1. Oksijen kaynağında kullanılan tüpler, seyyar arabada ise zincirle arabaya bağlanmalı, sabit bir yerde duruyor ise de devrilmeyecek şekilde tespit edilmelidir.
2. Şaloma yanarken, kendine doğru tutarak kontrol edilmemelidir. Henüz yakılmamış şaloma da ucundan çıkan gaz nedeniyle çalışana zarar verebileceğinden, kendine doğru tutarak kontrol edilmemelidir.
3. Yanıcı maddelerin bulunduğu yerlerde, bu maddeleri çalışma sahasından uzaklaştırmadan, oksijen kaynağına başlanmamalıdır.
4. Kaynak yapılan yerde yangın tüpü bulundurulmalı, yangına karşı gerekli tedbirler alınmalıdır.
5. Dar ve havalandırmasız yerlerde kaynak yapılmamalıdır. Mümkünse havalandırma yapılmalı, havalandırma yapılamıyorsa temiz hava maskesi (kaynak maskesi) kullanılmalıdır.
6. Suni elyaflı elbiseler (naylon, polyester, vs.) giyilmemeli, keten, deri veya mümkünse yanmaz elbise giyilmelidir.
7. Kaynak işlemi biter bitmez tüp ventilini kapatılmalı, basınç düşürme manometresi gevşetilmelidir.
8. Yanar haldeki şaloma tüplerin üzerine ve uygunsuz yerlere asılmamalıdır. İş bitiminden sonra şaloma derhal kapatılmalıdır.
9. Şaloma ağzında alevin içeri girmesi (geri tepmesi) veya yanmanın hortumda başlaması sırasında derhal şaloma vanalarını ve tüpün valfi kapatılmalıdır.
10. Kaynak tüpü hortumları asgari 5m uzunluğunda, yanıcı gaz hortumu kırmızı renkli, oksijen hortumu mavi renkli olmalıdır. Standart harici hortum kullanılmamalıdır.
11. Üfleç sökülmesi sonrasında hortumda kalan gaz artığı etrafa yayılarak patlıyıcı gaz karışımı meydana getirebileceği unutulmamalıdır. Bu işlemi yaparken ortamın iyi havalandırıldığından emin olunmalıdır.
12. Boş fıçı ve tankların kaynak ve kesme işlerinde yetkili kişilerden ve İş Güvenliği Mühendisinden izin alınmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder