiçbir çalışan 2 metreden daha fazla yaklaştırılmayacaktır.
11.27. Yüklü vinç insanların üzerine doğru sürülmeyecektir. Yürüme yolunun geçiş öncesi insanların arındırılması sağlanacaktır.
11.28. Tüm vinçlerin diğer çalışanlara bir risk oluşturmaması için gerekli tüm güvenlik tedbirleri, yetkili kullanıcıları tarafından alınacaktır.
11.29. Vinçle taşınan hiçbir yükün üzerine insan çıkartılmayacak, taşınmayacaktır.
11.30. Vinçleri aşırı yüklememek için kaldırılacak yükün ağırlığı bilinecek veya hesaplanacak, kapasitesinin altında ise taşınacaktır.
11.31. Vincin zorlandığı hissedilirse kaldırma ve taşımaya son verilecek, önce yük sonra da vinç kontrol edilecektir.
11.32. Çevrede beraber çalışan insanlar varsa (kamyon sürücüsü, başka bir vinç operatörü, forklift operatörü veya yaya) vinç operatörünün ne yapacağından haberdar olmaları sağlanacaktır. Sürpriz ve şaşırtıcı, beklenmeyen hareketlerden kaçınılacaktır.
11.33. Vinç yükte bırakılmayacaktır.
11.34. Vincin kancasındaki emniyet mandalları hiçbir şekilde iptal edilmeyecek, kırık olanlar derhal amire bildirilecektir.
11.35. Uykusuz olarak vinç kullanılmayacak, bu tür durumlarda mutlaka amire haber verilecektir.

MADDE 12 - YÜK ASANSÖRÜ İLE İLGİLİ KURALLAR

12.1. Yük asansörü ile kapasitesinden daha fazla yük taşımak yasaktır.
12.2. Yük asansörü ile yük taşıma işi dışında inip çıkmak yasaktır.
12.3. Yük asansörünün alt tarafına yaklaşmak ve altında durmak, geçmek yasaktır.
12.4. Yük asansörü katlarda durduğunda gerekli güvenlik tedbiri alınmadan asansöre yaklaşmak yasaktır.

MADDE 13- İLETİŞİM CİHAZI KULLANIMI İLE İLGİLİ KURAL VE YÜKÜMLÜLÜKLER:

a. Personelin, İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları çerçevesinde ve İşyeri Güvenliğinin temini için İletişim Cihazı ve benzeri Elektronik Alet kullanımı iş bu talimatname ile aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.
b. Personelin, “İş Yeri Üretim Sahası” içerisinde bulunduğu süre boyunca, mesai saatleri içerisinde olsun veya olmasın her türlü iletişi cihazı ve benzeri elektronik alet ve araçları kullanması yasaktır. Personel, cep telefonu ve benzeri elektronik alet ve araçlarını kapalı bulundurmak koşuluyla işveren tarafından kendisine ayrılan yerlerde muhafaza edebilir. 
c. Personel ancak “Ara Dinlenme” ve “Öğle Arası” içerisinde ve “İş Yeri Üretim Sahası”  dışında sadece cep telefonunu, işyeri ve iş düzenini bozmamak şartıyla kullanacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.  
d. Personelin iş bu talimatnameye aykırı davranışlarının tespiti halinde, hakkında disiplin prosedürü işletilerek disiplin cezası ve/veya iş sözleşmesinin feshi cihetine gidilebilecektir. 
e. Personel; iş bu talimatnameye ve sair işyeri iç yönetmelikleri, tebliğ olunan talimatnameler, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına aykırı davranışları nedeniyle İşveren nezdinde oluşan her türlü zararın tamamını kusur oranına bakılmaksızın tanzim ile mükellef bulunduğunu, hakkında disiplin cezası veya iş sözleşmesi feshinin uygulanmasının zarardan sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağını; İşveren ’in, diğer çalışanların ve/veya üçüncü kişilerin uğrayacağı her türlü zararlardan münhasıran ve doğrudan doğruya sorumlu olduğunu, bu zararlar nedeniyle İşveren’in üçüncü kişiler ve/veya kurum/kuruluşlara ödeyeceği miktarların kendisine rücu edileceğini kabul, beyan ve taahhüt eder.

İş yeri tarafından hazırlanan ve iş yerinde uyulacak talimatları kapsayan "İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ TALİMAT VE TAAHHÜTNAMESİNİ’ ni okudum. Bir suretini aldım.

Talimatta açıklanan kurallara eksiksiz olarak uyacağımı kabul, beyan ve taahhüt ederim. Aksi takdirde kusur ve sorumlulukların tarafıma ait olacağını, işverenin yürürlükte bulanan 4857 Sayılı İş Kanunu, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili Mevzuattan kaynaklanan haklarının saklı olduğunu kabul ve beyan ederim. İş bu talimatı tam sıhhatte olarak, kendi rızamla isteyerek ve bilerek imzaladım.

TARİH .../.../.....


TEBLİĞ EDEN                                                         TEBELLÜĞ EDEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder