1. Kaynak yapılan yerin yakınında yanıcı malzeme olmamalıdır.
2. Civardaki karton, kutu, mukavva, kâğıt gibi katı yanıcılar ile motorin, benzin, tiner ve boya gibi sıvı yanıcılar kaynak mahallinden uzaklaştırılmalıdır.
3. Kaynak mahallinde 6 kg.’ lık karbondioksitli yangın söndürme cihazı ve yangın battaniyesi bulundurulmalıdır.
4. Yüksek yerlerde kaynak işi yapıldığında kaynaktan çıkacak ark parçalarının aşağıya düşmemesi için kaynak yapılan yerin altına yangın battaniyesi serilmelidir.
5. Yangın tehlikesi olan işlerde bir kişi yangın gözetçisi olarak görevlendirilmelidir.
6. Kaynak işlemi sonrasında civarda ileriye dönük yangın çıkartabilecek ufak kor parçaları bulunmamasına dikkat edilmelidir. Kaynak mahalli iyice temizlenmelidir.
7. Kaynak yapılan malzeme yakıcı derecede sıcak olacağından diğer şahıslara zarar verecek şekilde bırakılmamalıdır.
8. Gaz altı kaynağı sırasında ısıya dayanıklı deri eldiven ve kırılmaz, polikarbonat’ dan yapılmış yeşil lensli gözlük veya yüz siperi kullanılmalıdır.
9. Hava sirkülasyonunun az olduğu yerlerde kaynak sırasında çıkan gazların solunum yolu ile alınmasını önlemek amacı ile yarım yüz maskesi kullanılmalıdır.
10. Depo ve kabin gibi kapalı hazneler içinde kaynak yapılması zorunlu olduğu hallerde çalışanın nefes alması için ya hava beslemeli maske kullanılmalı, ya da ortama temiz hava verilerek içerideki zehirli gaz dışarı atılmalıdır.
11. Depo, tank gibi alanlarda kaynak işleri yapılırken tankın dışında ancak içerideki kaynakçıyı görebilen ve sürekli izleyen bir kişi bulundurulmalıdır.
12. Kaynaktan sıçrayacak partiküllerin vücuda zarar vermemesi için deriden yapılmış kaynakçı önlüğü kullanılmalıdır.
13. Metal parçaların kaynağı sırasında ayağa ve parmaklara malzeme düşeceği dikkate alınarak mutlaka burnu çelik maskaratlı emniyet ayakkabısı giyilmelidir.
14. Yüksek yerlerde yapılacak kaynak işlerinde uygun merdivenler kullanılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder