30 Temmuz 2017 Pazar

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Seleukos tarafından ilk kuruluşu sırasında Zeugma, birbirine köprü ile bağlı olan ve Fırat nehrinin iki yakasında karşılıklı duran ikiz kentlerden oluşmaktaydı. Nehrin batı kısmı komutandan dolayı Seleukeia, doğu kısmı ise bu komutanın Persli karısından dolayı Apamea olarak adlandırılmıştır. MÖ 162’de, başkentini Samosata’da (Samsat) kuran ve Seleukos İmparatorluğu’nu yıkan bir soy olarak Hellenistik Kommagene Krallığı ortaya çıkmıştır. Kentin yerleşim planında Zeugma, Seleukos-Pers kültürel kesişim noktası olarak yer alır.

MÖ 1. yüzyıl boyunca, Geç Hellenistik Kommagene Kralı I. Antiokhos için özellikle önemli bir konu olmalıdır. Bir tarafta genetik olarak Persli, diğer tarafta Seleukoslu olan, Antiokhos’un resmi duruşu ve dini politikası, her iki kültürü birleştiren unsurlardır. Antiokhos’un aslında Hellenik ve Zerdüşti inanç sistemlerinin bağdaştırıcısı olan resmi dini, birleştirilen Grek ve Pers tanrı ve tanrıçalarının tapınımını geliştirmiştir. Birbirleriyle bağdaştırılmış kültlere sahip olarak, kral, muhtemelen krallıkla birlikte kimliklendirilen çeşitli etnik gruplara başvurarak birçok sosyal kimliği oluşturmayı hedeflemiştir.

Kommagene Krallığı, muhtemelen Pers ve Hellenistik kültürel evrenle doğrudan bağlantılı olan jeopolitik nedenlerle bu şekilde yapmak zorunda kalmıştır.Zeugma’da karşılaşılan Hellenistik kent ve kült merkezlerinin çoğu Antiokhos zamanına tarihlenir. Kentin kült merkezlerinden elde edilen arkeolojik buluntuların ortaya çıkardığı verilere göre kent, Krallığın Fırat’taki bu iki dünyası arasındaki önemli pozisyonuna göre; Antiokhos'un gücü, Grek ve Pers kültürel alanlarının birleştirilmesinde kilit rol oynamış olmalıdır.

Fırat üzerindeki Seleukeia ve aynı zamanda da Zeugma olarak bilinen kent, MÖ 63’te Seleukos ve Armenia’dan Roma’ya geçmiştir. Antiokhos’un MÖ 64’te Roma Generali Pompei ile Parthialılara karşı müttefik olmasından dolayı, Pompei Roma topraklarını güvende tutmak için Zeugma’yı Kommagene topraklarına ekler. MÖ 31’de, Roma İmparatoru Augustus’un hükümdarlığında, Kommagene Krallığı bir Roma eyaleti oluşturmuştur. Antiokhos Hanedanlığı, MS 72’de Vespasianus tarafından tahttan indirilene kadar, torunları tarafından devam ettirilmiştir ve Kommagene Suriye’de Roma yetki alanının bir parçası olmuştur.   

MS 1. yüzyılda Zeugma temel alınarak, Lejyon X Fretensis (MÖ 40’da Augustus tarafından kurulmuştur, ana lejyon üssü Kudüs’tür, arması domuzdur) ve Lejyon IV. Scythica (MÖ 42’de Marcus Antonius tarafından kurulmuştur, ana lejyon üssü Gaziantep’tir, arması oğlaktır) olarak adlandırılan iki Roma lejyonu ile birlikte, kentin stratejik önemi ve kozmopolit doğası daha da artmıştır. Ticaret yolları üzerindeki önemli pozisyonu ve gidiş-geliş yoğunluğu nedeniyle, Romalılar tarafından giriş vergisi almak için Zeugma seçilmiştir. Zeugma, askeri ve dini merkezli bir kent olmanın yanı sıra, önemli bir ticaret kenti olarak da işlevini sürdürmüş ve gelişmiştir. İyi bilinen yapıların çoğu; MÖ 1. yüzyıl Antiokhos zamanı ve kentin MS 253’te Sasani Kralı Shapur tarafından yağmalandığı MS 3. yüzyıl arasındaki döneme tarihlenir.

Zeugma Mozaik Müzesi


Zeugma antik kenti ve kazılar hakkında bilgi veren tanıtım filmini izledikten sonra  Müze’nin alt salonuna giriyoruz. Burada hoş bir sürpriz bizi karşılıyor. Yaklaşık 5 dakika süren ışık oyunu ile  bir villanın  tabanını süsleyen mozaik panonun  kopyası üzerine  adım atınca  su dalgalanıyor ve ayaklarımızın altından  balıklar kaçışıyor. Suya düşen yaprakların sarı hüznünde Birecik Barajı’nın suları altında kalan Zeugma ‘yı  hissediyorsunuz…

Zeugma Mozaik Müzesi

30.000 m² üzerine kurulan Müze Binası; 7.075 m²‘lik sergi alanı ile Dünya’nın en büyük mozaik müzesi unvanını yakalamış , Tunus Bardo Müzesi’ni geçmiş. 

Çıkarılan mozaiklerin tamamına yakın kısmında çok az eksik parça olması ve m2 olarak büyük parçaların bulunması da  bu Müze’yi ön sıraya taşımış. 

Müze 3 bölümde geziliyor.

Fırat  kenarında bulunan Poseidon ve Euphrates villaları  Mozaikleri ile  Dyhisos Villası Mozaiği , Gaziantep  çevresinde bulunan Doğu Roma=Bizans Dönemi Kilise Mozaikleri ve Hamam Mozaikleri. Ayrıca elden geçirip temizlenen 20 sütunu, 4 Roma Çeşmesi’ni  ve Mars Heykeli’ni de görüyoruz.

OCEANOS VE TETHYS MOZAİĞİ


OCEANOS VE TETHYS MOZAİĞİ

Açık denizlerin tanrısı olan Oceanos, denizdeki dişi unsuru temsil eden Tethys ile yaşamaktadır. Dünyadaki tüm nehirlerin bu ikiliden geldiğine inanılır.  Pek çok villanın taban mozaiği bu konuyu işler. Kenarlarda yunuslara binen, balık tutan Eroslar ve bazı deniz canlıları  çerçeveyi tamamlar.

YUNUSLU EROS MOZAİĞİ
             YUNUSLU EROS MOZAİĞİ

DEMETER - BEREKET TANRISI
DEMETER - BEREKET TANRISI

Sol omzu üzerinde bereket boynuzu olan Demeter çiçek ve bereketin simgesi buğday başaklarıyla taçlandırılmış.

FIRAT NEHRİ TANRISI EUPHRATES
FIRAT NEHRİ TANRISI EUPHRATES
Bu mozaikte Euphrates bir divanda hafif yatar durumda görülüyor. Dirseğinin altındaki testiden  FIRAT  Nehri akıyor,  suyun kavuştuğu topraktan yeşillik fışkırmış.
Mozaik bir Roma villasının  havuzlu koridorunda diğer Fırat nehri tanrılarıyla beraber ortaya çıkarılmış.

Zeugma Mozaik Müzesi

FRESKLERLE BEZENMİŞ ODA
FRESKLERLE BEZENMİŞ ODA

Zeugma Mozaik Müzesi


AKHİLLEUS MOZAİĞİ
AKHİLLEUS MOZAİĞİ

Annesi ve  babası  Akhilleus’un Troya Savaşı’na katılmasını  istemezler  gözden uzak olması için   Skyrus Adası’na , Kral Lykomedes’in Sarayı’na gönderirler.  

Akhilleus  kendini gizlemek için kadın kıyafetleri giyerek Lykomedes’in kızları arasına karışır. 

Akhilleus ‘un  Troya Seferi’ne  katılmaması halinde  Troya’nın  alınamayacağı  kehaneti üzerine  Odysseus  onu aramaya başlar.  

Gezgin satıcı kılığına girerek   Saray’ a girer. Kızlara  onların ilgisini çekecek kumaş ve takılar ve kılıç gösterir. Kadın kıyafeti içindeki Akhilleus  sadece kılıç ve kalkanla ilgilenir ve eline alıp kullanmaya başlar, böylece kimliği ortaya çıkar. Mozaik bu sahneyi anlatır.

SU PERİSİ (NAİAS)
SU PERİSİ (NAİAS)
Fırat’ın tanrısı Euphrates’in sağında bir su perisi çimlerin üstüne sol dirseğini dayamış, hafif yan yatmış vaziyette tasvir edilmiş. Dirseğinin altından akan su Fırat’ı besleyen çaylara su sağlayan pınarları simgeliyor.
ZEUGMA’NIN KORUYUCU TANRISI ‘’MARS’’
ZEUGMA’NIN KORUYUCU TANRISI ‘’MARS’’

Sağ elinde mızrak, sol elinde bahar dalı tuttuğu için  bereket ve gücü veya başka bir anlamda savaş ve barışı temsil eder.   1.50 metrelik bronz heykel, Coligny (Ain) Mars Tapınağı’nda bulunmuştur. 

Fransa Lyon Arkeoloji Müzesi’nde bir benzeri daha vardır.

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

HAMAM MOZAİKLERİ
HAMAM MOZAİKLERİ
HAMAM MOZAİKLERİ

HAMAM MOZAİKLERİ

HAMAM MOZAİKLERİ

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

 EUROPA MOZAİĞİ
 EUROPA MOZAİĞİ
Suriyeli  güzel kız Europa,  sabahtan akşama kadar kırlarda çiçek toplamayı , deniz kıyısında arkadaşları ile gezmeyi seviyor. Yine böyle bir gezi sırasında  baş tanrı Zeus, Europa’yı görür, aklı başından gider. Karısı Hera olayı duymadan  Europa’ya yaklaşabilmek için boğa şekline girer.

Zeugma Mozaik Müzesi

Bu suretle çiçek toplayan kızların dikkatini çekmeyi başaran  boğa Europa yanına gelince yere yatarak ayaklarına kapanır. Europa, boğanın  sırtını  okşar ve üzerine oturur o anda boğa ayağa kalkar ve kıyıya doğru koşmaya başlar. Kıyıya geldiklerinde tekrar eski kimliğine, tanrılığa döner kendini tanıtır. Birlikte olurlar. Birleştikleri yerdeki çınar ağacı o günden beri yapraklarını dökmez. Bu birleşmeden Kirid Kralı Minos doğar. 

Zeugma Mozaik Müzesi

ÇİNGENE / GAİA  MOZAİĞİ
DÜNYACA TANINAN SİMGE
ÇİNGENE/GAİA  MOZAİĞİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder