19 Mayıs 2017 Cuma

Patlatma Öncesi Alınacak Önlemler

Aynadaki İşlemler

a. Patlatma sahasına gerekli miktarda kapsül ve patlayıcı getirilir. 
b. Mümkün olduğu sürece kapsüller ve patlayıcılar en son ana kadar ayrı ayrı konulmalıdır.
c. Patlayıcılar deliklerin gerisine küçük miktarlar halinde dağıtılır.
d. Her seferinde delik başına bir patlayıcı kutusu getirilir. Boşalan kutu ve artıklar toplanır, yeni patlayıcı almaya giderken artık biriktirme yerine bırakılır. Böylece delik başlarında karışıklık önlenir.

Ateşleme Elemanlarının Yemlemeye Takılması 
e. Hangi ateşleme yöntemi kullanılırsa kullanılsın, yemlemenin patlayıcıya takılması, aynada deliğe doldurma aşamasında olmalıdır.
f. Kapsüller yemleme kartuşunun içine zorla sokulmamalıdır. Kartuş içine öncelikle ahşap çubuk ile uygun derinlikte yuva açılmalıdır.
g. Kapsül kartuşa yerinden çıkmayacak sıklıkta takılmalıdır.
h. Elektrikli kapsül kullanıldığında, kapsül kabloları kartuşa bir veya iki yerinden bağ yapılmalıdır. Deliğe sarkıtırken daha güvenli olacaktır.
i. Kapsül kabloları iletkenlerden ve akım kaynaklarından uzak tutulmalıdır. Kablo uçları dikkatli şekilde sıyrılmalıdır. Şimşekli havalarda tüm çalışmalar durdurulmalıdır. Kapsülün kablo uçları birbirine bağlanarak kapsüller nötr hale getirilmelidir.
j. İnfilaklı fitilin yemleme kartuşuna bağlantısı basittir. Fitil kartuşun ortasından geçirilmeli ve alt kısmı çıkmaması için düğümlenmelidir.
k. Ateşleme sistemi yemleme kartuşuna takıldıktan sonra, kartuşa çok özen gösterilmeli, düşürülmemeli ve deforme edilmemelidir. 
l. Emniyetli fitilin depolanmada ve kullanımı sırasında, su ile temasından ve hasar görmesinden sakınılmalıdır. Fitili kapsüle takarken ucundan biraz kesmek, ıslanma gibi herhangi bir olasılığa karşı yararlı olacaktır.
m. Emniyetli fitil özel pensesiyle düzgün ve temiz olarak kesilmelidir.
n. Emniyetli fitili kapsül yuvasına boşluk kalmayacak şekilde oturtmalı ve kapsül pensesi ile sıkılmalıdır.

Doldurma Ve Sıkılama

o. Patlama delikleri herhangi bir tıkanıklık olasılığına karşın, doldurma işlemi başlamadan önce kontrol edilmelidir.
p. Delik çapı patlayıcı kartuş çapından daha büyük olmalıdır.
r. Doldurma işlemleri ateşçi ve yardımcısı tarafından yapılmalıdır.
s. Patlayıcıların kartuş ambalajı kesinlikle açılmamalıdır.
t. Sıkılama çubuğu olarak sadece ahşap sopa kullanılır. Demir dışı malzemelerin güvenli olduğu söylense de, bu tam olarak doğru değildir.
u. Doldurma sırasında herhangi bir kartuş delik içerisinde takılırsa delici tiji veya başka metal aletlerle müdahale edilmeyecektir.. Ahşap sopa ile kurtarmak mümkün olmadığında uygun sıkılama yapılmalı ve komşu deliklerin şarjı mümkünse arttırılmalıdır.
ü. Yemleyici patlayıcı madde delik içerisine yerleştirildikten sonra, ana patlayıcının dolumu esnasında kapsül kabloları veya fitil iyi korunmalıdır.
s. İnfilaklı fitil kullanıldığında, yemleme ve fitil delik içine yerleştirilince fitil makaradan kesilmelidir. Bu herhangi bir beklenmeyen patlamada infilakın  makaranın tamamına ve oradan diğer patlayıcılara sıçramasını önleyecektir.
y. Doldurma ve sıkılama işlemleri sırasında kablolara veya fitillere zarar vermekten kaçınılmalıdır. Ana hat kablosu ateşlemeden önce kontrol edilerek kopuk veya sıyrılmalar belirlenirse yeni hat çekilmeli, manyetoya bağlanacak uçlar birbirine bağlanarak nötr hale getirilmelidir.

Patlatma Öncesi Ateşçilerin Çalışma Esasları  

a. Uygulama anında koruyucu malzemeler (Baret,Madenci Lambası , Emniyet Kemeri-Emniyet Halatı, eldiven, toz maskesi vb.) kulanılır Özellikle Emniyet Kemeri mutlaka takılacaktır. 
b. “ Ateşçi var ” levhası koyulacaktır. 
c. Bütün deliklerin patene uygun delinip delinmediği kontrol edilmelidir. 
d. Aksi durumda vardiya amirine bilgi verilmelidir. 
e. Patlayıcı yerleştirmeden önce  PATLATMA VAR GİRİLMEZ!  Levhası koyulmalıdır.
f. Paterne uygun patlayıcı doldurma işlemi bittikten sonra, elektrikli kapsülü bağlamadan önce Vardiya Amirine patlatmaya hazır olunduğu bildirilmelidir. 
g. Vardiya Amirinin talimatı doğrultusunda elektrikli kapsül bağlantısını yapmadan önce pano civarındaki tüm elektrikli sistem devre dışı bırakılmalıdır..
h. Patlatma öncesi 3 sefer “Patlatma Var” şeklinde avazla bağırılacak, daha sonra 3 sefer ağız düdüğüyle sesli uyarı yapılacak, son defa 5 dk. Süreyle sirenle sesli ikaz verilecektir.
i. Patlatma alanına girişler tamamen kontrol altına alınmalı, patlatmadan önce kimse bu alana sokulmamalıdır. Patlatma aynasının önünde kimsenin durmasına izin verilmemelidir. Ateşçinin ve patlama sırasında saklanan kişilerin saklanacakları bölgeleri çok iyi seçmeleri gerekir. Patlatmada meydana gelen kazaların çoğu yanlış yer seçiminden meydana gelmektedir.

Patlatma Sonrası Alınacak Önlemler

Patlatma Sonrası Çalışma Esasları

a. Yönergeler doğrultusunda gerekli emniyet tedbirleri alındıktan sonra, Vardiya Amiri talimatıyla ateşleme yapılır.
b. Patlama sahasına atımdan sonra girilmemelidir. Emniyet açısından elektrikli kapsül kullanılan alanlara yirmi(20) dakika, emniyetli fitil kullanılan alanlara otuz(30) dakika sonra girilmesi gerekmektedir.
c. Yeterli bir süre geçtikten sonra patlatma alanında patlamamış kesilmiş delikler veya patlamamış patlayıcı maddelerin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Tecrübe sayesinde alana bakarak bütün deliklerin patlayıp patlamadığı anlaşılabilir. Patlamamış patlayıcı madde tespitinde ateşçi tarafından kurallara göre bu maddelerin imhası yapılır.
d. Patlatma sonrası tekrar eden delik delme işleminde kesinlikle önceden kalmış deliklere matkap sokulmayacak, yeni delikler kalan deliklerin en az on(10) cm uzağından delinecektir.
e. Kesinlikle delme işlemi ve dolgu işlemi aynı anda yapılmayacak, delme işlemi bitmiş deliklerin soğuması beklenecektir.

Boşalan Patlayıcı Kutularının ve diğer atıkların imhası

f. Patlayıcı madde kutuları ve paket malzemelerini yok etmenin en etkili yolu yakmaktır.
g. Paketlemede kullanılmış olan torba, kağıt gibi malzemeleri kutudan çıkartıp patlayıcı kalmadığından emin olun.
h. Patlayıcı madde paketlemede ve doldurmada kullanılan malzemeler tercihen atım yapıldıktan sonra yakılmalıdır. Eğer atımdan önce yakılacaksa, atım sahasından uzakta    ve kesinlikle deliklerin sıkılanması bittikten sonra yakılmalıdır. 
i. İmha sahası patlayıcı madde ihtiva eden alanlarda ve depolardan tercihen yüz metre uzakta olmalıdır. Diğer durumlarda ise 50 metreden az olmalıdır.
j. Patlayıcı madde kutularının ve paketleme malzemelerinin imhası sırasında, kutuların içinde kalabilecek kırıntıların patlaması ihtimaline karşı, yığını hazırladıktan sonra kağıt veya talaş türü yanıcı bir maddeden uzaklaşma mesafesine yetecek şekilde bir fitil yapıp yığını onunla tutuşturun. 
k. Patlayıcı madde kutularının ve paketleme malzemelerinin yakılması sırasında kesinlikle güvenli bir mesafede durulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder