1. Elektrik kaynağında en büyük tehlikenin elektrik çarpması (şoku) olduğu unutulmamalıdır.
2. Çarpma hadisesi özellikle kaynak makinesi boşta çalışırken olur. Kaynak yaparken ark gerilimi 20 – 30 V olmasına rağmen makinenin boşta çalışması esnasında 65 – 100 V ‘a çıkar, yani gerilimin 4 misli artacağı gözden kaçırılmamalıdır. Elektrik kaynağı yapan kaynakçı iyi izole edilmiş kuru eldiven kullanmalıdır.
3. Kaynak pensleri akım geçirmeyecek şekilde izole edilmiş olmalıdır.
4. İşe başlamadan bütün tesisat topraklanmalıdır.
5. Kaynak kablolarının sağlam ve izoleli olduğu kontrol edilmelidir.
6. Kazan, kabin tank v.s. dar yerlerde yapılan elektrik kaynağında mutlaka doğru akım kullanılmalıdır.
7. Dar yerlerde yapılan kaynakta kaynakçının basacağı yer metalik olmamalıdır. Teması önleyecek lastik ve tahta altlıklar kullanılmalıdır.
8. Kaynak makinesi başta çalıştığı zamanlarda penseyi koltuk altına ve omuza koymak son derece tehlikelidir. Pense tahta bir masaya veya askıya asılmalıdır.
9. Kaynak kablosunu takarken veya kutupları değiştirirken makine kapatılmalıdır.
10. Kaynak yapmadan önce. Kaynak yapılacak malzemenin cinsine göre akım değerleri doğru ayarlanmalı, böyece ark sıçraması en aza indirilmelidir.
11. Kaynak makinesinde alınan elektrik enerjisi ark ve etrafındaki ısı ile ışığa dönüşür, (toplam enerjinin %15’i ışık haline gelir) bu ışınların kaynakçının göz ve cildine zarar verdiği unutulmamalıdır.
12. Elektrik kaynağı sırasında ortaya çıkan ark nedeni ile etrafa sıçrayan küçük kızgın metal parçacıkları yangına sebep olacağından, çevrede yanıcı ve parlayıcı malzeme bulundurulmamalıdır.
13. Kaynak işlemi yaparken mutlaka koruyucu maske kullanılmalıdır. Maske olmadan punta dahi atılmamalıdır.
14. Elektrotla çalışma sırasında elektrotun metale yapışması halinde pense derhal açılıp devrenin kesilmesi sağlanmalı ve yapışmış olan elektrot sıcak olacağı için ya soğuması beklenmeli ya da başka bir el aleti ile alınmalıdır.
15. Elektrik kaynağında kullanılan topraklama pensesi temiz ve sağlam olmalıdır. Yayı bozulmuş yada aşırı oksitlenmiş kaynak penseleri, ilave direnç yaratacağından aşırı ısınmaya neden olur ve yangına sebebiyet verir.
16. Uzun süreli kaynaklarda, kaynak ışınının cilde zarar vereceği gözönüne alınarak, deri elbise veya deri önlük kullanılmalıdır.
17. Kaynak yapılan yapılan yerin yakınında başka çalışanlar var ise, kaynak ışınları ve ark parçacıklarından korunmak için yanmaz malzemeden yapılmış paravan kullanılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder