1. Basınçlı gaz tüpleri tedarik edilirken, standarda uygun olduğunu belirten imalatçı firma damgası ve basınç testinin geçerlilik süresi kontrol edilmeli, uygun değil ise tüpler ilgili firmadan tedarik edilmemelidir.
2. Tüpler satın alındığında vanaları sağlam, çevirme kolu üzerinde olmalı ve vana bandrol ile sarılı olmalıdır.
3. Farklı gaz içeren tüpler fiziki olarak birbirlerinden ayrılmış bölümlerde saklanmalıdır.
Tüplerin dolu ve boş olarak ayrı mahallerde depolanması ve üzerlerine hem içeriği hem de tüplerin dolu\boş olduklarını belirten uyarı levhası asılı olması sağlanmalıdır.
4. Boş tüplerin içinde mutlaka bir miktar gaz kaldığı ve düşük basınçlı tüplerin daha kolay alev alıp patlayabileceği bilinmelidir.
5. Depolama yeri; etrafı güvenlik altına alınmış, etkili ve yeterli hava akımı olan, üzeri güneş ve yağmurdan korunmak için kapatılmış ve etrafına gerekli uyarı işaretleri (sigara içilmez, açık alevle yaklaşılmaz) yerleştirilmiş olmalıdır.
6. Depolama yerinin dışında, kolay erişilebilir konumda, uygun büyüklükte CO2 içeren yangın söndürücü bulundurulmalıdır.
7. Tüpler açık havada, güneş ışını veya yağmur altında uzun süre kullanılacaksa, üzeri güneş ışını veya yağmuru kesecek şekilde kapatılmalıdır.
8. Tüpler, dolu yada boş, dik vaziyette tutulmalı, devrilmeye karşı zincir veya kelepçe ile bağlı olmalıdır.Tüpler geçici de olsa kesinlikle yatay konumda depolanmamalıdır.
9. Tüplerin darbeye maruz kalması önlenmelidir.
10. Tüpler el ile tabanı üzerinde döndürülerek nakledilmemelidir.
11. Basınçlı gaz tüpleri ile çalışan kişiler yaptıkları işler ile ilgili eğitimli ve konu ile ilgili tehlike ve riskler konusunda bilgili olmalıdırlar.
12. Basınçlı gaz tüpleri ile çalışırken uygun ve gerekli kişisel koruyucu malzemeler kullanılmalıdır.
13. Oksijen tüpleri yağ ile temas ettirilmemelidir (yağlı eldiven ile oksijen tüplerine dokunmak yasaktır).
14. Oksijen tüpleri hiçbir zaman asetilen (yanıcı) tüpleri ile birlikte depolanmamalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder