2 Temmuz 2017 Pazar

Rödovans Sözleşmesi


Madde 1- Taraflar
Bir tarafta maden arama ruhsatı sahibi .......... adresinde oturur, bu sözleşmede Ruhsat Sahibi olarak anılır. Diğer tarafta, bu arama ruhsatı üzerinde arama yaparak maden üretecek olan, .......... adresinde faaliyet gösterir, bu sözleşmede İşletmeci olarak anılır. Adres değişikliği bildirilmedikçe bu adreslere yapılış tebligatlar geçerlidir.
Ruhsat sahibi ile işletmecinin arasında aşağıdaki şartlarda bu rödevans sözleşmesi akdedilmiştir.
Madde 2- Sözleşmenin Konusu
Hukuku Ruhsat sahibinde kalmak amacı ile .......... uhdesinde bulunan .......... İli, .......... İlçesi, civarında ER: .........., Sicil: .......... no.lu maden arama ruhsatı sahibi ile bu ruhsatlı saha üzerinde çalışmak isteyen ..........’nun ruhsat sahasında tüm ruhsat koordinatları dâhilinde ve bu ruhsatın Arama ve İşletme ruhsatı dönemlerinde bir başka deyişle tüm ruhsat hukuku süresince Devlet Hakkı Madencilik Fon İştirak Giderlerini ödemesi karşılığında rödevans karşılığı .......... üretimi yapmasıdır. Sözleşme hükümlerine riayet şartı ile madenin saha sahibi adına, aranması, işletilmesi ve değerlendirilmesidir.
İşbu rödevans sözleşmesi tüm ruhsat alanını kapsamaktadır. Rödevans koordinatları verilecek işletme izin koordinatları dışına taşması durumunda Maden İşleri Genel Müdürlüğünün uyarısını beklemeden taraflarca yeni rödevans koordinatları bildirilecektir.
Madde 3- İşe Başlama
İşletmeci bu sözleşmenin Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından onayladığı tarihten itibaren 1 (bir) yıl içerisinde üretime başlamalıdır. Başlamadığı takdirde ruhsat sahibi rödevans sözleşmesini fesh edebilir.
Madde 4- Madenin İşletilmesi ve Değerlendirilmesi
Sözleşme konusu sahada yapılacak arama ve işletme ve üretim faaliyetleri Maden Kanunu Tüzük ve Yönetmeliklerine, teknolojinin gereklerine uyarak işletilip değerlendirilmesidir. İşletmeci Firma atanmış olan fenni nezaretçinin talimatlarına uygun olarak çalışmalarını sürdürecektir.
Madde 5- Ruhsat Sahibi Adına Yapılacak İşler
3213 sayılı Maden Kanununun ileride yapılacak mevzuat değişikliklerinin getireceği yükümlülükler ile saha sahibi tarafından tanzim ettirilecek ve ruhsat sahibine teslim edilecektir.
A) Masrafları işletmeciye ait olmak üzere ruhsat sahibi tarafından yapılacak işler;
a) Devlete ait olan arazilerde gerekli işlemler yapılarak intifa hakkı alınması,
b) Orman intifa hakkı alınması,
c) Maden Kanunun ve ilgili tüm mevzuatın ön gördüğü bütün şartlardan olan ve işletmeci tarafından hazırlatılarak ruhsat sahibine verilen arama faaliyet raporları, ön işletme ve işletme projeleri, devlet hakkı, madencilik fon iştiraki ve bilançonun ilgili mercilere verilmesi.
B) Masrafları işletmeciye ait olmak üzere işletmeci tarafından yapılacak işler
a) Saha ile ilgili .......... üretimi faaliyetlerinin devamı için her türlü alt yapı hizmetlerinin yerine getirilmesi.
b) .......... üretim faaliyetleri arazi kiralanması.
c) Sahada arama, dekapaj, istihsal gibi faaliyetler sırasında SSK ve İş Kanununun gerektirdiği bütün yükümlülüklerinin bütün sorumlulukları işletmeciye ait olacaktır.
Madde 6- İşletmeci Firmanın Yapacağı İşler
a) Devlete ait arazilerde gerekli işlemlerin yapılarak irtifa hakkı alınması, özel şahıslardan arazilerin satın alınması ve kiralanması, kira ve ecrimisillerin ödenmesi.
b) Saha ile ilgili .......... üretim faaliyetinin devamı için ilgili diğer mevzuatın gerekli kıldığı her türlü işlemin yapılması ve masrafların ödenmesi.
Madde 7- Ruhsat Sahibinin Maden Sahasında Çalışması
Ruhsat sahibi, söz konusu maden sahasında çalışmayacaktır.
Madde 8- İşletmeci Firmanın Sorumlulukları
İşletmeci 3213 sayılı Maden Kanununa uygun olmayan faaliyetlerinden dolayı ruhsat sahibinin uğrayacağı her türlü ceza, zarar, gider, tazminatlar ve gelir mahrumiyetlerinden işletmeci tamamen sorumludur.
Madde 9- Devlet Hakkı Vergiler ve Benzeri Yükümlülükler
İşletmeci, işbu sözleşme konusu sahada gerçekleştireceği faaliyetler sonucunda 3213 sayılı Maden kanununun ilgili hükümleri uyarınca ödemek zorunda olacağı yıllık harçlar, Devlet hakkı, madencilik fon iştirak bedeli, belediye payı, vergi resim ve ruhsatlarla ilgili her türlü giderleri ödeyecek ve yıllık bilanço gibi yasal işlemleri yapmakla ve ruhsat sahibi adına yaptırmakla ve ilgili dairelerle verilmek üzere ruhsat sahibine teslim etmekle ve ücretlerini ödemekle yükümlüdür.
Madde 10- Rödevans Süresi ve Miktarları
Bu anlaşma halen yürürlükte olan .......... no.lu ruhsatın temdit edilen sürelerde dâhil olmak üzere işletme ruhsat hukuku devam ettiği süredir. İşletmeci üretime 1 (bir) yıl ara verdiği takdirde sözleşme ruhsat sahibi tarafından fesh edilebilir. İşletmeci rödevans sahasından üreteceği manganezin %..........’unu ruhsat sahibine rödevans bedeli olarak vermeyi taahhüt eder. Manganezin rayiç bedelinde anlaşma olması halinde rödevans bedelini ruhsat sahibine nakit olarak da ödeyebilecektir. Rödevans talimatları ocak sahasında aylık olarak yapılacaktır. Talimatlar sevk fişi ile imza karşılığında yapılacak ve böylelikle ispatı mümkün olacaktır.
Madde 11- Mücbir Sebepler
Genel seferberlik, savaş hali, deprem, sel baskını aralıksız olarak çalışmayı engelleyecek yağış kar, sis ve benzer doğal afetler kanunsuz grevler işlerin dondurulmasını gerektiren hükümet tedbirleridir.
Madde 12- İşletmecinin veya Ruhsat Sahibinin Ölümü
İşletmecinin veya ruhsat sahibinin ölümü halinde her iki tarafın mirasçıları sözleşme hükümleriyle aynı şekilde bağlıdırlar. Tamamen uymak zorundadırlar.
Madde 13- Ruhsatın Hukuku
Ruhsat sahibine bahse konu sahayı veya bir kısmını üçüncü şahıslara, işletmecinin rızasını almadan ruhsatı devredemez. İşbu sözleşme tek taraflı olarak fesh edilemez.
Madde 14- İşletmeci Firmanın Sorumlulukları
İşletmeci tahsis edilen alan içerisinde çalışmaya başlarken Vergi Dairesi, SSK, Bölge Çalışma Müdürlüğü’nde gerekli izinleri alıp kendi adına müstakil işyeri açacaktır. Çalıştığı alanda işçiler ile ilgili SSK, Vergi Daireleri, İş Kanunu ve ilgili diğer mevzuattan doğan yükümlülükler tümüyle işletmeciye aittir. İşletmeci, fenni nezaretçi tayini ve ücretinin ödenmesi ve sevk fişi alınması ve düzenlenmesi, orman, hazine, çevre sağlığı gibi dairelere karşı her türlü yasal yükümlülükleri ruhsat sahibi adına eksiksiz yerine getirmekle yükümlüdür. Bu iş ve işlemlerin yapılmamasından ya da eksik yapılmasından kaynaklanan her türlü ceza, faiz, gider, tazminat ve gelir kaybından işletmeci sorumludur. İşletmeci çalıştığı bu sahaya ait ÇED raporlarını almakla ve diğer mevzuat gereği her türlü yapılması gereken işleri ruhsat sahibi adına yapmakla ve yaptırmakla sorumludur.
Madde 15- Uyuşmazlıklar ve Yetki
Bu sözleşmenin uygulanması sırasında meydana gelebilecek her türlü anlaşmazlık halinde .......... Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.
Madde 16- Sözleşmenin Akdi ve Tescili
İşbu anlaşma 16 (onaltı) maddeden ibaret olup, ../../.... tarihinde .....’da 2 (iki) nüshası Maden İşleri Genel Müdürlüğüne verilmek üzere 5 (beş) nüsha olarak hazırlanıp imzalanmıştır.

RUHSAT SAHİBİ                                                              RÖDEVANS (İŞLETMECİ)
Adı ve Soyadı                                                                     Adı ve Soyadı
İmza                                                                                      İmza


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder