25 Aralık 2017 Pazartesi

Atatürk’ün Vecizeleri

Açık bir bütçenin, hesapsız mahzurlarını iyi bilen Büyük Millet Meclisi’nin, muvazene yolunda kati karar sahibi bulunması, devletin mali ve hatta umumu siyaseti için büyük te'’inattır.

It is a great assurance that National Assembly who knows the dangers of a deficit budget is very decided to set a balance,

Adli telâkkimizi, adli kanunlarımızı, adli teşkilâtımızı, bizi şimdiye kadar şuuri, gayri şuuri tesir altında bulunduran, asrın icabatına gayri mutabık revabıttan bir an evvel kurtarmaktır.

We have to purify our judicial understanding, judicial laws, judicial constitution from the relations which are not affirmative with the contemporary developments

Adliyemizin emin olduğumuz yüksek iktidarı sayesindedir ki, Cumhuriyet, mukadder tekâmülü takibedebilecek ve türlü şekil ve kisvedeki tecavüzlere karşı vatandaşın hukukunu ve memleketin nizamını masûn tutabilecektir.

Our Republic will follow the known progress and protect the citizens’ rights and order of the country from every kind of excess by means of its surely high power

Alınmış olan hâkimiyet hiçbir sebep ve suretle terk ve iade edilemez, tevdi edilemez! Bu hâkimiyeti tekrar geri alabilmek için, almak için istimal edilmiş olan vesaiti kullanmak lâzımdır.

A gained sovereignity can never be left, returned and entnısted in any way or reason! Because you have to use the way which is used to gain it.

Anadolu köylü kadınının fevkinde kadın mesaisi zikretmek imkânı yoktur ve dünyada hiçbir milletin kadını “Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi halâsa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar himmet gösterdim” diyemez.

There is not a women work that is superior than Anatolian villager women and women of any nation in the world can not say “l have worked more than Anatolian women and l showed a performance as good as Anatolion women in bringing my nation to victory.”

Anadolu zaferi, tarih arasında bir millet tarafından tamamen benimsenen bir fikrin ne kadar kadir ve ne kadar muhyi bir kuvvet olduğunun en güzel bir misali olarak kalacaktır.

Anatolion victory will remain a best example of the fact that an idea which is completely adopted by a nation is a great and pompous power.

Anadolu’nun maksadı, her ne olursa olsun Misak-ı Milli prensipleri elde etmektedir. Bu gayelerinin her halde elde edileceğine Anadolu yine kuvvetle emindir.

The aim of Anatolia is to get National Pact principles despite everything. Anatolia is distinctly sure that these aims will ultimately be achieved.

Ankara merkez-i hükûmettir ve ebediyyen merkez-i hükûmet kalacaktır.

Ankara is the center of government and will eternally remain as the center government.

Ankara’nın asri ve kâfi vesaiti muhabere ile techizi ve şiddetle ihtiyaç hissolunan mesakinin inşası ihtiyacat-ı âciledendir.

The equipment of Ankara with modern and sufficient communication tools is an urgent requiry

Artık Avrupalılara: “Bizim de mükemmel bir raksımız var” diyebiliriz ve bu oyunu salonlarımızda, müsamerelerimizde oynayabiliriz. Zeybek dansı her içtimai salonda kadınla beraber oynanabilir ve oynanmalıdır.

Well now, we can say to Europians: “We have a perfect dance now” and we can play it at our ceremonies. Zeybek dance can be played with women at every social place.

Artık Türkiye, din ve şeriat oyunlarına sahne olmaktan çok yüksektir. Bu gibi oyuncular varsa, kendilerine başka taraflarda sahne arasınlar.

Türkiye is now too high to be a place for religious law plays. Let these players seek a place at far.

Asırların mahmul olduğu derin bir ihmal-i idarinin bünye-i devlette vücude getirdiği yaraları tedavi için masrûf olacak himmetlerin en büyüğünü hiç şüphesiz irfan yolunda ibraz etmemiz lâzımdır.

Making laws suitable for the needs of the century and making these laws functional in a good way is one of the most important reasons of science and development.

Aynı cinsten olan kuvvetler müşterek gaye yolunda birleşmelidir.

The forces of same kind must be allied on common purpose.

Az zamanda çok büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan, Türkiye Cumhuriyetidir.

We have done more and very important works in a short time. The greatest one of these works is Turkish Pepublic whose base is Turkish heroism and high Turkish culture.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder