2 Ocak 2018 Salı

Basınçlı Hava

Basınçlı hava yanlış kullanıldığında ciddi yaralanmaya ve hatta ölüme neden olabilir.

Kazancı, kazan ünitesinde tamir yapmaktaydı. Ateşleme kutusu üzerinde yer alan perçin tabancasının hava hortumunu çıkartarak elbisesi üzerindeki tozu uçurmaya başladı.

Ceketinin kolundaki kumaşla bütünleşmiş bir noktayı temizleyemiyordu. Daha fazla havayı bu noktaya yönlendirmek için hortumun ağzına işaret parmağını yerleştirdi.

Parmağındaki küçük yaradan hava girerek, parmağının şişmesi ve acımasına neden oldu. Basınçlı hava içerisindeki toz, is ve yağ gibi yabancı maddeler daha sonra yarasından uygun şekilde temizlendi. Yapılan düzgün tıbbi yardıma rağmen, parmağına oturan kangren yüzünden parmağın ampute edilmesi (kesilmesi) gerekti.

Kazada görüldüğü gibi basınçlı hava yardımıyla elbiselerimizdeki veya vücudumuzdaki tozu, kiri temizlemek çok tehlikeli bir uygulamadır.

Yüksek basınçla çarpan hava gözleri yuvalarından çıkarabilir, ciğerleri, bağırsakları veya kulak zarını yırtabilir, patlatabilir.

Kan akış sistemine giren hava ölüme dahi neden olabilir.

Basınçlı hava kullanırken kendinizi ve etrafınızdakileri koruyunuz, aşağıdaki güvenlik yönergelerinin farkında olunuz;

1. Hiçbir zaman hava hortumunu şakalaşmak ya da üzerinizdeki tozu temizlemek için kendinize veya başkasına tutmayın.
2. Basınçlı havayı uygun güvenlik gözlüğünüz olmaksızın temizlik için kullanmayınız. Yan koruması olan ya da tam kapalı güvenlik gözlüğü kullanınız. 
3. Eğer basınçlı havayı işinizde kiri temizlemek için kullanmanız gerekiyorsa, uygun hortum başı kullanarak hava basıncını 30 psi (≈2bar) veya daha düşük basınca düşürünüz. Çalışma alanının etrafına koruyucu paravan çekiniz ya da etrafta çalışanların uçuşan parçacıklara güvenli mesafede durduklarından emin olun.
4. Temizlik operasyonlarının mümkün olanlarında basınçlı hava yerine fırça veya emici sistemler kullanınız.
5. Basınçlı havayı kullanmadan önce, hava hortumunu hasar ya da hata yapma ihtimaline karşı kontrol edin. Bağlantıların ve kaplinlerin sıkı olduğundan emin olun. 80 psi (≈ 5,5bar) basınçta çözünmüş bir hava hortumu başıboş bir boğa gibi kırbaçlaya bilir.
6. Hava hattındaki bir hortum çıkarılmadan önce hava kapatılmalı ve hat üzerinde kalan hava boşaltılmalıdır.
7. Hava hortumlarını, takılma tehlikesi yarattıkları, araçların, kapıların ve düşen ekipmanların zarar verebilecekleri zeminden uzak tutun. Mümkün olan yerlerde hava hortumlarını baş üstünde asın.
8. Basınçlı havayı hiçbir zaman yanıcı sıvıların aktarımında kullanmayın.

Unutmayın, basınçlı hava diğer iş ekipmanları gibi değerli ve iş kazandırıcı bir araçtır. Doğru şekilde kullanın… GÜVENLİ!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder