8 Temmuz 2017 Cumartesi

İşbaşı Konuşmaları Kayma, Takılma Ve Düşmeler

1. BİLGİLENDİRME

Sizce düşmeden kaynaklanan iş kazaları çalışma hayatında ne derece önemlidir?

İstatistiklere göre Amerika Birleşik Devletlerinde saatte 19 kişinin düşme nedeni ile yaralandığı ve 37 dakikada bir ölümlü bir düşme kazası yaşandığı göz önüne alındığında, düşme kazalarının önemli bir sorun olduğu anlaşılmaktadır. A.B.D.’de düşme kazaları, ölümcül kazalar kategorisinde trafik kazalarının ardından 2nci sırada gelmektedir. Tüm iş kazalarının %30’u düşme kaynaklıdır.

SGK 2015 İş kazası verilerine göre ülkemizde 2015 yılında 37.424 kayma ve düşme olayı gerçekleşmiş ve 228 personel hayatını bu sebeple kaybetmiştir.Peki, düşme kazalarını bu kadar ciddi boyuta taşıyan etkenler nedir ? İncelendiğinde, düşme olaylarının çoğunda üç ortak unsur göze çarpar : 1. “Engeller” 2. “Yükseklik” 3. “Zemini Kavrama”.

İnsanlar merdivenden düşer, sandalyeye veya kabloya takılır, sulu, yağlı vb. ıslak zeminlerde kayar. İnsan bedeninin karmaşık mekanizması yürürken ve ayakta dururken dengede durmamızı sağlar. Düşme, bedenimizin zemini kavrama yeteneğinin kaybolduğu, beklenmedik engellerin yürüme güzergahında önümüze çıktığı, veya merdiven, platform gibi yüksek yerlerde çalışırken bedenimizin denge mekanizmasının sınırlarını zorladığımız anlarda meydana gelir.

Halbuki, herkes kendi payına düşen sorumluluğu yerine getirdiği sürece, düşme kazaları önlenebilir olaylardır. Öncelikle, tanıdık olmayan çalışma ortamlarında düşme risklerine karşı daima uyanık olmak gerekir. Bu tür yerlerde, tecrübeli çalışanlar yürüyüş güzergahını ve çalışma bölgelerini takılma veya kayma risklerine karşı kontrol etmelidir. Daha da önemlisi, düşme riski taşıyan bir tehlike tespit ederseniz, mutlaka düzeltici-önleyici bir faaliyet yapmalısınız (Yetkiliye haber vermek veya yetkili iseniz bizzat tedbir almak). Düşme olaylarının çoğunluğu, kolaylıkla tedbir alınabilecek belirgin işyeri tehlikelerinden kaynaklanmaktadır. Düşmeye neden olacak belirgin işyeri tehlikeleri üzerine biraz zaman ayırıp akıl yürütün.

Kaymalara neden olan faktörler:

 Islak veya yağ dökülmüş zeminler

 Dökülmüş sıvılar

 Buz, kar veya çamur

Takılmalar bir şeye çarparak dengeyi kaybedince meydana gelir. Takılmaya neden olan faktörler:

 Görüşün kısıtlı olduğu durumlar

 Yetersiz aydınlatma

 Döküntü veya dağınık malzemeler

 Zemin yüzeyinin düzgün olmaması

 Dağınık haldeki kablolar

2. GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

• Temiz ve düzenli çalışma esastır. Yürüme ve çalışma zeminlerinde ortalıkta malzeme, araç-gereç bırakmayın.

• Ardınızda su, yağ vb. sıvı döküntüsü bırakıp çalışma yerinizi terk etmeyin. Anında temizleyemiyorsanız, diğerlerinin bu tehlikeyi kolaylıkla fark etmesi için, döküntü etrafına uyarı işareti ile beraber emniyet şeridi vb. bir bariyer yerleştirin.

• Rampa, merdiven basamakları vb. yerlerde zeminde irili-ufaklı malzeme bırakmayın. Özellikle ambalaj kutuları vb. eşyalar tehlike arz ederler.

• Hasarlanmış, gevşemiş korkuluk, basamak, halı, yaya yolu zemin şeridi görürseniz derhal yetkiliye haber verin. Bazen zeminin kendisi bile, ufacık bir pürüz varsa, düşmeye neden olabilir.

• Uygun bir ayakkabı giyin. Yağlı zeminlerde en iyisi sentetik kauçuk tabanlı ayakkabı giymektir. Islak zemin için yumuşak kauçuk tabana iyi bir seçimdir.

• Yaya yollarında aydınlatma da çok önemlidir. Yeterince aydınlık olmayan bir yaya yolu bölgesi veya hasarlanmış bir aydınlatma tesisatı fark ettiğinizde derhal yetkililere bildirin.

• Zemin üzerindeki bozukluklar dahil her türlü çukur, hendek vb. farklı yüzeyleri, kapak ile örtme, etrafını emniyet şeridi ile çevreleme gibi tebirler alınmamış ise mutlaka yetkiliye bildirin. Tedbir alınmamış bu tür yerler çok ağır düşme kazalarına neden olur.

• Görüş alanınızı engelleyen malzemeler taşıyarak yürümeye kalkmayın. Yürürken önünüzü görmüyorsanız kayma- tökezleme-düşme kaçınılmazdır.

• Merdivenlerde aşağı ya da yukarı giderken koşmayın. Adımlarınızı atarken basamakların iyi durumda olduğunu ve herhangi bir engel olmadığını kontrol edin. Daima tırabzanları kullanın. Merdivenlerin iyi aydınlatılmış olmasını sağlayın ve merdiven kullanırken büyük hacimli malzeme taşımayın.

• Yükleme alanları, platformlar vb. yüksek yerlerin kenarlarında çalışırken çok dikkatli olun.

Asla kırık ya da arızalı merdivenleri kullanmayın. Merdiveninizi yükseklik/genişlik açısını ¼ olarak kurun. Merdiveni sağlam zemine oturtun ve üzerine çıktığınızda hareket etmeyeceğinden emin olun. Mümkünse merdiveninizi yapınıza bağlayarak sağlamlaştırın. Merdivenin son iki basamağını asla kullanmayın.

3. UYGULAMA

Fabrikanızda gördüğünüz takılma, kayma ve düşmelere yol açabilecek tehlike ve risk kaynaklarını sarı bant ile işaretleyiniz. Tehlike kaynağını yapışkan kağıdına yazarak İş Güvenliği panosuna yapıştırınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder